agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Fotoğraf
(https)




Beğeni Düzeni49Beğeniler
  • 2 Gönderen Baki Berk Kayalar
  • 1 Gönderen zerdüşt
  • 1 Gönderen Ayhan Ege
  • 2 Gönderen sakagun
  • 2 Gönderen füsunANK
  • 1 Gönderen Ayhan Ege
  • 4 Gönderen skaraca
  • 2 Gönderen Sarıcan
  • 3 Gönderen kabuscuk
  • 10 Gönderen gencmenn
  • 1 Gönderen ayazkentli
  • 16 Gönderen zenfree
  • 2 Gönderen dağçiçeği

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-03-2006, 22:02   #1
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Arrow Yıldırım fotoğrafçılığı.

Fotoğraf konusunda özellikle ilgilendiğim bir konu varsa o da yıldırım fotoğraflarıdır. Sanılanın aksine yıldırım fotoğrafı çekmek çokta zor değil ama makinenizin özelliklerine bağlı olarak çok sağlam sinirler gerektiriyor.

Yıldırımlar büyüleyicidir, insan çektiği iyi bir yıldırım fotoğrafına her bakışında aynı heyecanı hisseder.

* Yıldırım görüntülemeyi kafanıza taktıysanız ilk önce hava durumunu takip etmeli, gerekirse yakınınızdaki bir meteoroloji istasyonundan bilgi almalısınız. http://131.54.120.150/hazcharts/tsgraf.htm bu link iki günlük yıldırım tahmini veriyor.

* Yıldırım beklendiğini öğrendiniz veya hava yıldırım yapmaya başladı. Görüntüleme olayına geçmeden evvel yıldırımın bir sonraki hedefi olmamak için manzaraya sahip ama korunaklı bir mekana geçin. Kesinlikle enerji hatlarına yakın olmayın ve ağaç altlarında bulunmayın. Olabileceğiniz en iyi yer yüksek bir apartmanın orta katları olacaktır.

* Yakınlarda bir yere yıldırım düşebileceği için korku meleklerini misafir etmeye hazırlıklı olun. Her ne kadar korkmam derseniz bile 30 metre önünüze düşecek bir yıldırım sizi korkudan darmadağın edebilir.

* Seri çekime sahip kaliteli bir makineniz yoksa gündüz yıldırımı çekmek için sağlam sinirlerden fazlası gerekiyor.

* Gündüz uzun pozlama yapmanız için ülkemizde piyasada çok zor bulunan ya da hiç bulunmayan ND türü koyu filtrelere sahip olmanız gerekiyor. Bunu neden belirttim, çünkü yıldırım yakalayabilmek için uzun pozlama yapmanın avantajı daha büyük.

* Gece yıldırımı çekebilmek için bir kaç saniye uzun pozlama yapabilen yani bir fotoğrafı bir kaç saniye boyunca çekebilen bir makinenizin olması en uygunu. Normal bir sayısal (dijital) makine ile yapacağınız gece yıldırımı çalışması bile sizin için çok zor olacaktır. Bunu bizzat defalarca kez yaşadım. Kendimi pencereye sabitleyerek bir keresinde iki saatte 700 fotoğraf çektiğimi hatırlıyorum. Bu 700 fotoğraf arasında sadece bir kaç tanesinde yıldırım yansıması şeklinde yıldırımın etkisi vardı. Yani tam olarak yakalamamıştım bile.

* Gece yıldırımı çekebilmek için öncelikle sahip olmanız gereken ekipmanlardan biri de üç ayağınız (tripot) olacaktır. Üç ayağınız olmadan gece yıldırım yakalasanız bile çok büyük olasılık titreteceğiniz için emeğinizin karşılığını alamazsınız.

* M (manuel) modda diyafram ve enstantene değerlerini ayarlayabileceğiniz bir makineye sahipseniz (gece yıldırımları için belirtiyorum) diyaframı en kısık düzeye getirin. Yani f değeri mümkün olduğunca yüksek olsun. Enstantene değeri ise olabilecek en uzun süre olsun. 6", 15", 30" gibi..

* Profesyonel özellikli ve 30 saniyeye kadar pozlayabilen bir makineniz varsa gece yıldırımı çekmek sizin için son derece kolay ve eğlenceli olacaktır. Yıldırım fotoğrafı çekilirken içeceğinizi yudumlayabilir, çektiğiniz yıldırımları çıplak gözle izleyebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir, hatta işiniz az ise hemen bilgisayar başına geçip internete bile bir göz atabilirsiniz.

