agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Fotoğraf
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen gencmenn

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-06-2012, 08:29   #1
Ağaçsever
 
gencmenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2012
Şehir: lichtenfels
Mesajlar: 38
Akşam (gece) fotoğraf çekerken yapılan yanlışlar

Aksam (gece) fotograf cekerken yapilan yanlislar
Gecenlerde Fotograf sergisi icin istanbul´daydim ve arkadaslar ile gece fotograf cekimleri yaptik.
Gece fotograf cekerken canon kullanicilarin en büyük hatalarindan biri fotograflarin pozlama sonunda bulanik olmasiydi..
Canon ile gece cekimi yaparken ne gibi hatalar yapildigini tek tek aktarmak istiyorum.


Hata 1: Canon lenslerde bulunan IS yani IMAJ SABiTLEME kullanimi.
Hata 2: Canon veya Nikon fark etmez, gece cekimlerinde UV filtre kullanimi..
Hata 3: Gece cekimlerinde makine ile lensin fokus zitligi...

Kizkulesi karsisinda cekim yapan bir cok fotografci arkadas canon lensin (is) yani imaj sabitleyiciyi acik birakmalari neticesinde cekimlerde netlik kaybi olusuyordu..
imaj sabitleyici sadece az pozlama yapildiginda **** ani hareketlerin yakalanmasinda yardimcidir fakat cok uzun yani 5 saniyeden uzun fotograf cekimlerinde pozlama icindeki neyseyi sabitlemeye calisacagindan, bize net olmayan fotograf vermeye sebeb olur.
Misal olarak kizkulesi cekimi yapiyoruz ve IS yani imaj sabitleyici acik, makine pozlama yapmaya calisirken lens objeyi sabitleye calisir, kizkulesi sabittir fakat altinda bulunan yakamoz yani dalgalar sabit degildir, dalgalari sabitlemeye calisan lens, sensöre devamli sabitledigi görüntüyü yollar, neticesinde kizkulesini cam gibi net cekmek imkansiz hale gelir.
Canon makinelerinde IS yani imaj sabitleyici koymaz, bunu (IS) lenslerine koymustur ki, fotografci her sefer makinede imaj sabitleyiciyi acip kapatmak zorunda kalmasin..

Fotografcilarin yaptigi en büyük hatalardan ikinciside gece cekimi yaparken, UV filtre **** POL filtreyi takili birakmak.
Uv filtre takili olursa ne olur?
Uv filtrenin görevi nedir?
uv ışınlarının baskın olduğu deniz kıyıları ve 1500 metrenin üstündeki yükseltilerde çekilen fotoğraflarda, uv radyasyonu sebebiyle kontrast düşmesi ve mavi renk hakimiyetinin artması izlenir.
bunu önlemek için yapılan cam filtrelere hafif bir sarı renk de eklenerek uv tutuculuğu arttırılmıştır. bu filtreler, sky filtreleri gibi bir tür objektif koruyuculuğu görevi yapmaktadırlar.

Peki gece bu isiklar mevcutmudur?
Hayir gece gece yukaridaki isiklar olmadigindan UV filtre **** POL filtre gereksizdir.
Uv filtre takili kaldiginda filtereden yansiyan ilk isik pozlamada bize cok istenilmeyen uzun cizgiyi verir, uzun cizgi nedir derseniz, gece cekiminde isiklarin üstünde olusan isik cizgisidir, tek nedenide filtre takili olasindan kaynaklidir.


Bir baska hata ise fokus dengesizligi ki kizkulesini cekerken, galata kulesine fokus yapmaya zorlanmak.
Makinenin fokus ayarlarini kisisel yapan bir cok arkadasta bu sorun mevcut idi.
Fokus yapmaya calistigimizda kisisel ayarlarda sadece sola fokus yap **** sadece saga yap ayarlarinda bulunuyordu makinelerinizin ayarlarini özellikle fokus ayarlarini benim istedigim fokusu yap seklinde ayarlamayin, daha dogru ve anlasilir bir dilde yazmak gerekirse canon 400d **** 450 d hangisi olursa olsun, 9 fokus noktasini ALL FOKUS´ta birakin, 9 fokustan sadece bir noktaya fokus yap komutu, makineyi istenilmeyen yere fokusa zorlar ve neticesinde netlim kaybi olusur..


Gencer Seri 2012 Her hakki saklidir




Etiketler: hatali fotograf cekimi, yanlis ayarlar, filtre kullanimi, pozlama yanlislari, pozlama hatalari, gece fotoğraf çekim hatalari, parlamalar neden oluyor, gece fotograf cekim yanlis ayarlar, yanlis cekim modu kullanmak, canonla gece foto, Canon fotograf makinesi ile fotograf cekmek, Canon fotograf makinesiyle fotograf nasil cekilir, gece fotoğraf çekmek, gece foto cekim, fotografim neden net degil, neden net fotograf cekemiyorum, nerde yanlis yaptim, fotograf cekerken net olmuyor, bulanik cekim nedenleri, gece resim nasil cekilir, fotoğraf nasıl çekilir

gilan ve Adalet Yağcı beğendi.
gencmenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024