agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm)

backyard 20-01-2006 09:47

Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz
 
Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler


şimdi bu konuda kafam karışık
bazıları suda bazıları toprakta
çekirdekten tohumdan bir sürüsü var

mesela ben şeftali, elma, zeytin, limon çekirdeklerini torbaların içine toprak doldurarak ektim, torbaların altından bir kaç delik açtım

sadece limon çekirdeklerinden biri filizlendi (ya da çimlendi)
o da şimdi kurudu gibi :( (canlanır mı ya)

tabi anıt ağaç olmalarını beklemiyorum ama bir ışık görsem

şu çim konusunu benim gibi halktan kişilere anlatabilir misiniz?



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 758750)
Abimden çevirisini yaptırdığım tohum çimlendirme hakkında bilgiler;

Tohum Karışımı Yerleştirme
İyi bir genel tohum karışımı yerleştirme, hacimsel olarak, bütün tohumlar için aşağıdaki şekildedir:
• 2 Parça nehir kumu
• 1 parça “turba oluşturan yosun”
• 1 parça perlit
Direk olarak karıştırın ve nemli tutun. Alternatif olarak çoğu bahçe mağazalarından küçük tohum karışım çantası alabilirsiniz.
Ekim
Karışımı küçük bir tepsi ya da meyve sepeti gibi bir kaba (büyük tohumlar teker teker küçük tüplere ya da saksılara dikilebilir). Önce karışımı ıslatın, tohumları dikmek için düz bir zemin olup olmadığından emin olun. Tohumları seyrek olarak ve çok kalın serpin ki kök çürümesini engellesin. Karışımı kapatın ya da tohumların derinliğinin iki katı olacak şekilde saf kum koyun. İyi tohumların sadece ince bir korumaya ihtiyacı vardır. Çoğu insanın çok az çimlenme ile karşılaşmasının sebebi, tohumları büyük saksılarla ya da çok çimlenme karışımı ile korumalarıdır
Sulama
Kumu iyi bir sprey ile ıslatın (Atomizer spreyler en iyisidir). Sepeti cam ya da plastikle koruyun ve onu sıcak kuytu bir yere koyun, sadece toprak kurumuş göründüğünde düzgünce sulayın. Koruma, iki sulama zamanı arasında onları 4-5 gün nemli tutacaktır. Tohumların gübrelenmeye ihtiyacı olmamalıdır ama onları uzun süre saksılamayı düşünmüyorsanız kolay çözünen gübreler kullanabilirsiniz
Zehir
En yaygın problem “fideçökerten” ile karşılaşılmasıdır. Bu küçük tohumları çürüten toprak kaynaklı bir mantardır. Bunu kontrol etmek için, ben FONGARID ( ya da CAPTAN) adında bir mantar ilacı kullanıyorum, bunları bitkilerin üzerine acil durumlarda sıkabiliyorunuz. Genellikle bahçe mağazalarında küçük paketler halinde bulabilirsiniz. Bitkilerin spetini ya da saksısını dikmeden önce çamaşır suyuyla ya da deterjanla yıkamak da bu mantarları azaltır.
Çimlenme zamanı
Çoğu küçük tohumlar 7-14 hafta arasında bir anda belirecektir. Akasya gibi sert kabuklu tohumlar sıcak suyla korunmaya ihtiyaç duyacaktır ve o suyu gece boyunca emecektir. (Benim tohum paketlerim, bu belirli türler için gerekli olduğunda tavsiye edecektir). Bazı tohumlar yavaş çimlenirler ve bu haftalar alabilir. Bunu tohum paketlerinde göstermek için uğraştım.
“toprağa dikme”
Bunu fidanlar 3-7 cm yüksekliğe ulaştığında yapmalısınız. Fidanlar büyüdüğünde saksıya dikilmeli, ilk olarak küçük saksılara sonra da büyük saksılara ya da polietilen çantalara... Saksı karışımı kullanın (bahçe toprağı değil). Çoğu fidanlıklarda çoğu bitki için uygun toprak karışımını bulabilirsiniz, ya da kendinizinkini yapabilirsiniz. (Çoğu topraklar suyun yeteri derecede süzülmesine izin vermediği için oldukça elverişsiz ve bitkiniz ölebilir ya da zarar görebilir) Toprak karışımları genelde gübreli talaşlar, rendelenmiş çam kabuğu, ve kum içerir. Fidanlıklardaki normal toprak karışımları yeterli süzülmeyi sağlayacak karışımlar, su tutma kapasitesi, uygun asit ve sezonluk büyümeler için uygun besinler içerirler.
Çoğaltma işlemi için barınak
Bir şekil barınak gerekli, ama özen gösterilmeli. En basit ve en ucuz barınak limonluktur. 15 cm genişliğinde 4 duvar kenarlar için olacaktır ve eski bir pencere iyi bir üsttür. Havalandırmak için delik açın. Fidanlar büyüdüğünde yavaş yavaş daha açık bir duruma doğru transfer olacaktır böylece dikim için “kapalı sert” olacaklardır. Gölgelemek için Basit bir çatı ya da iyi metal bir sargı bezi tohumları sıcak, soğuk ve rüzgardan koruyacaktır.
Kışın tohum ekmek için tavsiye
Sıcaklık düştüğü zaman tohumlardaki çimlenme oranı da düşecektir. Tohumların çimlenmesi için sıcaklık gereklidir bu yüzden evde saksıyı ya da sepeti su ısıtıcısının üzerine koyuyorum. Çimlenmek için ışığa ihtiyaçları yok, sadece sıcaklık gerekli. Tohumlar çıkmaya başladığı anda, saksı hemen ışığa konulmalı yoksa tohumlar yaşamayacaktır. Dip ısıtıcısı da yeterli olabilir.




