agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Aşı kalemlerinin küf mantar sorunu (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/38636.htm)

junior 04-01-2016 15:43

Aşı kalemlerinin küf mantar sorunu
 
Selamlar arkadaşlar. Her yıl 1 ton aşı kalemi toplarım, bunları ayrı ayrı nemli beze sarar poşetler, ev halkıyla buzdolabını işgal ettiğim için savaşırım :p ama 2-3 ay sonra aşı için çıkarınca çoğunu küflenmiş buluyorum. Bunları kalemlere hiç zarar vermeyecek şekilde daldırabileceğim bir solüsyon ilacı var mıdır. Benek benek küf mantar olmasın diye. Soğuk ortamda donma noktasına yakın ama bozuluyor. Tam zamanı, bana tavsiye edebileceğiniz ilaç nelerdir, en iyisi nedir. Geçen yıl suya tendürdiyot katıp daldırdım, yine küf oldu. Yardımcı olursanız memnun olurum. Teşekkür ederim.

MeyveliTepe 04-01-2016 16:27

Natamisin deneyin. 10 litre suya 0,2 gr ekleyip iyice karıştırın, çelikleri daldırıp çıkartın öyle saklayın. Sentetik olmayan doğal bir koruyucu olarak küf ve mayalara izin vermez.

junior 04-01-2016 18:33

Cevabınıza teşekkür ederim. Yaptığım araştırmada bulduğum bilgilerden;

Natamisin, hücre zarında steroller ile, özellikle ergosterol ile birleşerek, hücrenin geçirgenlik mekanizmasını tahrip eder. Bu durumda hücreden katyon sızıntısı nedeniyle, hücre içindeki pH da hızlı bir düşme oluşur. Natamisin, gıda maddelerinde görülen tüm küf ve mayalara karşı çok etkilidir ve bunların bozulmasına neden olur. Natamisin'in bakterilere karşı herhangi bir etkinliği yoktur. Natamisinin sudaki çözünürlüğü son derece düşüktür.

Acaba aşı kaleminin hücrelerine de zarar verebilir mi (kusura bakmayın cok saçma bi soru olmuş olabilir ama aklıma da takıldı )

Bir de suda çözünürlüğü düşük diyor, sıvısı da kullanılabilir mi, bulursam onu alayım. Hem karıştırma problemi olmaz hem de enjektörle ayarlamak kolay olur. Onu kaç cc kullanırım 10 litreye. Tekrar teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024