Cevizin Çoğaltılması
4 Eklenti(ler)
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Çiftçi Teknik Dökümanı
CEVİZİN ÇOĞALTILMASI 1. Generatif (Tohumla) Çoğaltma Tohumla yapılan çoğaltmalarda meydana gelen yavru bitkiler, ana bitkinin hemen hemen hiçbir özelliğini taşımazlar. Bu nedenle cevizlerde tohumla çoğaltma, anaç veya çöğür eldesi ve ıslah çalışmaları dışında, genetik açılım nedeniyle, tercih edilen bir çoğaltma yöntemi değildir. Tohumlarda Aranacak Özellikler Tohum olarak kullanılacak cevizler:
Tohumların soğuklama gereksinimlerini karşılamak, engelleyici etmenleri gidermek, tohum kabuklarını yumuşatmak, embriyonun su ve oksijen alımını kolaylaştırarak çimlenme güçlerini artırmak ve çabuklaştırmak amacıyla nemlendirilmiş ortamlarda saklanmalarına katlama denilmektedir. Tohumların katlanmasının genel avantajı, tohum çimlenmesine engel olan etmenlerin etkilerini gidererek erken ve düzenli bir çimlenmenin sağlanmasıdır. Katlama başlangıcı yetiştiriciliğin yapılacağı yerde toprağın tava gelme durumuna göre tayin edilir. Katlamada bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonrada bir sıra tohum bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları sıcaklığı 0- 80C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb gibi ortamlara alınırlar. Cevizlerde tohumların katlanma süresi, çeşide göre, 60- 90 gün arasında değişir. Tohumun sert kabuğu çatlayıp kök ucu göründüğü zaman katlamaya son verilir. Tohumlar toprağa kendi büyüklüğünün iki katı kadar derinliğe ekilirler. Tohum ekiminden sonra çöğürlerin iyi bir gelişme gösterebilmesi için çöğür parsellerinde başta yabancı ot temizliği olmak üzere, sulamaya özen göstermek gerekir. Çöğürlerin sökümünden bir süre önce, dinlenme döneminde kazık köklerin kesilmesi, saçak kök oluşumunu geliştirerek şaşırtmada tutma başarısını artırır. 2. Vegetatif Çoğaltma Genetik açılım nedeniyle tohumla çoğaltmanın yapılamadığı cevizler vegetatif yollarla çoğaltılır. Cevizlerde aşı tutmasının zor olmasına rağmen günümüzde geçerliliğini koruyan vegetatif çoğaltma metodu aşı ile çoğaltmadır. Aşı ile Çoğaltma Aşı Başarısına Etki Eden Faktörler Sıcaklık: Ortam sıcaklığının 23- 30 0C arasında olması, cevizlerde aşı başarısının arttırmaktadır. Nem: Ortamın nemli olması aşıda başarıyı olumlu yönde etkilemektedir. Aşıcının deneyimi: Cevizlerde aşı başarısı öteki meyve türlerine göre genelde daha düşük olduğu için aşı yapan kişinin deneyimi ve becerisi aşı başarısında çok önemlidir. Aşıda kullanılan malzemeler: Kullanılan malzemeler kaliteli olmalıdır. Örneğin bıçak yüzeyi çok düzgün ve tek darbede kesecek şekilde çok keskin olmalıdır. Aşıyı sarmak için tercihen pamuk ipliği ya da aşı bandı kullanılmalıdır. Kalem: Sağlıklı ve iyi gelişmiş yıllık sürgünler aşı kalemi olarak alınır. Kalem üzerindeki sürmemiş gözler (tercihen 2. ile 5. gözler arası) aşıda kullanılır. Kesilen kalemler, saklanma ve de aşı yapılma sırasında mutlaka nemli bir ortamda muhafaza edilmelidir. Aşı zamanı: Aşıda başarıyı artıran en önemli faktörlerden biri de aşı zamanı olup, gerek fidanların gerekse aşı gözü alınacak sürgünlerin kabuğunu en kolay bıraktığı zaman en uygun aşı zamanıdır. En uygun aşı zamanını belirlemek için şu yöntem uygulanabilir; aşı sürgünü üzerindeki kabuk kaldırıldığında, gözün altında kalan büyüme noktası kabukta kalıyorsa bu göz için aşı zamanı gelmiş demektir. Ancak büyüme noktası sürgünde yani odun dokusunda kalıyorsa bu göz için aşı zamanı geçmiş demektir. Bu durumda kabuktaki gözün altında bir boşluk meydana gelmiş olur. Aşı yapıldığı zaman kabuğun altında meydana gelen bu boşluktaki hava, aşı gözü ve çevresinin siyahlaşıp kurumasına neden olur. Bu şekildeki gözler aşıda tercih edilmezler. Bir bölgede göz aşılarının yapılmaya başlanmasını tayin eden en önemli pratik kriterlerden bir başkası da o bölgede ekinlerin biçilmeye başlandığı zamandır. Yani bir bölgede ekinlerin biçilmeye başlandığı zaman, o bölge için cevizlerde göz aşılarının yapılabileceği zaman anlamını taşır. Cevizlerin Çoğaltılmasında En Çok Kullanılan Aşılar: Göz Aşıları:
Kalem Aşıları:
Eklenti 24109 Eklenti 24110 Eklenti 24111 Eklenti 24112 Kaynak |
Yama Göz Aşısı Fotoğrafları 1
5 Eklenti(ler)
Yama göz aşısı fotoğrafları da benden...
