agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Hünnap Üretimi (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1985.htm)

acerpalmatum 29-09-2006 23:22

Hünnap Üretimi
 
Geçenlerde tesadüfen sırf denemek için 1 kg kadar Hünnap almıştım. Dün gece forumda gezinirken daha bir ilgimi çekti. Hala elde kalan 10-15 kadar meyveyi tohum olarak değerlendirmeye karar verdim. Hünnapla ilgili yazıları okuduğum kadarı ile elimdekiler aşılı ağaçlardan elde edilmiş meyveler. Genelde iri bir ceviz büyüklüğündeler.
Aşılı ağaçlardan elde edilmiş meyvelerin ekilmesi iyi sonuç verirmi bilemiyorum. Kendimce sonbahar sonunda ağaçtan toprağa düşen meyvenin o haliyle toprakta kışı geçirdiği ve ilkbaharda çimlendiğini bundan dolayı çekirdek halinde değilde meyve olarak ekilmesinin daha iyi olacağını düşündüm. Bu mantık ne kadar doğru bilmiyorum. Bu konuda uzman görüşüne ihtiyaç olduğu kesin...

Acaba hünnap tohumlarını nasıl çimlendirmeliyim.

Sitemizde özellikle iğde ile karşılaştırmalı olarak hünnap meyvelerinin resmine rastladım fakat hünnap ağacının resmini internette aramama rağmen bulamadım elinde resim olan arkadaşlardan mümkünse hünnap ağacı resmi rica edebilirmiyiz.

Uğur KANLI
ANKARA

Mine Pakkaner 01-10-2006 00:25

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...VarSpinosa.jpghttp://www.uaex.edu/images/counties/...jube-fruit.jpg

Hünnap tohumlarının çimlenme engeli var. Sizin için ve diğer hünnap severler için bilgi edinirken tohumdan yetiştirme zorluğu karşısında fenalık geçirdim http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif .

Olgun meyvenin etini çıkarın.İyice yıkayın, çekirdeği temizleyin.Çekirdek ya 2 saat sülfirik asitle muamele edilir, ya zımparalanıp iyice yaralanır. Asitle muamele edilirse sonra çok iyi çalkalanır. Ya da 60 derece kadar sıcak suda 3 gün bekletilir (sıcaklığı sabit tutmak gerek ). Bir diğer yöntemçekirdek dondurucuda dondurulup çözülür ekilir.


Ya da önce serin bir yerde nemini kaybetmemek şartıyla (nemli pamuk içinde naylona sarılıp ) önce 3 ay oda sıcaklığına sonra da 3 ay buzdolabında bekletilip ekilir.

Görüldüğü gibi yeni bir acer palmatum vakası gibi bir durumla karşıkarşıyayız. Tohumdan elde edeceğiniz fidana da aşı yamanız gerekecek. Dip sürgünü ayırma ile kolaayca ürüyormuş, bunu tavsiye ederim :)


Propagation: The seeds have an impermeable seed coat that severely inhibits germination. Several methods have been employed to get around th e problem. The seed coat can be scarified by nicking it with a file, or soaking the seed in concentrated sulfuric acid for two hours. Wash the seed thoroughly with water following the acid soak. The seed can also be soaked in hot tap water (approximately 140° F) for three consecutive days. Others have had some luck with freezing the seed. After treatment, the seed are planted in potting soil, covered with clear plastic wrap and placed in bright light. Seeds should germinate within a week to a month or more. Plants grown from seed usually bear fruit within 7 - 10 years, though bearing within 3 years is possible under good conditions The plant can also be propagated by softwood cuttings taken in late summer, and by root cuttings. Little work has been done in the area of grafting.

hasan42 01-10-2006 13:28

Arkadaşlar, bir süredir aklımı kurcalayan bir soruyu konu açılmışken burada sormak istiyorum.
Bu siteye üye olduktan sonra bazı tohumlarda çimlenme engeli olduğunu öğrendim ve bunu aşma yollarını okudukça bende bu bitkilerin çoktaaan soyunun tükenmiş olması gerektiği düşüncesi uyandı. Öyle ya, sülfirik asit, zımparalama gibi yöntemleri yok doğanın. Buna rağmen bunca yıldır bu ağaçlar soylarını sürdürmüşler. Doğa bu engeli kendiliğinden nasıl aşıyor ki?

