agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Budama macunu (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/17594.htm)

denizakvaryumu 05-10-2009 23:13

Budama macunu
 
Arkadaşlar piyasada küçük tenekelerde aşı macunu adı altında macunlar var.

Bu macunlar genelde aşı için kullanılıyor.Kullanması da çok pratik değil, katı olduğundan ısıtmak gerekiyor.

Budamada bu macunlar bildiğim kadarı ile kullanılmıyor.

Meyve fidanlarında kalın-derin budama yaptığınızda siz nasıl bir macun kullanıyorsunuz?

Sn.k0900,su bazlı boyalı bir tarif vermişti ama diğer konular içinde kaynayıp gitti , bulamadım.





.

denizakvaryumu 06-10-2009 08:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 437012)
Beyaz boya

Marka önemli değil, su bazlı beyaz plastik boya kullanıldı, içine seyreltmek için 1 e 1 su kullanıldı.

Captan fungusiti kullanıldı. oranı suda seyreltme oranının biraz üstünde (2 misli gibi hatırlıyorum )

3.000 yakın ağaç budandı, firça ile sürüldü. Kullanımı hem hızlı ve pratik hem hesaplı.

Budama yerlerinde hiç bir sorun, hastalığada rastlanmadı.

Boya bir müddet sonra yağmurlarla yok oldu gitti.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 437852)
1 lt boya + 1 lt su + 1 lt su için tüketilmesi gereken kadar Captan fungusiti olarak hatırlıyorum.

Captan'ı tüm ziraii ilaç satıcılarında bulabilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 451579)
Sn. ay-ışığı, 2008 sonbaharında Ankara Organize Sanayii Bölgesinde örnrk olması amacıyla OSB yönetiminin Alara fidancılık gözetiminde kurduğu 5 dönümlük bodur elma bahçesinde İl tarım Müdürlüğü uzmanlarınında katıldığı bir sunum yapıldı.

İlgili firmanin mühendisi budama ve terbiye sistemi ile ilğili uyğulamalı eğitim verdi. Bu eğitimde sorum üzerine bu öneride bulundu. Bizde 2009 ilkbahar budamasında bunu uyğuladık, kolaylığının dışında hiç bir sorunla karşılaşmadık:)



Sn.k0900 ün uygulaması böyle.

denizakvaryumu 06-10-2009 08:45

Budama ayları geliyor, Sn.k0900 yine aynı uygulamayı yapacak mısınız?

denizakvaryumu 06-10-2009 08:59

Sutut uygulaması yapanlar da var.

Tanım:
Sıvı Plastik Kaplama, Su İzolasyonunda Kolay ve Kesin Çözüm
Betek - Sutut su yalıtımı için kullanılan mevcut malzemelerden çok üstün özelliklere sahip olup, kuruduğu zaman, elastik, geçirimsiz, eksiz sağlam bir muşambaya dönüşüp her türlü zemine kolayca uygulanabilen, sorunlarınıza kesin çözüm getiren, asfalt ve solvent içermeyen, renklendirilebilen uzun ömürlü bir malzemedir.

Uygulanacak Yüzeyler:
Betek - Sutut, yapılarda su ve rutubet geçirimsizliği istenilen beton, sıva, tuğla, çini, biriket, ytong, galvanizli sac, oluklu ve oluksuz asbestli çatı kaplama levhaları, tahta, ziftli kağıt kaplı çatılar ve teraslar ile yapılarda yatay ve düşey tüm yüzeylerde, pencere pervazları, damlıklar, havuz, sarnıç, su depoları, kanallar vs. gibi yerlerde güvenle kullanılabilir.

