Daldırma tekniği ile üretim (marcottage, layering)
9 Eklenti(ler)
Alıntı:
Daldırma Metotları a) Uç daldırması: Sürgün ucu kıvrılır ve toprağa gömülür. Eklenti 1035 b) Adi daldırma: Bir dalın toprağa doğru bükülmesi, toprağa gelen yerinin toprakla veya torf ile örtülmesi ve ucunun topraktan çıkarılmasıyla yapılır. Bir yaşına kadar olan sürgünler için uygundur.Dal çizilerek yara açılır. Bu noktalara fungusit veya en kötü şartlarda odun kömürü (mangal kömürü )tozu sürün. Köklendirme hormonu da uygularsanız sonucu hızlandırırsınız. Eklenti 1036 c) Yılankavi daldırma: Adi daldırma gibidir.Ancak sürgün birkaç noktadan daldırılır. Dalın altı bıçakla çizilir veya bilezik alınır. Üzeri toprakla örtülür. Gömülen her noktada köklenme olur. Eklenti 1037 d) Hava daldırması (Havai daldırma ): Bitkinin kabuk dokusunda yara açılır veya bilezik de alınabilir.Bu nokta nemli kalacak şekilde torfla sarılır ve naylonla kaplanır. Eklenti 1041 e) Tepe daldırması: Bitkinin dinlenme mevsimindeyken tepesi toprak seviyesinde kesilir yeni gelişen sürgünlerin dip tarafının toprakla örtülerek bunların köklenmesi sağlanır. Eklenti 1042 f) Hendek daldırması: Dal bir hendeğe yatırılır, çıkan sürgünlerin etrafına toprak doldurulur. Sürgünlerin diplerinde kökler meydana gelir. Eklenti 1043 Bu metot günümüzde profesyonel meyve fidanı yetiştiriciler tarafından özellikle bodur anaç yetiştirmede kullanılmaktadır. Yeni sürgünlerin diplerine ara ara toprak yığılır.Mevsim sonunda toprak açılır ve köklü sürgünler ana bitkiden çıkış yerinden kesilir. Eklenti 1044 Sürgün üzerinde bulunan tomurcuklardan çıkan yeni sürgünler de toprağı deler filizlenir. Bunların diplerinde de kökler oluşur.Buna devamlı daldırma da denir. Eklenti 1045 Çıkan sürgünler daha ana bitkiden ayrılmadan önce yerinde aşılanır.Böylece ana bitkiden alındıklarıda sağlam, güçlü, satışa hazır aşılı fidanlar elde edilir. Eklenti 1046 Bu fotoğrafları Ödemiş'te Ekim 2005 de meyve fidanı üretim bahçelerinde çektim. Ödemiş meyve fidanı yetiştiriciliğinde şu anda bütün Türkiye'de bir numara olma yolunda. |
Daldırma Tekniği ile Yasemin Üretimi
sanırım doğru yeri buldum .umarım. şimdi sorayım yeniden .
beyaz yaseminin 2 dalını toprağa daldırdım bunu bir sitede okumuştum yanılmıyorsam .yalnız bir şeye takıldım bu dalları kesip mi daldırmalıyım yoksa bu şekilde de köklenme sağlayabilir miyim? |
Benben1967,
Sorunuzu üretim ile ilgili olduğu için bu başlığa taşıdım :) Bu bölümde daldırma ile üretim tekniklerini anlatmıştım. Oradan bakarak işlemi doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edin. Dalları anadan keserek daldırırsanız bunlar çelik olur. Yok kesmeden mesajlarda göreceğiniz gibi yatırırsanız daldırma olur. Bir de eğer köklenme gerçekleşmeden ayırmayı yapmamanızı öneririm. Mevsim kışa giriyor. Toprak sıcaklığı düşecek. Siz en iyisi baharda köklenen dalı, anaçtan kesin. Yaptığınız işlemi fotoğraflarsanız üyelerimiz de görmüş olur. Kolay gelsin. |
son fotografın üzerinde Çıkan sürgünler daha ana bitkiden ayrılmadan önce yerinde aşılanır.Böylece ana bitkiden alındıklarıda sağlam, güçlü, satışa hazır aşılı fidanlar elde edilir.
diyorsunuz aşılı bir ağacın dalını yatırdıgınızda da cıkan surgunu aşılamak zorundamısınız |
Bu neyi yatırıp ürettiğinize, ne amaçla ürettiğinize bağlı. Burada hem anacın hem de kalemin özelliklerinden faydalanıyorsunuz.