Ateş Öztan 01-10-2006 20:37

Hünnabı ben de eskiden beri bilirim ve yemesini severim.
Acerpalmatum'un yazdığı ceviz büyüklüğündeki hünnapları ilk görünce çok şaşırdım. Bunlar dev gibi bir şey. Benim çocukluğumdan beri bildiğim hünnaplar zeytin büyüklüğündedir. Büyük olanlar ithal olabilir mi? bilmiyorum.
Ben de fidanını almak istedim. Bulamadım. Bir gün evimin karşısında bir bahçede olduğunu öğrendim. Yaklaşık 3 metre boyunda yaşlı ve bakımsız bir ağaç olmasına rağmen meyvaları boldu. En ilginci dibinde bir sürü genç fidan olmasıydı. Geçen sonbaharda buradan üç adet fidan söktüm saksıya aldım. Bu yıl sadece bir adet hünnap verdi.
Hünnap ağacı aşırı dikenli bir yapıya sahip, bu nedenle meyvası için çok fazla yetiştirilmiyor olabilir. Bahçede hala bir sürü genç fidan olması gerekiyor. Meyvaları yeni bitmek üzere 1-2 ay sonra çok arzu edenlere oradan sökebilirim.

hasan42 01-10-2006 23:53

Alıntı:

Hünnap (Ziziphus zizyphus), Rhamnaceae (cehrigiller) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç. Çigde ya da Ünnap da denmektedir.

Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklügündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) sarı renkli ve tatlı lezzetlidir. Ünnap da denilir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabânî olarak da bulunur.

Kuzey Afrika ve Suriye’den Hindistan'a ve Çin'e yayıldığı düşünülmektedir. Ağaç birçok iklime uyum sağlamakla birlikte, iyi meyve vermesi için sıcak yazlara ihtiyaç duymaktadır. Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulunmaktadır. Ayrıca Doğu Karadenizde ve özellikle Çoruh Vadisi Havzasında değişik türleri görülmektedir.
Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.



"http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCnnap" 'dan alındı

Mine Pakkaner 02-10-2006 00:39

Hünnap kök sürgünleri ile kendiliğinden üreyebiliyor. Bu şekilde soyu tükenmiyor. Bazı bitkilerin tohumları kuşlar, böcekler tarafından yeniyor ve sindirilemeden atılıyor ama bu sırada çimlenme engelini kaldıran salgılarla muhatap oluyor ya da düştüğü yerde bir mevsim sıcak sonra bir mevsim soğuk görüyor. Don, kar altında kalıyor, kızgın güneşli yiyor, yani doğa kendi engelini kendisi zaman içinde aşıyor.

acerpalmatum 02-10-2006 02:50

Mine Hanım öncelikle verdiğim zahmet için özür dilerim. Ama aklım ne zaman bir şeye takılsa ilk aklıma siz geliyorsunuz ve sizden hep doyurucu bilgiler alıyorum. Aslına bakarsanız verdiğim rahatsızlık ne ilk nede son olacak :D
Ben daha önce A. palmatum konusunda ciddi bir sorunla karşılaşmadım. Tüm uyarılarınıza rahmen elimdeki tohumları çöpe atmamak için yinede tohumdan üretimi denemek istiyorum.

Ateş Öztan sakın teklifinizi yabana attığımı düşünmeyin ;) Teklifiniz hala geçerli olursa zamanı geldiğinde Hünnap fidelerinden edinmek isterim. Açıkçası bonsai olarak değerlendirmeyi düşündüğüm için meyve konusu ile pek ilgilenmiyorum. Ama çok dikenli oluşu bonsai için uygun olurmu bilemiyorum.

İlginiz için Teşekkürler

Uğur KANLI
ANKARA

acerpalmatum 02-10-2006 02:53

Ali Hocam
Dikenli ağaçlardan bonsai çalışması yapılması konusunda sizler ne düşünüyorsunuz. Bu konuda genelin benimsediği bir tercih varmıdır ? Yoksa bu konu tamamen kişisel bir tercih olarakmı düşünülmeli ?

Teşkkür ederim.

Uğur KANLI
ANKARA

Ateş Öztan 03-10-2006 00:27

1 Eklenti(ler)
Elimdeki Hünnaplardan birinin fotoğrafı,
2 yıldır bu saksıda ben de ne yapacağımı bilemiyorum.
Dikenler yeni süren dalların dibinden çıkıyor. Bunların bir kısmını kesim sivri uçları körelttim.

