agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fotoğraf (http://www.agaclar.net/forum/fotograf/)
-   -   daha iyi fotoğraf çekmek için (http://www.agaclar.net/forum/fotograf/22440.htm)

devrim pınar 27-10-2010 11:26

daha iyi fotoğraf çekmek için
 
1- İşin teknik kısmı. Fotoğraf makinesinde kullanabileceğiniz iki ayar var.

Birincisi enstantane hızı. Bu kontrol filmin ne kadar süre ışık göreceğini belirler. Kompozisyonda ise etkisi şudur. Eğer hareketli bir cisim çekerseniz ve pozlanma süresini az tutarsanız cisim flu çıkacaktır (1/125 in altında.. örneğin 1/30 gibi). Yürüyen bir insanının hareketini dondurmak istiyorsanız mesela en az 1/125 te çekmenizi öneririm. Enstantane hızı = hareketi dondurmak ya da flulaştırmak.

İkincisi diyafram ayarı. Bu ayar da objektifin ne kadar açılacağını gösterirki, objektif ne kadar çok açılırsa film o kadar ışık alır. Kompozisyona etkisi ise alan derinliği denen mevzudur. Objektif çok açıkken (örneğin 1.8) alan derinliği az olacaktır. Diyaframı kısarsanız (örneğin 11 e) alan derinliği daha fazla olacaktır. Örneğin bir kalabalıkta tek bir kişinin fotoğrafını çekeceksiniz o zaman kişinin önünde ve arkasındaki objeleri ve insanları flulaştırmak için açık bir diyafram kullanın (1.8 ya da 2.8 gibi). Manzara fotoğrafı çekecekseniz kısık bir diyafram kullanın (11 ya da 16 gibi). not: her objektifin alan derinliği farklıdır. örneğin geniş açı dediğimiz 28 mm/ 24 mm gibi objektiflerin alan derinliği fazladır, siz diyaframı kıssanız da çoğu şey net çıkacaktır. Tam tersine dar açı dediğimiz 135mm / 200 mm gibi objektiflerin ise alan derinliği azdır. Eski objektiflerin üzerinde alan derinliği skalası vardır. Siz çekmek istediğiniz objeyi netleyince ne kadar kısmın net / ne kadarının flu olacağını görebilirsiniz. Çoğu dijital objektifte artık bu yok..

Fotoğrafı çekmeden önce alan derinliği mi sizin için önemli yoksa hareketi dondurmak mı öncelikle ona karar verin...

Sonra kendinizi şu basit soruyu sorun: Ben bu fotoğrafı neden çekiyorum. Ne anlatmak istiyorum.Örneğin bir çocuk fotoğrafı çekiyorsanız, konun yani çocuğun özelliklerini bir düşünün, biz çocukları sevimli, oyuncu ve gülen yaratıklar olarak görürüz. O zaman böyle bir fotoğraf kurgulayın, tam size bakarken çekmek yerine, elinde bir oyuncakla oynarken haberi olamdan ve gülüp kendinden geçtiği bir anda çekin mesela...

2. Lens seçimi. Fotoğrafı çekerken kullanacağınız lens kompozisyonu direk olarak etkileyecektir.

a. Normal lens: 50 mm: siz gözünüzle nasıl görüyorsanız öyle çıkacaktır. yaklaşık 47 derecelik görüş açısı vardır

b. Dar açı: 85-105-135 ve üstü. Genelde yakın plan ve detay çekmek için kullanılır. Yaklaşık 23 derece ve daha az görüş açısınıa tekabül eder. Objeler sizin gördüğünüzden daha büyük çıkacaktır.

c. Geniş açı lensler: 35-28-24 ve altı... 70 derece ve daha üstü görüş açısı demektir. Objeler sizin gördüğünüzden daha küçük çıkacaktır. Genel plan çekimleri / iç mekan (mimari) ve manzara fotoğrafları için tercih edilir. dikkat etmeniz gereken nokta geniş açılı objektiflerde objektife yakın objeler merkezden uzaklaştıça (kenarlara doğru) eğilmeye başlar, örneğin düz çizgiler eğrilmeye başlar. Tabi siz bu etkiyi değişik görüntüler elde etmek için de kullanabilirsiniz.

3. Objelerin yerleşimi: Bu tamamen subjektif bir konudur. Nasıl isterseniz öyle yerleştirin. Ancak sizin seçtiğiniz yerleşim şekli fotoğrafı izleyenlerin izlemini direk etkileyecektir.

Bazı kompoziyon kuralları:

1- Konu alanı/ boş alan: her nedense esas konu dışında kadrajda yaklaşık %30 u konu dışı (boş) olmalı.