* Üç ayağınız olsa bile uzun pozlamada ilk basış anında makine hafifçe kıpırdayacağı için bu görüntüye aynen yansır. Bu nedenle makinenize deklanşör kablosu takılabiliyorsa bir deklanşör kablosu edinmenizde fayda var.

* Gerçek anlamda B (bulb) modu olan profesyonel makinelerle çalışıyorsanız yıldırım görüntülemek için dakikalarca uzun pozlama yapabilirsiniz. Aynı zamanda bulb modu ile makinenin enerjisi yettiği sürece saatlerce süren uzun pozlamalar yapmanız mümkün.

* Yıldırım çekmede olan en büyük kusurlardan biri şehir ışıklarının çok parlayarak fotoğrafa bakanların dikkatini kendilerine çekmesidir. Mümkün olduğunca çok gökyüzüne yer vererek şehir ışıklarına en az yeri vermeniz gerekecektir.

Aklıma geldikçe yazmaya devam edeceğim.

malbman ve mandalinci beğendi.
Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2006, 09:20   #2
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Bahar gelince ben de yıldırım gözlemeye başladım. Devam et iyi oluyor.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2006, 20:56   #3
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
12 mayıs 2006 cuma günü İzmit'ten geçen yıldırım fırtınasındaki fotoğraf çekimim sırasında yeni bir şey farkettim;

* Yıldırım çekimleri sırasında havadaki elektriksel yüke bağlı olarak sayısal
(dijital) türü makineler yavaşlık gösterebilir. Makinenizin yıldırım çekimleri sırasında yaşayabileceği yavaşlığı göz önüne almanız gerekiyor.


Elektronikten anlamam ama sayısal fotoğraf makinelerinin hassas elektronik devreleri havadaki enerji yoğunluğundan çok kolay etkilenebilir. Fotoğraf makinem o tarihe kadar hiç o kadar yavaşlık göstermemişti. Yavaşlığın nedeni kesinlikle havanın elektriksel yükü gibi görünüyordu.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2006, 23:09   #4
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BayMineral
.......Elektronikten anlamam ama sayısal fotoğraf makinelerinin hassas elektronik devreleri havadaki enerji yoğunluğundan çok kolay etkilenebilir. Fotoğraf makinem o tarihe kadar hiç o kadar yavaşlık göstermemişti. Yavaşlığın nedeni kesinlikle havanın elektriksel yükü gibi görünüyordu.
Ya da pili zayıflamıştır.

Merhaba Baymineral siteyle ne kadar alakalı bilmiyorum ama
ilginç bir konu açmışsın. Benim de merakımı cezbetti. )
Ayrıca uzun süredir görmüyordum, merhaba.

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2006, 23:53   #5
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Pil zayıflama gibi bir ihtimal yoktu. Çünkü adaptörü vasıtasıyla şehir elektriğiyle çalıştırıyordum.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 11:13   #6
Ağaçsever
 
zerdüşt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 57
Galeri: 13
Aslında profesyonel dijial makinalarda yıldırım fotoğrafı çekmek çok da zor değil gerçekten. İşin şöyle bir kurnazlığı var: yıldırımların çok olduğu bir akşam makinanızı sabitleyip çekmek istediğiniz tarafa doğru yönlendiriyorsunuz, ardından fotoğraf çekim moduna değil video çekim moduna getiriyorsunuz. Her hangi bir yıldırımın videosunu aldıktan sonra bilgisayarınıza videoyu atıp, bir fotoğraf-video düzenleme programında karelere bölüyorsunuz. Bu şekilde bir yıldırımdan olabildiğince kare çıkarmış oluyorsunuz ))) Ama bu yıldırım fotoğrafı çekmek sayılır mı tartışılır

Benim gibi gecenin bi vakti 3 saat uğraşıp içinize sinen bi kare yakalaymazsanız avunmak için yardımcı oluyor Tavisye ederim

gülenmelek beğendi.
zerdüşt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 02:47   #7
Ağaçsever
 
Ayhan Ege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 60
Galeri: 7
Ben de geçen kış aynen oyle yapmıştım, fotoğrafçılık iddiasıyla değil, asla doğrudan fotoğraf olarak başaramayacağımı bildiğim için. Çok da keyif almıştım. Hala da bakınca gecenin bir ortasında o aydınlık anı yakalamış olmaktan heyecan duyuyorum. Kopyası aşağıda:

