agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Hurma fidanları (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2072.htm)

mirsat 11-10-2006 21:57

Hurma fidanları
 
Bir kaç tane hurma çekirdeğinden büyütme fidan var fakat bunlarda kalınlaşma ve boylanma olmuyor. Ağaçları barındırdığım yer çatı altı. TAbi çatının bir kısmı şeffaf örtü , fidanlarda nasıl bir gelişme sağlarım. Geçen sene toprak ve saksılarında değişiklik yaptım biraz küstüler galiba bu sene öyle bir yaprak ve canlılık görmedim. Neler tavsiye edersiniz. Selamlar.

thev3 10-09-2007 21:34

Ne kadar ışık aldığına ve sıcaklığa bağlı... eğer çok az veya çok fazla ışık alıyorsa gelişmesi yavaşlayabilir.

karaselvi 27-09-2007 10:02

Hurma saten geç büyüyen bir ağaç belki 10 sene de anca gövde oluşturur. Bende de var 4-5 tane bol güneş gören bir yere koyun kışında içeri alın. hurma sicak memleketlerde olur arabistan gibi. Kışın soğuk vurmaması lazım. Bahçede olanlar kışın ölüyor kuytu biyerde ise bikaç sene dayanıyor.Bir ağacı yetiştirirken ana vatanının şartlarını düşünerek hareket edebilirsiniz.

Toprak değişiminide kışın sonlarında yapın.

canerkus 01-10-2007 21:49

Merhablar

Malum, Ramazan ayı içersinde olduğumuz için elimde birçok hurma çekirdeği mevcut. Bu çekirdekleri direkt olarak eksek çimlenir mi ? Çimlenirse ekim yöntemleri nedir ve son olarak çekirdekler ne kadar zamanda çimlenir ? Cevaplarınınz için şimdiden teşekkür ederim.

karaselvi 02-10-2007 01:27

Hımmm çekirdeklerinizin etli kısımlardan iyice ayıklayın. Bir sure suda bekletin. Sonra bir saksıya dikin. üzerini laylonla sıkıca kapatın. Toprak gereksinimleri için diğer tohumların çimlenme bölümüne bakin. Hurmalarınız tam bimiyorum ama biraz geç çimlenecek 3-4 hafta falan. Hurma çekirdeğinin kabuğu yoktur ve tek parçadan oluşur. Kökcük çekirdeğin sırtındaki gizli delikten çıkar. bu deliği iğneyle arayıp bulabilirsiniz. Tek parça sert çekirdeğın tek zayıf noktasıdır. Sonra bu kökcuk üzerinde bir göz belirir ve ilk yaprak cıkar. Sanırım fiziksel görünümü değişmeden çimlenen tek çekirdek bu olsa gerek. Su da çimlendiremezsin çünkü kökcük çıkar cıkmaz çürür. kolay gelsin sıradışı ve eğlencelidir hurma çimlendirmek. ama geç gelişiyorlar işte.

canerkus 02-10-2007 12:06

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Her ne kadar hurma yetiştirmek için uygun bir bir coğrafya olmasada, elimde bulunan her tohumu ekmek ve onun yeşerdiğini görmek gibi bir hastalık oluştu bende. Bu yüzden inatla bulduğum her tohumu toprakla buluşturuyorum.Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

karaselvi 04-10-2007 00:42

Bu mücizeyi hatırlattığınız için bende size teşekkür ederim. Umarım çimlenme safhalarını fotoğraflaya bilirsiniz.

yahya07 22-01-2009 17:59

toprağa dikilen ağaç tohumları tüplere dikilenlere nazaran daha hızlı büyür her zaman.

turkuaz61 31-01-2009 21:49

Trabzon hurması da çekirdekten yetiştirilebilirmi? Aşı yapmak gerekir mi?

forumfrom 30-06-2009 21:40

http://img199.imageshack.us/img199/4...entaspxqyu.jpg

Merhaba arkadaşlar, bunlarda benim ısrarla diktiğim hurmalar, küçücük saksıda 36 tane yetişti. Ama arkadaşlar çekirdekten yetişen ağaçların erkek olduğunu, meyve vermeyeceğini söylüyorlar, kışın sera şeklinde çatı odama şaşırtıp alacağım. Sizce meyve verirler mi? şansımı deneyeyim mi acep?

