agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Fotoğraf
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Kemal Kutlu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-12-2008, 23:42   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 394
Dirkon kağıt kamera! (Nasıl yapılır?)

Dirkon kağıt kamera size ilk bakışta garip gelebilir. Hatta kağıttan kameranın fotoğraf çekmesi bir hayal olarak görebilirsiniz, fakat kameranızı yaptıgınız çektiğiniz fotoğrafları görünce şaşıracaksınız.


Yazının başlığını okuyan herkesin aklından geçen kağıt kamera mı olur? sorusunu duyabiliyorum. Belki size enterasan gelecek ama Dirkon bir kağıt kamera. İğne deliği sayesinde biraz uzun sürse de fotoğraf çekebiliyor.Aslında bu makine için, fotoğraf makinelerin atası diyebiliriz. İlk olarak 1979 yılında Çekoslovakya'da ABC of Young Technicians and Natural Scientist dergisinde yayınlanan Dirkon kağıt kamera, Martib Piln, Mirek Kola ve Richard Vy Kovsk tarafından yaratılmıştır.

Dirkon'un fotoğraf çekme mantığından kısaca bahsedecek olursak; Dirkon'un bir maketini yaptığınızda sizinde göreceğiniz gibi, lensin tam ortasında bir iğne deliği bulunuyor. Bu iğne deliği sabit bir yere konduğunda 2 saat boyunca ışık alacaktır. Aldığı ışığı ve bulunduğu ortamı ebatlarına paralel ölçülerle filme yansıtan Dirkon kağıt kamera, size oldukça hoş fotoğraflar sunacaktır. Günümüzde kullanılanlardan biraz daha farklı olsa da fotoğraf çekmenin asıl mantğı budur.

Kağıt kamera yapımı hakkında bazı notlar

Kağıt kamera yapmak için kullanacağınız kağıdın mutlaka sert bit kağıt olması gerekiyor. Bunun sebebi ise, Kolaylıkla yıpranmamasını sağlamak. Kullanacağımız kağıt bir A4 kağıdı da olabilir fakat bunun için kağıt kameranıza oldukça sağlıklı bir koruma programı uygulamanız ve yıpranmasını önlemeniz gerekiyor. Kalınlığı iyi ayarlamanız gerekiyor. Kağıdın aynı zamanda ışığı alabilecek kadar ince olmasında fayda var. Bu en çok 1, 2, 3, 10 ve 23 numaralı parçalar için önemli olacak. Dirkon'u yapmak için gerekli olan planı www.pinhole.cz adresinden indirebilirsiniz.

Siteden indireceğiniz planı yazdırmanız gerekecek. Bunun için size çok önemli bir tavsiyede bulunabilirim. İndirğiniz PDF dosyasını bastırmakl istediğiniz Abode Acrobat'ınızın baskı ayarlarında bazı değişikliklere önem gösterin. Planı Fit to page seçeneği ile BASTIRMAYIN. Eğer fit to page özelliğini seçerseniz tüm ölçüler küçülecektir. Bu da size sorun çıkarır ve gerçek ebatlardan uzaklaşmış olursunuz.

Dirkon için kullanacağınız filmin 21 DIN oması gerekiyor. Dirkon kağıt kameranızı yaptığınızda, kameranın arka kısmında film makarası olarak bir yer bulanacaktır.Hatta bir dolu birde boş çift makara bulanacaktır. Bu filmlerin 21 DIN olmasında fayda var. Bu ölçü yeterli olacaktır. Dirkon'la fotoğraf çekmek ya da bir fotoğrafın bu şekilde çekebileceğini düşünmek size saçma gelebilir. Unutmayın ki ilk fotoğrafınızda sonra tüm fikriniz değişecek ve bu iş sizin için oldukca eğlenceli bir hal alıcak. Kendi yaptığınız ve yapımında sadece kağıt kullandğınız bir kameradan çektiğiniz fotoğrafları ilk gördüğünüzde eminim yüzünüzün halini görüntülemekte fayda olacaktır .

Dirkon kağıt kameranın yapılış şekilleri

http://www.pinhole.cz/en/pinholecameras/pinhole_01.html

HİB PC DERGİSİ 2005

Eklenen Resimler
    
Kemal Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2008, 23:51   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 394
Temsili plan

Arkadaşlar bu fotoğraflar temsilidir, yukarıda belirtiğim adresden belirtildiği gibi kopyalanıp yazdırılmalıdır.

Eklenen Resimler
     
Kemal Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2008, 23:55   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 394
Dirkon kağıt kamera ile çekilen resimler

Eklenen Resimler
   
mandalinci beğendi.
Kemal Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024