agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Yapraklı çelik ile çoğaltılmaya uygun ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/14368.htm)

gumush 15-03-2009 20:11

Yapraklı çelik ile çoğaltılmaya uygun ağaçlar
 
Yeşil Çelik hakkında bilgisi olan var mı?

Sevgili doğa dostları merhaba,
Benim bir sorum var, bu konuda bana yardımcı olup olamayacağınızı ve sizlerin tecrübelerinden yararlanmak için bu yazıyı açıyorum.

Durum şu;
Hepinizin bildiği gibi pek çok ağaç cinsinde çelikle çoğaltma yapılmakta. Çelikler, hava koşulları ve ağaçlara su yürümesine bağlı olarak mart – nisan ayları içinde alınıp genelde indolbutrik aside batırılarak, torf veya perlite dikilerek köklenme sağlanmakta.
Fakat geçen gece Toprak Tv kanalını izlerken kivi ağaçlarını gösteriyor ve çelikten kivi fidanı üretimini anlatıyordu. Kividen iki şekilde çelik üretiliyormuş. Birisi aynen yukarıda yazdığım gibi baharda alınan çeliklerle diğeri ise yaz içerisinde yani kiviler yaprak çıkardıktan sonra. Çelik kalemi olacak dal bir bağ makası ile kesiliyor. Önce çeliğin tepesine kadar olan yapraklar temizleniyor, sadece en üstte bir yaprak bırakılıyor. Yine bağ makası ile o yaprağında yarısı kesiliyor. Maket bıçağı ile alınan çeliklerin aside batırılacak kısmına 4 adet 2 cm uzunluğunda çizik atılıyor. En son olarak da indolbutrik aside batırılan bu çelikler kuruduktan sonra perlite dikiliyor.
. . .
Şimdi sorum şu;
Bu uygulama sadece kivi ağaçları için mi geçerli? Yoksa aynı uygulama diğer ağaç türleri içinde uygulanabilir mi? Ne bileyim aynı metot kullanılarak bir akasya veya ıhlamur fidanı da yetiştirilebilir mi? Konu ve çelik uygulamaları hakkında bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar bir iki satırda olsa cevap yazabilirler mi?

Saygılarımla

Harun Parlak 15-03-2009 20:22

Şubat Mart Döneminde Genelde yaprağını dökmeyen türlerde Yapraklı çelik alınır.

Yazın üretilen çeliklerde hangi tür olursa olsun Fotosentez yapabilmesi açısından yukarıda tek yaprak mümkünse yarım yaprak. Yani büyümesini tamamlamayan yaprak olabilir.

Tohumla kolay yetişen türler Çelikle zor Çelikle kolay üretilenler Tohumla zor üreyen türlerdir genelde de Kolay yöntem seçilir.

gumush 15-03-2009 20:39

Sayın Tekin,
bu yapraklı çelik uygulaması akasyalarda ve ıhlamurlarda uygulanabilir mi? gerci benim izledigim programda kiviye uyguluyordu ve kivi bildiğim kadarıyla kışın yaprağını döküyor ama.... bunu neden bu kadar detaylı soruyorsun derseniz, şöyle: biz bir grup arıcıyız, çoğumuz amatör düzeyde yapıyor bu işi. Çevreye, çevremize ve doğaya bir katkımız olsun diyoruz, o yüzden civara akasya ve ıhlamur fidanı dikmeyi düşünüyoruz. Ancak malumunuz, hazır tüplü almaya kalktığımızda çok fazla para tutuyor. o yüzden kendimiz yetiştirip dikebilir miyiz diye araştırıyoruz. Başarılı olmamız halinde bunu devam ettirmeyi ve ciddi sayılabilecek sahaları ağaçlandırmayı düşünüyoruz.

Bu yüzden bu yapraklı uygulamadan, özellikle de bunun ıhlamur ve akasya için uygulanması konusunda bilgiye ihtiyacımız var.

Saygılarımla...

malina 15-03-2009 20:50

Ihlamur üretimi

Tilia - ıhlamur

Ihlamurla ilgili bu konular işinize yarayabilir...

Harun Parlak 15-03-2009 20:55

Yaprağını döken türlerde Sadece yeşil çelik dediğimiz Bulunduğu yıl içinde olan sürgünlerinden alınan odunlaşmamış çeliklerde uygulanır. Buda yaz döneminde olur.
Sonbahar ve İlkbaharda odonsu ve yarı odunsu çeliklerden alınır.
Akasya Tohum ve Yumuşak çelik Kök çeliği üretilir. Tohumlar ekilmeden önce 5 dakika kaynar suda 12 saat ılık suda bekletilirek nisan ayında ekilir.
Ihlamur Tohum ile üretim esastır. Tohumlar kabuk açık kahve rengine dönüştüğünde toplanıp hemen ekilir veya 3-4 Aylık soğuk katlamadan sonra erken İlkbaharda ekilir.
Tepe daldırma kök çeliği ile üretilebilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024