agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohum saklama koşulları (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2796.htm)

brody 27-12-2006 22:14

Tohum saklama koşulları
 
Evde biriktirdiğim elma, armut, ayva, karaçam, servi, mazı, katapla ve de bazı türünü bilmediğim ağaç tohumlarım var. Hepsini ilkbaharda ekmeyi düşünüyorum. Elma, armut ve ayva tohumlarını buzdolabında saklıyorum. Diğer tohumlar ise oda koşullarında. Bildiğim kadarıyla katalpa tohumları oda sıcaklığında saklanabiliyor. Çam, servi ve mazı tohumları için ne yapmalıyım? Buzdolabında mı saklamalıyım yoksa oda da durmaları mı daha iyi olur?

agartha 25-06-2007 22:31

Gerçi şimdiye kadar sorunuzun cevabını bulduğunuzu tahmin ediyorum ancak yine de kendi bildiklerimi paylaşayım dedim. Tohum saklamadaki en önemli koşulların ışıktan uzak ve nemsiz bir ortam olması olduğunu okumuştum. Ayrıca çok yavaş da olsa nefes aldıkları için havasız ortamda bırakılmamalılarmış.

DevrilgenKayik 28-06-2007 14:13

Aslinda ben de oldukca merak ediyorum, yeni baharat (feslege, kekik, vs) tohumu aldim. Bunlari azicik azicik (3-4 tane herseferinde) saksiya ekiyim, kullanayim istiyorum. Birkac yil tohumlari saklamak icin acaba en iyisi buzdolabinda mi saklamak ? Tohum bayatlamasi nasil olur? Nemi ve isigi anladim ama isi ne olmali, ne kadar soguk (serin diyelim) olursa o kadar iyi midir acaba?
Yani buzdolabinda koyalim mi acaba ?

agartha 29-06-2007 00:12

Benim oda sıcaklığında, kuru ortamdaki bir kutuda sakladığım 2 senelik tohumlarımı bu sene ektim ve gayet güzel sonuç aldım. Buzdolabına koymak pek aklıma gelmemişti doğrusu :)

Ferda Ülkümen 22-08-2008 10:50

Tohumların saklanması;

Çiçek tohumları fidanın üzerinde olgunlaştığı zaman tohum keseleri, ya birdenbire çatlayarak tohumlarını saçar (Menekşe gibi), ya da çatlayan tohum keseleri, güneşte kuruyuncaya kadar olduğu gibi kalır ve yavaş yavaş dökülür.

Çatlayan ve çatlayıp dağılan tohumları, tamamıyla kurumadan toplamalıdır.

Diğerlerini rüzgarın etkisiyle uçmadan devşirmelidir.

Toplanan tohumları keseleriyle birlikte,gölgeli bir yerde ve karıncalardan uzak tutarak iki gün kadar havalandırıp, keseleriyle birlikte her çeşiti ayrı ayrı olarak teneke kutulara koyup kapaklarını kapamalıdır. Eğer teneke kutu bulunmazsa, bez keseler içinde nemsiz yerlerde saklanmalıdır.

Tohumlar ekileceği zaman, tohum keselerinden çıkarılmalıdır.

Bu yöntemle tohumlar, çimlenme kuvvetini yitirmemiş olurlar.

Kaynak; Süs ve salon bitkileri - Lütfi Arif Kenber.

Akiraa 24-01-2009 03:08

Tohumun saklanmasında yukarıda arkadaşında bahsettiği gibi nemin düşük olması lazım..
Sıcaklığın düşük olmazı lazım...
Ve sakladığınız yeri arada bir havalandırmanız lazım...

Yani oda sıcaklığı olmaz... +4 derecedende düşük olmaması lazım.

çuha 28-02-2009 20:54

hazır aldığım çiçek tohumlarının bir kısmınıda aynı yöntemle saklayabilirmiyim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024