Eklenti 7444 Eklenti 7445 Eklenti 7446 Eklenti 7447 Eklenti 7448 |
Yama Göz Aşısı Fotoğrafları 2
5 Eklenti(ler)
|
Zahmet olmasın diye
2 Eklenti(ler)
|
Bu harika bir çalışma oldu Syilmaz, teşekkürler.
|
İnternette rastladığım tohumdan ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili bi yazı. Cevizin kazık kökünü kesmekten ziyade kazık kök geliştirmesi gerektiğinden bahsediyor ve onun için yapılması gerekeni anlatıyor :
Alıntı:
|
İnternet Bilgileri Yanıltıcı olabilir
Brody,
Yakın zamanda yanıltıcı ve eksik bilgilerle yazılmış bu metinlerin en azından resmi kurumların sitelerinde yayınlanalarını düzelteceğiz. Kurak şartlarda bahçe tesis edilemez. Bu hipotezin sahibi kuralk şartlarda olmayacağına hükmetti ve rahmetli oldu. Ama eski bilgileri malesef internette bazılarının kafasını karıştırmaya devam ediyor. Ağaçlar net onun için daha kıymetli bir platform. Bilgiler tartışılarak sorgulanıyor, ticari kaygılarla ve çıkar nedeni ile bilgiler çarpıtılmıyor. İnsanlara yanlış bilgiler verilmiyor. En azından uzmanların burada bulunma olasılığı yüksek. |
Neden Yazdım
Kaynak ta verdiğin bilgilerin önemli bir bölümü eskiden tartışmalı olan bilgiler. Dikim metotları falan büyük ölçüde doğru. Fakat Kaman 1 ve Kaman 5 tohumları % 100 ana ve babaya benzer, tohumla çoğaltılabilir vs. bilgiler yanlış. Kaman 1 ve Kaman 5 'in apomiksiz olmadığı yapılan bir çalışma ile ispatlandı. Yani tohumlarından elde edilen ağaçlar biribirlerin aynısı ve ana babanın aynısı değiller. Ayrıca ceviz yaz dönemi su ihtiyacı yüksek olan bir bitkidir. Sulamazsanız kurur hele de kurak bir ekolojide. Malesef bu bilgilerin bir kısmı resmi kurumların internet sitelerinde yayınlanıyor. yakın zamanda bunları değiştireceğiz.
|
Verdiğim bilgilerin doğruluğundan ben de emin o yüzden farklılıklara dikkat çekerek burada tartışmak istedim. Ben hala kazık kök mevzusunu merak ediyorum. Ceviz kazık köklü olarak mı daha iyi yetişir yoksa kazık kökü kesildiği zaman mı?
|
Cevap
1-Kazık köklü olarak daha iyi yetişir. Ancak bu durum ağacın sadece derinlerden su almasını ve toprağa tutunmasını kuvvetlendirir.
