agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Aşılama teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/11476.htm)

Harun Parlak 03-12-2008 19:11

Aşılama teknikleri
 
Aşı ile üretim Bir bitkinin bir parçasını başka bir bitki ile bir araya getirilerek kaynaştırılması olayıdır.
AŞIDA Önemli olan Aşılanacak anaç (Altlık) ile aşı kaleminin kambiyumunun çakıştırılmasıdır.
Aşı işleminde altlık kök sistemini, Kalem ise gövde ve tacı geliştirir.Kıymetli yüksek vasıflı türler elde etmek ve diğer yöntemler ile üretimi çok zor olan türlerin elde edilmesinde kullanılır.


AŞILAMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR.

Aşı kalemi ve Anacın bir biri ile uyuşması için seçilen metaryaller en az tür düzeyinde olmalıdır.

Familya bağımlılığı en son sınır teşkil eder.
Anaç fidanlar yüksek kalitede olmalı ve tohumdan üetilmiş genç fidanlar tercih edilmelidir.

Kalemler sağlıklı fertlerden alınmalıdır.
Daimi yeşil ve iğne yapraklı türlerde kalemler alınıp doğrudan doğruya kullanılmadan önce kesilmelri gerekir ve bunların taze olmaları şartdır.

Kalemler buzlu polietilen torbalarda taşınıp aşılanmadan soğuk hava deposunda bir süre saklanabilir.
Bütün aşı kalemleri sıfırın üzerinde olduğu zamanlarda alınmaldır.
Yaprağını döken türlerde yaprak dökümünden sonra Aralık Şubat aylarında alınmalı ve kullananakadar soğuk hava deposunda bir süre saklanabilir.

Pirensip olarak kalemler ışıkda büyümüş normal ve kuvvetli gelişen sürgünlerden alınmalıdır. Su sugünlerinden kalem alınmaz. Kalem almak için aynı yılın sürgünleri ve çoğunlukla bir yaşındaki sürgünlerden kullanılmalıdır.
Bazı yapraklı türlürde açık alanda başarı sağlamak için kalemin vejetasyon noktsdındaki yüzükle birlikte iki yaşındaki odundan mutlaka alınması gereklidir.
Ağcın üst dallarından alınan aşı kalemlerinden üretilen fidanlar bol çiçek verir.
Ağcın üst dallarından alınan erkek alt dallarından alınan kalemler dişi bireyler oluşturur.
Anaçlar ile kalem alınan meteryaller mümkün olduğunca muhit şartları bir biri ile uyum sağlamalıdır.

Harun Parlak 03-12-2008 19:23

2 Eklenti(ler)
GÖZ (TOMURCUK) Aşısı
Üzerinde bir göz veya bir tomurcuk bulunan. (Altında odunsu doku içeren veya içermeyen) küçük bir kabuk parçasından alınan bir kalem kullanarak yapılan aşılama töntemine GÖZ AŞISI denir.
GÖZ AŞISI ANACI su yürümüş bir halde bulunduğu ve dolayısı ile kabuğun kolaylıkla odun kitlesinden ayrılabileceği yere yapılmalı AŞI KALEMİ ile ANAC FİDANIN son yıl sürgünlerinin aynı kalınlıkda olmasına dikkat edilmelidir.

Bu yöntemde kalem olarak seçilen sürgünden olgunlaşmış bir göz TOMURCUK kesilir. Alınan bu tomurcuk anac üzerinde T şeklinde yarık içersine yerleştirilir.


SÜRGÜN GÖZ AŞISI
Haziran sonu veya Temmuz başında açık alanda yapılır ve göz aşısının yapıldığı yıl içinde sürgün verir.
Kendi içinde erken sürgün ve geç sürgün olarak ikiye ayrılır. ERKEN sürgün göz aşısında kalemler tomurcuk henüz uyanmış halde iken alınır. ANAC ise AKTİF olmalıdır. Mayıs sonu veya Haziran başı uygundur.
Geç sürgün GÖZ aşısında ise kalemler gözler olgunlaşmış ve iyi gelişmiş halde iken alınır. Temmuz ayı uygun zamandır. ANAC koltukları yaz sonunda düz bir kesimle uzaklaştırılır.