2. Altın oran: Aynaya bakın... gözleriniz yüzünüzün tam ortasında değil, hafif ortasındadır. Bu oran da yaklaşık 0.618 dir. (ortasında olsaydı 0.50 olurdu) teorik olarak bir bütünü oluşturan iki parça var diyelim, bu iki parçadan küçük parçanın büyük parçaya olan oranının, büyük parçanın bütüne olan oranına eşit olması demektir. Karışık değil mi... Örneğin birisinin fotoğrafını çekeceksiniz... kişiyi kadrajın tam ortasına değil de hafif sağa ya da sola koyun..(0.618). Bu göze daha hoş gözükecektir. İşin espirisi bu oranın insana doğal gelmesidir. Yani kişi mekanda doğal gözükür. Kişiyi tam ortaya koyarsanız, mekana hükmeder gibi gözükür, yapay bir gürüntü(tasarlanmış) elde edersiniz. tam tersi, bir kişiyi güçlü (hükmeder gibi) göstermek istiyorsanız kadrajın tam ortasına koyun...

3. 3 ler kuralı: kadrajı yatay olarak 3 parçaya bölün.... örneğin kıyı ve deniz fotoğrafı çekeceksiniz. Deniz 2/3 gökyüzü 1/3 olursa denizi vurgulamış olursunuz. Tam tersi olursa gözkyüzünü.. Bu kadar basit.... Dikey de de bu kuralı kullanabilirsiniz.

4. Alt / üst kuralı: yerçekimi en basit kanunlardan biridir. Yerçekimine karşı koyabiiliyorsanız üste, koyamıyorsanız alta düşersiniz. Altta kalanlar güçsüz, üstte klanalar güçlüdür.

5. Sağ/ sol.: Biz soldan sağa doğru yazdığımız için sol öncelikli gelir. Fotoğrafta sol da yer alanlar ev sahibi gibi gözkürken sağda yer alanlar düşman gibi gözükür. Örneğin iki kişiyi dövüşürken çekiyorsunuz. İyi adamı sola kötü adamı sağa koyun mesela:)

6. Ritm kuralı. Bir obje yalnızlık, iki obje eşitlik/denge, üç obje devamlılık(ritm) demektir. Bir düğünde halay çekenleri fotoğraflayacaksanız en az üç kişi olsun kadrajda mesela....

Yerleşimle ilgili bu konuları denerken siyah beyaz çekmenizi öneririm. renkten sıyrılmak size objelerin yerleşimi daha kolay görmenizi sağlayacaktır.

7. Renk teorisi. Bu konu oldukça karışıktır. Birden fazla renk içeren bir kompozisyon çekecekseniz. Renklerin dağılımına dikkkat etmeniz gerekir. Zıt renkler birbirini dengeler. Örneğin kırmızı bir obje çekecekseniz, fotoğrafın daha dengeli olması için biraz da yeşil obje olması gerekir. Biraz renk teorisi okuyun. Renklerin birbiriyle tam 7 adet ilişkisi vardır. Uzmanlaşmak biraz zaman alır.

Son olarak bol bol başka fotoğraflara bakın. Beğendiğiniz b ir fotoğrafı yukarıda anlattığım kurallar çerçevesinde değerlendirin. beğenmediklerinizi de. Makineniz dijital ya da otomatikse otomatikte değil, manuelde çekin. Pozlama olayını çözdükten sonra kompozisyona karar verin, değişirin, oynayın, çekmek için acele etmeyin. değişik kamera açılarını ve kompozisyonları deneyin... Biraz sabırlı olun...

Kolay gelsin...



John Hedgecohe diye birisinin bazı tavsiyeleri olan basit bir türkçeye çevrilmiş kitabi var.. bulabilirseniz ona bir göz atın...

son olarak.. kurallar yıkılmak içindir. Bir şey sizin gözünüze güzel gözküyorsa kime ne.. ama siz gene de kuralları bilin ki, neyi yıktığınızı da bilin :) Böylelikle fotoğrafta kontrol sizin elinizde olacaktır....

alimallah 27-10-2010 12:14

Güzel bir özet olmuş.

hozat 27-10-2010 12:38

Teşekkür ederim,amatör olmama rağmen metnin içinden yararlanacağım maddeler oldu.

adneser 03-11-2010 23:10

Sayın Devrim Pınar aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler elinize sağlık

Güler 04-11-2010 09:26

Teşekkür ederim, bizlere yardımcı oluyorsunuz.