Ateş Öztan 03-10-2006 00:30

Nasıl ve nereden sürüyor, nasıl odunlaşıyor anlamaya çalışıyorm. Yeni sürgünler çok zayıf ve taze, bir kısmı mevsim sonunda dökülüyor. BAzıları odunlaşıyor. Anlamaya çalışıyorum. Bunun gibi iki tane daha var. Bir seyahtim sırasında onlar sarsıldı ve yapraklarını döktü.

oktars 03-10-2006 09:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acerpalmatum
Ali Hocam
Dikenli ağaçlardan bonsai çalışması yapılması konusunda sizler ne düşünüyorsunuz. Bu konuda genelin benimsediği bir tercih varmıdır ? Yoksa bu konu tamamen kişisel bir tercih olarakmı düşünülmeli ?

Teşkkür ederim.

Uğur KANLI
ANKARA

Ben olabileceğini düşünüyorum. Hatta kafamda iki tür var birisi Karaçalı (Paliurus spina-christii) diğeride Çakal eriği ( prunus spinosa ) . İkiside bir çalı türü ve bunlara her yerde rastlamak mümkün. Söküm zamanı geldiğinde bunlarla ilgili çalışma yapmak istiyorum.

oktars 03-10-2006 10:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Nasıl ve nereden sürüyor, nasıl odunlaşıyor anlamaya çalışıyorm. Yeni sürgünler çok zayıf ve taze, bir kısmı mevsim sonunda dökülüyor. BAzıları odunlaşıyor. Anlamaya çalışıyorum. Bunun gibi iki tane daha var. Bir seyahtim sırasında onlar sarsıldı ve yapraklarını döktü.

Hünnap ile geçen sene Erguvan Muhibbi sayesinde tanıştık. Daha önce hiç duymadığım bir türdü. Bulmak için bir kaç fidancıyı gezdim fakat bir türlü bulamadım bende merak ediyorum.

Halit Togay 23-10-2006 07:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine PakkanerHünnap tohumlarının çimlenme engeli var. Sizin için ve diğer hünnap severler için bilgi edinirken tohumdan yetiştirme zorluğu karşısında fenalık geçirdim [IMG
http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif[/IMG] .

Olgun meyvenin etini çıkarın.İyice yıkayın, çekirdeği temizleyin.Çekirdek ya 2 saat sülfirik asitle muamele edilir, ya zımparalanıp iyice yaralanır.

Ya da önce serin bir yerde nemini kaybetmemek şartıyla (nemli pamuk içinde naylona sarılıp ) önce 3 ay oda sıcaklığına sonra da 3 ay buzdolabında bekletilip ekilir.
.

En az 20 senedir annem ve ben hünnap çekirdeği ekeriz daha çimlenen olmadı . Zımparalamayı da denedim fayda etmedi. bir avuç birlikte ektim, etini iyice sıyırdım , soğukların hakim olduğu araziye ektim, buzdolabında bekletip açık araziye ektim ı-ıh. En sağlamı ateş beyin komşu bahçesinden almak.
**** http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/677.htm #29 da yazdığım gibi

""""Ençok yetiştiği yerlerden biri de Denizli İli Çivril İlçesi Homa Köyü (yeni ismi Gümüşsu Köyü ) Işıklı Gölü'nün (göl kurutulmuş-elmabahçeleri yetiştirilmiş) kuzeyindeki dağlara yaslanmış birsıra köy var burada ; Yuva Köyü ve Beydilli Köyü'nde de sınırlı miktarda yetişiyor.
Nerden mi bu kadar iyi biliyorum , hünnap (mahalli ismiyle innabi) fidanı almak için bir hafta sonu buraya gittim de oradan biliyorum .
Gölün kuzeyindeki dağın yamaçlarından kesilen ardıç tomrukları halen evlerin esas inşaat malzemesi.
Harika yerler manzara mükemmel dağ ayrı güzel ova ayrı . Hem de o çok sevdiğim hünnaplardan var. Gene gidecek olursam sitede ilan eder belki birkaç kişiyle birlikte gideriz.
İlk sefer Homa'dan söktüğüm fidanların hiçbiri tutmadı . İkinci defa sökülenlerin iki ocağı kurudu beşi tuttu. Bir sene daha önceden Bostancı'dan söktüğüm fidanların ikisi zaten tutmuştu. İlk sefer sökülenlerin niye tutmadığını sanırım anladım iki fidanı birlikte ocak halinde dikmek gerekiyormuş. Hepsi halen Çatalca Subaşı Köyü'nde dikili
."""""