Tohum katmanlaştırma
Bazı Tohumlar, soğuk kışı geçirdikten sonra, normalde baharda ortaya çıkan uyku halindeki çimlenmeye sahiptirler. Onları ekerek bu sürecin doğal yollarla ilerlemesini sağlayabilirsiniz bununla birlikte çoğu bahçıvan bu süreci hızlandırmak isteyebiliyorlar!! Çoğu durumda, ihtiyacı olan tek şey yalancı bir kış. Tohum kış olduğunu sandığı sürece, onun toprak altında kışı geçirmesine gerek yoktur, iyi bir çimlenme elde etmek için, onu “katmanlaştırma” olarak bilinen bir süreçten geçirerek çoğaltmak gerekir. Yaratılan Islak ve soğuk koşul tohum kabuğuna nemli bir ortam yaratır ve tohumun, kışın geçtiğini sanmasını sağlar. Bunu yapmak için, tohumları 48 saat suda bekletin. Sonra tohumları fermuarlı bir çantaya ya da benzeri bir nemli (ıslak olmayan) bir çantaya sphagnum yosunu, torba oluşturan yosun, vermikülit ya da toprak ile birlikte koyun ve çantayı buzdolabında 6-8 hafta bekletin. Bundan sonra, gerektiği şekilde onları ekin. Alternatif olarak, buzdolabında çok boş yeriniz varsa tohum saksısını normal bir şekilde, korunarak (burada demek istediği çantada olduğu gibi saksıyı kapatmak galiba) dikildikten sonra buzdolabına 6-8 haftalığına koyun. Sonra alın ve normal sürece devam edin.


sezinci 20-01-2006 10:19

Bazı tohumlarda çimlenme engeli bulunmaktadır. Bu engeller kabuk kalınlığı, embrionun gelişmemiş olması ve tohum içinde bulunan çimlenmeyi engelleyici maddelerden dolayı oluşur.

Bir tohumun çimlenme engelinin ne olduğu bilinirse giderildikten sonra çimlenme sağlanabilir.

Bu engelleri giderici yöntemler. Kabukların zedelenmesi, soğuk suda şişirme, sıcak soğuk katlama ve asitle müdahale yöntemleridir.Çimlenme engelinin türüne göre bu metodlardan biri kullanılır.

Şimdi sen bir de hangi tohumlarda ne tür çimlenme engeli var diye soracaksın. Bunu bilmiyorum kaynaklardan araştırıp öğrenmek gerekli.

sezinci 20-01-2006 10:23

Bir de "sağır tohum" denilen tohumlar vardır. Bu tohumların içi boştur. Bunları belirlemek için tohumlar (suda yüzmeyecek kadar ağır olanlar için) suda bir süre bekletilir. Sağır tohumlar içi boş olduğundan hafif olacakları için su üzerinde yüzeceklerdir.

Su üstüne çıkan tohumlar diğerlerinden ayrılır. Bu sayede başarı şansı da artar.

backyard 20-01-2006 10:29

peki mesela ben portakal çekirdeğini ekebilir miyim?
önce sağır olup olmadığını mı anlamalıyım?
ben bütün çekirdekleri ekmek istiyorum

sezinci 20-01-2006 10:33

Portakalda sağır tohum olcacağını zannetmiyorum. Olsa bile bu elle de anlaşılır. Ayrıca çimlenme engeli olup olmadığını bir ziraatçiye sormak gerekli.