Site başlıklarımızda yer yer biz acemiler için kullanışı kolay olan fotoğraf makinelerinden de bahsedilmişti, ama sizin de önerileriniz var mı bu konuda?

devrim pınar 22-11-2010 15:07

piyasadan edinebileceğiniz iki tip fotoğraf kamerası var.

birincisi kompakt makine dediğimiz lensini değiştiremediğiniz küçük makineler.

bu makineler genellikle tam otomatiktir. genelde siz bir ayar yapmazsanız. portre modu, manzara modu, spor modu gibi seçeneklerden birini seçersiniz ve fotoğrafı çekersiniz.

diğer tür olan slr makineler ise kullanıcıya daha fazla imkan sağlayan, lenslerini değiştirebileceğiniz makinelerdir.

fotoğraf konusunda ne kadar kontrol sahibi olmak istediğinize göre birini seçebilirsiniz.

kompakt makine sizin için fotoğrafı çekecektir.

ancak alan derinliği, enstantane hızı gibi konularda size seçim hakkı sağlamaz.

slr makineler bu konuda sizi daha özgür bırakır.

kompakt makinelerde portre modu ile çekim yaparsanız ön plan net, arka plan ise flu bir görüntü elde edebilirsiniz. manzara modunda ise hem arka plan hem de ön plan net çıkacaktır.

önerim, bütçeniz ve ilginize göre bir makine seçmeniz.

bir de cep telefonları var tabii, ama cep telefonuyla kaliteli bir fotoğraf elde edilmesi pek mümkün değil.

Fatih 22-11-2010 15:28

Ceptelefonlarıyla da mümkün kaliteli fotoğraf ;)Benim başlıklara eklediğim fotoğraflardan bir çoğu makineden olsada arada N95 ile çektiğim resimlerde var.Özellikle harika makro çekimler yapıyor.

devrim pınar 24-11-2010 20:47

ne güzel
 
sizin adınıza sevindim

sariefe 26-11-2010 05:31

Sayın devrim pınar yazınızdan kendi adıma aldıklarım oldu. Örneklerle desteklediğiniz anlaşılır açıklamanız için teşekkürler.

sariefe 30-11-2010 01:41

Sayın devrim pınar, kaliteli resim çekmek için vermiş olduğunuz bilgiler ışığında konuya dahil olmuş cep telefonlarını görmezden gelip profesyonel ya da yarı profesyonel makinalara dönersek, bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Bu aralar yeni bir makina almak istiyorum. Fotoğrafçılık konusunda yeniyim ve girişi yarı profesyonel bir makina ile yapmayı düşünüyorum. Aklımdaki model canon 500D. Siz ne dersiniz? Onaylar mısınız yoksa başka bir alternatif sunar mısınız? Eğer makina hakkında bilginiz var ise lens olarakta standart lensle mi almamı yoksa farklı bir lensle mi almamı önerirsiniz? Son olarakta makinayı bitki ve akvaryum balığı fotoğrafı çekmek için kullanacağımı belirtmek isterim.

Saygılar...

devrim pınar 23-02-2011 15:58

Sayın Sarıefe,


500 d işinizi görecektir.
daha basit bir makine ile de başlayabilirsiniz. Canon, Nikon gibi markalar güvenebileceğiniz markalardır. 1000 tl nin altında da güzel makineler var. çok fazla para yatırmak istemiyorsanız öyle başlayın derim.

Lens konusunda başlamak için bir zom lens almak mantıklı. çok kaliteli olmasalarda her açıdan çekebildikleri içi daha kullanışlı olurlar. hem manzara, hem de detay fotoğraflarını lens değiştirmeden çekebilirsiniz. 24-80 bir zoom lens işinizi görecektir. sonra siz ne tür bir fotoğraflar çekmeyi seviyorsanız ona uygun bir lens alabilirsiniz. Manzara çekiyorsanız geniş açı, detay çekiyorsanız tele ya da makro gibi.

akvaryum balığı çekecekseniz size 50-135 arası bir lens yeterli olur. ancak akvaryumu çekerken arkadan ışık vermeyi unutmayın. yoksa sadece camda yansımalar görürsünüz.

sariefe 24-02-2011 05:16

Sayın devrim pınar;

500D' yi aldım. Lens olarak şimdilik standart 18-55' i kullanıyorum. Makro modda çektiğim en iyi balık fotoğrafları aşağıda. Deneme amaçlı biraz özensiz çekilmiş fotoğraflar. 50-135' i bir araştırayım. Tripod ve ışık için tavsiyeniz olur mu?


Saygılarımla...

sarigoz 02-03-2011 15:32

2 Eklenti(ler)
Sayin Devrim,cok faydali buldum yazinizi..Elinize saglik..Bu iki kare benim cektiklerim

nebre 02-03-2011 16:08

Verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkürler.

elche 28-02-2012 22:39

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024