bahtiyar02 30-06-2009 21:49

sevgili forumfrom.. hicaz hurması meyva verdiğini sadece iskenderunda büyük bir fidanlıkta gördüm.aşırı sıcağı seven bir ağaç türü.fidanların arasında yanılmıyorsam trabzon hurmasıda yetişmiş.çatı ortamında meyva alacağınızı sanmıyorum.bayağı büyük tür ağaç türlerinden.belki trabzon hurmasından aşılama yöntemiye alabilirsiniz.saygılar

tiya 15-07-2009 11:12

Merhaba hurmacılar. Yaklaşık altı ay önce aldığım Afrika Menekşesinin içinden bir hafta önce uzun,yeşil bir şey çıktığı dikkatimi çekti. Saksı değiştirmediğim için kendisini bile zor besleyen menekşemin bir asalağa ihtiyacı yok diyerek çıkarmaya çalıştım. Epey bir güç harcadım bu iş için, çok zor çıktı o küçücük saksıdan. Sonra elimdekinin bir yaprak, ucunda bir çekirdek, çekirdekten sonra upuzun bir kök olduğunu görünce "ne yaptım? "diye dehşete kapıldım. Hiç zaman geçirmeden, Ficus saksısına ekiverdim. Bir haftadır canlılığı sürüyor.

Balkon düzenlemesi yaparken succulentlerimden birinde aynı bitkiyle karşılaşınca şaşırdım. Çünkü succulentimi ben yetiştirdim. Toprağında ne var ne yok biliyorum. Senaryo yazarıyım, "bundan iyi bir korku filmi senaryosu yazılır" diye düşündüm.

Bugün forumu gözden geçirirken sayfalardan birinde bir soru ve tespit gördüm. Bu bitki "hurma"ymış. Bu kez Hurma konusunu araştırdım ve sizi buldum. 10 numaralı mesajdaki resimle aynı bendekiler. Biraz düşününce hurmaların benim saksılara nasıl girdiğini çözmek zor olmadı: Menekşe için kullanılan toprakta çekirdek varmış, uygun ortamı bulunca çimlenmiş.

Yediğim meyvelerin çekirdeklerini kuru-taze fark etmez yakınımda saksı varsa oraya atarım. Zeytin çekirdeğini bile. Taze olanlar şans eseri çimlenirse fena olmaz. Kurular da hem çürüyüp gübre olur hem de toprağı gevşetmeye yarar. Yalnız evimize hem Antakya hurması, hem sarı hurma, hem de Bağdat hurması girer, bu hangisi bilmiyorum.

Uzun sözün kısası "şimdi ne yapmalıyım" ayrı saksılarda misafir iki hurmam var. Meyve verip vermemesi umurumda değil, ev ortamında yaşatabilecek miyim?

hazan-z 30-07-2009 23:02

Merhaba Tiya,hurma ev otamında da yetişir ama Adana'da balkonda daha iyi olur.Tarifinize göre türü Hicaz Hurması olmalı.Benim bir tane var ve 3 yaşında.Kuzey balkonumda ve çok mutlu.Yaprakları normal formuna girince çok daha guzel olacak.Umarım sizin fidenizde sağlıklı bir şekilde gelişir.Sevgiler.

lilyum 18-10-2009 22:58

Sayın Tiye, Antakya hurması içi siyah olan ve elma gibi yenilebilen değil mi? Çekirdekten yetiştirebildiniz mi? Meyve şu anda ben de var. Ben de çekirdekleri ekmeyi düşünüyorum ama yapısı itibari ile yetişmez görünüyor. Bilgilendirirseniz sevinirim. Meyveyi her zaman bulamıyorum :)

fistikfidan 16-12-2010 08:58

4 aylık hurma fidanları
 
3 Eklenti(ler)
[QUOTE=forumfrom;454756]http://img199.imageshack.us/img199/4...entaspxqyu.jpg

Merhaba arkadaşlar, bunlarda benim diktiğim hurmalar ağustos 2010 da ramazan ayında diktim ve aralık 2010 durumları bunlar.:p

ashiyan 11-08-2011 20:10

merhaba arkadaşlar ağaçlar.net'e yeni üye oldum. 2002 yılında 2 saksıya diktiğim farklı 2 hurma çekirdeği yeşerdi ve hala yaşıyorlar. 10 yıl geçmesine rağmen doğadaki hallerinde değiller. yaklaşık 60 cm kadarlar. onları bunca yıldan sonra bonzai çalışmasına dönüştürebilir miyim. olursa nasıl? yol gösterirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler...

