agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   kamelya çelikleri... (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/21968.htm)

nimehnu 20-08-2010 21:59

kamelya çelikleri...
 
2 Eklenti(ler)
Merhabalar...

Elimde bulunan bu kamelya çeliklerini nasıl dikeceğim konusunda yardımcı olur musunuz? İsmini bilmiyordum, forumdan tek tek araştırdım, kamelya olduğunu gördüm. Eğer yanlışsa kusura bakmayın lütfen. Bitkiler konusunda acemiyim. Suda köklendirmem mi gerekiyor yoksa direkt toprağa mı dikeyim? Bir de çeliklerin üzerinde tomurcuklar var, bu olumsuzluk yaratır mı?

natu-doğa-rel 20-08-2010 22:29

sevgili nimehnu
kamelyanın çelik ile üretimi konusunda pek bilgim yok fakat size çelik alma alınan çeliğin dikim esnasında neler yapmanız konusunda yardımcı olmaya çalışıcağım.
Öncelikle aldığınız çeliğin en alt sürgününden yani en alttaki yaprağın hemen altından kesmeniz gerekiyor çünkü sürgünün bariz aşağısından alınan çelik köklenmez bunda.
Daha sonra en tepede iki **** üç yaprak kalıcak şekilde bütün yaprak ve sürgünleri budayın
eğer çeliğinizi toprağın içine yapraklar ve sürgünlerle beraber batırırsanız çelikte hem çürüme olur hemde kök bölgesine gidecek enerji yapraklara gitmiş olur buda çeliği strese sokar ve köklenme güçleşir.
En son olarak çeliğinizi birgün suda bekletmenizde fayda var çeliğiniz hem nemini koruyacaktır hemde su köklenme için uyarıcı işlemde bulunacaktır.
Ve dikim tepede kalan yaprakların hemen altına kadar çeliğinizi toprağa batırıp can suyunu verin.
Bol şanslar:)

nimehnu 21-08-2010 00:43

Teşekkür ederim efendim. Dediklerinizi aynen uygulayacağım. İnşallah güzel kamelyalarım olur. Tutarsa diktiğim çelik, buradan paylaşacağım fotoğrafını ;)

natu-doğa-rel 21-08-2010 11:26

rica ederim tekrar bol şanslar dilerim..

nimehnu 22-08-2010 04:35

2 Eklenti(ler)
Hocam dediğiniz üzere çelikleri ayırdım ve budadım. İlk Fotoğraftakiler ayrılmış ve budanmış halleridir. İkinci fotoğraf ise diktiğim halleri, umarım tutarlar. Forumda yaptığım araştırma sonucu kamelyanın 100-120 gün arasında köklendiğini okudum. Benim sabrım buna yeter mi bilmem :(

Çok soru sorduğumu biliyorum fakat bir sorum daha olacak :) Diktiğim çeliklerin üzerinde tomurcuklar var. Onları koparmam gerekiyor mu?

natu-doğa-rel 23-08-2010 00:01

sevgili nimehnu;
ağaçlar.net in bir gayesi olan bu söz çok hoşuma gidiyor:
Bilgi paylaşıldıkça değerleşir ve güzelleşir.Tabikide soru sormanızın hiç bi mahsuru yok
sorunuza gelince tomurcukların bir zararı olacağını zannetmiyorum.fakat resimde ikinci gördüğüm üzere çeliklerinizi çok fazla batırmışsınız toprağa,tabiri caizse gömülmüş gibi duruyor.Çelikleri üstteki yapraklara oranla arasında biraz daha mesafe kalacak şekilde yukarı kaldırırsanız çok daha iyi olacak.
size başarılar ve bekleyeceğiniz 120 gün için bol sabır diliyorum...:)

nimehnu 23-08-2010 00:15

Teşekkürler efendim :) Çok incesiniz. Ben de sizin yorum yazmanızı bekliyordum. Hemen biraz kaldırıyorum kamelyaları. Gün gelir de çiçeklerini görebilirsem, sizin kulaklarınızı çınlatacağım ;)

KAPTANzst 23-08-2010 09:32

Kesılen çeliklere bakınca dikim normal. Zaten boyları kısa biraz yukarı çekince, toprak yuzeyi tez kuruyunca zarar görürler.

kamelyavadisi 29-08-2012 15:17

kamelya çeliği
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nimehnu (Mesaj 687152)
Teşekkürler efendim :) Çok incesiniz. Ben de sizin yorum yazmanızı bekliyordum. Hemen biraz kaldırıyorum kamelyaları. Gün gelir de çiçeklerini görebilirsem, sizin kulaklarınızı çınlatacağım ;)

Merhaba;
Kamelya üretimini çelikle yapıyorum.

Alıntı:

Kamelyanın üretimi tohum, çelik aşı ve daldırma ile yapılabilir. Ben, çelikle üretim yöntemini kullanmaktayım. Alacağım çeliklerin bulunduğu anaç kamelyaları Mart-Nisan-Mayıs aylarında yaprak gübresi vererek güçlendiriyorum.

Çelikler Ağustos ayında yarı olgunlaşmış duruma geldiğinde keserek çelikleme işlemlerine başlıyorum. Çelikleri sera ortamında ve önceden yaptığım yastıklarda 5 cm aralıklarla dikiyorum. 100-120 gün sonra köklenmeye başlayan çelikler Mart-Nisan aylarında seradan alınarak saksılara veya tarlaya direk dikimi yapılmaktadır.
Bununla ilgili Kamelya Vadisi sitesinde ayrıntılı bilgi verdim.

Çalışmalarımı görsel olarak sundum. Ziyaret ederseniz size yardımcı olacağını düşünüyorum. Sağlıcakla kalınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024