agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   ters aşı (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/18522.htm)

ivarol 15-12-2009 20:30

ters aşı
 
Konuyu iyi bilen arkadaşlar şu soruma tam olarak bir açıklık getirin lütfen.

Ters Dut Ağacı nasıl elde edilir.

Bir Dut ağacına kendisinden alacağımız bir gözü, Anaç'a T'yi ters çizip, gözü de ters mi koyacağız.

Bu durumda gözden çıkan sürgün aşağıya mı büyümek ister, yoksa sonradan yukarıya yönelir mi?

karaaslan50 21-12-2009 21:26

Sayın ivarol, mesajınızı yeni okudum haklısınız fazla katılım olmuyor, ama bundan sonra olur kanaatindeyim. Çünkü kalem aşılar artık yapılmaya başlar. Ters dutla ilgili bilgim yok, sizi yanlış yönlendirmek istemem ama bence aşının bir ters duttan alınması gerektiğini düşünüyorum. Ziraat müh. arkadaşlar veya fidan üretimi yapan kişilerin, yani konuyu bilenlerin cevaplaması uygun olacaktır. Yardımcı olamadığım için üzgünüm. Selamlar.

ivarol 21-12-2009 21:56

Sayın Karaaslan50,

İlginize teşekkür ederim.

Aynı sorumu Aşı Teknikleri bölümüne de taşıdım. Orada sayın Tekin sağolsun cevaplamış. Ama hala çok açık olmayan bazı hususlar var. Ters Aşı konusununun detaylarını anlamaya çalışıyorum.

İyi günler.

incikarsan 22-12-2009 19:42

ters aşı
 
Sevgili agac ve doga severler,

Gectigimiz baharda semt cicekcisine ugramistim. Bahcesinde kocaman bir saksi
icinde bembeyez ciceklere burunmus,tum cicekli dallari yere dogru sarkan gelin gibi bir agac gordum." Aman Allah`im bu da ne boyle? " diye sordum."Elma" dediler."Dallara nasil boyle sekil verildi?" dedim."Ters asi "dediler.

Bun asinin nasil yapildigini ogretecek bir bilen varsa, lutfen bizlere ogretsin. Muhtesem bir goruntu sergiliyor bu agaclar.

Sevgiler..

Ali H. ALI 23-12-2009 12:47

Sayin Ivarol iyi gunler.
Ters asi diye isimlendirilen ve dallari asagiya sarkan agaclarda kullanilan bir asi yontemi oldugu dusuncesi pek dogru degildir.(Gectigimiz yaz Tekin beyi ziyaretimde bana bir kitapta ters asi ile ilgili bilgi gostermisti ve o bilgide ters asi yaparak sarkik dallar elde edilebilecegi yaziliydi. Buna benzer yanlis bilgiler de halk arasinda yayildigi icin ters asidan sarkik dalli agaclar elde edilebilecegi dusunuluyor)

Dallarin bir agacta asagiya dogru buyumesi tamamen cenetiktir(dut, karaagac, elma, kiraz, ve digerleri gibi) boyle dallari asagiya dogru buyuyen bir agactan alip baska bir agac uzerine yapacaginiz asi ister ters, ister duz yapilsin, dallar asagiya dogru buyuyecektir.

Dallari asagiya dogru buyumeyen bir agactan alacaginiz asi ise ters bile asilasaniz, asi acildiktan sonra donup yukariya dogru buyuyeycektir.

Kolay gelsin.

ivarol 23-12-2009 23:21

Ters Dut Aşısı.
 
Sayin Ali.H.Ali,

Verdiginiz bilgi icin tesekkur ederim. Bu konuda edindigim cok az bilgiyle ben de sizin soylediginiz gibi olabilecegini dusunuyordum. Ancak emin olabilmek icin sizin gibi birisinden duymak gerekiyordu. Simdi daha rahatim.

Iyi gunler diliyorum.

incikarsan 24-12-2009 22:12

Sn Ali H.Ali,

Yonlendirdiginiz icin tesekkur ederim. Baktim ancak tatmin edici bir cevap bulamadim.Bir kisiye rastladim o da ters asi ile ilgili olumsuz bir dusunce ileri surdu. Bahsedilen diger asilar da benim soruma cevap vermiyor. Ben olaya estetik acidan bakiyorum.

