agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Fotoğraf
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-08-2006, 18:50   #1
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
İnsan fotoğrafçılığı.

* İnsan fotoğrafı çekmek açıkçası pek tercih etmediğim bir şeydir. Biraz utangaç biri olmam sanırım bunda önemli bir etken. İnsanlardan çok insan dışı öğeleri görüntülemeyi tercih ediyorum. Çünkü insanlar fotoğraflarının çekildiğini anlayınca tepki gösterebiliyorlar. Düşünün şimdi, parkta otururken aniden bir fotoğrafçı çıkagelip izin almadan fotoğraflarınızı çekmeye başlasa kendinizi nasıl hissedersiniz? Ben şahsen kişinin niyetini anlamaya çalışır ve duruma göre tepki koymak isterim ya da aynı davranışı ben o fotoğrafçıya göstereceğim şekilde aniden fotoğraf makinemi çıkartıp fotoğrafçıyı görüntülemeye başlarım. Böyle bir şey başıma gelmedi ama herhalde bunu yapardım.

* İnsan fotoğrafı çekmek basit görünse de oldukça zordur. Sanatsal olarak istenilen görüntüleri elde etmek ise çok daha zordur. Özel hayata müdahale söz konusu olabildiğinden fotoğrafını çekiyor olduğumuzu insanlardan tepki görebiliriz. Bu yüzden mümkün olduğunca dikkat etmeliyiz.

* İslam dini resme pek sıcak bakmadığı için doğal olarak fotoğraf çekilmenin günah olduğuna dair özellikle köylerde ve muhafazakar kesimlerde bir inanç vardır. Bu yüzden özellikle köylerde, özellikle bayanları çekerken izin istemeye çalışın. Eğer izin istemeyeceğiniz kadar güzel bir kompozisyon varsa çektikten sonra yanına gidin. Bazı köylü hanımlar kocalarının bu işe kızacaklarını belirterek fotoğraflarının alınmasını istemezler. Kesinlikle ısrar etmeyin. Anlayışlı olun.

* Hayatta bir amacı olmayan kişilerin (dilenci hariç sokakta yaşayanları örnek alırsak) görüntülerini almak çok daha kolaydır. Çok rahat çekimlerini yapabileceğiniz gibi fotoğraf çekilmek için genellikle dünden razılardır. Sizinle işbirliği yapabilirler ve beklediğinizden de güzel pozlar alabilirsiniz. Böyle kişilerle çalıştıktan sonra ellerine ekmek parası verirseniz çok faydalı olacaktır.

* İşçileri de fotoğraflamak genelde kolaydır. Çünkü ülkemiz şartlarının zorlu koşullarına göğüs germekte olan ve hakkını genelde alamayan işçilerimiz sıkıntılarının herkes tarafından görülebilmesi için genelde görüntülenmelerine izin verirler. Ben Sapanca’ da demiryolu işçileriyle çalışma olanağı buldum. Fotoğraf bakımından çok rahat bir çalışma ortamı gördüm. İşçi çekimleri yaparken çalışma alanına has tehlikelere karşı dikkatli olmanızı öneririm. Gerekirse baret gibi koruyucular kullanmayı unutmayın. Vinçte asılı duran bir nesnenin altında asla bulunmayın.

* Genel olarak bir insanı uygun bir kompozisyonda görürseniz hemen çekim yapın. Daha sonra sizi gördüyse, göz göze geldiyseniz gidip izin isteyin. Kimliği %100 belli olacak şekilde tam portre yapılan çekimlerde izin istemek gerekebilir ama ters ışıkta siluet halinde, ya da sadece insanın arkasının görüneceği çalışmalarda izin istemeye gerek yoktur.

* Turistlerin yoğun halde bulunduğu şehirlerdeki dilenciler fotoğraflarının çekildiğini fark edince para isteyebilirler. Fotoğrafını çektiğiniz dilenciye parasını verip vermemek size kalmış. Eğer iyi bir poz yakaladıysanız verebileceğiniz paraya değecektir.

* Bulunulan ülkedeki güvenlik güçlerinin fotoğraflarını çekmekten kesinlikle kaçının. Asabi bir polisin fotoğrafını izinsiz almaya çalışırsanız kendinizi karakolda bulabilirsiniz.

* İnsan fotoğrafçılığını çok iyi bilen biri değilim. Durum müsait olursa, iyi bir fırsat yakalarsam insanları görüntüleyebilirim. Bu metinde insan nasıl çekilir şeklinde bahsetmedim. İnsan fotoğrafı çekmenin incelikleri, tekniklerini yakında öğrenmeye başladığımda sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2006, 20:01   #2
Ağaçsever
 
mckrees's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-06-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 33
Galeri: 4
"Ben şahsen kişinin niyetini anlamaya çalışır ve duruma göre tepki koymak isterim ya da aynı davranışı ben o fotoğrafçıya göstereceğim şekilde aniden fotoğraf makinemi çıkartıp fotoğrafçıyı görüntülemeye başlarım. Böyle bir şey başıma gelmedi ama herhalde bunu yapardım."

demşsiniz.
benim başıma aynen böyle bir olay geldi.ve benim fotoğrafımı çekmeye çalışan kişiyi çok şaşırttım hemen fotoğraf makinemi çıkarıp onu fotoğraflayarak ve sonra tabi karşılıklı bu duruma güldük.


bu güzel ince noktaları paylaştığınız için bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum.

mckrees Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 02:03   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-09-2006
Şehir: alice harikalar diyari
Mesajlar: 1
Galeri: 1
ben sahsen cok zorlaniyorum ne zaman birini cekmeye baslasam bana bakim poz havalarina giriyorlar,sahsen ben dogal duruslarini tercih ederim

cilek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 16:30   #4
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
İşi gücü olmayan bazı şahıslarda fotoğraf çektiğimi görünce bizi de çek bizi de çek diye ısrar ediyorlar.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2006, 12:16   #5
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
ARA GÜLER
"...Ben o fotografı çekerken benim çektiğimi bilmiyorlar. Öyle çekip gidiyorum. Yani poz verdirtmiyorum. "Dur da fotografını çekeyim" falan filan yok. Oralarda durup tık tık tık tık çeker giderim ben; bilmezler bile çektiğimi."

Eklenen Resimler
 
eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024