agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Hünnap çekirdeği çimlendirme (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8026.htm)

zulkufhacettepe 19-03-2008 10:21

Hünnap çekirdeği çimlendirme
 
1 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar,
Elimde 3-5 tane hünnap çekirdeği var. Bunlar çok sert, nasıl çimlenir bilenler yazsın arkadaşlar. Saygılar.

copur 09 20-03-2008 04:01

Her hangi bir işlem yapmadan saksıya Kasım ayı içerisinde ektim. Hala bir hareket yok.

kürşad 09-04-2008 13:41

Bir yerde sülfürik asit ile işleme tabi tutulduğunu okumuştum.
Ziziphus jujube gibi bir adı vardı aratıp google da bakabilirsiniz,eski flash disk arıza yapınca gitti dosya.

Todor 09-04-2008 17:07

Bu belgede işinize yaracak bilgiler var.

http://www.sdu.edu.tr/sablon/fakulte...2_6_adelig.pdf

zulkufhacettepe 10-04-2008 13:55

Galiba biraz çıtlatmamız gerekiyor.

sahin002 01-05-2008 18:42

İki üç tane hünnap fidanı yetiştirebildim bu sene. Fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım ama biraz fazla zahmetli, uğraş istiyor. Bol miktarda fidan üretmek için faklı yöntemler denemek gerekiyor. 10-15 tane tonum çimlendirdim ama fideler gençken ilgilenemediğimden çoğu sonradan kurudu. 3 tane kaldı elimde şuan.

1)Hünnap çekirdeklerini önce çekiçle hafifçe vurarak kırdım. Çıtlatma değil ha, resmen kırdım. İçindeki tohum küçük zaten biraz dikkatli vurursanız zarar görmez. Çatlata çatlata, yavaş yavaş sert kabuğu tohumdan tamamen ayırdım. Çıkan tohumlar kırmızımtırak renkte bir zarla örtülü. Tohumların bazılarında bu zarı da elimle dikkatlice soydum (Bu biraz zor işte). Bu zarın altında açık kahve veya krem renkli bir zar daha vardı. Ona dokunmadım. Aslında dokundum da tohumların tamamen çıplak kaldığını görünce vazgeçtim. Elimde iki farklı şekilde hazırlanmış birkaç tohum oldu. Kırmızı zarlılar ve zarsızlar. (Zarsız olanların çimlenme oranları daha fazla oldu)
http://www.fotoambar.com//img/7/9107...c9a70dfe47.jpg
http://www.fotoambar.com//img/7/67c7...e897a2c91c.jpg

2)Tohumları kapalı şeffaf bir kutunun içinde(beyaz peynir kutusu) iki kat kağıt havlunun üzerine koyup üstünü de yine kağıt havlu ile örtüp ıslattım. Kutuyu kalorifer peteğinin üstüne koydum. Ama altına gazete veya dergi koymayı unutmayın yoksa pişerler. Bir hafta-on günde çimlenmişlerdi sanırım. Epeyce tohum çimlenmişti ama; bir süre ilgilenemediğimden çoğunu kaybettim. Elimde üç tane canlı fidan kaldı sadece.
http://www.fotoambar.com//img/7/1b37...e66291d4c1.jpg
http://www.fotoambar.com//img/7/6b05...01867a674b.jpg

3)Çimlenen tohumları saksılara aldım. Tüm bunları ocak ayında yaptığımdan onları ısı kaynağının yanından hiç ayırmadım, saksıları da yine kalorifer peteğinin üstüne koydum. Fidanlar biraz güçlendiğinde pencerenin kenarına koydum. Nisan ayına kadar içeride sakladım. Nisan ayında camekanla kapalı balkona koydum. Hala ordalar.
http://www.fotoambar.com//img/7/1429...5e24fbd373.jpg
http://www.fotoambar.com//img/7/e125...116043e584.jpg

Ben çimlendirmeyi başardım ancak bu şekilde ancak sınırlı sayıda fidan üretilebilir. Tek tek uğraşmak gerekiyor. Basit bir yöntem değil. Çimlendirmeyi başarabilmek için en azından sert kabuğu bir şekilde kırmak ya da asitle muamele etmek gerekir diye düşünüyorum.