|
teşekkürler bilgiler çok açıklayıcı
|
Mine Hanım
Daldırma tekniğini bütün bitkilere uygulama şansımız varmı?(özellikle süs bitkilerine) |
daldırma tekniğini domates de deneyin ve şaşırın
inanılmaz güçleniyo |
karaçam daldırma yöntemiyle yetiştirilebilir mi?acaba?
|
Merhaba ben çıplak köklü kiraz fidanı aldım o fidanı toprağa yan yatırıp kapattım bir ay önce, kiraz fidanının üstüne 5 cm toprak attım, şu an 18 tane filiz vermiş. İnşallah filizler köklenir.
|
Mine hanım verdiğiniz bilgilerle bende kendi fidanlarım üzerinde deneyeceğim , bakalım nasıl sonuçlar alacağım.
|
Mine hanım daldırma tekniğini dikensiz böğürtlenlerimde denedim ,8 tane yapmıştım hepsi köklendi geçen hafta yeni yerlerine diktim .fotoğaf çekmeyi unutmasam çok iyi olacaktı. bu kadar yüksek köklenme oranı olan başka bitkiler varmı?. şimdiden teşekkürler.
|
Pardon ekliyorum Daldırma tekniklerinden,uç daldırma ,adi daldırma,yılankavi daldırma üçününüde uyguladım .Yanlız gömdüğüm dala çizme işlemi yapmadım.zaten böğürtlencik iki tanede kendisi hediye olarak daldırma yapmış.
|
Alıntı:
|
Mine Hanım ;verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel.Sizin engin bilgilerinizden yararlanmak bizler için hazine değerinde.Bu yöntemleri uygulayabileceğimiz bitkilerin isimlerin geniş biçimde uygulama zamanları ile(mümkünse türkçe isimleri ve resimler )vermenizin mümkünatı yokmu?BİZLER İÇİN GÜZEL BİR VERİ TABANI OLURDU.Teşekkürederim.
|
yeni aşılama yöntemi
1 Eklenti(ler)
Merhabalar. Bu konuya çok benzediği için buraya yazma gereği duydum. Bir ziraat mühendisinden kalem ya da göz aşısı gibi aşıların terkedilerek şöyle bir yöntemin uygulandığını duydum. Mesela bir meyve ağacından bir parça dal kesiyorsunuz ve bir pet şişeye ağzına kadar su doldurup toprakta pet boyundan derin olacak şekilde açtığınız çukura yerleştiriyorsunuz. Kesmiş olduğunuz dalı bazı yerlerinden çiziyorsunuz ve şişenin içindeki suya batırıyorsunuz. Üzerini toprakla hava almayacak şekilde kapatıp sıkıştıryorsunuz. Dal içeride kendisine kök yapıyormuş ve kendisi direk aşılı meyve fidanı oluyormuş. Daha sonra oradan söküp istediğiniz yere dikiliyormuş. Aşılamaya gerek kalmıyormuş üstelik dibinden çıkan sürgünler de direk aşılı oluyormuş. Daldırma tekniğine çok benziyor. Aşı gerekmemesi ve ağaç olduktan sonra bile dibinden çıkan filizlerin direk aşılı olması çok ilginç geldi bana. Sorum; acaba böyle bir teknikle aşılı fidan yetiştiren var mı? Varsa ayrıntılarını yazabilir mi? Bu şekilde AŞILI fidan yetiştirmek mümkün mü? Uzman arkadaşların görüşlerini alabilir miyiz?
|
İyi de devamlı bitkinin alt kısmı suda kaldığı vakit çürüme olmaz mı?
|
Birileri sizi fena işletmiş. Böyle bir teknikle köklenme felan olmaz, olsaydı şimdiye dek herkes bu tekniği kullanıyor olurdu.
|
Köklenme olsa bile aşılı olmaz :)
|
Mutlu Kutlu yaklaşımınız çok yanlış herkes yapardı ile bir yere gelinmez.Hangi yenilik önceliğinde herkes tarafından kullanılmıştır.Denemeden önyargı ile yaklaşmak yanlış.
