agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Patlıcan ağacı (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/2436.htm)

copur 09 20-11-2006 20:13

Patlıcan ağacı
 
Herkese selam. Yazın 2 kök yabani patlıcan ağacı fidesini köklendirebildim. Yalnız normal patlıcan fidesini nasıl ve ne zaman aşılayabileceğimi bilemiyorum. İki kere kalem aşısı yaptım ancak tutturamadım. Bilgi veren olursa sevinirim.

kürşad 24-12-2006 21:05

resimleri var mı?
patlıcanı biliyorum da ağacı nasıl oluyor?

sukranayalp 28-12-2006 09:28

Sn Çopur patlıcan ağacını gerçekten çok merak ediyoruz...

Todor 28-12-2006 09:41

Antalya'da bir bitki severin balkonunda yabani bir patlıcangillerden bir bitki türü bulunmuştu bundan seneler önce. Özelliği çok yıllık olması idi. Daha sonra bu bitkiye yemeklerde tükketiğimiz patlıcan aşılandı ve sonuç alındı. Sera şartlarında 12 ay meyve vern bu bitki, dış koşullarda sadece sezon boyunca meyve vermekte. Sezon sonunda yaprakları dökmekte. Bahar gelince yeniden uyanıp meyve vermeye başlamakta. Tekrar aşılama yapmaya gerek kalmamakta. Bir kere kurulan bahçeden bir kaç yıl verim almak mümkün. Ayrıca bu bitkiye biber de aşılayabiliyorlarmış.
Benim bildiklerim bunlar. Bu Toprağın Sesi programında dinlemiştim.

copur 09 02-01-2007 20:36

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar kusura bakmayın 2 teknik nedenden dolayı ağaçlar net. den uzak kaldım. İnşallah tekrar olmaz. 2 adet Patlıcan ağacı fidesini Antalya - Finike - sahilkent beldesinden getirtmiştim. Bir tanesini normal kalem aşısı yapabilmek için fazlaca zorladığımdan sanırım kurudu! Diğer fideyi Aydın-Nazilli ilçesinde ev içerisinde tutuyorum.
Öğrendiğim kadarıyla normal patlıcan fidesi aşılanan bu yabani patlıcan; 8 yıl boyunca yılın 12 ayı sera ortamında çok lezzetli patlıcanlar verebiliyormuş. Tabii benim gibi aşılama sistemini anlamadan aşılamaya kalkan birisi tarafından kolayca öldürülebiliyor.
Eğer başarırsam elimdeki son örnek fotoğrafı bu (elime ulaştığında o kadar kötüydükü Ağustos'tan bu yana anca bu kadar oldu)
Eklenti 6356

sukranayalp 02-01-2007 20:51

Fotoğraf için çok teşekkürler.

karaman76 18-01-2007 00:17

işte benim patlıcan ağacım
 
1 Eklenti(ler)
selamun aleyküm arkadaşlar,
bende 2 yıldır bu ağacın peşindeyim ve geçen yıl antalyadan fidanını almıştım. ve geçen yıl aşılamaya geç kalsam da meyvenin oluşumunu gördüm ama soğuklar başladı ve patlıcan tam büyeyemeden kurumuştu, fidanın üzerine sera yaptım ama yaşatamadım. çünkü bu fidan -1 dereceyi gördüğü zaman kuruyormuş.

ben birkaç kalem aşı almıştım fidandan ve onları evde saklamıştım geçen kış ve baharda dikmiştim. bu sene aşı yapmaya pek vaktim olmadı ve bu sefer daha da geç aşıladım. ince bir fidanda tuttu. onuda tenekenin içine alarak evime aldım.

bu hali 5 ocak 2007 ye ait, şu anki halini daha sonra göndereyim, şu anki halinde fotoğraftaki yaprak kurudu, ve başka filizler verdi. bu fidanla uğraşmama çok kişi alay geçiyor ama olsun varsın. ben mutluyum. yine yazarım arkadaşlar.

hatta aşı tutmayan fidanlarında resimlerini koyacağım. herkese çok selam. bakalım ne kadar ilginizi çekecek fotoğrafım.