UYUYAN DURGUN GÖZ AŞISI
Üretilmek istenen durgun gözden alınan durgun gözler aynı türün yabanileri üzerine aşılanır. Uygun göz aşısı EYLÜL ayı içinde yapılır.
Bu aşının bir sonraki ilkbaharda sürmesi beklenir. Gözler aynı yılın iyi teşekkül etmiş sürgünlerinden alınmalıdır. KIŞ soğuklarından zarar görmemesi için mümkün olduğunca geç yapılmalıdır.İLKBAHARDA anac sürmeye sürmeye hazırlanan tomurcuklar üzerinde aşı istikametinin ters yönde meyilli veya gözün 10-15 cm yukarsından düz olarak kesilir....
Eklenti 54724



GÖZ AŞILARI YAPILIRKEN T YÖNTEMİNİN HARİCİNDE uygulanan ÇENTİK AŞI yöntemidir.
Çentik aşı yöntemi Dutlar, Güller, Akcaağçlar,Karaağaç, Ihlamur,ve Ceviz de büyük başarı sağlar.
Çentik aşı yönteminde anacın dibe yakın kısmında veya gövdesinden yukarıdan aşşağıya doğru 3-5 cm uzunluğunda bir dilim kabuk çıkarılır. Tomurcuklu kabuğu tutacak bir çentik kesit yüzeyinin altına açılır. Tomurcuk aşı kalemi buraya yerleştirilerek bağlanır. Oldukca hızlı bir yöntemdir.
Çentik açılmadan anactaki göz üzerinden çıkarılan kabuk yerine göz yerleri üst üste gelecek şekilde kalem gözden alınan kabuk yerleştirilirse Yama göz aşısı adını alır.

Harun Parlak 03-12-2008 19:38

4 Eklenti(ler)
KALEM AŞISI
Üzerinde bir kaç göz bulunan bir sürgünden alınan kalemlerle yapılan aşılardır.

BİNDİRME AŞILAR.
Aynı kalınlıkda anac ve aşı kaleminin olduğu hallerde uygulanır. Anaclığın tepesi aşı kaleminin kalınlığında uygun bir yerden kesilir ve kalem buraya bindirilip bağlanır. Bu metot Eğik, Dilicikli, Semerli ve Omega Bindirme şekilleri vardır....

Harun Parlak 03-12-2008 19:41

1 Eklenti(ler)
YANAŞTIRMA Kenar yan aşı

Kalemin kendinden daha kalın anacın alt kenarlarına oturtulması ilkesine dayanan bu yöntem MAVİ LADİN, AT KESTANESİ başta olmak üzere bir çok ibreli ve yapraklı türün üretiminde yaygın olarak kullanılır.
ANACIN gövdesinin alt kısmındaki iğne yaprak ve yapraklar temizlenir. Bu gövde üzerinde olabildiğince alt kısmında kabuk dar ve mümkün olduğunca kalem uzunluğuna yakın uzunlukda bir şerit halinde kesilerek uzaklaştırılır.ve kabukda bir dil bırakılır. Kabukda da benzer bir düşey kesit oluşturulup anacdaki dilcik kısmına girecek şekilde kısa bir kesim yapılır.
Kalemin kesilen anacın kesilen yüzeyi üzerine kambuyumlar çakışacak şekilde oturtulup aşı bandı ile sarılır. KÜT aşı Dilicikli aşı ve Kertikli yan aşı tali şekilleri vardır. İLKBAHARDA anac sürmek üzereyken ancak KALEM uyanmadan yapılır......

Harun Parlak 03-12-2008 19:42

1 Eklenti(ler)
YANDAN SİVRİLTME AŞI
Daha çok çam türlerine uygulanan bu yöntemde anac gövdesinde kabuk 3-4 cm uzunluğunda yukarıdan aşşağı baston şeklinde çizilir ve aşı bıçağının keskin olmayan tarafı ile bu çizgi kambuyum üzerinden kaldırılır.
Alt tarafından 3-4 cm uzunluğunda üçgen şekil verilerek sivriltilen kalem daha sonra buraya yerleştirilerek sarılır.