Özellikleri:
Betek - Sutut kesinlikle su geçirmez. Asfalt ve solvent içermez, boyanabilir, tutuşmaz ve güneş ışınlarına dayanıklıdır. Yarı akışkan özelliği vardır. Bu yüzden çok zor olan yüzeyleri kolayca kaplar. Elastiktir, sıcak soğuk farkında da elastikliğini korur, yüzeylerde teneffüs imkanı sağlar, zayıf kimyasallara ve U.V.' ye dayanıklıdır.
Dekoratiftir, malzeme üzerinde bakteri üremez.
Su buharı geçirgenliği:24 saat sonra 23ºC de %65 nemde 27,6 g/m² gün Çekme mukavemeti 24 saat sonra 23ºC de 24,5 kgf/cm², 72 saat sonra 55kgf/cm²'dir.
Açık mekanlarda 48 saat sonra teste tabi tutulabilir.

Teknik Özellikleri:
Şekil :Yarı Akışkan Sıvı
Renk :Beyaz
Yoğunluk :1.30+0.05 g/cm3
Kopma uzaması :en az % 600
Yapışma mukavemeti :12 kgf/cm²

Havasız (Airless)Püskürtmede:
Basınç :120-150 bar
Meme çapı :52º
Meme ölçüsü :0.021"
Atış uzaklığı :35-50 cm

Uygulama:
Betek - Sutut kesinlikle nemsiz, kuru ve temiz yüzeylere uygulanmalıdır. Sıva ve beton yüzeylerin yıkanması tavsiye edilir. Uygulanacak yüzeylerin göllenmeye imkan vermeyecek şekilde eğime sahip olması gerekir. Zemin düzgünlüğü için Betek Stako kullanabilirsiniz.
Sürülecek satıhlar üzerindeki yağ,kir,toz,ve gevşek zeminler temizlenmelidir.Yüzeylerin durumuna göre Betek-Sutut;%100 nispetinde su ile inceltilerek bir astar kat çekilmeli ve bunun üzerine iki kat inceltilmeden uygulanmalıdır.Uygulanan her kat bire evvelki katın uygulamasından en geç 24 saat sonra ters yönde yüzeye tatbik edilmemelidir.Betek Sutut özellikle kuru havalarda (%65Hr) ve +5ºC ve +35ºC arasındaki sıcaklıklarda uygulanmalıdır. Ayrıca Betek-Sutut üzerinde gezilecek ve mekanik darbelere maruz kalacak **** içme suyu depolarında kullanılcak ise koruyucu bir kaplama yapılması gerekir.
Betek-Sutut'u Alpina Renk Sistemi ile renklendirme miktarları aşağıdaki tabloda belirtilen ölçülerdedir.

denizakvaryumu 06-10-2009 09:26

Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü: Meyveleri budamada geç kaldıysanız, mutlaka macun kullanın

Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayımı Şube Müdürü Hadi Dağaşan, meyve bahçelerini budamada geç kalınması durumunda, verim düşüklüğünün yaşanmaması için macun kullanılması gerektiğini söyledi.


Bahar mevsimiyle beraber çiftçi eğitimlerine ağırlık verdiklerini söyleyen Hadi Dağaşan, bahçe bitkilerinin budama zamanı olduğunu, çiftçileri bu yönde eğittiklerini belirtti. Dağaşan, `Özellikle ılıman iklim meyveleri olan elma ve armut ile diğer meyvelerin budanma zamanı. Personelimizle birlikte çiftçilerimizle uygulamalı eğitim yapıyoruz. Meyvelerin çiçekleri iyice kabardı. Bazıları açmaya başladı. Bu nedenle budama için acele edilmeli. Aslında budama ağaca su yürümeden yapılmalı. Ancak bu yapılamamışsa, budamanın ardından mutlaka macun kullanılmalı. Bu sayede bitkinin öz suyu kaybolmamış olur. Bitkinin yarası kolaylıkla kapanmış olur. Budama macunları piyasada kolaylıkla bulunabiliyor ve oldukça ucuz` diye konuştu.