Direk şişe içine koyup bekletilmiyor fark edildiyse toprağa gömülüyor ve şişe ağzı açık şekilde bu toprağın yapacağı etki köklendirmesine olanak tanıyabilir fakat aşı gerekmediğine şüpheliyim denemek gerekiyor. |
Eğer köklenme sağlanırsa, aşı olmasına gerek yok ki, zaten aşı kalemi köklendirilmiş oluyor.
Bana hakikaten mantıklı geldi, köklenme sağlandıktan sonrası pet şişe kesilerek, çıplak köklü, aşılı fidan muamelesi yapılması gerekir sanırım, öyle değil mi? |
Deneyecek gönüllüler yok mu? :)
İlk elden bilgi uzun sürer ama garantidir :) |
Deneyeceğim.
|
arkadaşlar bu yöntem aşılama yöntemi değil köklendirme yöntemidir.
|
Şuna çelikle üretim diyelim isterseniz:)
|
bu yöntem özellikle üzüm çeliklerinin köklendirmesinde kullanılır,
|
Alıntı:
|
sayın rebelrain direk aşılı fidan oluyorda hangi ağacın aşılı fidanı, kendihihmi?
bu söylediğiniz yöntem az önceki mesajımda da söylediğim gibi çelik köklendirme yöntemidir, ençok bulunabilecek malzeme olan litrelik süt şişelerinin içine suyu dolduruyorsunuz, çeliği içine sokup çok az bir kısmı şişeden dışarda kalıyor, şişenin ağzını ortasından çelik geçecek şekilde deliyorsunuz ve toprağa gömüyorsunuz(ben portakal kabuğu ile yapmıştım) daha sonra çelikler plastik şişe içerisin kökleniyor. olay bu. kolay gelsin |
Birileri sizi fena işletmiş. Böyle bir teknikle köklenme felan olmaz, olsaydı şimdiye dek herkes bu tekniği kullanıyor olurdu.
merhaba mutlu bey; işlettiklerini zannetmiyorum ama yanlış bir bilgilendirme var gibi nasılsınız, sizden gelen sibirya kivilerim epey boylandı, sarmaşık gibi uzayıp gidiyorlar (acaba önümüzdeki yıl meyve alabilirmiyim) kolay gelsin |
Şişenin içinde su sürekli olacak, şişe güneş görmeden toprağa gömülü vaziyette çeliğin köklenmesi sağlanacak. Sistem bu,
Çeliğin şişenin içerisinde toprakla teması olmayacaksa, neden toprağa gömmek gerekiyor onu anlamadım. Mantığım almıyor, çelik uzaktan toprağın kokusunu alarak köklenmeyemi teşvik ediliyor acaba. Evimizde bir şişenin içerisine çelik koyarız, şişenin dışınıda alüminyum folyo ile sardığımızda güneş ve ışık görmez zaten. Biz üretici olarak her türlü üretim şekline açığız. Şişe içerisindeki su ile çelik köklendirmedeki başarı şansı çok az olduğundan bu yöntemi hiç bir profesyonel üretici kullanmaz. Köklenen çelikleri toprağa aktardığımızda kök gelişimlerini bile doğru dürüst tamamlayamazlar. En iyi çelikten üretim şekli ısı, ışık ve nem dengesini sağladığımız torf, perlit veya cocopeat içerisinde oluyor. Sn. Selim 50, Sibirya kiwilerinizin hala yaşıyor olmasına sevindim, bir çok arkadaş yaşatmayı başaramamış. Meyve vermeleri için epey bir kök ve gövde geliştirmeleri gerekiyor, bendeki anaçtan bu yıl meyve bekliyordum ama seneye kısmet olursa tutacak diyoruz. Saygılar. |
Bence bu yöntem fazla başarılı olmaz. Bazı ağacın dalları yaparken çürür. Çünkü hepsi köklenmeye uygun mu onu incelemek lazım önce. Ama denenmeden birşey olmaz. Başarılı olan olursa çok yaratıcı bir fikir olur. Bende tarlamıza gittiğimizde denicem. Bakalım başarılı olacak mıyım?
|
arkadaşlar bu yöntem zaten profesyonel bir köklendirme yöntemi değil, öyle olsaydı tüm üreticiler bu yöntemi denerdi, bu yöntem pamukta fasülye yetiştirmek gibi birşey, amatör olarak üzüm çeliğinde başarı elde ediliyor, bu yöntemi yaklaşık beş yıl önce denedim, köklenme sağlanabiliyor.