Eklenti 6664

turunç 18-01-2007 00:45

Umarım istediğiniz gibi geliştirmeyi başarırsınız. Amma zor bir bitkiymiş bu? Resimleri merakla bekliyor olacağız:) Paylaşım için teşekkürler. Sizi buraya da alalım.

Oğuzhan 18-01-2007 18:32

Aleyküm Selam Karaman
İnşallah başarılı olursun.
Daha önce TRT 1 sebze ağaçlarını tanıtan bir tanıtım programı izlemiştim.Biber ve domates Vardı.Çok ilginç bi görüntüydü.

copur 09 19-01-2007 23:28

Sayın Karaman 76 patlıcan ağacına göz aşısı yapmışsınız galiba hangi ayda kabuk verdiğini öğrenebilirmiyim. Ben ağustos ve eylül aylarında kalem aşısı yapmaya çalıştım ancak en kuvvetli bitkiyi kuruttum. Ötekini kaybetmek istemiyorum da

karaman76 19-01-2007 23:57

2 Eklenti(ler)
yanlış hatırlamıyorsam bende ağustos ayı gibi veya eylül gibi aşılamıştım. çok da geç kaldığımı biliyorum. benimde daha kalın anaçlarım vardı. ama hiçbirisi tutmadı. bu tutan zayıf olduğu içinmi tuttu bilmiyorum.
bugünlerde nedense yaprağı kurudu ve yeni sürgünler veriyor.
ben makina öğretmeniyim ve görev alamadığım için kasabada değirmencilik yapıyorum. ziraat bilgim çok fazla yok. bu yüzden konuyla alakalı cevap verebilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum. aşağıda bugün çektiğim fotoğrafları veriyorum. ilk foto aşı tutanla ilgili, ikincisi ise aşı tutturamadığım, kalın bir anaçla aşı tutturduğum ince anacın yan yana görünttüsü ile ilgili.

copur 09 21-01-2007 16:20

Sizin yabani patlıcanlarınız bayağı büyükmüş bir tanesini olduğu gibi bırakın tohumlarını kullanırsınız.

karaman76 21-01-2007 22:02

tohuma hiç gerek yok, yaz boyu aşı yapmaya fırsatım olmamıştı ve her dalında tohumları da oldu. işin kolay yolu dalları kesip toprağa dikmek hemen tutuyor, çok arsız bir bitki. buna çelikleme mi deniyor tam bilmiyorum.

evimde kalorifer var ve şu an bu ağaçlarım sürekli 22-23 derecede duruyorlar, bundanmıdır nedir, üstteki fotoğraftaki, aşının yaprağı kurudu, yeni yapraklar fışkırıyor, neden kahverengi noktalar oluşuyor, bilemiyorum. klorlu şebeke suyundamıdır, sıcaklıktanmıdır, güneş görmediğindenmidir bilmiyorum.

bu konuda yorumda bulunabilecek arkadaşlar varsa tavsiyelerini alabilirim.

kürşad 13-02-2007 23:00

son durum nedir?

Harun Parlak 14-02-2007 01:29

Selamlar arkadaşlar bu patlıcan ağcına sbze patlıcan aşılama işi baya ilginc geldi bana. Kabak üzerine salatalık dometes üzerine patlıcan aşılarını denedim ama bunuda denememişdim. Bir mermerci dükkanı öğnünde mermer aralarında bile çıkmış bir sürü var onlardan biraz daha alayım ben teşekkürle bu güzelim fikirler için.

karaman76 16-02-2007 21:36

fidanlarım kaloriferli bir odada bulunuyor. yani don veya aşırı soğuğu hiç görmedi ama her gün havalandıramıyorum. haftada 1-2 defa ancak. aşının sürgünü kurudu. ama aşı hala yaşıyor. hava nın nemimi sulamada hatamı yapıyorum bilemiyorum.