Harun Parlak 03-12-2008 19:51

2 Eklenti(ler)
KAKMA AŞI
Aşı kaleminin ince anacın ise kalın olduğu durumlarda uygulanır. Anacda üçgen şeklinde bir oyuk açılır. Buna uygun kalem kesilerek kambiyumları çakıştırarak bağlanır. ve macunlanır. Bu yöntem yaprağını döken türlerde açık alanda kural olarak fidanların sürmelerinden mümkün olduğunca kısa bir zaman önce uygulanır.
Çok erken süren türler ilkbaharda erken,Geç süren türler ilkbaharda geç aşılanır...

Harun Parlak 03-12-2008 19:54

3 Eklenti(ler)
YARMA AŞI
Çok sık kullanılan bir yöntemdir. Aynı kalınlıkda anac ve kalemler ile kalemin ince anacın kalın olduğu durumlarda rahatca uygulanabilir.
Önce anac fidanın tepesi kesilerek düz bir satıh oluşturulur. Bundan sonra kalemin oturacağı kenarda anacın kesiti yarısınakadar yarılır. Sonra kama gibi ve bir tarafı kabuklu kalem yarığa oturtulur. Yarığın iki tarafı kalemi sıkıştırmalıdır. Bu işlemi yaparken anac ve kalem kabuklarının bir hizaya gelmesi şartdır.
Kalın anac üzerinde anacın çapı boyunca açılacak yarığa bazen iki taraflı iki kalem aşılanabilir. Bu yöntem KIZILÇAM ve SEDİRDE başarı ile uygulanır...

Harun Parlak 03-12-2008 19:57

1 Eklenti(ler)
BESLEMELİ YANDAN YANAŞTIRMA AŞI
Anac üzerinde aşı yapılacak yere 3-3 cm uzunlukda yay şeklinde bir kesit açılır. Bu yayın ortasından aşşağı doğru bir dilicik, Kalem üzerinde ise ters tarafa bir dilicik açılarak dilicikler bir birine gelecek şekilde oturtulur ve kambiyumlar çakıştırılır...

Kiraz 05-12-2008 13:05

Tekin Bey, çok güzel bir çalışma olmuş, teşekkürler. Herşey sade ve açık anlatılmış, benim gibi daha önce denemeyenler için iyi fırsat. Ben de aşılama sayfanı tamamen okumayı düşünüyordum ama başlamaya cesaret edemiyordum.

semmasi 06-12-2008 03:35

hangi aşıyı hangi mevsimde yapabiliriz onu merak ediyorum.yardım ederseniz sevinirim.ceviz(1-2 yıllık).erik(2 yıllık).ağaçlar için.teşekkürler...

Harun Parlak 06-12-2008 10:52

Uyuyan göz aşısı hariç bütün göz aşıları aktif durumda olan anac ve alınacak birey uyanık durumda olduklarında alınıp yapılır. Mayıs Haziran Temmuz

KALEM aşıları ise istenen bireyler uyanmadan öce alınıp temiz poşetlere konularak buzdolabında bir müddet saklanabilir. Anac fidanlar uyanmak üzere iken aşılama yapılır.
Sizin sorduğunuz Ceviz aşısı zamanı Göz ve çentik Aşı ile başaralı olduğundan Mayıs Haziran Temmuz gibi yapabilirsiniz.

Selim-i Ahir 06-12-2008 19:06

Bu güzel çalışma için Tekin Bey'e çok teşekkür ediyorum.

Lonicera 08-12-2008 20:44

Sn Tekin, aşılama ile ilgili olarak kambiyum tabakalarının çakışması gerekliliğini resimli olarak biraz daha açarmısınız?Kambiyumun çakışması gerekiyor ama anaca takılacak olan kalemlerin kalınlıkları fazla değilse, ayrıca kalemin kesimi yandan yapıldığı için , düz kesilmiş olan anaçtaki kambiyumla nasıl örtüştüreceğiz?

sinaninci1 08-12-2008 21:00

Tekin bey ögrenmek istedigim bir konu var, yardımcı olrsanız sevinirim
Tomurcuklu kabuğunun altından odunsu gövdeyi tamamen aldığımızda, gözün altı çukurlaşıyor, bunun bir zararı varmı yoksa odusu gövdelimi bırakalım.
Saygılar.