Ateş Öztan 23-10-2006 13:10

Bir arkadaşımızın Lüleburgaz daki çiftliğinde de hünnap ağacı vardı. Onunda dibinde bir sürü fidan vardı.
Acaba, kendi dibine düşenler mi daha kolay çıkıyor? Yoksa, en olgunları düştüğü için mi? bilemiyorum.
Buradakilerin resmini koyacağım. İzin alacağım ve önümüzdeki ay söküme başlayacağız.

kürekçi 26-10-2006 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Arkadaşlar, bir süredir aklımı kurcalayan bir soruyu konu açılmışken burada sormak istiyorum.
Bu siteye üye olduktan sonra bazı tohumlarda çimlenme engeli olduğunu öğrendim ve bunu aşma yollarını okudukça bende bu bitkilerin çoktaaan soyunun tükenmiş olması gerektiği düşüncesi uyandı. Öyle ya, sülfirik asit, zımparalama gibi yöntemleri yok doğanın. Buna rağmen bunca yıldır bu ağaçlar soylarını sürdürmüşler. Doğa bu engeli kendiliğinden nasıl aşıyor ki?

Sorunuzun içinde cevabınız var aslında :) Bitki evladını doğaya bırakmadan önce iyice sarıp sarmalıyor ki zamana meydan okusun. Uzun zaman ayakta kalabilsin. Zor şartları atlatabilsin;) Ağaç annecikler. Ay annemi özledim ben yine:(

Mahmut Leventoğlu 27-10-2006 15:19

Sevgili Arkadaşlar yolunuz İsparta Sütçüler ilçesine düşerse orada binlerce Hünnap ağacı var. Hepsinin diplerinde yeni fideler mevcut. O yörenin en kıymetli meyvasıdır hünnap. İplere dizilerek kurutulur,kışın misafir sofralarının baştacıdır.Hünnapların bulunduğu yöre toprak küfekki dir. Acaba Hünnap küfekki yi seviyormu?

emingültekin 26-11-2006 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Hünnabı ben de eskiden beri bilirim ve yemesini severim.
Acerpalmatum'un yazdığı ceviz büyüklüğündeki hünnapları ilk görünce çok şaşırdım. Bunlar dev gibi bir şey. Benim çocukluğumdan beri bildiğim hünnaplar zeytin büyüklüğündedir. Büyük olanlar ithal olabilir mi? bilmiyorum.
Ben de fidanını almak istedim. Bulamadım. Bir gün evimin karşısında bir bahçede olduğunu öğrendim. Yaklaşık 3 metre boyunda yaşlı ve bakımsız bir ağaç olmasına rağmen meyvaları boldu. En ilginci dibinde bir sürü genç fidan olmasıydı. Geçen sonbaharda buradan üç adet fidan söktüm saksıya aldım. Bu yıl sadece bir adet hünnap verdi.
Hünnap ağacı aşırı dikenli bir yapıya sahip, bu nedenle meyvası için çok fazla yetiştirilmiyor olabilir. Bahçede hala bir sürü genç fidan olması gerekiyor. Meyvaları yeni bitmek üzere 1-2 ay sonra çok arzu edenlere oradan sökebilirim.

Sayın Ateş Öztan,

Merhabalar, bende Sapancadaki bahçeme binbir zahmetle edindiğim hünnap fidesi dikmiştim ancak otları biçen tırpancı maalesef hünnap fidemi uçurmuştu. fide kesim yerinin altından da patlamamış kurumuştu. Size zahmet bu fideden varsa bana da ayırın İstanbulda iseniz gelip alabilirim veya kurye ile de elime ulaşabilir. teşekkürler
Saygılarımla

Ateş Öztan 27-11-2006 21:33

Sanırım sökme zamanı geldi.
Benim için yoğun bir dönem olmasına rağmen en kısa zamanda sökmeye çalışacağım.
Kaç adet olacak bilmiyorum. Tabii ki size de yollarım.
Zaten bir çok arkadaşa sözüm var. Onları da unutmadım! Burada yazınca mail ile adresinizi yollarsınız.

Mine Pakkaner 28-11-2006 00:37

Emingültekin, bakın Ateş Bey size hünnap sözü veriyor, siz de bize Yeni gelen arkadaşlarbaşlığında kısaca tanıtırsanız daha çok destek görmeniz mümkün :)

Hoşgeldiniz.

oktars 28-11-2006 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Sanırım sökme zamanı geldi.
Benim için yoğun bir dönem olmasına rağmen en kısa zamanda sökmeye çalışacağım.
Kaç adet olacak bilmiyorum. Tabii ki size de yollarım.
Zaten bir çok arkadaşa sözüm var. Onları da unutmadım! Burada yazınca mail ile adresinizi yollarsınız.

