Tohumlarla Birlikte Gelen Küf vb. Sterilizasyonu
Merhabalar;
Forumu uzun zamandır takip ediyorum lakin yeni üye oldum ve ilk defa konu açıyorum. Evde yapay ışıkla birlikte kendi saksı sebzeciliğime başladım. Kullandığım malzemeler olan toprak, torf, vermikülit, perlit, dere kumu, solucan gübresi hepsi steril malzemeler. Toprağı Fındıkpınarı ormanından toplayıp pastorize ettim. Geçtiğimiz günlerde tohum sipariş ettiğim bir firmanın gönderdiği paketin içinde çıkan hediye çiçek tohumları çimlenme kabında küflenerek çevresindeki toprağı enfekte etti. Bugüne kadar her türlü malzeme, alet, edevatımı steril halde tutsam da tohumlarla birlikte gelen küf, maya gibi zararlı organizmalara karşı nasıl mücadele etmeliyiz? Oksijenli su kullanmayı planlıyorum. Bunun için tecrübelerinizi aktarırsanız sevinirim. |
Bilindiği gibi küf ve mantar fungus bilimsel adıyla, 100 000 türü olan, bunlardan 10 000 türü bitkilere zararlı canlılardır. Bu tür çokluğu zirai mücadeleyi çok zorlaştırır.
Funguslar aynı zamanda bitkilerin sadece cidarlarında değil, iç hücrelerine de girer ve zararlarını devam ettirirler. Bu nedenle: -temin ettiğiniz tohumları ya imha etmeli veya sizin de kaydettiğiniz gibi neredeyse tüm fungusları yok eden % 0,1-2 lik hidrogen peroksid(oksijenli su) ile dezenfekte etmeli idiniz. -Toprağınızın dezenfeksiyonu nu ise daha yüksek (% 1) konsantrasyonda oksijenli su ile deneyebilirsiniz. (Eczanelerde satılan oksijenli su %3 lük hidrogen peroksid dir.) Bilimsel bir makalede fungus ve ürettikleri (bitki, hayvan ve insanlarda kanserojen etki yapan) aflatoksin zehrini uygun dozajda mikro dalga fırınında parçalandığını okumuştum. Araştırıllabilir. |
Tavsiye için çok teşekkür ederim. Oksijenli su temin ettim. Bundan böyle tohumları sterilize edeceğiz artık.
|
Sevgili OSMAN45, mikrodalgada nasıl parçalayacağız, yani kaç derecede kaç dakika?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
yazdıklarımı 4 Profesörün yazmış olduğu Anadolu Üniversitesi 2293 numaralı yayınından alıntılamıştım. "Mısır tohumları üzerinde bulunan,..... genellikle insan ve hayvanlara zararlı toksinler oluşturan mikroorganizmalar, tohumlara 120 saniye mikro dalga uygulaması ile tamamen öldürülebilmektedir. Mikrodalga uygulamaları yer fıstığı küspesinde mevcut AFLATOKSİN miktarını da önemli ölçüde azaltmaktadır." İtiraz da geldiğine göre bu yöntem sağlıklı olmayabilir. Araştırılmalı diye o nedenle yazmıştım. Ayrıca net bilgiler vermek sorumluluğu yüksek bir olgu. Toksisite fazlasıyla ciddi bir konu. Her şeye rağmen bizzat bilimsel çalışmaları aramaya devam edeceğim. Bana biraz zaman lütfen. "Aflatoxin 200 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta erir." Haklısınız Doku-Kültürcü, 3 grup, 6 çeşit aflatoksin 237-299 santigrat derecelerde ergir. Ancak elektromanyetik dalgaların büyük moleküllü kimyasallar üzerinde ısı ile ilgisi olmayan etkileri de vardır. Konuya ilgi ve paylaşımlarınız hepimizi memnun eder, Teşekkür ederiz. |
Alıntı:
NASA'nın teknolojik sunumu MSC-22484'de su varlığında mikrodalga enerjisinin Bacillus pumilus, Escherichia coil, ve Pseudomonas cepecia bakterileri üzerinde yok edici etkisi gösterilmiştir. ELİF ŞAHİN SABİR'in 2003 yılında sonuçlanan doktora tezinde, kuru incirde aflatoksin ve okratoksin (aflatoksin karaciğer, okratoksin böbrek üzerine olumsuz etkili toksinler) miktarını araştırmıştır (Mezun olduğum bölümdeki en masraflı doktora teziydi, HPLC cihazı ve türevlendirme kolonları 150bin dolardan fazla tutmuştu). Tezin özetinde her iki toksininde oldukça yüksek miktarda bulunduğu örneklerin saptandığı belirtiliyor. Eğer bie e-posta adresi verebilirseniz size, Biology of Nutrition in Growing Animals kitap serisinden 25 sayfalık "Decontamination and detoxification of mycotoxins" bölümünü gönderebilirim. |
Alıntı:
elimde turunç çekirdekleri var bir kısmı küflenmiş. Bunları kurtarabilirmiyim sizce? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:31. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024