agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Fotoğraf
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen devrim pınar

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-10-2010, 12:26   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
Unhappy daha iyi fotoğraf çekmek için

1- İşin teknik kısmı. Fotoğraf makinesinde kullanabileceğiniz iki ayar var.

Birincisi enstantane hızı. Bu kontrol filmin ne kadar süre ışık göreceğini belirler. Kompozisyonda ise etkisi şudur. Eğer hareketli bir cisim çekerseniz ve pozlanma süresini az tutarsanız cisim flu çıkacaktır (1/125 in altında.. örneğin 1/30 gibi). Yürüyen bir insanının hareketini dondurmak istiyorsanız mesela en az 1/125 te çekmenizi öneririm. Enstantane hızı = hareketi dondurmak ya da flulaştırmak.

İkincisi diyafram ayarı. Bu ayar da objektifin ne kadar açılacağını gösterirki, objektif ne kadar çok açılırsa film o kadar ışık alır. Kompozisyona etkisi ise alan derinliği denen mevzudur. Objektif çok açıkken (örneğin 1.8) alan derinliği az olacaktır. Diyaframı kısarsanız (örneğin 11 e) alan derinliği daha fazla olacaktır. Örneğin bir kalabalıkta tek bir kişinin fotoğrafını çekeceksiniz o zaman kişinin önünde ve arkasındaki objeleri ve insanları flulaştırmak için açık bir diyafram kullanın (1.8 ya da 2.8 gibi). Manzara fotoğrafı çekecekseniz kısık bir diyafram kullanın (11 ya da 16 gibi). not: her objektifin alan derinliği farklıdır. örneğin geniş açı dediğimiz 28 mm/ 24 mm gibi objektiflerin alan derinliği fazladır, siz diyaframı kıssanız da çoğu şey net çıkacaktır. Tam tersine dar açı dediğimiz 135mm / 200 mm gibi objektiflerin ise alan derinliği azdır. Eski objektiflerin üzerinde alan derinliği skalası vardır. Siz çekmek istediğiniz objeyi netleyince ne kadar kısmın net / ne kadarının flu olacağını görebilirsiniz. Çoğu dijital objektifte artık bu yok..

Fotoğrafı çekmeden önce alan derinliği mi sizin için önemli yoksa hareketi dondurmak mı öncelikle ona karar verin...

Sonra kendinizi şu basit soruyu sorun: Ben bu fotoğrafı neden çekiyorum. Ne anlatmak istiyorum.Örneğin bir çocuk fotoğrafı çekiyorsanız, konun yani çocuğun özelliklerini bir düşünün, biz çocukları sevimli, oyuncu ve gülen yaratıklar olarak görürüz. O zaman böyle bir fotoğraf kurgulayın, tam size bakarken çekmek yerine, elinde bir oyuncakla oynarken haberi olamdan ve gülüp kendinden geçtiği bir anda çekin mesela...

2. Lens seçimi. Fotoğrafı çekerken kullanacağınız lens kompozisyonu direk olarak etkileyecektir.

a. Normal lens: 50 mm: siz gözünüzle nasıl görüyorsanız öyle çıkacaktır. yaklaşık 47 derecelik görüş açısı vardır

b. Dar açı: 85-105-135 ve üstü. Genelde yakın plan ve detay çekmek için kullanılır. Yaklaşık 23 derece ve daha az görüş açısınıa tekabül eder. Objeler sizin gördüğünüzden daha büyük çıkacaktır.

c. Geniş açı lensler: 35-28-24 ve altı... 70 derece ve daha üstü görüş açısı demektir. Objeler sizin gördüğünüzden daha küçük çıkacaktır. Genel plan çekimleri / iç mekan (mimari) ve manzara fotoğrafları için tercih edilir. dikkat etmeniz gereken nokta geniş açılı objektiflerde objektife yakın objeler merkezden uzaklaştıça (kenarlara doğru) eğilmeye başlar, örneğin düz çizgiler eğrilmeye başlar. Tabi siz bu etkiyi değişik görüntüler elde etmek için de kullanabilirsiniz.

3. Objelerin yerleşimi: Bu tamamen subjektif bir konudur. Nasıl isterseniz öyle yerleştirin. Ancak sizin seçtiğiniz yerleşim şekli fotoğrafı izleyenlerin izlemini direk etkileyecektir.

Bazı kompoziyon kuralları:

1- Konu alanı/ boş alan: her nedense esas konu dışında kadrajda yaklaşık %30 u konu dışı (boş) olmalı.