Name:  simsek 1533.jpg
Views: 1978
Size:  23.2 KB

gülenmelek beğendi.
Ayhan Ege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 10:30   #8
Ağaçsever
 
zerdüşt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 57
Galeri: 13
Tebrik ederim Ayhan Ege... Tam olarak fotoğraf çekilmiş sayılmasa da kişinin bunu başarmış gibi olması gerçekten heyecan veriyor.. Tek uyanık ben değilmişim demek ki :P

zerdüşt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2008, 20:40   #9
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Bunlar da benim çektiğim fotoğraflar. Arka arkaya hızlı çekerek yakaladım bu yıldırımları. Yüzlerce fotoğraftan sadece 2'sinde yakalamayı başardım.

Eklenen Resimler
  
şehnaz ve demircool beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 14:27   #10
Ağaçsever
 
zerdüşt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 57
Galeri: 13
Tebrikler sakagun;
Birinci kareniz güzel olmuş. İkinciyeyse picasada biraz gölge ekleyip vurguyu çoğaltırsanız daha hoş bir görüntü elde edebilirsiniz, diye düşündüm

Saygılar..

zerdüşt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 17:16   #11
Ağaçsever
 
Ayhan Ege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 60
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun Mesajı Göster
Teşekkürler. Geyve'de yıldırıma bolca rastlanıyor.
İşte sizin oraları aratmayacak kadar elektrik yüklü bir gökyüzü.....Bu foto, meşhur coğrafya ve yaşam dergilerine çalışan profesyonel fotoğrafçıların fotoları arasında geçen ay en iyilere giren bir resimmiş. Detaylarını bilmiyorum - iyi resim çekemediğimi bilen kuzenim mikropluk olsun diye ara sıra böyle resimler gönderiyor.

Name:  simsek.jpg
Views: 4799
Size:  28.9 KB

Ayhan Ege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 14:10   #12
Ağaç Dostu
 
füsunANK's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,391
Galeri: 49
Ben de bir şimşek fotoğrafı çekmeyi çok arzu ediyordum. Fotoğraf çekmeyi çok sevmeme rağmen acemi bir fotoğrafçıyım. Tripotum da yok işin kötüsü. Tabi çok net çıkmayacaktı foto . Gene de yılmadım , bekledim, acemice çektim ama benim de bir şimşek fotoğrafım oldu. Mutlu oldum
Sizinle paylaşmakta ayrı keyif oldu şimdi .

Eklenen Resimler
 
füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 20:59   #13
Ağaçsever
 
Ayhan Ege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 60
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Bana da geldi bu foto, tam yüklemeyi düşünürken, burada gördüm.
Paylaşmak ne güzel...
Paylaşmak dediniz, ben de şu bulut resmini paylaşmak için can atıyorum. (Belki bulut fotoğrafçılığı yeni bir konu konu da oluşturabilir.)

Resmi 31 Ekimde İstanbul da sabah 7 civarlarinda çektim. Bulutlar tüm gökyüzünü aynı desende kaplamıştı. İnanılmaz nadir bir görüntüydü bence. Makinemden çıkan, aşağıdaki birinci foto oldu, azıcık oynayıp daha az karamsar yapmaya çalıştığım ise ikincisi.

Name:  2008 10 31 kartal 008forumm.jpg
Views: 1587
Size:  64.6 KB

Name:  2008 10 31 kartal 008forummed.jpg
Views: 1446
Size:  62.5 KB

ayazkentli beğendi.
Ayhan Ege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 18:34   #14
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Galeri: 39
Yıldırım fotoğrafı

Eskişehir'de 20 Ekim 2009 gecesi çekmiş olduğum yıldırım fotoğrafı.