Orman ağaçları ve süs bitkilerinden merak ettiğin varsa onları bulabilirim ama meyve ağaçlarını bilemem

backyard 20-01-2006 10:39

sen tavsiye et bana neyi nereden nasıl toplarım
nereden bulurum (fidanlıklardan istemiyorum)
şöyle düşün
bir çocuğa sıfırdan git şu bahçeden/parktan vs vs şunu al şöyle ek biç diyorsun
nasıl dersin

sezinci 20-01-2006 10:49

Olur ama bu iş zor birkaç gün hazırlanmam gerekli kitaplarımdan tekrar öğrenmem gerekli bunları. Epey zaman oldu unuttumtohum konusunu. Birkaçgün izin verirsen sana hazırlayabilirim.Ama dediğim gibi sadece süs bitkileri ve orman ağaçları için olur.

Sen Adana'dasın bahçe bitkileri için Ç.Ü. Ziraat fakülesinden bilgi alabilirsin. Veya oradan bir kitap satın al.

backyard 20-01-2006 10:58

bu teknik adamların hepsi mi böyle oluyor yahu :(

hasan42 20-01-2006 11:47

Ben bu siteye yazılanları okumaya başladıktan sonra hep gezip dolaştığım yerlere bir de ağaçlar açısından bakmaya başladım.
Tabi hemen tohumları da keşfettim. Parklar, yol kenarındaki ağaçlar, okul, hastane, postane vs. bahçeleri ağaçlarla dolu. Hemen hepsinin üstünde de tohumları var. Bir kaç gündür at kestanesi, palamut, akasya, erguvan, ladin tohumları buldum. İlkbahar gelince yine bu ağaçların altındaki filizlenmiş tohum ve fidecikleri de toplayacağım.
Siz de bu yolları deneyebilirsiniz. Hem gezip dolaşmak için güzel bir bahane oluyor.

sezinci 20-01-2006 12:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi backyard
bu teknik adamların hepsi mi böyle oluyor yahu :(

Nasıl yani?:confused:

backyard 20-01-2006 13:06

bence mühendisler en karmaşık sorunları çözerler ama basit anlatımları halk dili kullanarak beceremezler gibi :)

backyard 20-01-2006 13:08

Alıntı:

Hemen hepsinin üstünde de tohumları var. Bir kaç gündür at kestanesi, palamut, akasya, erguvan, ladin tohumları buldum.
bunların fotoğraflarını çekip buraya aktarsanıza
aslında herkes birşeyler yapıyor ama sanırım çok basit nasıl olsa deyip pek anlatmıyor

Plumbago 20-01-2006 14:31

Amatorce bildigim kadariyla portakal tohumu zor cimlenir ve cimlense bile turunc bitkisi elde edilir. Portakal agaci 1 yasindaki fidelere asi yapmak yoluyla elde edilir. Dolayisyla portakal yerine cimlenme orani daha yuksek olan turunc bitkisinin tohumunu ekip asi yapabilirsen daha basarili olursun diye tahmin ediyorum.
Ayrica bunlarin sadece kulaktan dolma bilgiler oldugunu da ekliyeyim... Yanlisim varsa affola :)

backyard 20-01-2006 15:05

turunç burada çok var deyim yerindeyse "zibil" gibi
ondan ekerim
bu arada geçenlerde iş yerine bahçemizi düzenleyen firma 3-5 tane küçük saksıda ağaç getirdi
üzerinde minyatür portakala benzeyen meyveleri var
kabuklarıyla yedik
dışı portakal içi limon tadında bir şey
melez mi karıştırmışlar mı anlamadım

Plumbago 21-01-2006 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi backyard
turunç burada çok var deyim yerindeyse "zibil" gibi
ondan ekerim
bu arada geçenlerde iş yerine bahçemizi düzenleyen firma 3-5 tane küçük saksıda ağaç getirdi
üzerinde minyatür portakala benzeyen meyveleri var
kabuklarıyla yedik
dışı portakal içi limon tadında bir şey
melez mi karıştırmışlar mı anlamadım

Kumkuat diye geciyor o bitki. Yine turuncgillerden. 2-3 sene kadar once ithal geliyordu sadece, artik yerli uretime de gecilmis demekki :) Bildigim kadariyla yine turunc uzerine asiyla elde ediliyor. Her derde deva bu turunc :D