Budamada geç kalınması ve bitkinin öz suyunu kaybetmesine bağlı olarak aşırı sıcak ve soğuk yaşanması halinde ciddi verim kayıplarının görülebileceğine dikkat çeken Dağaşan, `Geçen yıl, bahar ayında aniden bastıran sıcaklar nedeniyle üzüm bağlarında ilk sürgünler kurudu. Meyvede verimin iyi olması ilk sürgünlerin kalitesine bağlı. Öte yandan, budamanın vaktinde yapılması hastalıkla mücadele açısından da faydalı. Birde kullanılan budama makaslarının temizliği önemli. Hastalıklı bitkilerin budandığı makasla, sağlıklı ağaçlar budanırsa hastalık onlara da geçer. Bu nedenle hastalıklı ağaçlar sona bırakılmalı ve her ağaç budandıktan sonra çamaşır suyu ile temizlenmeli. Hastalıklı ağaçların budandığı makaslar, temizlenmeden başka bahçelerde kesinlikle kullanılmalı. Yoksa hastalık diğer bahçelere de geçer` şeklinde konuştu.


Hadi Dağaşan, kesilen hastalıklı dalların tarla ya da bahçe içinde bırakılmayıp hemen dışarı çıkarılıp imha edilmesinin de hastalıkların yayılmasını önleyeceğini sözlerine ekledi

http://www.tumgazeteler.com/?a=4874316

malina 06-10-2009 10:14

http://www.agaclar.net/?t=14251&id=showthread

Burada yazılanlar işinize yarar mı?

denizakvaryumu 06-10-2009 11:07

Teşekkürler.

Linkteki macunlar;bonsai gibi küçük çalışmalarda pratik yarar sağlayabilir ama kapama bahçelerde pahalı ve hazırlanması pratik olmayan macunlardır.

Bu nedenle su bazlı boya veya sutut gibi çözümlere ihtiyaç var.

hosseda 06-10-2009 12:07

Merhabalar,

Çamur iş görmezmi ?

denizakvaryumu 06-10-2009 12:39

Çamur iş görebilir ama kuvvetli yağmurlara dayanma süresi yok gibidir ayrıca zararlı mikroorganinazmaları da beraberinde getirebilir.

Douglas Fir 06-10-2009 14:31

Ben alt ve kuruyan dal budamalarımda ve gövde yaralarında "Safa" marka bir aşı macunu kullanıyorum. Soğuktan, sudan etkilenmiyor. Ben faydalandın doğrusu. Yara küçük olsa bile sürüyorum.

kızıl_karanfil 08-10-2009 11:53

Benim köyde ki amcam bir bitkiyi budadığı zaman kızgın (kaynar) yağ döküyor...

Lonicera 08-10-2009 14:02

Bir süre hazır aşı macunu kullandım, sonra bıraktım. Şimdi tüm çeliklemelerde, budama yaralarında mum kullanıyorum. Parafin bulamadığım için eritilmiş mum da oldukça iş görüyor.

msafak 08-10-2009 14:56

sn. malina, sitenizle ilgili bir yazı yollamak istiyorum. Mail adresinizi alabilirmiyim.

msafak 08-10-2009 15:14

Macun yapımı ile ilgili işe yarar diye düşündüğüm alıntıyı yolluyorum.
--------------------------------------
8.Budama Yaralarına Yapılacak İşlemler:
Kuvvetli gelişen ağaçlar zayıf gelişenlere göre yarayı daha çabuk kapatırlar. Yaralara, macun veya diğer dezenfektanlardan biri ile muamele edilir.
İyi kesilmiş ve çabuk kapanan 5 cm. den küçük yaralara macun sürmek gerekmeyebilir.
Yaralara sürülecek macun şöyle hazırlanır; 200 g. iç yağı eritilir. Daha sonra 200 g. balmumu , 200 g. reçine ve 100 g. zift katılır. Hazırlanan eriyik ateşten indirilir. 45 oC’ye gelince kadar içine yavaş yavaş alkol karıştırılır. Kabarma başlayınca alkol karıştırma işlemine son verilir. Hazırlanan macun soğumadan kavanozlara doldurulur.
-------------------------------------

denizakvaryumu 12-10-2009 16:01

Organik ürün yetiştiren bir bahçede bu hafta yaptığım bir gezide ,bahçe sahibi "budamadan sonra budanan yerlere kireç sürdüğünü" belirtti.

