agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Fuar, Toplantı, Eğitim, Kampanya, Yarışma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-06-2005, 09:12   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
'Acarlar Longozu'nun güzelliği 73 ülkenin temsilcisini büyüledi

Türkiye'nin ikinci büyük subasar ormanı olan "Acarlar Longozu" yabancı konukları büyüledi.
73 ülkeden 145 konuk ve Dünya Bankası temsilcileri longoza hayran kaldı. Acarlar Çevre Eğitim ve Ziyaretçi Merkezi, Sakarya'nın Karasu ilçesi Karamüezzinler köyünde açıldı. Açılışa projeye destek veren ulusal ve uluslararası kuruluşların yöneticileri katıldı.
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu Derneği (TÜRÇEK) Genel Başkanı Barboros Gönençgirgil, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Delphino Ganapin, BM Küçük Destek Programı (SGP) Genel Başkanı Jakop Simonsen, İngiltere'nin Ankara büyükelçiliği müsteşarı Michael Roberts ve SGP'nin yürütüldüğü 73 ülkeden 145 konuk ve Dünya Bankası temsilcileri açılışta bir araya geldi.
Programın açış konuşmasını yapan TÜRÇEK Genel Başkanı Barbaros Gönençgirgil, Acarlar Longozu'nun dünyanın en güzel subasar ormanlarından biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin İğneada'dan sonra en büyük subasar ormanı olan ve birinci derecede doğal SİT alanı statüsüne sahip Acarlar Longozu'nu ve barındırdığı biyolojik çeşitliliği insanlara tanıtmayı ve doğa sevgisi aşılamayı hedeflediklerini belirten Gönençgirgil, bunun çevre eğitimi için yeni bir model oluşturacağını kaydetti.
Sakarya Çevre ve Orman İl Müdürü Nurettin Taş da, Türkiye'de su menekşesinin sadece Acarlar Longozu'nda yetiştiği bilgisini verdi. Yaptıkları araştırma neticesinde longozun 2 bin 517 hektar alana yayıldığını ve bu alanın 'yaban hayatının korunması ve gelişme sahası' ilan edildiğini vurguladı. Acarlar Longozu'nun bir diğer özelliğinin de göl tabanının geçilmesi zor orman formasyonu olarak kapalı olmasını gösteren Taş, bölgenin bu özellikleri sebebiyle birçok bitki ve hayvan türünü barındırdığını anlattı.
Yabancı kuruluş ve ülkelerin temsilcileri de Acarlar Longozu'nun güzelliği karşısında büyülendiklerini ifade ederek longozun korunması ve tanıtılması projesinde yer aldıklarından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Açılışta konuklar sağanak yağmur süprizi ile karşılaştı. Yağmur birden bastırınca yabancı konuklar zor anlar yaşadı. Konuşmaların bir bölümü yağmur sebebiyle Acarlar Çevre Eğitim ve Ziyaretçi Merkezi binasında yapıldı. Daha sonra havanın açmasıyla birlikte longoz çevresindeki yabancı konuklar yiyecek-içecek ikramı yapılan yere yöneltildi. Toprak yolun çamur deryasına dönüşmesi yabancı konuklara zor anlar yaşattı. Longozu gören yabancı konuklar ise yüzlerce hayvan ve bitki çeşidine sahip olan longozu uzun uzun inceledi.

Longoz nedir?
Tabanı çeşitli ağaç ve bitki türleri ile kaplı olan göl ve sulak alanlara "longoz" deniyor. Sakarya'daki Acarlar Gölü, Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e ulaştığı ağız kesiminin yaklaşık 6 km. batısında yer alıyor. Kıyı çizgisinden ortalama 1,5 km. içeride ve kıyıya paralel uzanan gölün kapladığı alan yaklaşık 1.560 hektar. Göl, oldukça yoğun bir orman ve bitki örtüsü tarafından kaplanmış sulak-bataklık özelliği ile longoz karakterine sahip. Göl ayrıca çok zengin hayvan türlerini de barındırıyor.
Duran Savaş
Sakarya

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=186955&bl=bolgehaberleri

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024