Plumbago 21-01-2006 14:34

1 Eklenti(ler)
Internetten bu resmi buldum. Sanirim size gelen bitki bu :)

backyard 22-01-2006 12:39

kesinlikle buydu
kumkuat ha
söyleyim bari bizimkilere

backyard 22-01-2006 13:19

bu aşılama nasıl yapılır?
avokado topiğinde de karşıma çıktı

malina 22-01-2006 13:44

Çimlendirdin de aşılamaya mı sıra geldi :)

backyard 22-01-2006 13:56

belki çimlendirme aşamasını geçip merak eden vardır diye sordum
beceriksizliğimi göz önünde bulundurursak, benim çimlendirip büyütmemi beklerlerse "ölme eşeğim ölme" hesabı olabilir :)

sezinci 22-01-2006 14:02

Aşı yöntemlerine daha önce sitede bir yerlerde rastlamıştım. Ama şimdi baktım bulamadım. Ynlış hatırlamıyorsam aşı yöntemleri anlatılıyordu.

malina 22-01-2006 14:16

Buyurun efendim :)

malina 30-01-2006 17:20

Bazı Bitki Tohumlarında Çimlenmenin Aktivasyonu

(pdf döküman)


www.ortohum.gov.tr
Çimlendirme için; Jacobsen, Hackman cihazları ile çimlendirme dolabı ve kum kasaları kullanılmaktadır. Çimlenme engeli bulunmayan tohumlar doğrudan bu cihazlara alınmaktadır.

Çimlenme engeli bulunan çeşitli türlerdeki tohumlar ise, çimlendirme cihazlarına alınmadan önce türler itibarıyla farklı olmak üzere aşağıda belirtilen değişik ön işlemlere tabi tutulmaktadır:
a- Soğuk ıslak ön işlem,
b- Sıcak su ile ön işlem,
c- Sülfirik asit ile ön işlem,
d- Tohumun kabuğunu yakmak suretiyle ön işlem

malina 30-01-2006 17:34

ARDIÇLARIN ÇİMLENME ZORLUĞU

Ardıç tohumlarının çimlenmesinde en büyük problemin tohumların dış çeperindeki “etli” kısımların olduğunu tesbit eden Gültekin, üretimin yapılabilmesi için ilk şartın bu etli kısımların iyice temizlenmesine bağlamaktadır. Üretimdeki yan tesirlerin sadece bunlardan ibaret olmadığının altını çizen Gültekin, mevsim şartlarının, nem oranının, mevsimlerin ve de “anaç ağaçlardan” alınan ardıç tohumlarının olgun veya yetersiz oluşlarının da çimlenmede çok önemli olduğunu belirtiyor.

Ardıç tohumlarındaki kabuk kalınlığı ve kimyasal sebeplerden (embriyo) kaynaklanan çimlenme engeline dikkat çekilen araştırmada, tohumun bu özelliği şöyle açıklanmaktadır:

Ardıç çekirdeklerinde “Blastakolin” adı verilen bir maddenin varlığı çimlenmeyi engellemektedir. Kozalakların “etli” kısımlarının tamamen temizlenmesi, geçirgenliği artırmada ana etkendir. Bunun için sodyum solüsyonuna batırmak, alkol ya da suda kaynatmak, çeşitli konsantrasyonda sülfürik asit, sitrik asit ve hidrojen peroksit kullanmak gerekir. (Rietweld)

Araştırma raporunda ülkemizde ardıçların çimlendirilmesi üzerine bir çok araştırma yapıldığı da belirtilerek, çeşitli araştırmacıların farklı ardıç türleri üzerinde yaptıkları çalışmalar çok farklı sonuç ve oranlarda gerçekleştirildiği vurgulanmaktadır.

FİDANLIK ORTAMINDA YAPILAN ZORLU ÇALIŞMALAR

Ancak bunların “fidanlık” ortamında Orman Mühendisi Hazin Cemal Gültekin ve Hulusi Öztürk tarafından 2002 yılı içersinde yapılan çalışmalarda, boz ardıçta tohumları 30 saat küllü suda tutma ve 10-20 derecede 25 gün ılık ıslak katlamayı takiben Mayıs aylarında yüzde 29.7, Ekim-Kasım aylarında yüzde 45.3 ve birinci yıl toplamında da yüzde 75 oranında çimlenme elde etmişler.