Dallari asagiya dogru sarkan, cicekler icinde bir kiraz agaci veya bir elma agaci veya top top pembe ciceklerle bezenmis bir sus elmasi ne muhtesem bir goruntu sergilerdi degil mi?

Ama saniyorum bu tam bir profeyonel isi.Aciklayan biri ciksa dahi benim becerebilecegim bir is degil. En iyisi bunlari uygun fiyatla satan yeri bulmak.

Saglikla kalin.

Ali H. ALI 22-10-2010 14:49

Ters Aşı
 
5 Eklenti(ler)
Turkiyede yaygin bir inanc var. Agaclara yapilan asilar, agac uzerine ters vurulursa, dallar asagiya sarkik buyuyecek diye inaniliyor ve bu yuzden de dallari asagiya dogru uzayan agaclar icin de "ters asi" deyimini kullaniliyor.
Oysa dallari asagiya sarkik buyuyen agaclarin ters asi ile bir iliskisi yoktur.

Cenetik olarak dallari asagiya sarkik buyuyen bir agactan alacaginiz bir asiyi, anac uzerinde nasil asilarsaniz asilayiniz dallari hep asagiya dogru uzayarak buyuyeycektir.

Yine cenetik olarak dallari yukariya uzayip buyuyen bir agactan alacaginiz asiyi, anac uzerine ister ters ister duz asilayin asi donup yukari dogru buyuyeycektir.

Yani dallari asagiya sarkik agaclardaki, sir asinin cenetik olarak, asagiya dogru uzayarak(sarkik) buyuyen bir agactan alinmasindandir.

Ingilizcede Weeping ( gozyasi anlamina gelse de) Bitkiler icin kullanildigi zaman "Weeping tree" dallari asagiya dogru uzayip buyuyen agac anlaminda kullaniliyor. Cogu zaman da dallari asagiya uzayip buyen agaclar icin "Pendula" deyimi kullaniliyor Latince bir deyim olan pendula, asagiya sarkan, asagiya dokulen anlamindadir.

Bu gun bitki satilan bir yeri dolasirken, gozume dallari asagiya sarkan agaclar ilisti. Bazilarnin fotograflarini da cekip sizlerle paylasmak istedim.

Daha soralari gorecegim, dallari asagiya buyuyen agaclari da fotograflayip burada paylasacagim.

Sizlerde dallari asagiya dogru uzayan agac fotograflarini burada paylasirsaniz. Bircok uyemizin ilgi duydugu bu tur agaclari iceren guzel bir sayfa olur.

Yillarca kullanilmis "Ters Asi" inanci da, yerini cenetik yapisi asagiya sarkik buyuyen agaclardan alinmis asilara birakir.

Hepinize iyi gunler.


Eklenti 176470
Dallari asagiya sarkik cicek acan kiraz agaci, asi once yukariya dogru buyuyor, sonra da asagiya sarkiyor.

Eklenti 176471
Dallari asagiya sarkik cicek acan kiraz agaclari.

Eklenti 176472
Dallari asagiya sarkik, Akasya agaci.

Eklenti 176473
Dallari asagiya sarkik Japon akcaagaci.

Eklenti 176474
Dallari asagiya sarkik hus agaci

bahtiyar02 22-10-2010 17:10

Bizim buralardaTers ağaç türü olarak ters dut ağacını biliyordu.Sayenizde değişik türleride öğrenmiş oldum. Çok teşekkür ederim.
Saygılar

HomeWork 26-10-2010 14:19

Peki Ters dut nasıl yapılıyor. Konuyu daha iyi anlatacak zannederim.

Ali H. ALI 27-10-2010 12:42

Dallari asagiya sarkik buyuyen dut(ters dut) Turkiyede en yaygin olan, dallari asagiya sarkik buyuyen agactir. Bu agacin ozelligi de diger, dallari asagiya sarkik buyuyen, agaclardan farkili degildir. Dallari asagiya sarkik buyuyen bir agactan alinacak asi, yukari dogru uzayip buyuyen bir anac uzerine asilandigi zaman, asinin tutmasi halinde dallar asagiya sarkik buyuyeycektir.