2. Altın oran: Aynaya bakın... gözleriniz yüzünüzün tam ortasında değil, hafif ortasındadır. Bu oran da yaklaşık 0.618 dir. (ortasında olsaydı 0.50 olurdu) teorik olarak bir bütünü oluşturan iki parça var diyelim, bu iki parçadan küçük parçanın büyük parçaya olan oranının, büyük parçanın bütüne olan oranına eşit olması demektir. Karışık değil mi... Örneğin birisinin fotoğrafını çekeceksiniz... kişiyi kadrajın tam ortasına değil de hafif sağa ya da sola koyun..(0.618). Bu göze daha hoş gözükecektir. İşin espirisi bu oranın insana doğal gelmesidir. Yani kişi mekanda doğal gözükür. Kişiyi tam ortaya koyarsanız, mekana hükmeder gibi gözükür, yapay bir gürüntü(tasarlanmış) elde edersiniz. tam tersi, bir kişiyi güçlü (hükmeder gibi) göstermek istiyorsanız kadrajın tam ortasına koyun...

3. 3 ler kuralı: kadrajı yatay olarak 3 parçaya bölün.... örneğin kıyı ve deniz fotoğrafı çekeceksiniz. Deniz 2/3 gökyüzü 1/3 olursa denizi vurgulamış olursunuz. Tam tersi olursa gözkyüzünü.. Bu kadar basit.... Dikey de de bu kuralı kullanabilirsiniz.

4. Alt / üst kuralı: yerçekimi en basit kanunlardan biridir. Yerçekimine karşı koyabiiliyorsanız üste, koyamıyorsanız alta düşersiniz. Altta kalanlar güçsüz, üstte klanalar güçlüdür.

5. Sağ/ sol.: Biz soldan sağa doğru yazdığımız için sol öncelikli gelir. Fotoğrafta sol da yer alanlar ev sahibi gibi gözkürken sağda yer alanlar düşman gibi gözükür. Örneğin iki kişiyi dövüşürken çekiyorsunuz. İyi adamı sola kötü adamı sağa koyun mesela

6. Ritm kuralı. Bir obje yalnızlık, iki obje eşitlik/denge, üç obje devamlılık(ritm) demektir. Bir düğünde halay çekenleri fotoğraflayacaksanız en az üç kişi olsun kadrajda mesela....

Yerleşimle ilgili bu konuları denerken siyah beyaz çekmenizi öneririm. renkten sıyrılmak size objelerin yerleşimi daha kolay görmenizi sağlayacaktır.

7. Renk teorisi. Bu konu oldukça karışıktır. Birden fazla renk içeren bir kompozisyon çekecekseniz. Renklerin dağılımına dikkkat etmeniz gerekir. Zıt renkler birbirini dengeler. Örneğin kırmızı bir obje çekecekseniz, fotoğrafın daha dengeli olması için biraz da yeşil obje olması gerekir. Biraz renk teorisi okuyun. Renklerin birbiriyle tam 7 adet ilişkisi vardır. Uzmanlaşmak biraz zaman alır.

Son olarak bol bol başka fotoğraflara bakın. Beğendiğiniz b ir fotoğrafı yukarıda anlattığım kurallar çerçevesinde değerlendirin. beğenmediklerinizi de. Makineniz dijital ya da otomatikse otomatikte değil, manuelde çekin. Pozlama olayını çözdükten sonra kompozisyona karar verin, değişirin, oynayın, çekmek için acele etmeyin. değişik kamera açılarını ve kompozisyonları deneyin... Biraz sabırlı olun...

Kolay gelsin...



John Hedgecohe diye birisinin bazı tavsiyeleri olan basit bir türkçeye çevrilmiş kitabi var.. bulabilirseniz ona bir göz atın...

son olarak.. kurallar yıkılmak içindir. Bir şey sizin gözünüze güzel gözküyorsa kime ne.. ama siz gene de kuralları bilin ki, neyi yıktığınızı da bilin Böylelikle fotoğrafta kontrol sizin elinizde olacaktır....

nardane ve cemilsisik beğendi.
devrim pınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2010, 13:14   #2
Ağaç Dostu
 
alimallah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
Güzel bir özet olmuş.

alimallah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2010, 13:38   #3
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Teşekkür ederim,amatör olmama rağmen metnin içinden yararlanacağım maddeler oldu.

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2010, 00:10   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-07-2010
Şehir: ALANYA
Mesajlar: 973
Galeri: 12
Sayın Devrim Pınar aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler elinize sağlık

adneser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2010, 10:26   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Teşekkür ederim, bizlere yardımcı oluyorsunuz.