2-Fidanların sökülürken kopan kazık kökü, ağacın kendini yenileme potansiyeli sayesinde 1-3 yıl içinde dikildiği yerde yeniden oluşur. 3-Kazık köksüz (katlamadan çıkan tohumlar kök ucu kasıtlı olarak kesilerek saçak kök oluşumu teşvik edilir) tüpte yetiştirilen saçak köklü fidanlar vardır. İlk yıllar için ağacın tutmasında etkili olan şey derinlerdeki kökleri değil sağlıklı saçak kökleridir. Kazık kök eğer çok büyük oranda tahribata uğramamışsa ağaç tarafından yeniden oluşturulur. 4-Ağaçların fidan olarak dikilmesi üstün özellikli bitkisel materyali her zaman için dikileceği arazi şartlarında yetiştirme imkanı olmamasındandır. |
Brody gönderdiği yazıyı bende okudum. bu bilgiler özellikle Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri merkezi ve o merkez kaynaklı yalova ceviz çeşitleriyle çelişiyor.Bazı kaynaklar Yalova cevizlerinin heryerde yetiştirilemeyeceğinden Türkiye geneline uygun olmadığından bahsediyor.İç cevizin bu sene olduğu gibi ceviz kabuğunu doldurmadığını ağaçların her yerde istenen gelişim ve verimi göstermediğinden bahsediyorlar. İnternette gezerken öğrendiğim kadarıyla çünkü arazi deneyimim hiç yok son zamanlarda Bilecik ve Şebin cevizlerine hızlı bir yönelme var.Birde cevizin kıyı şeritlerinde yetiştirilmemesi tavsiye ediliyor. Bunun nedeni ne olabilir Edremit körfezi ılıman yani mandalina ve zeytin her tarafı kaplamış. Bu iklimde yetiştirme nasıl olacak.
|
Mine hanımın verdiği linkte sütyemez hocanın selekte ettiği cevizler de var.
deneyen oldu mu? bir de3-5 yıl iyi sulama ve bakım yaptıktan sonra ağacın taban suyu seviyesini yükselttiği ve ankara bozkırında bile başarılı olabildiğini gösteren bir belgesel izlemiştim bu toprağın sesi veya ona benzer trt yapımı bir programda. bakımını yaptıktan sonra herşey oluyor. geçen yaz bahçeden çıkmadım su çapa ilgilendim şeftalilerle gözden çıkan şeftaliler 2 metre büyüdü. bu sene haftada 2 gün gidip suladık vs pek çapa da yapılmadı sonradan bu yıl dikilen fidanların gözleri ancak 1 metre kadar büyüdü. hatta geçen sene büyüyen gözlerden göz uyandıktan sonra 15 aylık olduğunda meyve bile aldık. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Burada teknik bir hata var. Ağaç taban suyu seviyesini yükseltmez. O zaman sulanan bütün kapama bahçelerde ciddi sorunlar yaşardık.
|
Mine Hanım,
Söz konusu olan kurak bir alan ise bu bana mümkün olabilir gibi geldi. İç Anadoluda (step) yağışlar nedeni ile sonbahar, kış ve ilkbahar periyodunda taban suyu seviyesi zaten yükselir (topoğrafyaya da bağlı olarak farklı durumlar oluşabilir). Ama yaz (3 ay boyunca) periyodun da yağış olmaması, rüzgar, düşük hava nemi, yüksek sıcaklıklar ve yüksek rakım (hava basıncının azalması buharlaşmayı kolaylaştırıcı etki gösterir, ama diğerlerinden daha düşük bir etkiye sahiptir) nedeni ile topraktan su kaybı (evoporasyon= buharlaşma) çok aşırıdır ve bu da taban suyu seviyesini düşürür. Bu dönemde topraktan evaporasyonla uzaklaşan su miktarı bitkiler tarafından transpirasyonla (terleme) kaldırılandan çok fazladır. Daha teknik bir ifade ile total evopotranspirasyon miktarı bu dönemde daha fazladır. Ağaçların gölgeleme (sıcaklığı düşürme) ve rüzgar kırıcı etkisinden dolayı toplam evopotranspirasyonu azaltıcı etkisi yani taban suyu seviyesindeki düşüşü azaltıcı bir etkisi olabilir. Örneğin 7-8 metreye düşen taban suyu seviyesi ortalama eski seviyesinin üzerinde 4-5 metre gibi bir seviyede kalabilir. Bu durumda taban suyunun yükselişi olarak ifade edilmiş olabilir. |
Ağaçların doğal fonksiyonları nedeniyle evopotranspirasyonun azalmasını taban suyu yükselmesi olarak adlandırmak teknik olarak çok doğru gelmiyor bana, ne dersiniz? Üstelik de dediğiniz gibi bu olay hem topoğrafya hem de toprak yapısına çok bağlıyken.