Gültekin ve Öztürk, ardıçta yaz ekimlerinde yüzde 60-70, güz ekimlerinde yüzde 50-70 oranında; kokulu ardıçta yaz ekimlerinde yüzde 40-50 oranında, güz ekiminde yüzde 15-35 oranında; diken ardıçta, yaz ekimlerinde yüzde 70-75 oranında, güz ekimlerinde yüzde 40-65 oranında, kış ekimlerinde yüzde 35 oranında birinci yılda çimlenme başarısı elde etmişler.

Bu yıl içerisinde, boz ardıçta, 5-10 derece çimlendirme ortamı sıcaklığında, 15 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 50 ile yüzde 87 oranında, kokulu ardıçta 4 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 56 ile yüzde 76 oranında, diken ardıçta 11 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 46 ile yüzde 78 oranında çimlendirme elde etmişler.

Nejat EREN

malina 30-01-2006 17:44

1971 basımı İstanbul Üniversitesi Orman Ürünleri Yayını olan çimlenme fizyolojisi ve Prof. Dr. Fikret Saatçioğlu'nun kitabından; çimlenme güçlüğü olan tohumlarda başarıya ulaşmanın yolu şöyle izah edilmektedir.

a) Sülfirik asit H2SO4: 1 kg tohuma 20 gr H2SO4 %20 ile 90-120 dakika muamele edilir. Asidin sıcak olması etkiyi kuvvetlendirir.

b) 90-95 derecede kaynayan su kalbur üzerindeki tohumun üzerine dökülür. Bu süre 3-20 saniye arası olmalıdır. Veya kaynamış su içine atılan tohumlar 3 dakika bekletilir.

c) 2-3 cm eninde düzensiz kırılmış cam parçalarıyla tohum makinada veya kavanozda saklanarak tohumlar çiziktirilir. Çiziktirilen tohumlar % 86 oranında çimlenme kabiliyeti kazanırlar.

Yukarıda bahsettiğimiz üç metot da çimlenme güçlüğü olan bazı tohumlarda kullanılabilir.

malina 30-01-2006 17:44

CEVİZ (j. regia L.) TOHUMLARININ ÇİMLENMESİ ÜZERİNE FARKLI UYGULAMALARIN ETKİSİ

Çalışmada Tokat Merkez ilçeden selekte edilen M.36.5 nolu ceviz tipinin tohumları kullanılmıştır. Çıplak embriyo testiyle canlılık oranı kontrol edildikten sonra tohumlardaki çimlenmeyi artırmak amacıyla asitle aşındırma, soğuk suda bekletme, sıcak suda bekletme, arazide katlama ve GA3 ün dört farklı dozu ( Kontrol, 75, 150, 300 ve 600 ppm) olmak üzere 9 farklı uygulama yapıldıktan sonra tohumlar katlamaya alınmıştır.

Her 14 günde bir tohumlar katlama ortamından alınarak çimlendirme ortamında çatlama ve çimlenme hızı yanında çimlenme oranları da saptanmıştır. En yüksek çimlenme oranı katlamanın 28. gününde soğuk suda bekletme ve 75 ppm GA3 uygulamalarında % 93.3 olarak saptanmıştır.

Y. ÖZKAN R. GERÇEKÇİOĞLU
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi
Bahçe Bitkileri Bölümü 60240 / Tokat

bonsaisever 30-01-2006 19:21

Aha...
Tilkinin aklına karpuz kabuğunu soktun ya şimdi de hormon arar dururuz be malina :)

backyard 01-02-2006 10:50

http://theseedsite.co.uk
bu site çok faydalıymış
resimleriyle aşamaları gösteriyor
bazı yerlerini çevirebilirim belki

ormanbotanigi 01-02-2006 14:36

Aşağıda sıralamış olduğum türler ekilir ekilmez çimlenir yani bu türlerde çimlenme engeli yoktur

Çam türleri (Pinus ), Ladin türleri (Picea), Dişbudak yapraklı akçaağaç (Acer negundo), Karaağaçlar (Ulmus ), Kavak (Populus), Söğüt (Salix), Kızılağaç (Alnus), Servi (Cupressus), Japonçamı (Cryptomeria), Chamaecyparis (Yalancıservii), Mazı (Thuja) aklıma gelenler bunlar

backyard 03-02-2006 09:45

öğrenmek istediğim bir ağaç var

şu anda üstünde kahverengi bir kabuk/kap/yuva içinde taba rengine benzer renkli tohumları bulunuyor, bu kabuk silindir ve ağzı açık

ağacın yaprakları dökülmemiş ve küçük sayılabilir

çok açıklayıcı olamadım ama bu ne ağacıdır


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024