Elma ağaçlarındaki budanan yerlerdeki beyazlık da bunu doğruluyordu.

denizakvaryumu 12-10-2009 16:02

1 Eklenti(ler)
Tagemde böyle bir ürün var.

Eklenti 107658


LABIPASTMETHYL

Yoğun kıvamlı, dezenfektan ve iyleştirici niteliği olan bakır esaslı bir üründür. Bitkilerde bakteri ve mantar enfeksiyonlarını engeller. Çok geniş yelpazede etkinliği olup tüm ağaç ve çalı formlu bitkilerde budama sonrasındaki yaralar için mükemmeldir. Yaraların doğru şekilde korunmasını garanti eder.
* Budama sonrasında yara üzerine direkt uygulama ile bakteri ve mantar nedenli enfeksiyonların girişine engel olarak mükemmel bir koruma sağlar.
* Doğal bir üründür. Uzun bir deneyim geçmişi olan bir ürün olarak klasikleşmiş olmakla beraber yan etkileri ve zararları yoktur.
* Bitkilerde güçlü koruma etkisine sahiptir. Sonuçlar çok belirgin şekilde gözlemlenebilir.
* Güçlü renkliliği, müdahale edilmiş yüzeylerin saptanmasını kolaylaştırır.

KULLANIM VE DOZLARI

Yaranın önceden yıkanması ile direkt olarak üzerine uygulanabilir. Asmalarda bakteri ve mantar hastalıklarına karşı alınan önlemlere destek olur.
Yara üzerin direkt hazır haldeki ürün püskürtme ile yapılır.
Meyve ağaçları, Narenciye, Zeytin, Bağlar ve Süs bitkilerine de kullanılabilir.

GARANTİ EDİLEN İÇERİK

%3 Bakır (Cu) Oksiklorid formunda

http://www.tagemziraat.com.tr/

ykolko 24-10-2010 14:00

Sutut akril bir malzeme olduğuna göre marangozların kullandığı beyaz tutkalda kullanılabilir kimyasal yapısı sutut ve plastik boya gibi dir sanırım kullanılabilir.

Selahattin Yılmaz 24-10-2010 14:15

Bu konu benimde oldukça gündemimde olan bir konu. Tartışılan tüm konuların olumlu olumsuz etkileri bir yana püskürtülebilen mum, parafin veya aşı macunu gibi bir materyal çok derde ilaç olabilir diye düşünüyorum. Ancak bunun olunabilirliği için mum teknolojisini irdelemek lazım. Pratikte "sürmek" mantığı katı veya aşırı sıvı ortamlar nedeniyle çok işe yaramadığı için tercih edilmiyor.

ykolko 24-10-2010 23:18

Selahattin bey soğuk tutkal biraz kıvamlı kullanıldığında bir çeşit kaplama ve izolasyon yapan aynı zamanda su bazlı olduğundan azda olsa nefes alan ve elestiki olan bir malzeme ayrıca içine az miktarda parafin katılarak hazırlanabilir bir ürün.
ayrıca taş kömürü bitüm'ünden elde edilmiş macun kıvamında izolasyon malzemeleride var.

naturefan 19-12-2011 16:50

Küçük ölçekli bahçeler için, gliserin veya bezir yağı ile, elenmiş odun külü karışımı ile bir macun hazırlanamaz mı? Veya cam macunu kullanılamaz mı? Sanırım cam macunlarında artık kurşun içerdiği için, üstübeç kullanımı yasak imiş. Üstübeç yerine, çinko içerikli bir madde kullanıldığı yazılı.

heyyamola 31-01-2012 23:36

Ben domanika veya gomalak (gomlak ) diye adlandırılan bir tür reçineyi renkli ispirtoda eritip ( yoğun kıvamlı ) bir fırça yardımıyla uygulayıp güzel sonuç almıştım.