Baska bir ornek vereyim, Yukariya uzayip buyuyen ve beyaz meyvesi olan bir dut agacina, yine yukariya dogru uzayip buyuyen ve meyvesi siyah olan bir dut agacindan alacaginiz asiyi, ters olarak asilarsaniz, belki asi ters oldugu icin once asagiya dogru acilacak sonra donup yukari uzayarak buyuyeycek ve cenetik yapisindan oturu size sadece siyah meyveler verecek. Asagiya sarkik olarak buyumeycektir cunku cenetik yapisinda bu yoktur.

" Cenetik olarak dallari asagiya sarkik buyuyen bir agactan alacaginiz bir asiyi, anac uzerinde nasil asilarsaniz asilayiniz dallari hep asagiya dogru uzayarak buyuyeycektir.

Yine cenetik olarak dallari yukariya uzayip buyuyen bir agactan alacaginiz asiyi, anac uzerine ister ters ister duz asilayin asi donup yukari dogru buyuyeycektir."

HomeWork 27-10-2010 12:53

Uzun zamandır aklımı meşgul eden bir soru hakkında bilgilendirdiniz.

Anlaşılan o ki aşının yönü çok da etkili değil, önemli olan neyi neye aşıladığımız. Abartmış olmakda istemiyorum ama, ters dutun yüksekliği dutun yaşı ile artar mı? Birde netip aşı tercih edilmelidir. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyorum.

Ali H. ALI 27-10-2010 13:06

Agacin boyunu siz belirlersiniz. Anac(uzerine asi yapilacak fidan) Yukariya dogru uzayip buyuyen fidanlardan secilir. Bu fiidani siz buyutecekseniz istediginiz kadar uzamasina izin verirsiniz.(yanlara cikan dallari budayarak bu sureci hizlandirabilirsiniz) Ya da, anac fidani bir fidancidan alacaksaniz istediginiz boyda bir fidan olmasina dikkat edersiniz. Yanlara dogru cikmis tum dallari budarsiniz ve en uste(boyunun uzunlugunun olmasini istediginiz yere) asi yaparsiniz. Asi acildiktan sonra artik asi buyuyecegi icin ve asagiya sarkik buyuyeycegi icin agacin boyu uzamaycak ama govdesi zaman icerisinde kalinlasacaktir.

Dusundugunuz gibi asinin yonu o kadar da onemli degildir. Goz asisi, kalem asisi yapabilirsiniz.

Orhan Özbilgiç 27-10-2010 13:19

1 Eklenti(ler)
Bu fotoğrafı geçen yıl galeriye yüklemiştim. Doğrusu bu güne kadar, ''Ters Aşılı'' mı, yoksa; ''Sarkık Dallı'' mı diyeceğim konusunda kararsız kalmıştım.
Sağolun. Sayenizde, ''Sarkık Dallı'' demem gerektiğini öğrendim.

Bu benim, başka bir örneğini görmediğim kadar yaşlı bir, Sarkık Dallı Sofora. 55-56 yıl önce dikilmiş olduğunu kesinleştirerek öğrendim.

Fotoğrafta iki farklı tac görülmekte isede, gövde tek bir ağaca aittir ve Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü' ndedir.

Eklenti 177233

agozce 28-10-2010 03:00

Orhan bey, çok güzelmiş. Bundan çelikleme yaparmısınız? ;))))

tarimbilisim 29-10-2010 21:46

verilen bilgiler çok yanlış.Dut örnek verilmiş ozellikle haziran temmuz ve agustos ayında yeni surgunden alınan göz anaça ters yerleştirilip göz aşısı yapılırsa dutlarda gorulen tes semsiye benzeri yapı olusacaktır.asağıya buyuyen meyve agaci yoktur.Aynı yontem kalem aşısı içinde gecerlidir eger kalem anaca ters yani goz asagıya bakacak sekilde konulursa dallar aşağıya taç oluşturacaktır.lütfen yanlış bilgilendirmeyelim.

Ali H. ALI 30-10-2010 07:49

5 Eklenti(ler)
Sayin tarimbilimsel, iyi gunler.
Bu sayfaya bir tarimcinin da katilmasi(daha fazla tarimci ve ziraatci arkadaslarin katilip gorus bildirmesi, konunun aydinlanmasina yardimci olacagini dusunuyorum.) iyi oldu.