avcı 07 16-03-2007 14:32

patlıcan ağacı
 
sevgili arkadaşlar patlıcan ağacının anacının patent ve tescili bende aşı işine kendiniz uğraşamayın o 8 yaşında ki ağaçların o hale getirmek için biz tam 4 sene uğraştık.aşısı çok zordur ayrıca aşısından ziyade bitkinin aşıya gelme süresi farklıdır erken olursa tutmaz geç kalırsanda tutmaz aşı.size yardımcı olabilirim.aşılı fideyi temin ederim size.bedeli mukabilinde tabi

Mine Pakkaner 16-03-2007 14:48

Avcı07 hoşgeldiniz. Öncelikle kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtınız.Yeni üyeler için kullanım kılavuzuna da bakınız. İmzamın altına adresleri bulabilirsiniz. Ziraat Mühendisleri (ve öğrenciler) başlığında meslektaşlar buluşuyor.

Alım satım için kendinizi bize tanıttıktan sonra http://www.agaclar.net/forum/a/ başlığını kullanınız.

karaman76 16-03-2007 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi avcı 07 (Mesaj 85334)
sevgili arkadaşlar patlıcan ağacının anacının patent ve tescili bende aşı işine kendiniz uğraşamayın o 8 yaşında ki ağaçların o hale getirmek için biz tam 4 sene uğraştık.aşısı çok zordur ayrıca aşısından ziyade bitkinin aşıya gelme süresi farklıdır erken olursa tutmaz geç kalırsanda tutmaz aşı.size yardımcı olabilirim.aşılı fideyi temin ederim size.bedeli mukabilinde tabi

Sayın Avcı 07 isminiz musa mı? öyleyse sizinle tanışıyoruz. isminiz farklı olsa da farketmez. sizin gibi bilgili insanlardan birşeyler öğrenebilirsek ne mutlu bize. ben makina öğretmeniyim ama henüz görev almadım, kasabada yaşıyorum. yukarıda gördüğünüz aşılanmış patlıcan fidesi benim.

dediğiniz gibi aşının tutması baya güç bu fidanlarda. zamanlamamı önemli yoksa sıcaklık veya başka şartlarda uygun dönem ne zamandır. aşıda neye dikkat etmek gerekir.

yaptığım aşının yöntem ve şekli şekilden belli oluyor. başka türlü aşı yapmak mı daha kesin sonuç verir. birde bu fidanlar 0 C'de donuyor ve ölüyor bildiğim kadarıyla. birkaç yıllık olduklarında da aynı durum oluyordur galiba öyle değilmi?

belki de benim patlıcan ağacı fidanım sizinkinden farklıdır, sizinkininde donup ölme durumu varmı?

ben bu işi ticaret için yapmıyorum. amacım kışın patlıcanın yetişip yetişmediğini görmek. kaloriferli evde oturuyorum ve fidanları oda içinde bulunduruyorum. ama bazen sürgünler kuruyor nedense.

bakımı hakkında ve aşılanması hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.

size şimdiden teşekkür ederim.

karaman76 26-03-2007 23:15

forumun bu sayfasına pek yazılmaz oldu

Ali H. ALI 23-04-2007 13:46

Asi patlican agacindaki patlicanlar
 
3 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler, 5-6 yidir uzerine patlican asiladigim benim de bir Patlican asilanan agacim var. Bu bitkinin ne oldugunu Latince ismini bir turlu bulamadim. Sydneyden bir akrabam verdi ona da baskasi vermis ne oldugunu kimse bilmiyor. Ne oldugunu ogrenirseniz, burada paylasmayi unutmazsiniz sanirim.
Patlicanla ayni ailaden olmali ki, patlican asisi tutup meyve veriyor. Benim yaptigim asi, kucuk bir saksi icerisindeki 5-6 yaprak olup buyumus bir patlican fidanini, saksi ile birlikte, asilaycagim agacin yanina getirip, ikisinin de govdelerini yarip, biri birinin icerisin egecirip asiyi bagliyorum. Patlican fidanini dikili oldugu saksiyi da asi yaptigim agacin uzerine baglayip sabitliyorum. Bir ay kadar bir zaman icerisinde, yarip bir biri icerisine gecirdigim govdeler bir birlrine baglanip asi tutuyor. Bu asamadan sonra saksidaki patlicani asinin altindan budayip oradan aliyorum ve asilanan surgun asi yapilan agactan beslenip buyumeye basliyor.[bu arada asi yapilan yerin ustundeki yabani agaci da budayip asinin daha iyi gelismesini sagliyorum] Bu asinin ingilizce adi APROACH GRAFTING turkcede isminin ne oldugunu bilmiyorum yanastirarak asilama diyebiliriz.

