agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   çimlenme için doğru karışımlar (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/15323.htm)

AfyonluSedat 09-02-2009 00:28

çimlenme için doğru karışımlar
 
sayın arkadaslar bir 5 yıllık bir deneyimimim paylaşmak istedim...
herhangi bir çimlendirmede perlit çok önemli sizce?

torf üzerine işlem görmüş tohum ve üzerine perlit
koydum hep..sonuç çimlenme süper olduu.. pepino ve çilek tohumlarım böyle çimledi

angel_emel24 09-02-2009 09:03

on gündür suda gül çeliklerim vardı yavaş yavaş filizlenmeye başlamışlardı dün fide torbalarına diktim.güneş ışığını iyi alacak bir yere koydum bahçede.geçen yılda aynı gül dallarından dikmiştim ama önce hepsi yaprak verdi sonrada teker teker kurudular.sizce bu yıl diktiklerim tutar mı? bu konuda acemi olduğum için deneyimli arkadaşların fikirlerini bekliyorum.

Harun Parlak 09-02-2009 09:50

Burayı inceleyin kafanıza takılan sorular olursa tekrar sorun
http://www.agaclar.net/forum/showthr...likle+%FCretim

feriha 09-02-2009 11:43

Bunu ilk defa duyuyorum. O kadar okudum.

Sn Spedkadir alta torf koyuyor sonra işlem görmüş tohum üzerine perlit...

Ben yalnız perlit **** perlit+torf, perlit+cocopeat, sadece cocopeat gibi ortamlarda tohumlarda tohum çimlendirme biliyordum.

Başka deneyen arkadaşlar var mı?

Daha başarılıysa çimlenme oranını şansını yükseltiyorsa bizde böyle yapalım:p

Biz acemiler bazı tohumları çimlendiremiyoruz. :( Çimlendirsekte yaşatamıyoruz.

Harun Parlak 09-02-2009 11:57

Sayın feriha hnm çimlenme engeli olmayan tüm Tohumları evde halının altına atsanız halı nemli ise uygun sıcaklıkda çimlenir.
İstediğiniz tüm karışımlar (zehirli ) olmamak kaydı ile eski çoraplarınızı bir araya getirip aralarına tohumları atsanız nemli ve uygun sıcaklık olduğu an çimlenirler. Yeterki üzerlerinde yüzeye çıkmayı engelleyecek baskı olmasın.
NOT Önemli olan çimlendikden sonra ona göstereceğiniz ilgi hergün dahada şımarmasını sağlayıp size gülümseyecektir.

feriha 09-02-2009 19:07

Tekin bey bundan sonra tohumlarımı eski çoraplarımda büyüteceğim:dilli:

Madem olacaksa neden boşuna perlit cocopeat bulucam diye uğraşıyorum.

Teşekkürler:o

Harun Parlak 09-02-2009 19:20

Perlit çimlendirme için gerekmez. Çelik köklendirmek için iyi. Tohumları sıkı toprak olmasın sılışmasın yani. Diğer tüm ortamlarda rahatca çimlendirebilirsiniz.

AfyonluSedat 09-02-2009 22:06

benim dediğim çimlenme sorunu olan tohumlarda netice çok yüksek oluyor

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi angel_emel24 (Mesaj 357489)
on gündür suda gül çeliklerim vardı yavaş yavaş filizlenmeye başlamışlardı dün fide torbalarına diktim.güneş ışığını iyi alacak bir yere koydum bahçede.geçen yılda aynı gül dallarından dikmiştim ama önce hepsi yaprak verdi sonrada teker teker kurudular.sizce bu yıl diktiklerim tutar mı? bu konuda acemi olduğum için deneyimli arkadaşların fikirlerini bekliyorum.

gül çelikleri için kölkendirici kullanmanızı tavsiye ederimm

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 357572)
Sayın feriha hnm çimlenme engeli olmayan tüm Tohumları evde halının altına atsanız halı nemli ise uygun sıcaklıkda çimlenir.
İstediğiniz tüm karışımlar (zehirli ) olmamak kaydı ile eski çoraplarınızı bir araya getirip aralarına tohumları atsanız nemli ve uygun sıcaklık olduğu an çimlenirler. Yeterki üzerlerinde yüzeye çıkmayı engelleyecek baskı olmasın.
NOT Önemli olan çimlendikden sonra ona göstereceğiniz ilgi hergün dahada şımarmasını sağlayıp size gülümseyecektir.

sayın tekin bey.. engelli olan tohumlarda çimlendiRme başarısı için açılmış bir konu. zannedersemm çimlenme olayını herkez az buçuk bilir.bizim burda paylaşmak istediğiz çimlenme yüzdesi nasıl artar? deneyim paylaşmak.