Yanlis bilgi verdigimi dusunuyorsunuz, ki uzun bir zaman ters asi diye bilinen ve inanilan belkide ilgili okullarda oyle okutulan,( okutulan diyorum cunku gecen yil, Turkiyede bir arkadasimin gosterdigi bir kitapta ters asidan sizin dusundugunuz gibi bahsediliyordu) dagrusu da budur diye inanilan bir asinin karsisina, asinin oyle olmadigini ileri suren dusuncelere mutlaka tepki gosterip karsi cikilacakti.

Birbirimizi kirmadan, uygun bir dille bildiklerimizi ve deneyimlerimizi, tartisir ve paylasirsak dogru olani daha cabuk buluruz diye dusunuyorum.

Mutlaka benim, ziraatci ve tarimci arkadaslar gibi bir egitimim yok. Sizin yanlistir diye dusundugunuz bu sayfada yazdiklarim, yillarin verdigi bilgi ve deneyimlere dayanarak yazilmistir.

Yillar once(sanirim 1957-58 yillari) rahmetlik dedem, Anitkabirde gezerken dallari asagi sarkik dut agaclarini gorunce etkilenmis ve ordan gecen birini durdurup sormus, "bu agaclar niye boyle dallari asagiya sarkik olarak buyuyor" diye. Adam da "Amca onlara ters asi yapmislar ondan dallari ters buyuyor" demis. Dedem Kibrisa donunce bahcede olan dut fidanlarini bir arkadsaina ters olarak asilatti. Asilar tutu acildi once asagiya sonra da donup yukariya dogru buyudu ve dedem hayal kirikligina ugradi, Kibrista dallari asagiya buyuyen ilk dut agaci onun bahcesinede olacakti ama olmadi.

Tum aile yillarca, dedeme birisi bir saka, muziplik yapti ve "ters asi" dedi diye algiladik. Yillar sonra baktik ki ters asi bir inanc ve o adam,saka degil bildigini soylemis. Iste bu olayin etkisi ile dallari asagiya dogru uzayan agaclara ilgim oldu icin surekli arastirip, sordum kendim asilar yaptim, deneyim ve ogrendiklerimi de paylasmak istedim.

Dusunuldugu gibi, her agaca ters asi vuruludugunda dallar asagiya sarkik olarak buyuuse, bircok agaca ters asi vurularak her cins agactan asagiya sarkik olanlari yetistirilir ve normal fidanlarin fiyatindan iki,uc kat daha yuksek bir fiyata satilirdi.

Daha once de yazdigim gibi cenetik olarak dallari asagiya buyuyen onlarca cins agac var. Bunlardan alinan asilar herhengi bir anacin(ayni cins) uzerine ters veya dogru asilansin cenetik oldugu icin, asi acildigi zaman, hafifce yukariya buyudukten sonra asagiya sarkmaya basliyacaktir.

Turkiyede asilanan dut agaclarina belki ters asi vuruluyordur. Ama asi vurulmak icin alinan asilar, dallari cenetik olarak asagiya dogru uzayan agaclardan alinmistir ki, dogru asi da vurulsa yine dallar donup asagiya dogru uzaycaktir. Dallari yukariya dogru uzayan bir dut agacindan alinacak asi, nasil isterse asilansin yukariya dogru buyuycektir. Oyle bir asiyi zorliyarak(bonsaide oldugu gibi tel ve ya agirlikla asagiya egilebilir) dallarini asagiya dogru sarkitabilirsiniz ama cenetik olarak bir degisiklige ugramadigi icin yeni cikan surgunler hep yukari dogru uzamak isteycektir. Benzer etkilenmelerden dogada cenetik olmasa da, dallarinda uzun bir zaman kar biriken agaclarin dallari, karlarin agirligi ile, asagiya sarkarak buyur, burda da yeni surgunler hep yukari dogru buyumek ister.

Asagida, dallari asagiya dogru uzayan kimi agaclarin asi yerlerinden fotograflar ekliyorum. Bunlarin icinde meyve veren agaclar da vardir ve asilar hep duz asilanmistir.