Site başlıklarımızda yer yer biz acemiler için kullanışı kolay olan fotoğraf makinelerinden de bahsedilmişti, ama sizin de önerileriniz var mı bu konuda?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2010, 16:07   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
piyasadan edinebileceğiniz iki tip fotoğraf kamerası var.

birincisi kompakt makine dediğimiz lensini değiştiremediğiniz küçük makineler.

bu makineler genellikle tam otomatiktir. genelde siz bir ayar yapmazsanız. portre modu, manzara modu, spor modu gibi seçeneklerden birini seçersiniz ve fotoğrafı çekersiniz.

diğer tür olan slr makineler ise kullanıcıya daha fazla imkan sağlayan, lenslerini değiştirebileceğiniz makinelerdir.

fotoğraf konusunda ne kadar kontrol sahibi olmak istediğinize göre birini seçebilirsiniz.

kompakt makine sizin için fotoğrafı çekecektir.

ancak alan derinliği, enstantane hızı gibi konularda size seçim hakkı sağlamaz.

slr makineler bu konuda sizi daha özgür bırakır.

kompakt makinelerde portre modu ile çekim yaparsanız ön plan net, arka plan ise flu bir görüntü elde edebilirsiniz. manzara modunda ise hem arka plan hem de ön plan net çıkacaktır.

önerim, bütçeniz ve ilginize göre bir makine seçmeniz.

bir de cep telefonları var tabii, ama cep telefonuyla kaliteli bir fotoğraf elde edilmesi pek mümkün değil.

devrim pınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2010, 16:28   #7
Ağaç Dostu
 
Fatih's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,087
Galeri: 66
Ceptelefonlarıyla da mümkün kaliteli fotoğraf Benim başlıklara eklediğim fotoğraflardan bir çoğu makineden olsada arada N95 ile çektiğim resimlerde var.Özellikle harika makro çekimler yapıyor.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2010, 21:47   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
ne güzel

sizin adınıza sevindim

devrim pınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2010, 06:31   #9
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
Galeri: 7
Sayın devrim pınar yazınızdan kendi adıma aldıklarım oldu. Örneklerle desteklediğiniz anlaşılır açıklamanız için teşekkürler.

sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2010, 02:41   #10
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
Galeri: 7
Sayın devrim pınar, kaliteli resim çekmek için vermiş olduğunuz bilgiler ışığında konuya dahil olmuş cep telefonlarını görmezden gelip profesyonel ya da yarı profesyonel makinalara dönersek, bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Bu aralar yeni bir makina almak istiyorum. Fotoğrafçılık konusunda yeniyim ve girişi yarı profesyonel bir makina ile yapmayı düşünüyorum. Aklımdaki model canon 500D. Siz ne dersiniz? Onaylar mısınız yoksa başka bir alternatif sunar mısınız? Eğer makina hakkında bilginiz var ise lens olarakta standart lensle mi almamı yoksa farklı bir lensle mi almamı önerirsiniz? Son olarakta makinayı bitki ve akvaryum balığı fotoğrafı çekmek için kullanacağımı belirtmek isterim.

Saygılar...

sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2011, 16:58   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
Sayın Sarıefe,


500 d işinizi görecektir.
daha basit bir makine ile de başlayabilirsiniz. Canon, Nikon gibi markalar güvenebileceğiniz markalardır. 1000 tl nin altında da güzel makineler var. çok fazla para yatırmak istemiyorsanız öyle başlayın derim.

Lens konusunda başlamak için bir zom lens almak mantıklı. çok kaliteli olmasalarda her açıdan çekebildikleri içi daha kullanışlı olurlar. hem manzara, hem de detay fotoğraflarını lens değiştirmeden çekebilirsiniz. 24-80 bir zoom lens işinizi görecektir. sonra siz ne tür bir fotoğraflar çekmeyi seviyorsanız ona uygun bir lens alabilirsiniz. Manzara çekiyorsanız geniş açı, detay çekiyorsanız tele ya da makro gibi.

akvaryum balığı çekecekseniz size 50-135 arası bir lens yeterli olur. ancak akvaryumu çekerken arkadan ışık vermeyi unutmayın. yoksa sadece camda yansımalar görürsünüz.

devrim pınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2011, 06:16   #12
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
Galeri: 7
Sayın devrim pınar;

500D' yi aldım. Lens olarak şimdilik standart 18-55' i kullanıyorum. Makro modda çektiğim en iyi balık fotoğrafları aşağıda. Deneme amaçlı biraz özensiz çekilmiş fotoğraflar. 50-135' i bir araştırayım. Tripod ve ışık için tavsiyeniz olur mu?










Saygılarımla...


Düzenleyen sariefe : 16-11-2011 saat 07:42
sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 16:32   #13
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Sayin Devrim,cok faydali buldum yazinizi..Elinize saglik..Bu iki kare benim cektiklerim

Eklenen Resimler
  
sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 17:08   #14
Yeni Üye
 
nebre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-06-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 6
Galeri: 2
Verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkürler.

nebre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 23:39   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 4
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..

elche Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024