tatli45 22-10-2013 22:46

merhaba arkadaşlar
yaklaşık 2 ay önce tesadüfen hünnap meyvesinle tanıştım tadı bende bağımlılık yaptı,pazarda ararken aşılısınlada tanıştım nerdeyse ceviz büyüklüğünde hattta biraz daha büyüğü , hayatımda en çok sevdiğim çilek meyvesinden de daha çok sevmeye başladım 2 günde bir 2 kiloyu tüketiyorum hasat sonuna kadar durmak yok yemeye devam.işin enterasan tarafı boynumda 3 yıldan beri geçmeyen bir ağrı vardı tutulma gibi birşeydi 3 kez farklı hastaneye gittim boyun fıtığı başlangıcı koymuşlardı ve bu boyun ağrım kalmadı gitti bir garip ikinci olay ise kolesterol'um 400 lerdeydi kendimce dedim 2 çuvala yakın hünnap yedim acaba gerçektende düşürüyormu diye bir sabah sağlık ocağının kapısına dayandım kan verdim sonucu öğlen almaya gittiğimde gözlerime inanamadım daha 5 ay önce 410 olan kolestorol'um 170 'e inmişti ve kendimce dedimki ne varsa tabiaatta doğada var ve bahçemde bu meyveyi yetiştirme ye karar verdim deneme yanılma yöntemlerinle şunu söyleyeyim aşılı iri hünnapların kaç tane onlarca çekirdeklerini kırmama rağmen içleri bomboş kup kuru.hiç boşuna zamanınızı harcamayın.genlerinle oynandığından içi tım tıkır, ufak hünnapları bir çekiç vasıtasyla yanlız tek hamlede keskin dikkatli bir vuruşla içindeki çekirdekleri zarar vermeden çıkarttımaşağı yukarı 100e yakın iç elde ettim bunları bir kaba hafif ılık suda 2 gün boyunca 48 saat kadar tuttum. ayrıca kabın dibine çöken kütlece ağır olan çekirdek içleri daha verimli %100 garantili çimlenen işte dibe çökenler. 2 gün sonra iyice suyla şişen çekirdekleri plastik tabakların alt zeminine döşediğim suyla ıslattım pamuğun üzerine sık sık dizdim üzerine örtererek bir kat pamukla kapattım ve üst katman pamuğuda ıslattım kalorifer peteğinin üzerinde beklettim ben her akşam eve geldiğimde ıslatmayı ihmal etmedim.suyu gördükçe çekirdeklerin uç kısımları çatlayıp kökler çıkmaya başladı.üst kabuklarını da tırnak makasınla iç yeşil zemine zarar vermeden soydumki daha çabuk yeşillensin garibim bir an önce çıksın hayata merhaba desin diye :)) ve çıkan tek kıl gibi köke zarar vermeden saksıda hazır olan toprağa o çıkan kök gömülmek suretiyle çekirdek zeminde kalarak ara ara sık sık ekdim ve suladım sürekli kalorifer peteğinde ve inanmazsınız 50-60 tane fidanım oldu çiçeklerin dibine sulandırılarak konulan vitaminli sudan döküyorum hünnap fidanlarım adete coştular 10 cm civarındalar şu an.mayıs haziran ayında uygun boylara erişirse şayet dikmeyi planlıyorum.bende yeni bir hobi oluştu artık çekirdekten çimlendirme olayları.artık her yediğim meyvenin tohumuna bakıp acaba bunuda fidanlasammı diyorum hele hele şu aralar mandarin tohumları üzerinde arge çalışması yapıyorum . güzel zevkli bir çalışma tavsiye ederim sizlerede..hünnap çekirdeği bugune kadar gördüğüm en sert bir çekirdek türü.dediğim gibi ilk çekirdekleri suya atın dibe çökenler ağır içi boş değildir.onları kırmaya bakın.ama tek altın vuruş yapın.iki **** 3 vuruşda kırmayı denerseniz içi zarar görüyor çatlıyor ortadan ıkıye bölünüyor.. şimdiden kolay gelsin..

Aysis 25-10-2013 20:41

Bazı meyveler çekirdekten yetiştirilirse yabani oluyor. Erik çekirdekten yetişmiyor ama şeftali oluyor. Acaba hünnap için böyle bir durum var mı?

Muda 26-10-2013 10:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysis (Mesaj 1211567)
Bazı meyveler çekirdekten yetiştirilirse yabani oluyor. Erik çekirdekten yetişmiyor ama şeftali oluyor. Acaba hünnap için böyle bir durum var mı?

Turunçgiller dediğimiz limon, portakal, mandalina gibi ağaçların çekirdeklerini diktiğimiz zaman aynı şeyi elde edemeyiz. Çekirdeklerden çıkanlar turunç yani bitkinin yabani hali olur. Çoğu şey öyle. Ancak daha önce bir belgeselde gördüğüm kadarı ile Türkiye'ye ilk gelen hünnap ağacı çekirdekten yetiştirilmiş. Türkiye'de en çok bulunan yer olan Denizli ili Çivril ilçesi, Gümüşsu köyünde yetiştirilen normal hünnap çekirdeklerinden çıkan hünnap fideleri büyüdüklerinde aynı hünnap meyvalarını vermekteler. Ben Gümüşsuya gittiğim zaman orada hünnap aldığım zaman aldığım kişi söyledi. Fidan almak oldukça zaman kazandırır ürün almak açısından. Ben bu yıl oldukça geç kalarak çıkıp çıkmayacağını düşünerek ekmemiştim. Uzun süre kuru vaziyette tohumlar kaldı. Soğuk katlama, kabuk çıtlatma yapılacağını düşünüyordum. Bir iki tanesinin kabuğunu kırmaya çalıştım. Sonuç istediğim gibi olmayınca vazgeçmiştim. Daha sonra zaman geç olmasına rağmen ekmiştim. Tohumlara herhangibir işlem yapmadığım halde hepsi çimlendi nerede ise. Ancak henüz 3-5 cm en fazlasının büyüklüğü. Gelecek yıl daha fazla büyüyebilirler herhalde.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024