Maliyeci-38 19-08-2011 01:00

Sayın Ashiyan hurmalarınız tamamen dilimli yapraklarına geçtimi ve gövde oluşmuş durumda mı eğer bunlar oluşmuşsa bence bir sorun yok eğer zayıf gövdeli ve dar yapraklı olup gövdesine göre fazla uzun boyluysa yetersiz güneş ışığı alıyor demektir bunun için sıcak ve bol gün ışığına çıkarılmalıdır çünkü hurma için söylenmiş söze göre hurmanın başı cehennemde kökü cennette olmalı yani sulaması yeterli olmalı benim 5 yaşında hurmalarım var çok yavaş büyüyorlar çok sabır gerektiren bir uğraşı gerçekten :)

bertunum 19-08-2011 04:27

merhaba, arkadaşlardan biri, çekirdek olarak ekilen hurmaların erkek olacağını, meyve vermeyeceğini söylemiş size.

bu %50 olasılıktır. %50 erkek çıkabilir, %50 dişi çıkabilir. erkek meyve vermez, ortamda erkek yoksa, dişi de meyve vermez. sizin 36 tane fideniz varsa, aralarında kesin erkek de mevcuttur, dişi de. bence dert etmeyin. yetiştirdiğiniz bazı fidanlardan meyve alacaksınız. tabi, 10 sene sonra.

mavikartal5 19-08-2011 09:08

eğer erkek/dişi ağaçlarda böyle bir sonuç elde ediliyorsa, -ki olabilir- 10 adet civarı ekimlerde %10 olasılık tutsa bile en azından 1 erkek ve 1 dişi ağaca ulaşılabilir. sanırım büyük bir başarı.
10 sene mi, çok çabuk geçer hiç meraklanmayın, ben 10 yaşımı dolduralı kaç yıl oldu bilmiyorum ki

dyg 11-09-2011 23:11

*** arkadaslar az once uye oldum son zamanlarda bende bu cekırdek ekmeye sardım 1 ay kadar once hurma cekırdegını saksının dıbıne ekmıstım su anda 7-8 cm ulastı we gayet hızlı buyuyo ewın ıcınde cok gunes aldıını solıemem *** asıl ogrenmek ıstedıım su anda ayıramıorum topraktn kokunu ıncıtmekten korkuorum ne kadar daa orda kalabılır ozel bı topraa ıhtıyacı war mı bıde lımonum war yıne cekırdektn onuda su anda ayıramıorum :)fıkrı olan warsa sewınırm topragı ne olmalı we suyu nasıl werılmelı sımdıden tesekkurler...

bertunum 11-09-2011 23:58

sevgili dyg, saksıya dikilen ağaçların toprak değişimi için en azından bir sene beklemeni tavsiye ederim. en azından, sağlam bir duruşları olsun, gövdesinden tuttuğun zaman, saksıyı kaldırabilsin derim. ağaçların yer değişimi için en uygun zaman ya sonbahar, ya da kıştan hemen sonraki, soğuk olmayan yağışlı mevsim olan ilkbaharın başı. yani, en azından bir sene bekleyeceksin. ama, istanbul'dasın, toprağa dikeceksen, kışın donlarından mutlaka koruman lazım. hava durumunu iyi gözlemlemeli, (aslında 0 derece ama) 4 derecenin altına düştüğü sürece itinayla koruman gerekir. şimdiki filizlerin çok dayanıksız. en azından sağlam bir ağaç gövdesi olsun ki don vurmasın.

bertunum 12-09-2011 00:02

tüm hurma yetiştirenlere, arkadaşlar, Türkiye'desiniz. İzmir ve güneyi haricinde, lütfen hurma yetiştirmeyin. nedeni ise, o ağaçlara o kadar can veriyorsunuz, yaşatıyorsunuz, sonra, taşıyamıyorsunuz. don vuruyor, ölüyor. benim hurmalarım var. onlar çocuklarım gibi benim ve nasıl öz çocuklarımın ölmesini istemezsem onların da ölmesini kesinlikle istemem. inanın, bir çekirdek kök salmaya başlamışken kurumuş, insanın canı yanıyor. lütfen ağaç yetiştirirken dayanabileceği iklime önem verin.

41nisa 07-05-2012 18:59

Arkadaşlar bende hurma yetiştirmeye başladım..onlara nasıl kıymet veriyorum bilseniz evet emek harcanıyor ama oluyor.Evde kalorifer dibinde filizlendirdim onları elimden geldiği kadar büyütücem.Hem hacı hurması hemde trabzon hurması.Bazı arkadaşlar için resimde ekleyebilirsem eklerim.Ocak ayından beri ancak göze görünür oldular.İnşAllah daha da büyürler hatta meyve verirler..

hurmacı62 12-05-2012 12:06

benim de hurma ağaçlarım var.2 saksıda 4 tane.İlk çıkan çok güzel büyüyodu.sonra ne olduysa yapraklarını eydi ama hala kurumadı.sizce buneden olabilir.Diğer saksıdakiler daha küçük.onlarında büyüyünce aynı şey olmasından korkuyorum.vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler....