Name:  IMG_0822 5.jpg
Views: 1827
Size:  20.2 KB

Fotoğraf makinesi manuel ve poz süresi 15 saniye olarak ayarlandıktan sonra pencere camına objektif sabitlenmek suretiyle çekim yapıldı. Pozlama süresi içerisinde kadraja girebilen yıldırımlardan birisi de bu idi. O gün yaklaşık 200 poz çekim yaptım. En yoğun yıldırım çakmasını bu fotoğrafla görüntüleyebildim.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 16:14   #15
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Renkte oynadınız mı?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2010, 16:36   #16
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Istanbul semalarında Zerdüşt metodu ile yıldırım çekimi. Tesadüfen aynı metodu kullanmışım. 8-10 çakmayı kaçırdıktan sonra birden bende şimşek çaktı. Açtım videoyu, sonra videomaker ile ayıkladım. Gerçi kaçırdığım yıldırımlar bundan daha büyüktü ama bununla avunduk.

Eklenen Resimler
 
ayazkentli ve YeniBON beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2010, 11:13   #17
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Galeri: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Renkte oynadınız mı?
Sayın zenfree fotoğraf üzerinde herhangi bir oynama yok. Fotoğraf yıldırım çakması sonrası oluşan ışık nedeniyle biraz alacakaranlık bir ortam varmış gibi oluştu.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 09:09   #18
Ağaçsever
 
kabuscuk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 69
Galeri: 111
Bunlar da benden:)

Ne zamandan beri hayal ediyordum, nihayet cuma gecesi bu hayalimi gerçekleştirdim. Arka arkaya çektiğim belki 500 kare fotoğraftan ancak bunları yakalayabildim...

Eklenen Resimler
     
kabuscuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 11:03   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-07-2010
Şehir: ALANYA
Mesajlar: 973
Galeri: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kabuscuk Mesajı Göster
Ne zamandan beri hayal ediyordum, nihayet cuma gecesi bu hayalimi gerçekleştirdim. Arka arkaya çektiğim belki 500 kare fotoğraftan ancak bunları yakalayabildim...
Eline gözüne sağlık kabuscuk sabretmişin ve sonunda güzel bir anı yakalamışın
tebrikler

adneser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2012, 03:50   #20
Ağaçsever
 
gencmenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2012
Şehir: lichtenfels
Mesajlar: 38
Arkadaslar yildirim fotografi cekmek icin öncelikle uygun yer lazim yani yagmur almayan ve yildirimin size zarar vermiyecegi bir yer, fotografi cekmek ise cok zor degildir, DSLR makinalarda BULB moduna getirin pozlamayi diyaframi ortamdaki isiga göre F5,6 ila F8 arasi tutun Manuel fokus yapin ve uzaktan kumanda ile cekime baslayin, yildirim düsünce cekimi sonlandirin....

gencmenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 13:33   #21
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Bu linkte oldukça güzel yıldırım fotoğrafları var.

David Chambon photographie - paysages



Artık yağmurlu ve yıldırımlı günlere girdiğimizden, meraklı arkadaşlar hazırlıklarını yapmaya başlayabilirler.

YeniBON beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2012, 16:06   #22
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Bu da benim çektiğim fotograf.
f:14, Enstantane:30 sn., 18 mm. ,İSO:200

Name:  576927_10150974499878566_457380141_n.jpg
Views: 756
Size:  31.5 KB


Düzenleyen zenfree : 15-10-2012 saat 02:13
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2012, 16:14   #23
Ağaç Dostu
 
dağçiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-07-2011
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 1,330
Ellerinize sağlık hepside çok emek verilip başarılmıs güzel fotoğraflar.Bende fotoğraf çekmeyi severim ve yıldırım fotoğrafı çekmeyi hep istemişimdir.Hevesim arttı inşallah banada nasip olur bende sizlerle paylaşırım fotoğraflarımı.

zenfree ve çiftçi5234 beğendi.
dağçiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2012, 03:16   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-11-2012
Şehir: Balkara
Mesajlar: 43
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayhan Ege Mesajı Göster
İşte sizin oraları aratmayacak kadar elektrik yüklü bir gökyüzü.....Bu foto, meşhur coğrafya ve yaşam dergilerine çalışan profesyonel fotoğrafçıların fotoları arasında geçen ay en iyilere giren bir resimmiş. Detaylarını bilmiyorum - iyi resim çekemediğimi bilen kuzenim mikropluk olsun diye ara sıra böyle resimler gönderiyor.

Eklenti 51219



bana sanki photo shop gibi geldi.
kim bilir, belki de enstantane süresi çok uzun tutulmuş gerçek bir fotograf da olabilir.
aynı anda, bir birine çok yakın noktalara, 4-5 ayrı yıldırımın ulaşması, bilime epeyce aykırı görünüyor.

Beşinci Hugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024