Kullanacağımız malzemenin, hem dış ortamın olumsuz koşullarına dayanıklılık gösterip hem de ağacın yarayı kapatmak için vereceği mücadeleyi engellememesi gerekiyor.

junior 15-04-2012 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 506936)
Sn.k0900 ün uygulaması böyle.

merhaba sayın denizakvaryumu, bana da tam böyle bir koruyucu lazım fakat bulunduğum yer yoğun orman bölgesi ve her türlü hastalık ve böcek çok çok kolay geliyor. bu captanlı boyalı çözelti tam benim aradığım gibi birşey ama acaba böcek saldırılarına karşı da mesela yazıcı böcek vs. gibi zararlılara karşı da koruyucu özelliği var mıdır, bunu merak ediyorum. eğer yoksa bunu sağlamak için hangi ilacı katmak gerekir.

denizakvaryumu 16-04-2012 10:45

Captanın böcek saldırılarına karşı koruyucu özelliği yoktur.

fatih_isleyen 14-02-2013 09:59

Aşı Macunu Yapılması?

1- Soğuk Aşı Macunu :
2 kg. ham recine (çam sakızı)
2 çorba kasığı beziryağı
100 gr. balmumu
300 gr. Mavi ispirto
Çam sakızı ateşte eritilir. Beziryağı ve balmumu ilave edilip iyice karıştınlıp homojen hale getirildikten sonra ateşten indirilip ılık duruma gelince ispirto ilave edilip yavaş yavaş karıştırılır. Soğuduktan sonra bir kaba alınarak kullanılır.
2- Sıcak Aşı Macunu :
2 kg. reçine
80 gr. içyağı
200 gr. Balmumu
İçyağı ile balmumu bir kapta eritilip daha evvel dövülerek hazırlanmış reçine karıştırılıp homejenize edilir. Kullanırken hafif ateşte ısıtılır.

miralay 23-02-2013 18:38

Parafin kullanın ucuz ve pratik maliyeti arttırmak iyi bir şey değil.

Nick38 23-02-2013 19:36

Konu çok faydalı, ben ziyadesi ile istifade ettim.

Emeği geçenlere teşekkürler.

Blacksoul1903 07-03-2013 19:25

Bence en güzeli "sutut" . En zahmetsiz olanı ayrıca.

kubrat 23-03-2013 20:08

ben Arbokol Aşı Macunu satın aldım .fırça ile sürülebiliyor .içinde marangozların kullandığı beyaz tutkal var içine birazda fungusit eklemiş olabilirler

Archer 26-03-2013 20:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kubrat (Mesaj 1126009)
ben Arbokol Aşı Macunu satın aldım .fırça ile sürülebiliyor .içinde marangozların kullandığı beyaz tutkal var içine birazda fungusit eklemiş olabilirler

merhaba , ARBOKOL bugüne kadar kullandığım en güzel aşı macunu. Sürdükten sonra kuruyarak şeffaflaşıyor. Bu da görüntü kirliliği yaratmıyor Diğer güzel tarafı ise ısıtmadan kullanılabilmesi. Kesinlikle tavsiye ederim. Fiyat konusunda diğerlerinden biraz pahalı. mesela diğer macunların 500 gr. mı 10 -15 lira civarında iken ARBOKOL un 250 gramı 12 lira civarında. Avantajı ise çok az miktarda kullanımı ile daha çok aşı yapılabilmesi

sapinuva 09-11-2014 20:20

Nerde ve nasıl bulurum?
 
Bu sutut dediğiniz malzemeyi bulup aşı yaptıktan sonra kullanmak istiyorum ama nereye sorsam bu toprağa katılan suyu tutmaya yarayan jel biçimdeki su tutucu madde ile karıştırılıyor.Bir markası var mı ya da satılan bir site.Bilgi verirseniz sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024