agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Fuar, Toplantı, Eğitim, Kampanya, Yarışma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-05-2005, 07:57   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Bir yılda 13 milyon fidan dikilen Sivas, Türkiye'ye örnek olacak

Sivas, Türkiye'ye örnek olacak bir ağaçlandırma çalışmasına imza attı. Yeşil Sivas Projesi kapsamında bir yılda 13 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Başarı sağlanan projenin tüm Türkiye'de uygulanması isteniyor.
Sivas, 28 bin 488 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye'nin ikinci büyük ili. Ancak bu toprakların büyük bir kısmı kıraç ve erozyona müsait arazilerden oluşuyor. İç Anadolu'nun kuzeydoğusunda yer alan ve bozkır topraklarıyla meşhur bu Anadolu şehrinde geçen yıl başlanan Yeşil Sivas Projesi, 13 milyon fidanla rekora ulaştı. Türkiye'nin en büyük ağaçlandırma projesi olan çalışmada Vali Hasan Canpolat'ın imzası bulunuyor. Dağların eteklerine kurulan çadırlarda mart ayında dikilmek üzere milyonlarca tohum toprağa bırakıldı. Her yıl 10 milyon fidanın dikilmesi hedeflenen proje kapsamında amaç, il olarak orman arazisi bakımından yüzde 27 olan Türkiye ortalamasını yakalamak. 2003 rakamlarına göre Sivas'ın yeşil alan oranı yüzde 9,3. Proje süresinin sona erdiği 2014'te bu oranın yüzde 15 olması bekleniyor.
Yeşil Sivas Projesi'yle her ilin yapmayı istediği ancak bir türlü başarı elde edilemeyen yeşillendirme çalışmalarının somut adımları atılmış oldu. Selçuklu ve Osmanlı'nın önemli merkezlerinden olan şehirde ekonomik canlanmayla birlikte gelen yeşillendirme çalışmalarında hedef, Türkiye'ye örnek olmak. Projenin 10 yıllık tahmini bütçesi genel ve İl Özel İdare kaynaklı olarak 100 trilyon lira. Uluslararası kaynakların da harekete geçirilmesi planlanıyor. Proje, Dünya Bankası kaynaklı Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında Sosyal Dayanışma Fonu'na da gönderildi. Proje ayrıca AB fonlarına da sunulacak. Vatandaş ve sivil toplum örgütlerine yönelik başlatılan yardım kampanyasının ise hedefine ulaşmadığı bildirildi. Katkıların alınması için 100 milyar lira veren bir kişi adına 100 bin ağaç dikilerek o bölgeye şahsın ya da kuruluşun ismi verilmesi planlanmıştı. Ancak bunu gerçekleştiren tek kurum ÇEKÜL Vakfı oldu. Proje kapsamında erozyon kontrolü, toprak koruma, dere ve mera ıslahı da gerçekleştiriliyor.
İsmail Yıldız, Sivas

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=173603&bl=haberler

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024