Harun Parlak 09-02-2009 22:31

Paylaşımlarınız için teşekkürler. Bende sadece her tohum okadar hasas değil perlit torf bulamayanlar. Biz çimlendirme yapamayacakmıyız diye düşünmesinler diye yazmışmıştım.
Üç beş tohum ekip çimlendirecek arkadaşlar. Perlit, Torf vs aramalarına gerek kalmasın diye.

Douglas Fir 27-02-2009 15:26

Selam,

Köklendirme hormonu sorunu çözecektir. Yaprakları iyice azaltın. Hatta kalanları yarısından kesin ki su kaybı az olsun. Kök sistemi zayıf olduğu için ilk günlerde fazla güneş zaralı olabilir ayrıca. İyi şanslar.

Douglas Fir 27-02-2009 15:32

Selam,

perlit toprağın süzekliğini ve su tutma özelliğini arttırır. Çimlendirmede tavsiye edilir.

Todor 27-02-2009 15:50

Tohumun üzerini örttüğümüz malzemeye kapak diyoruz. Bu kapak, ekim ortamı ile aynı da olabilir, farklı da olabilir. Vermikulit ve ya perlit hafif, steril, drenajı yüksek malzemeler oldukları için en çok tercih edilenler.

Kullanımı ise çok kolay. Tohum ekeceğmiz kabı (viyol, plastik bardak vs.) torf ve ya hangi malzemeyi kullanıyorsak onunla dolduruyoruz. Tohumu koyuyoruz. Tohumu hafifçe bastırıyoruz ki, sabitlensin. Daha sonra tohumun ekim derinliği kadar perlit ile dolduruyoruz. Ve yavaşça suluyoruz.

feriha 27-02-2009 16:01

Kapağı ne zaman kaldırıyoruz? Ya da çimlenmeden sonra kaldırıyormuyuz?

Todor 27-02-2009 16:09

2 Eklenti(ler)
Hayır, kapağı kaldırmıyoruz. Bitki kendisi gerekli şekilde çıkıyor. Kapak ne kadar tanecikli, ne kadar küçük ve ne kadar hafif ise o kadar iyidir.


Bakın aşağıdaki resimde kapağın nasıl uygulandığını görebilirsiniz. En soldaki viyolde kapak olarak torf kullanılmış, diğerlerinde perlit.

Eklenti 64582

Eklenti 64583

feriha 27-02-2009 16:18

Anladım, şaşırtmayla birlikte zaten asıl yetişeceği ortama geçiyor. Anlaşılan

ben pek kalın bir kapak yapmışım:(

Çimlenme gerçekleşti ama kalıp gibi perlit duruyor. Nolcak şimdi diyordum.

Teşekkür ederim.;)

sercan1969 27-02-2009 17:05

Kapak
 
Feriha hanım en ideali tohumun üzerine örttüğümüz kapak metaryeli(Torf,perlit,vermikulit,toprak) tohum yüksekliğinin 2 katından fazla olmasın...
örneğin tohum 2 mm yüksekliğinde kapak en fazla 4 mm olabilir..
domates tohumunun boyu maksimum 2 mm biz bu tohumu 10 mm kapakla örtersek çıkış çok zor olur...

osmann 28-02-2009 21:07

Benim çimlendirme ile ilgili çok ciddi bir sorunum var. Top şeklindeki süs biberini öylece ekmiştim ama çimleneceğinden çok ümitsizdim. Geçen gün bir de baktım ki filiz vermiş. Sorun şu ki içindeki diğer tohumlar da filizlendi. Aynı yerden en az 10 filiz fışkırdı. Bunları nasıl ayıracağım? Bir daha aynı tohumları elde etme şansım da yok. Biri lütfen yardım etsin. Hiç olmazsa 3-4 tanesini kurtarayım.

AfyonluSedat 28-02-2009 23:06

ekimde yanlışlık yapmışsınız galiba düzensiz ekim yapmış gibisiniz .ayrıca sera etkisi için naylan kapadınızmı

Sayın todor . fide için hazırlayacağım toprak.koyun gübresi,kum,perlit karışımını ilaçlamak istiyorum ne tavsiye edersiniz ilaç olarak

Todor 28-02-2009 23:47

Ben kendim pek dezenfektan kullanmıyorum. Mantara karşı ilaçlıyorum. Kullandığım hayvan gübresi ise Biofarm. Hastalık barındırmıyor. Bu soruyu ilgili başlıklarda ziraatçi arkadaşlara sorarsanız daha doğru bir cevap alabilirsiniz.

Selahattin Yılmaz 01-03-2009 00:03

İlaç olarak bir şey kullanmanıza gerek yok madem ilaçlayacaksınız o zaman sadece tohumlar çimlenip fideler çıktıktan sonra çökerten denilen hastalık için özellikle Tashigran denilen ilacı tavsiye ederim onun dışında sorun yaşamazsınız ayrıca bir kaç günde bir mantari hastalıklar için koruyucu olması açısından mavi bakır iyi olacaktır. Üzerinde yazan doz ve zamanlarda uyguladığınızda emin olun çok sağlıklı fideleriniz olacaktır.


