agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohumla Üretilen Bitki ile Çelikle Üretilen Bitki Arasında Performans Farkı Var mı? (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/18344.htm)

Douglas Fir 08-12-2009 14:54

Tohumla Üretilen Bitki ile Çelikle Üretilen Bitki Arasında Performans Farkı Var mı?
 
Bazen daha ekonomik ve hızlı olması, bazen de tohumdan üretimin imkansız olması nedeniyle (Leylandilerde olduğu gibi) üreticiler birçok bitkiyi çelik ile üretmektedirler. Bu sayede bitki daha kısa zamanda ticari değer kazanmakta ve satışa sunulabilmektedir.

Ancak bir ziraat mühendisi, kendisiyle yaptığım söyleşide, tohumla üretilen bitkilerin çelikle üretilen bitkilere göre daha iyi ve hızlı büyüdüklerini söyledi. Çelikle üretilen bazı bitkilerin toprağa girdikten sonra nazlı büyüdükleri ya da kuruma yaptıklarını ilave etti.

Bu konu bana tartışmaya değer geldi. Acaba benzer tecrübelere sahip olan arkadaşlar var mı? Sizce tohumdan üretim mi yoksa çelikten üretim mi daha sağlıklı?

Kumpinarı 08-12-2009 20:37

Sorunuza cevap olurmu bilmiyorum. Baharda tarla kenarına iğde diktim, yıl boyuncada haftada bir iyi suladım. Şu anda 1 metre civarındalar. Bu ağaç çekirdekle üretilse bu boyda olması imkansızdı. Yarısı kadar olmazdı.

Douglas Fir 08-12-2009 20:47

Hakkınız var. Ben daha çok süs bitkisi niteliğindeki bitkilerini performansını merak ediyorum. Söğüt, iğde ve kavak gibi ağaçları çelikten üretmek oldukça kolay. Zaten siz de başarılı olmuşsunuz. Paylaşımınız için teşekkürler.

Harun Parlak 08-12-2009 20:57

1 Eklenti(ler)
Bu bence türlere göre değişiklik gösterir. Bazı türler iyice tutunmak ve derinden besinve su almak için KAZIK kök geliştirirler.
Kazık köke ihtiyac duyan türler çelikle üretimde zamanla sorun yaşanabilir.
Zaten sizde yazmışsınız Tohumla kolay üretilenler Çelikle üretimi ya mümkün değil ya da çok zordur.
Çelikle Kolay üretilenler in ise bir kısmı tohumla üretimi zordur.
Tohumlar 'ın ya çimlenme engeli vardır ya da Kısır tohumlar olur. Ya da tohum az olur ve ya bulunmaz.
Kazık köke ihtiyaç duyan türleri çelikle üretmemek lazım (eğer tohumla üretimi kolay ise)

Douglas Fir 09-12-2009 10:35

Çamlar ve sedir kazık kök yapan ağaçlardır. Sizinde belirttiğiniz gibi bunlar hep tohumdan yetiştirilirler. Çelikle üretimleri yaygın değildir. En önemli sebebi bu hastalık riski olsa gerek.

Bu yara konusunda da size katılıyorum. Herhalde çeliklerin en zayıf noktaları çelikleme sırasında dip kısımlarıda bilerek açılan yaralar olsa gerek. Buralar sonradan iyi kapanmazsa hastalık kaçınılmaz olabilir. Acaba çeliklenen bitkiye köklenme sonrası bu yaraları daha çabuk kapatması için bir tedavi uygulanıyor olabilir mi?

Mine Pakkaner 10-12-2009 23:34

Tohumdan üretimle çelikten üretim arasında en önemli fark çelikten üretimde ana bitkinin aynısını elde edersiniz, tohumda ise açılım gösterir.

Örneğin mevi servi, tohumdan yetişenler ileride renk açılımı yapr. Oysa çelikten veya çöğür üzerine aşı ile yetiştirilmiş fidanlar ana bitkinin aynısını verir.

Meyvecilikte de tohumdan üretilen fidanlar kullanılmaz. Tohumdan yetişen çöğür üzerine aşı yapılır.

Hastalık ve zararlıların bu konu ile ilgisi yoktur. Çelikle üretimde çeliğin alınma yeri önemlidir. Tepe çeliği alısanız fidanınız dik gelişir, yan dallardan alınan çelikler genelde daha yayılarak gelişir.

Douglas Fir 11-12-2009 00:18

Peki Mine hanım,

Tohumla ürettiğiniz ve tepe çeliği alarak ürettiğiniz iki aynı bitki üretim aşamasından toprağa girince aynı ya da yakın performansa sahip midir? Benim kafama takılan renk değişiminden çok, büyüme/gelişme hızları ve dayanıklıkları... Teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024