kolay gelsin |
Arkadaşlar;
Ben bu daldırma tekniğini Nane'de uyguluyorum. Yukarıya doğru uzama olmasın yanlara doğru çoğalsınlar diye uyguluyorum. Eğer tohuma bırakacaksam o dalı hiç kullanmıyorum. Diğer dalları toprağa doğru eğip hatta minicik batırır gibi yapıyorum ya da üstüne bir miktar toprak atıyorum. Uçlarını toprağa batırdığım dalın, eğilen bölümünü kesinlikle kesmiyorum. Kısa zamanda naneler saksıda çoğalıyorlar. |
Yorum yapan herkese teşekkür ederim. İşletildiğimi düşünmüyorum. Olsa olsa benim anlayamadığım ya da size aktaramadığım kısımlar vardır. Mesela kökler şişenin içinde değilde toprağın olduğu kısımda uzuyormuş. Yazmayı unutmuşum. Belki de üzümler için yapılan işlemdir bana anlatılan. Yine de herkese teşekkürler. Deneme yanılma ile gözlemlemek gerekiyor galiba..
|
Ben çelik köklendirme yöntemi ile uç daldırma yöntemi arasındaki farkı anlayamadım. İkisi aynı yöntem mi, farklı yöntem mi? Aradaki farkı bilen birisi yardımcı olursa benim için çok iyi olacak. Şimdiden teşekkürler.
İyi geceler. |
marcottage yöntemiyle üretim
marcottage yöntemiyle üretim ne demektir ve nasıl yapılır. Bir bilen varsa, lütfen, bu konu hakkında açıklamalarda bulunsun.
|
Sayın dragut bahsettiğiniz marcottage yöntemi "Daldırma" yontemi sanırım. Bu konuyla ilgili olarak bir çok bilgi forum da mevcut.
|
Daldırma ile üretim anlamına Fransızca bir kelime. YAni bildiğiniz dalrıma yönteminin farnsızcası.
Bu arada İngilizce'si layering, Aşılama Grafting, budama cutting diye geçiyor, merak edenler vardır belki zamanında bende az aramadım :) |
Şimdi daldırma zamanıdır.
Alıntı:
Her türlü asma daldırmaya uygundur. Asmanın 2,3,4 metre uzamış bir kolu (sürgün) seçilir. Ana' ya bağlandığı yerden bir karış derinlikte, bir bel genişliğinde uzun çukur kazılır. Sürgün ana asmanın dibinden _üstüne ayak ile basılır_ cukura yatırılır ve kolun bittiği yere kadar gömülür. Sürgünün ucu 2 göz dışarıda bırakılır. Artık iki tane asmanız var. Bu bahar uyanacak ve sürgün vereçektir. 2. yıl da da üzüm vermeye başlar. Anaya bağlı olarak ömür boyu kalabilir. İstenirse iki yıl sonra bağlı olduğu yerden kesilebilir. Zaten gömüldüğü 3, 4 noktada_ göz yerinde_ kök atmıştır. Sn rebelrain, sizi işlettiklerini bende düşünmüyorum. Sanırım bu uygulama şunun için olabilir ve iyi bir yöntem gibi görünüyor. Kesilmiş sürgün _çelik_ su dolu şişenin içinde kök atmaz. Hemen dışında ve toprakla kapalı gözde kök atar. Zaten su içinde kalan kısım da çürür. Bu kurak ya da sulama imkanı az yerlerde uygulanabilir. Böylece bir noktadan saçak kök elde edilir ve fidanı köklemesi çok kolay olur. Yani bu yöntem köklendirme ve sonunda başka yere taşıma için uygulanır. Yoksa çeliği dikersin, bahar gelince uyanır, üzerinden sularsın. Şişe içine dikmenin ve gömmenin bir esprisi yok. Aynı daldırma yöntemi, limon ağaçlarında da yapılır. Bir karış derine ve bir karış uzunluk yeter. Yani adi daldırma, diğer ucu görünecek. 3 yıl sonra ana'dan kesilir ve köklenmiş bölgenin toprağı dağıtılmadan özenle kazılır bir başka yere dikilir. Ve aşılama gerektirmez. |
Sayın uzman arkadaşlar Turunç Hava daldırması (Havai daldırma) ile yapılan işlemde (ekim ayı)bu aylarda tahmini kaç günde köklenmeye başlar.
(Turunç evin salonunda) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024