Muhsin Hanif 12-06-2012 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Maliyeci-38 (Mesaj 848942)
Sayın Ashiyan hurmalarınız tamamen dilimli yapraklarına geçtimi ve gövde oluşmuş durumda mı eğer bunlar oluşmuşsa bence bir sorun yok eğer zayıf gövdeli ve dar yapraklı olup gövdesine göre fazla uzun boyluysa yetersiz güneş ışığı alıyor demektir bunun için sıcak ve bol gün ışığına çıkarılmalıdır

4 sene önce saksıya ektiğim tohumlar sn. Maliyeci-38'in dediği gibi dar yapraklı ve gövdesine göre fazla uzunlar çünkü apartman merdivenlerinde yeterli ışık almıyorlar. Geçen sene 1 gün güneşte bıraktım ( haziran ayı ) yandı yaprakların bir kısmı :( . Şimdi onları bahçeye nasıl adapte ederim diye yol arıyorum.
3 sene önce bahçeye diktiğim çekirdeklerden neredeyse yarısı filizlendi ama yakın diktiklerim gelişmedi, taşıdığım fide ise yaşamadı :( . Bir tanesi çok güzel gelişti şu an 80-90 cm boyunda ve ağaç görünümüne girdi :) .

prefirst 11-07-2012 22:56

4 Eklenti(ler)
Hurmalarım tam 5 senedir bizimle. Güneşin doğuşundan saat 11-12 ye kadar doğrudan güneş görüyor ve ortam sıcaklığı bu süre zarfında çok ısınıyor. Sıcağı çok seviyorlar. Anneannemin hacdan getirdiği hurmaların çekirdeğinden dikmiştim :)

Eklenti 317568
Eklenti 317569
Eklenti 317570
Eklenti 317571

Ece_Yıldırım 05-11-2012 21:28

Merhaba benim adım Ece.Ben de ramazan bayramında yediğim hurmalanın çekirdeğini saksıya atmıştım.1 ay sonra bana yapraklarını açınca mutluluktan evde çığlıklar atmaya başladım.2,5-3 ayda yaklaşık 30 cm boyunda 2 yapraklı hurmalarım var.Ve onların büyüdüğünü görmek çok güzel bir duygu.(fotoğrafını kısa sürede atabilirim.) :)

Hamza85 03-07-2013 16:26

selam arkadaşlar. bende bu siteye yeni katıldım. bitkilere ve özellikle ağaçlara merakım buzdolabının sebzeliğinden bozma bir kutudan yapığım saksı sayılabilecek bir şeyde filizlenen ( hurma zannediyorum ) bir bitkiden sonra başladı. resimlerini eklediğim bu bitkinin tam olarak ne olduğunu bana söyleyebilecek bir arkadaş var mı acaba ve sizden hercai menekşeler konusundada bilgi yardımı isteyecektim. şimdiden teşekkür eder paylaşımlarınızın devamını dilerim. selametle kalın. bu arada ilk filizlendiği zamandan sonraki ilk kış tam olarak ne yapacağımı bilemediğim bir zamanda bu siteden öğrendiğim bilgiler imdadıma yetişti. eğer o kış balkonda bırakıp içeri alınması gerektiğini burdan öğrenmeseydim belkide çoktan kurumuştu. bu arada bitkim henüz 2 yıllık sayılır.

http://img189.imageshack.us/img189/6074/z6cd.jpg

http://img600.imageshack.us/img600/9627/9h0f.jpg

http://img28.imageshack.us/img28/7474/rgyy.jpg

http://img580.imageshack.us/img580/7192/nax5.jpg

Hamza85 16-07-2013 20:32

Yardımcı olabilecek kimse yok mu arkadaşlar ?

aydindeniz 31-12-2013 10:09

hurma
 
sizin bitkiniz hurma fidanı. arabistan hurması çekirdeğinden kendiliğinden kolaylıkla çıkarlar. aslında soğuğa dayanıklılık gösterirler ama tercihen sıcak yerde olmalı. bol aydınlık güneş severler. susuzluğa dayanıklılık göstermekle birlikte uzun süre susuz kalırlarsa kururlar. toprağın nemli kalması yeterli olur. büyümesi çok yavaş şekilde olur. uzun süre salon bitkisi görünümünü yitirmez.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024