Kimi arkadaslarim patlican fidaelerini govdelerinden kesip agaca kalem asisi yapiyorlar o asinin tutugunu da gordum.

Asi yapilan yabani agacin guclu bir kok sistemi var ve uzun yillar yasayabiliyor.
uzerine asi yapi;lan patlicanlar kis da korunursa 3-4 yil tekrar acilip meyve veriyor[ Sydney de 4 yil ayni asidan meyve alan tanidiklar var] Ben ise bakamadigimdan asilar her kis kuruyor. belki bu yil ortup korumaya alirim.

Eklenti 9726
uzerine asi yapilan agac

Eklenti 9727
agactaki patlican asi yeri

Eklenti 9728
ve toplanmaya hazir patlicanlar

nihatdurgut03 19-05-2007 22:54

arkadaşlar patlıcan agacı benim çok ilgimi cekti ama tohumunu nereden temin edecegiz onu bilmiyorum eyer elinde patlıcan agacı tohumu olan varsa bana göndere bilirmi acaba parası ne olursa olsun lütfen yollayın saygılar

ARC07 30-05-2007 21:16

patlıcan ağacı
 
arkadaşlar buağacı şu anda ticari olarak satışa sunduk kumluca bölgesin ve tüm kıyı şeridinde satışa başlandı

mahmut007 31-05-2007 04:17

Sn.ARC07
Bu ağac hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz.(ne koşullarda büyür,kaç sene meyve verir)Bide hazırladığınız fidelerden bi resim alabilirsek menmun olurum.

ARC07 02-06-2007 10:51

resimler
 
5 Eklenti(ler)
sn.mahmut007:bölgemizde fide dikim tarihi en yakın 15 ağustos siparişleride dikim tarihinden 60 gün önce alıyoruz.daha fazla bilgi için. tera gurup uaramalısınız.fotoğraflarda nasıl ikinci yıla bırakıldığını göröyorsunuz.

karaman76 03-06-2007 23:32

sayın arco7,
ben ıspartadan yazıyorum. ve bu işi ticari olarak yapmıyorum. 2-3 tane fidanım vardı şu anda 1 tane kaldı. bu ağaç hakkında biraz bilgi verirmisiniz? bana göre bu bitki ağaç değil. çünkü dondan ölüyor. aşıyı hangi yolla yapıyorsunuz söylermisiniz? ikinci yıl için budamayı ne zaman yapıyorsunuz? her yıl aşılamayı yenilemek gerekiyormu? ilginç bir bitki. bunu üretim satmanız bence Türiye için bir kazanç. çünkü öğrendiğim kadarıyla bu bitki, sebzelere nazaran, hastalıklara karşı daha dirençliymiş. bağcılıktaki amerikan asma gibi galiba. hani normal çeşitleri amerikan asmaya aşılayıp daha dirençli ve dayanıklı bir asma oluşturuluyorya onun gibi galiba. çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.