Ayrıca ortama perlit karıştırmayın koyun gübresinin miktarını artırın daha iyidir.

İlla da ben hazırladığım miktarı bir şekilde dezenfekte etmek istiyorum derseniz yüksek ısıya maruz bırakıp otların çimlenmesini engellemek ve hastalıkların yok olmasını sağlayabilirsiniz yani bir nevi suni solarizasyon.

AfyonluSedat 01-03-2009 00:10

Sayın Selahattin hocam.ben normalda karışımı bakırlı karışımla ve zehir tabi ettiğimiz herhangi bir ilaç kullanıyorum.Ama kıl kurt olma ihitmali oluyor .geçen sene yüzde 20 kayıp verdim kıl kurtlara

osmann 01-03-2009 22:40

Kıdemliler olarak Sayın Todor ve Sayın Yılmaz'a sorayım; üstte de belirttiğim gibi, bütün olarak ektiğim top süs biber çimlendi. Sorun şu ki, içindeki en az 10 tohum birden çimlendi ve hepsi birden aynı yerden fışkırdı.Birşey olacak diye korkumdan elleyemiyorum da. Bir akıl verseniz diyorum.Filizleri zarar vermeden birbirinden nasıl ayırabilirim?

osmann 07-03-2009 07:35

Not: Çimlenen 10 değil, 50 tohummuş!!!

Todor 07-03-2009 07:40

Bilmiyorum ne kadar büyüdüler ama hepsini birden zarar vermeden kurtarmanız zor. Öyle bir durumda en iştahlılarını seçmenizi öneriririm. Fakat çok büyümedilerse, henüz 3-5 cm iseler rahatça birbirlerinden ayırıp, saksılara ve yahut da viyole alabilirsiniz.

Lonicera 07-03-2009 08:00

Ben de kendi uyguladığım yöntemden bahsedeyim. Tohumları özelliklerine göre çimlenme öncesi işlemlerden geçirdikten sonra, en alta torf veya cocopeat koyuyorum. Pet bardak veya küçük kap içine koymuş olduğum bu torfu sert bir malzeme ile iyice pastırıp düzleştiriyorum. Ardından fıs fıs ile iyice suluyorum. Sonra tohumları fazla sık olmayacak şekilde bu torfun üzerine sıraladıktan sonra, sert malzeme ile yeniden bastırıyorum ki torf ile tohum teması iyice sağlanmış olsun. Daha önceden ezmiş olduğum veya elemiş olduğum perlitin neredeyse toz şeklinde olan ince kısmını, tohumun üzerini kaplayacak kadar serpiştiriyorum kapak olarak. Son olarak, fıs fıs ile uzaktan(tohumların üstünü açmayacak şekilde) yeniden sulayıp üzerine küçük şeffaf poşet veya streç film çekiyorum.

Daha önceden, torf üzerine tohumları koyuyordum ve perlit serip suluyordum. Çimlenmede gecikme olunca kontrol amaçlı kabı eşelediğimde, tohumları önceden dizmiş olduğum seviyenin çok altında buluyordum. Sonradan farkettim ki kullanmış olduğum malzemenin mevcut yapısından dolayı, sulama ile beraber tohumları içeriye doğru iteliyormuş.

feriha 07-03-2009 08:27

Bu ayrıntıları paylaşmanız sanırım bana en az bir yıl kazandıracak sağolun arkadaşlar.

osmann 08-03-2009 20:12

Teşekkür ederim sayın Todor. Söylediklerinizi uyguladım, boy atanlardan bazılarını ayırıp yeniden diktim bir sorun yok gibi.(en azından şimdilik) Diğerlerini de isteyen arkadaşlar vardı, ıslak bir pamuğa ayrı ayrı dizip üstünü ince ıslak torfla kapatıp bir kutuya koydum. Ve dağıttım. Onlardan haberim yok. Ama sanırım benimkiler yaşayacak. En az 10 tanesini kurtardım gibi. Tekrar teşekkürler.

Plantae 01-05-2009 15:30

en iyi çimlenme ortamı karışımı
 
tecrübelerinize ve bilgilerinize dayanarak sizce en iyi tohum çimlendirme ortamı karışımı nelerden oluşmalı

BalıkcıSerdar 01-05-2009 22:01

Uzun boylu bir tecrübem yok ama, bu sene Bauhaus'dan aldığım "sihirli toprak"tan çok memnun kaldım, onu kullanmaya başladıktan sonra neredeyse firesiz tohum çimlendiriyorum. Ulaşma imkanınız varsa tavsiye ederim.

ahmettt 01-05-2009 22:30

Geçen gittiğimde, Bauhaus'ta 'sihirli toprak' torbalarını ben de gördüm, ama üzerlerinde detaylı bilgi yoktu. Ne var içinde? Ne işe yarıyor tam olarak?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024