Eklenti 177577

Eklenti 177578

Eklenti 177580

Eklenti 177581

Eklenti 177582

tarimbilisim 30-10-2010 17:19

merhaba benim uzmanlık alanım meyve ağaçları diğer orman acglarında durum nedir yorum yapmam dogru olmaz.ornek olarak verilen dut agacindaki şemşiye seklindeki gorunum tamamen aşıdan kaynaklıdır yani dut cesidinin ozelliğinden degildir.Yaz ayında yapılan göz aşısında göz normal yönünün tersine ters olarak yerlestirildiğinde göz aşagıya baktıgı icin o gorunumu almaktadır.budama ilede tam bu form elde edilir.
Göz aşısında durum böyle yarma aşıda denemedim ama ben kendim her yıl göz aşısı yapan biri oalrak ve ters dut fidanı yuzunden komsuların ilgisi nedeniyle ası yerinden kesip normal olarak goz asısı yapan biri oalrak duttaki durum bundan ibaret diyebilirim.yani şemsiye gorunumu kesinlikle çeşit ozelliginden degil ası metodundandır.bu sekildeki bir agaci ası yerinden kesip gozu duz olarak yerlestirirseniz normal dut formunda olacagını gorursunuz bunu bizzat denedim.bİZ ÖZELLİKLE BUDAMAd a aşağıya yonelen dalları keseriz meyve cesidine gore bu degisir.kirazda dik yukarı gelisen dallardansa biraz daha yatık dal isteriz bunun icin aparatlarla dallar acilir meyveye daha ıyı yatması saglanir.
Tekrar edelim duttaki ters form cesit ozelliği degil goz asısında gozun ters konulmasından kaynaklıdır.eger bu agac ası yerinden kesilip goz normal konulursa normal bir dut agaci formu alacaktır.Her meyve agacının dali ozellikle 7-8 yaslaırındaki anaca yapılan yarma ası da kullanılan kalemden cıkan surgunler yıllar ıcınde yine asagıya yonelenler olacaktır ama budama ile biz bunları zaten uygun forma aliyoruz.

tarimbilisim 30-10-2010 17:23

2 Eklenti(ler)
ters asılanan visne ve dut ası yerleri kısmen goruluyor

Orhan Özbilgiç 30-10-2010 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 709833)
Orhan bey, çok güzelmiş. Bundan çelikleme yaparmısınız? ;))))

Sevgili agozce;
Köyde herkesi bahçesinde var. Olanların en yaşlısı 12-13 yaşında. Bende de var. Benimkisi henüz 3-4 yaşında. Köydeki gençlerden, aynı zamanda bizimde üyemiz olan shabsough ve bir arkadaşı, fotoğraftaki ağacın tohumundan yetiştirmişler. Bana da verdiler. Sanırım köydeki tüm soforaların anası bu.
Çelik alma dönemine ilişkin bir bilgim yok. Çelikten üretilbildiğini de bilmiyorum. Birkaç gün sonra, budamalar, yeni dikimler ve yer değiştirmeler için gideceğim. Budadığım bir iki çeliği toprağa sokuştururum. Tutarsa yaz başında size gönderirim.:)

agozce 31-10-2010 00:16

Orhan bey, çok teşekür ederim. Tohumda olur.

Ali H. ALI 31-10-2010 03:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 710626)
merhaba benim uzmanlık alanım meyve ağaçları diğer orman acglarında durum nedir yorum yapmam dogru olmaz.ornek olarak verilen dut agacindaki şemşiye seklindeki gorunum tamamen aşıdan kaynaklıdır yani dut cesidinin ozelliğinden degildir.Yaz ayında yapılan göz aşısında göz normal yönünün tersine ters olarak yerlestirildiğinde göz aşagıya baktıgı icin o gorunumu almaktadır.budama ilede tam bu form elde edilir.

Sayin tarimbilim, iyi gunler.
Asagidaki eklentide, sarkik karadut agaclarinin uretilip satildigi bir site. Uretimin de sarkik buyuyen(cenetik yapisi sarkik buyuyen) dut celiklerinden asi yapilip uretildigi yazili. Asinin ters ve ya yukariya dogru yapilmis olmasi, asi celiklerinin cenetik yapisini bir sekilde degistirmeyceginden agac yine asagiya sarkik olarak buyuyeycektir.