Unutmamanıza sevindim Ateş Bey :)

Hafta sonu köye gitmiştim Hünnaptan bahsettim babama ilk defa duyduğunu söyledi bizim oralarda pek bilinen bir tür değil şayet yetiştirmeyi başarırsam çok güzel olacak.

kürşad 29-11-2006 20:32

çekirdekleri çam fıstığı gibi çekiçle çatlatmayı deneyen oldu mu?
bir de 1 adet olan meyve ağacın kaçıncı yaşında meydana geldi?
bizim bahçede de 3-4 yaşlarında bir fidan var.
birisi 1 metre kadar gövdeyi kesmiş, 3-4 cm çapında gövde + kök den oluşan bir fidandı diktik. ancak meyve vermedi geçen yaz.
bu yaz ne olacak bakalım.
bir de dalın bir tanesini ayırıp meyvelerini hiç koparmadan olgunlaşmasını beklemeli belki meyveyi erken koparmak da çimlenmeyi etkileyebilir kanımca.

Ateş Öztan 30-11-2006 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kursad
bir de 1 adet olan meyve ağacın kaçıncı yaşında meydana geldi?

Sanırım bana sordunuz.
Bahçeden söküldüğün 2-3 yaşında olsa, bende de 1 yıl geçirdi. 3-4 yaşında olması gerekir.
Yalnız, özen gösterme imkanım olmadı. Bir ara susuz kaldılar. Bunlar tabii ki etkiliyor. Toprağını bile yenileyemedim.

ahmet10 17-12-2006 14:00

Merhaba ben yeni üyeyim. Hünap ilk olarak çocukken Manisanın Demirci ilçesinde yedim . Yıllar sonra İzmitte tekrar gördüm. Ancak burda taze tüketiliyor ve iğde büyüklüğünde.Birde çok pahalı.Memleketim Edremit körfezi civarında hiç görmedim. Ateş Öztan bey acaba köklediği fidanlardan bana da göndere bilir mi?

Ateş Öztan 17-12-2006 20:12

Yapabilirsem herkese haber verecğim. :)

oktars 17-12-2006 20:20

Ateş Bey siparişler çoğaldı :)

Anlaşılan bir hafta sonu size bir ziyaret yapıp yardım etmemiz gerekecek.

turunç 18-12-2006 17:31

Merhaba;
Ateş bey acaba bahçenizi talan ettiğimizi hiç düşündüğünüz oldu mu? :o
Sizi ziyarete topluca gelecektik ama kısmet olmadı. Ayrıca bize (maltepedeyim) çok uzak oturuyorsunuz. Oysa ki; ellerinizle bakıp büyüttüğünüz bir çok ağaç ve çiçeğiniz vardır. Onları sadece seyretmek bile şahsen bana zevk verirdi. ;)

Konuyla alakası yok ama size gönderdiğim menekşe büyümeye başladı mı? Evlatlık verdiğim kızımı merak ettim de:rolleyes: Saygılar gönülden...

Balıkcı 25-01-2007 01:25

Bu da benim Hünnap'ım.

[IMG]http://img157.imageshack.us/img157/6489/cimg10724et.jpg[/IMG]

Oğuzhan 25-01-2007 10:10

Sayın Balıkçı
Hünnapınız çok güzel bol meyveli..
Sizinkinide dibinde fidanları varmı ?
YA da çelikle çoğalır sa çelik alalbilirmiyiz?
Ben burlarda hünnap bulamadım.

Ateş Öztan 25-01-2007 15:19

Kusura bakmayın.
İş yoğunluğu nedeniyle sözümü tutamadım. Ama söz söküm için bakacağım.

Balıkcı 26-01-2007 15:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 69774)
Sayın Balıkçı
Hünnapınız çok güzel bol meyveli..
Sizinkinide dibinde fidanları varmı ?
YA da çelikle çoğalır sa çelik alalbilirmiyiz?
Ben burlarda hünnap bulamadım.


Bunlar bu yıl verdiği ilk meyveler(Geçen yıl verdiği iki taneyi saymazsak.)

Dibinde maalesef sürgün yok.
Çelikten daldırma yoluyla üretilebiliyorsa denerim, inşallah tutar, köklenirse, seve seve veririm.

Selam ve sevgiler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024