agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fotoğraf (http://www.agaclar.net/forum/fotograf/)
-   -   Dijital Fotoğrafçılığın Altın Formatı; RAW (http://www.agaclar.net/forum/fotograf/18538.htm)

Iaccarino 24-12-2009 03:14

Dijital Fotoğrafçılığın Altın Formatı; RAW
 
Merhabalar,
Fotoğrafçılık konusunun altında RAW biçimi (formatı) hakkında bir bilgi göremeyince paylaşma gereksinimi duydum. Biraz uzun bir yazı oldu ama okuyan gerçekten önemli bilgiler kazanabilir.

Eğer dijital bir makinanız varsa (Kompakt veya D-SLR) ve makineniz biraz üst modelse, muhtemelen RAW formatında çekim yapıyor demektir. Fotoğrafçılıkla ilgilenseniz de ilgilenmeseniz de bu biçimi kullanarak güzel şeyler yapabilirsiniz. Eklediğim örnek resimlerle görsel olarak bu biçimle neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.

Profesyonel fotoğrafçılık adına çok önemli gördüğüm bir nokta olan RAW formatı hakkında elimden geldiğimce bir şeyler yazmak istiyorum. Öncelikle bilinmelidir ki, RAW formatı, basit fotoğraf makinelerinde bulunmamaktadır. Ancak gelişen teknoloji ile beraber son çıkan makinelerin çoğu bu formatı desteklemeye başlamıştır.

RAW fotoğraflar diğer fotoğraflardan farklı olarak işlenmeden kaydedilir. İçerisinde pek çok bilgi olan bu fotoğraf formatı kendi JPEG'inden 6-7 kat fazla yer kaplar. Çünkü işlenmeden kaydedilen fotoğraf her türlü detayı içinde barındırır ve saftır. Ayrıca içerisinde taşıdığı veriler de bu boyutu artırır. Ancak RAW formatıyla işiniz bittikten sonra yine Jpeg olarak kaydedeceksiniz. Böylelikle fotoğrafınızın son hâli yine 2-3 mb (belki daha fazla) olacak.

Canon makinalar CR2, Nikon makinalar NEF olarak RAW fotoğraf çeker. ( Çoğu makinanın kendi RAW formatı vardır. (Örn; RAW, DNG, CRW, CR2, ORF, MRW, THM, NEF, PEF, SRF, ARW, 3FR, ERF, KDC, SR2, RAF, X3F, DCR, DRF, MEF, MOS, PTX)

Bu resimleri görüntülemek için fotoğraf makinasının kendi çözücüleri (codec) vardır. Ayrıca hızlı ve kullanışlı bir alternatif olarak Google Picasa 3 kullanılabilir.

Bu biçimin 'bence' 2 olumsuz özelliği vardır. Birincisi, büyük boyutlu dosyalar oluşu. İkincisi ise yardımcı programlar olmadan resimlerinizi görüntelemekte sıkıntı çekiyor oluşunuz.

RAW formatının olumlu tarafı ise size fotoğraf üzerinde ışık, pozlama, kontrast, siyah-beyaz dengesi, renk kanalları gibi ayarlara geniş bir ölçekte müdahale etme şansı vermesidir. İsterseniz resmin geneline uygulayabileceğiniz gibi, isterseniz belirli bir bölgeye de bu ayarları uygulayabilirsiniz.

Soyut bir şekilde, bu biçimde çekilmiş bir fotoğrafı bir bardak suya benzetebiliriz. Bu suyu buzluğa istediğiniz kalıpla atıp farklı sonuçlar alabilirsiniz. ( :P Çok yaratıcı olmuş olabilir)

Fotoğraflar üzerinde yukarıda bahsettiğim ayarları yapmak isterseniz tavsiyem bir Photoshop eklentisi olan Camera RAW olacaktır. Kullandığınız PS sürümü ile uyumlu en üst sürümü indirip kullanabilirsiniz.
Safranbolu'da Canon marka makine ile kendi çektiğim CR2 uzantılı bir resim ile size bu konuyu görsel olarak da sunmak istiyorum.


Photoshop CS 3'te Camera RAW'ın görünüşü
http://img8.imageshack.us/img8/8130/resim111b.jpg


İşlenmemiş Ham Halde RAW resimin Jpeg görüntüsü
http://img407.imageshack.us/img407/6355/resim2222.png


İşlenmiş RAW'ın Jpeg Görüntüsü
http://img709.imageshack.us/img709/3320/resim3333.jpg

Bu çamaşır makinesi ile ilgim yoktur. Bilgilerinize...

triple 24-12-2009 09:51

Sevgili dostum cok sağol verdiğin bilgiye. Ama hangi ayarları değiştirdin nasil yaptin adım adım anlatsanda bizde anlasak. sizinki şimdi yaptım oldu bitti gibi olmadımı sizcede?
Yinede sağolun saygılar

DarkYES 24-12-2009 10:34

Merhaba,

RAW formatı için Mac kullanıcıların tercih ettiği bir program da Apple Aperture programıdır.
Bunun yanında yine Adobe firmasının Mac OS ve Windows işletim sistemleri üzerinde kullanılabilen Photoshop Lightroom isimli bir programı da mevcuttur.