Sanirim sizinde goz asisi alip ters asi yaptiginiz dut agaclari da sarkik buyuyen bir agactan alindigi icin cenetik ozelliklerinden oturu asagiya buyumustur ki o asiyi duz de yapsaniz sonuc yine ayni olacakti.

Ben ters asi olmaz demiyorum, onlarca asi yontemi kullanilarak agaclar asilanabilir. Agac asilamadaki amac da daha iyi ve ya degisik meyveler elde etmek, sus agaci kullanilacaklar icin, yaprak guzelligi, yaprak rengi ve ya bizim konumuzdaki gibi guzel bir gorunumu olan dallarin asagiya sarkik buyumesi. Bir beyaz meyve veren dut agacinin, siyah meyve veren olmasini istersek onu siyah meyve veren bir agactan alacagimiz goz veya harhangi bir asi asi yontemi ile asilamamiz gerekiyor ki cenetik yapisi oyle oldugu icin siyah meyve versin. Bu asiyi ters de yapsaniz duz de yapsaniz verecegi meyve artik siyahtir. Cinsi sarkik olan bir dut'tan alacaginiz asilar da nasil asilanirsa asilansin hep asagiya sarkik buyuyeycektir.

Budama konusunda size katiliyorum, sarkik bir agacta budama da oldukca onemlidir, istenmiyen dallar surekli budanip agaci iyi bir forumda tutmak gerekiyor.

http://www.fidanistanbul.com/urun/11...lak-koklu.html

metinata 01-11-2010 00:43

kiraz ve vişne
 
bunlarda ters aşı olayını yeni gördüm.
kiraz ve vişne genetiği ters olan anaç ne diye bilinir.
meyve verimi kalitesi nasıldır

Ali H. ALI 01-11-2010 12:09

Sayin metinata,
Dallari asagiya sarkik buyuyen agaclar genelde sus agaci olarak kullanilir.
Sizin dusundugunuz anlamda meyveleri pek elverisli degildir. En guzel meyveleri,dallari asagiya sarkik buyuyenlerden, dut'lar vermektedir.

Mine Pakkaner 01-11-2010 13:44

Ters aşılı ağaçlarda ALi Bey'in dediği gibi düzenli bakım ve budama kontrolünü elden bırakmamak gerek. Çünkü başıboş bırakılan dallar bir süre sonra fototropizm etkisiyle tekrar yukarıya doğru dönmekteler. Başımıza sık gelen bir durum. Müşterilerimiz düzgün bir bakım yapamayacaklarsa bu tür ağaçları artık dikmemeyi tercih ediyoruz. Çünkü yaşlandıkça formunu bozan yukarıya yönelmiş dallar artıyor.

dusunenadam 08-04-2015 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 710772)
Sayin tarimbilim, iyi gunler.
Asagidaki eklentide, sarkik karadut agaclarinin uretilip satildigi bir site. Uretimin de sarkik buyuyen(cenetik yapisi sarkik buyuyen) dut celiklerinden asi yapilip uretildigi yazili. Asinin ters ve ya yukariya dogru yapilmis olmasi, asi celiklerinin cenetik yapisini bir sekilde degistirmeyceginden agac yine asagiya sarkik olarak buyuyeycektir.

Sanirim sizinde goz asisi alip ters asi yaptiginiz dut agaclari da sarkik buyuyen bir agactan alindigi icin cenetik ozelliklerinden oturu asagiya buyumustur ki o asiyi duz de yapsaniz sonuc yine ayni olacakti.

Ben ters asi olmaz demiyorum, onlarca asi yontemi kullanilarak agaclar asilanabilir. Agac asilamadaki amac da daha iyi ve ya degisik meyveler elde etmek, sus agaci kullanilacaklar icin, yaprak guzelligi, yaprak rengi ve ya bizim konumuzdaki gibi guzel bir gorunumu olan dallarin asagiya sarkik buyumesi. Bir beyaz meyve veren dut agacinin, siyah meyve veren olmasini istersek onu siyah meyve veren bir agactan alacagimiz goz veya harhangi bir asi asi yontemi ile asilamamiz gerekiyor ki cenetik yapisi oyle oldugu icin siyah meyve versin. Bu asiyi ters de yapsaniz duz de yapsaniz verecegi meyve artik siyahtir. Cinsi sarkik olan bir dut'tan alacaginiz asilar da nasil asilanirsa asilansin hep asagiya sarkik buyuyeycektir.