ARC07 06-06-2007 20:12

patlıcan ağacı
 
sn karaman 76: çok yıllık olduğu için ağaç diyoruz.0 derecenin altında yapraklı iked donar.biz sera koşullarında yetiştirdiğimiz için bizim için sorun değil.budamayı resimde gösterdim aşı üzeri dallarda 3-4 göz bırakıp küt kesilir. heryıl aşı yapılmaz. ilkyıl aşıyı tepe aşısı olarak yapıyoruz. öcelikle büyük bir saksı alın bu aylarda bitkınizi dışarı çıkarın. don sorununuz varsa ısparta da budamayı eylül sonu yapın böylece dondanda korunur.mayıs gibi tekrar uyanır.

karaman76 06-06-2007 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ARC07 (Mesaj 114281)
sn karaman 76: çok yıllık olduğu için ağaç diyoruz.0 derecenin altında yapraklı iked donar.biz sera koşullarında yetiştirdiğimiz için bizim için sorun değil.budamayı resimde gösterdim aşı üzeri dallarda 3-4 göz bırakıp küt kesilir. heryıl aşı yapılmaz. ilkyıl aşıyı tepe aşısı olarak yapıyoruz. öcelikle büyük bir saksı alın bu aylarda bitkınizi dışarı çıkarın. don sorununuz varsa ısparta da budamayı eylül sonu yapın böylece dondanda korunur.mayıs gibi tekrar uyanır.

sayın arc07
herşeyden önce cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim. bu ağacın üzerine eğildiğim için ailem benimle dalga geçiyor :) olsun. ben bu ağaç fidanını 2 yıl önce antalyadan almıştım. yazın geç dönemde göz aşısı yapmıştım, tam nohut kadar patlıcan olmuşken soğuklar başlamıştı ve meyve olamadan donmuştu. dallarından birkaç tanesini çelikleme olarak torbalara almıştım. bunları kışın evin içinde tutarak geçen sene bahçeye dikmiştim. geçen yılda aşı işiyle uğraşamadım. yukarıdaki fotoğraflarda görmüşsünüzdür. eylül-ekim gibi aşı yapıp evin içine almıştım boya tenekeleri içinde 2 tane fidanı. sonra 1 fidanı kaybettim. halbuki kalorifer dibinde tuttum. sıcaktanmı öldü bilemiyorum. tutup biraz süyen aşıda öldü. nisanda bahçeye diktim. neredeyse o da ölmüştüki, cılız bir sürgün verdi ve o sürgün iyi şu an.
siz aşıyı toprak seviyesinden yaklaşık 8-10cm den yapmışsınız galiba. ben ağaç çatallandıktan sonra her dalına aşı yapmaya çalışmıştım. göz aşısı yapıp tutarmı diye bakıyordum.
ve yanlışmı anladım; dipten aşı yapıp, birkaç göz üzerinden sert budarsam, don olsa bile açık alanda kurumaz mı diyorsunuz?
yoksa sert budamayı yaptıktan sonra büyük saksı içinde eylülde evin içine mi alayım. ama evin içine alırsam sıcak olacağı için soğuk görmeden gözler yine uyanır galiba.
birde tepe aşısı dediniz. bu yaprak aşısı değilde, omega aşısı deniliyor galiba, ona benzer bir aşımı yapıyorsunuz.
bu yazın fidanımda artık bir patlıcan yetiştirmek istiyorum. merakım neeniyle sorduğum sorular için beni mazur görün. ilginize ve cevabınıza tekrar teşekkür ederim.

ARC07 08-06-2007 21:35

sn :karaman76:sizin ağaç artık tepe aşısı olmaz siz yıne göz asısı yapın yapmadıysanız yarın hemen yapın.ancak yenı surgünleri koklendirip.tepe asısı yapabilirsiniz. tepe asısı ikıgövde (anaç-çesit)yanyana getırılıp bellı açı ile aynı anda kesilir,kesik bölge birleştirilereksarılır.omega asmalarda yapılır asmalarla baya uğrasıyorsunuz galiba:)))açık alanda hiç deneyimimiz olmadı yanı don riski çok olan bölgelerde ama denemek lazım. şöyle;eylül gibi budayıp toprak veya saman balye gibi şeylerle kapayıp ilkbahar geç donları geçince ör.mayıs5-10 gibi açıp su ve gübre vererek uyandırıp meyve alınabilir.eğer başarırsan bizimde haberımız olsun

mahmut007 10-06-2007 08:53

@ARC07
Bu bitkiye domates,biber aşılanabiliyormuş. Acaba sizin böyle bir çalışmanız oldu mu?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024