RAW görüntüleme ve jpeg formatına çevirmek için picasa kullanılabileceği gibi hemen her üretici (Sony, Nikon, Canon, Pentax vs.) alınan makineyle birlikte RAW düzenlemek için kullanabileceğiniz bir yazılımı da zaten beraberinde verecektir.

Fakat farklı RAW formatlarını düzenleyebilmesi ve görüntülemesi sebebiyle Adobe Photoshop Lightroom, Adobe Photoshop ve Apple Aperture profesyonel anlamda düzenleme için kullanılırken,
Google Picasa ve Fastston Image Viewer gibi ücretsiz ve profesyonel olmayan görüntüleme-düzenleme araçları da kullanılabilir.
Bunlara ek olarak -benim- yarı profesyonel gözüyle baktığım ACDSee ürünleri de mevcuttur.

RAW -genel isimlendirme bu olmakla birlikte firmalar kendi RAW dosya uzantılarına sahiptirler- dosya formatlarına ilişkin İngilizce wiki'de oldukça açıklayıcı ve uzun bir bilgi bulmak mümkündür.

İşlenmeyi ve baskı/sergileme için uygun hale getirilmeyi bekleyen bir görüntü formatı olması sebebiyle aslında bu format belki bilgili ellerde iyi sonuç verebilecekken, bilgisiz ellerde çok kötü sonuçlar verebilir.
Sonuçta fotoğraf makineleri içindeki yazılım belirli bir düzenleme yaparak JPEG formatında çekim yaparken bir düzenleme yapmaktadır. RAW çektikten sonra açılan bir düzenleme programında eğer yapılacak ayarlar/değerler hakkında bilgi sahibi değilse kişi güzel bir fotoğrafı olduğundan daha kötü bir hale de dönüştürebilir.

Bu sebeple düzenleme yazılımı üzerindeki araçların ne amaçla kullanılıdının ve ne gibi sonuçlar doğuracağının ayrınıtılı bir şekilde bilinmesi faydalı olacaktır. Tek bir fotoğraf üzerinde yapılan ayarların anlatılmasıyla doğru bir bilgilenme yerine bir bilgi kirliliği oluşması muhtemeldir.

Dijital makinelerde temel düzenleme teknikleri ile ilgili bilgi sahibi biriyle çalışılabilir, eğitim alınabilir ya da en azından bir kitap-döküman üzerinden bir öğrenme süreci yaşananabilir.

Sayın Iaccarino başlık ve yazınız için teşekkürler.

Iaccarino 24-12-2009 15:41

Merhabalar,
Sayın DarkYES, verdiğiniz bilgiler için ben de size teşekkür ederim.

Sayın Triple, DarkYES'in dediği gibi, her fotoğrafta farklı ayarlamalar gerekebilir.

Örneğin, yüksek pozlama ile çekilmiş bir fotoğrafın pozlama ayarı azaltılması gerekirken, düşük pozlamada çekilmiş bir fotoğrafta bu ayarın arttırılması gerekebilir.

Bazı fotoğraflarda kontrast çok iyi olabilir ve bu değerde değşiklik yapılası gerekmeyebilir. Yani sabit bir ayar söz konusu değildir. Ben çektiğim fotoğraflarda (özellikle insan-portre fotoğraflarında) siyah-gri-kahverengi tonlarını, keskin yüz hatlarını seviyorum. Bu sebeple çektiğim bu tip fotoğraflarda buna yönelik ayarlar yapıyorum.

DarkYES'in bahsettiği yazılımları veya bahsini ettiğim PS eklentisini kurduktan sonra RAW fotoğraflar üzerinde çalışmayı deneyebilirsiniz. Bir müddet sonra deneme-yanılma yoluyla bile olsa doğru yolu bulabilirsiniz.

DarkYES 02-01-2010 00:24

Ham (RAW) üzerine güzel bir yazı. Türkçe.

http://www.bascek.com/3448/her-zaman-hamraw-cekin/

mutan 30-04-2014 15:06

Ben başka bir bakış açısı ile katkıda bulunayım....

RAW MI? DNG Mİ? - Serkan Mutan Blog...

http://1.bp.blogspot.com/-oycRxW0620...dng-format.jpg


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024