Sizin de belirttiğiniz gibi bu şekilde ifade edilmiş olabilir ama bu terim biraz da zorlama olur. Genel olarak kapama bahçeleri kurarken önemli olurluk kriterlerimizden biri taban suyu seviyesi iken, kapama bahçenin taban suyu seviyesini yükselttiğini ifade etmek bence akıl karıştırıcı olabilir. |
Sebahattin Bey, bu arada sizden meyve ağaçları başlığımız için bir ceviz yetiştiriciliği yazısı bekliyoruz, haberiniz olsun. ;)
|
Bunu, büyük ihtimalle,
İç Anadoludaki kurak (sulam imkanı olmayan ya da sınırlı sulama imkanı olan) şartlarda bahçe kurmanın dezavantajlı olduğu fikrini bertaraf etmek için özellikle söylemiş ve vurgulamış olabilirler. Bana teorik olarak mümkün ve makul geldi. Bu durumun daha ayrıntılı değerlendirmesini ya da açıklamasını elimizde tam veriler olduğunda yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bunu iddia eden ya da söyleyenin de buraya gelebilmesi ne kadar mümkün acaba? |
Çok haklısınız Sebahattin Bey. Belki teori sahibi gelir ve izahta bulunursa konu daha net açıklanır. Benim endişem kavram kargaşası yaşanmaması adına...
Bu arada, lütfen bir yukarıdaki mesajımı da es geçmeyiniz.;) |
1-Taban suyu meselesini trt de izlemiş olabilirim. şuradan hatırlıyorum; bozkır arazide bahçe kurulduktan sonra ağaçlar büyüdükçe altında yeşil bir bitki örtüsü de oluşuyordu. gerçi pek alakası yok ama belgeselde böyle görmüştüm.
2- elimde amcama ait 9 tane ceviz tohumu var. kabukları el ile kırılabilen cinsten. dikmek için soğuk katlama yapmayı dşünüyorum. tohumları 2 ay buzdolabında bekletmeyi düşünüyorum pet şişede kum ceviz kum şeklinde, sonra su ekleyip en üste de poşet bağlamayı. yukarıda soğuklamayı 0-80 demiş. ksu.edu ya girdim orada da aynısı var. direk dikeyim mi buzdolabında bekletip öyle mi dikeyim? dikmek için matkapla delsem veya taşlama ile kabuğunda delik açsam? |
Alıntı:
|
Derece simgesi olarak klavyeden alt+0186 kodlarsanız derece (º) simgesi çıkar
|
Alıntı:
|
Resimler forum taşınırken kaybolmuş. Yeniden ekleyeceğim de resimleri bulabilirsem :rolleyes:
|
ben gecen senelerde saksıya elime geçen iki adet ceviz meyvesini ekmiştim simdi tahminni 2 senelik olan bir fidanım var boyu 20 cm kadar . Saksıda bakımı nasıl yardımcı olurmusunuz?.
|
Ceviz tohumları katlama yapıldıktan sonra trakya bolgesin de hangi mevsimde veya hangi ayda tüplere ekilmelidir?
|
Ceviz tohumlarını hangi boyutta poşetlere dikmek gerekir?
|
Öyle bahçe filan değil benimki. Tek cevizciğim.
Nisan ya da Mayıs ayında, kırıp yemek üzere aldığım cevizi uzun saksıya gömdüm. Çok kısa sürede filizlenip yapraklandı. Heyecandan dikkatle söküp, o sert kabuğun yaşama isteği ile açılışını inceledim hayranlıkla ve derin saksıya diktim. Bebecik yapraklarını kurutuverdi. Bu kuru tepeyi kestim, hemen yanından yeni sürgün verdi ve büyük yapraklar çıktı. 5-6 yaprak sonrası sanki suda çürümüş gibi tüm yapraklar kahverengine dönüp döküldü. "Altı üstü 15 cm lik fide, sök yeni ceviz göm" diyemiyorum canlılığa duyduğum saygıdan dolayı. Öldü mü acaba cevizim yoksa mevsimden dolayı normal mi bu durum? Tekrar söküp bakmaya korkuyorum. Bakmalı mıyım? Doğduğum evin bahçesinde babamın gömdüğü cevizden koca bir ağacımız vardı; ben başaramadım sanırım. Şimdiden teşekkürler... |
Arkadaşlar kaman cevizinin çekirdeğinden çıkan ceviz fidanının.Kaman cevizinin özellikerini aynen taşıdığını söledi bi arkadaş.Ben delice olacağını düşünüyorum.Bu konuda bilgisi olanınız var mı?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024