Budama konusunda size katiliyorum, sarkik bir agacta budama da oldukca onemlidir, istenmiyen dallar surekli budanip agaci iyi bir forumda tutmak gerekiyor.

Dut Fidan PARAT TERS DUT Ak Kkl - Fidan Sat, Fide Sat, internetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri

Tamamen katılıyorum. İpekböcekçiliği yapan dedemle, dallara kolay erişilebilsin düşüncesiyle dut ağaçlarına göz aşılarını ters yapmıştık. Aynı yıl içinde aşı sürgünlerinin hepsi 1 cm uzadıktan sonra dönüp yukarıya doğru büyüdü. Diğer aşılardan hiç mi hiç bir farkı kalmadı.

zeki_d 19-05-2016 13:49

öyle bi karşmış ki ortalık, şimdi ters büyüyen kalemden aldığım gözü ters mi aşılayacağım düz mü ??? :)))

hakanersoz 19-05-2016 23:52

Sayın zeki_d;
Ancak" Morus Nigra Pendula"(Sarkık Dut)türü duttan kalem aldıysanız,sarkık dut üretebilirsiniz.Aşıyı ters ya da düz yapmanız sonucu değiştirmeyecektir,tutan aşı sarkık dut olacaktır.

uyar55 20-05-2016 09:34

sayın ivarol arkadasım sorunu bırde ben cevaplayayım.
gecen sene beyaz dut agacına ters t yöntemi ile kara dut aşıladım ve bu sene tek tük meyvelerini de yiyorum. şuan meyveler tam kararma zamanında bilindiği gibi.
konumuza gecelim duta ters t aşı yapılmasının sebebi akan beyaz sütün aşıyı boğmamasıdır.t yi ters sekılde yaptıktan sonra gözü tomurcuk yukarı bakacak şekilde yani normal t aşısındaki gibi koymak gerekir orada bir farklılık yok.yalnız gözlü kabuğun alt kısmı t nin altına tam oturmalıdır.yıllık sürgünlere yapılan aşıda tutma başarısı yüksektir.büyük ağaçların genç sürgünlerine aşı yapılmasını naçizane tavsiye ederim.

Selçuk Boz 05-06-2016 05:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uyar55 (Mesaj 1463115)
sayın ivarol arkadasım sorunu bırde ben cevaplayayım.
gecen sene beyaz dut agacına ters t yöntemi ile kara dut aşıladım ve bu sene tek tük meyvelerini de yiyorum. şuan meyveler tam kararma zamanında bilindiği gibi.
konumuza gecelim duta ters t aşı yapılmasının sebebi akan beyaz sütün aşıyı boğmamasıdır.t yi ters sekılde yaptıktan sonra gözü tomurcuk yukarı bakacak şekilde yani normal t aşısındaki gibi koymak gerekir orada bir farklılık yok.yalnız gözlü kabuğun alt kısmı t nin altına tam oturmalıdır.yıllık sürgünlere yapılan aşıda tutma başarısı yüksektir.büyük ağaçların genç sürgünlerine aşı yapılmasını naçizane tavsiye ederim.

Sayın uyar55; burada tartışılan konu göz aşısının, t ya da ters t aşı tekniği olması hususu değil, aşı gözünün istikametinin yukarıya veya aşağıya doğru olması olayıdır. Sizin de belirttiğiniz ve uyguladığınız gibi, dutlarda bitkinin süt şeklindeki özsuyunun aşıya zarar vermemesi düşüncesiyle, göz aşıları çoğunlukla ters t tekniğiyle yapılıyor zaten. (bu hususun doğruluğu da, ayrı bir tartışma konusu olabilir.)

Sn. tarimbilisim ile Sn. Ali H. ALI'nin tartıştığı husus halen ortada kalmış gözüküyor. Gelecek sene bir dut ağacını sarkan formda aşılayacağımdan dolayı, bu konunun aydınlatılması benim için önemli;).

Bu konu ile ilgili somut belge ve doküman referansları olan arkadaşların paylaşımlarını dört gözle bekliyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024