Harun Parlak 08-12-2008 21:37

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 328421)
Sn Tekin, aşılama ile ilgili olarak kambiyum tabakalarının çakışması gerekliliğini resimli olarak biraz daha açarmısınız?Kambiyumun çakışması gerekiyor ama anaca takılacak olan kalemlerin kalınlıkları fazla değilse, ayrıca kalemin kesimi yandan yapıldığı için , düz kesilmiş olan anaçtaki kambiyumla nasıl örtüştüreceğiz?

Sanırım YANAŞTIRMA Kenar yan aşı için soruyorsunuz bu soruyı yanlış anlamdıysam.
bu aşı sisteminde kambiyumlar tek taraflı çakışması gerekiyor dış tarafın bir anlamı yok.
Bu aşıda iç tarafdan kaynama yapınca en dışdaki kabuk koruyuc veya tutucu görev yapıyor. Bir ara resim çekip yükleme yapmaya çalışırım. Şimdilik çizimi kesip eklemeye çalıştım umarım yardımcı olur.

Harun Parlak 08-12-2008 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 328425)
Tekin bey ögrenmek istedigim bir konu var, yardımcı olrsanız sevinirim
Tomurcuklu kabuğunun altından odunsu gövdeyi tamamen aldığımızda, gözün altı çukurlaşıyor, bunun bir zararı varmı yoksa odusu gövdelimi bırakalım.
Saygılar.



T göz aşıları yapılırken yetiştirmek istediğiniz metaryalden aldığınız tomurcuk kesinlikle odunsu kısımdan arınmış olmalı. Tomurcuk altının delik kalmasının bir sakıncası yoktur. Ama orada azda olsu odunsu kısım kalırsa atık bir kalıntı olup kaynamasına mani olacaktır.
Göz aşısında estedik bir amaliyat gibi düşünürseniz kemik değil deri yapıştırıyorgibi düşünün . Onun için arada bir kemik tozu kalırsa kaynamaya engel oluşturur.

yolac 15-12-2008 13:14

Sn.Tekin,
Ben tamamen amatörce aşı yapmaya merak sardım.Gerçekten çok eğitici bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Mayhoş karadutta gerek yarma gerekse kabuk aşılarını ben ve çevremde aşıcı olarak bilinenlere zamanında yaptırdım.Ancak iki senedir ne şubat başı yarama dut aşısı ne de haziran sonu göz aşılarını bir türlü tutturamadık.O kadar ki yabani dut anacına da gerek göz gerekse yarma aşı yaptık ama nafile!Dut fidanı satıcılarından öğrendiğim kadarıyla bu mayhoş karadut aşılarını profesyoneller bile % 10 oranında ancak tutturabiyormuş.Doğru mu?
Şayet çok sorup sizi yormadı isem;Bir de ters dut aşısının nasıl yapılabildiğini çok merak ediyorum.
Teşekkürler...

Harun Parlak 15-12-2008 17:37

Sayın yolac Şubat Mart aylarında Bindirme ve kakma aşıları deneyin. Mayıs Haziran aylarında Göz aşıları deneyin. Bindirme ve göz aşılarında anac la aşı kalemi aynı kalınlıklarda olmasına dikkat edin. farklı kalınlıkda anaclar yamadığınız göz aşısı ne dar gelsin neden büyük gelsin.
Bindirme aşılarda aşı birleşim yerleri kabuk kabuğa denk getirmeye çalışın.

(profesyoneller bile % 10 oranında ancak tutturabiyormuş.Doğru mu?)


Büyük bir lokanta işletmek için profosyonel bir AŞCI gerektirir. Ama Annenizin güzel yemek yapmak için profosyonel aşcı olması gerekmez. Yaptığı yemeğe özenle hazırlarsa o yemek mükemmel olur.
Sizde aşılarınızı yaparken biraz özen gösterirseniz tutmaz diye bişe yok.
Kolay gelsin yaptığınız tüm aşılar tutar inşallah.

GAZİ0625 16-12-2008 11:22

Tekin bey hoopsi üretmek için altlık olarak ne kullanılabilir.Hangi mevsimde hangi tür aşı denenmelidir?Bilgi verirseniz sevinirim.

seaa 16-12-2008 11:45

Hoopsi için 2+1 batı ladini kullanılıyor ama aşı kalemi nerden ve nasıl yapılıyor o çok önemli.

semmasi 18-12-2008 20:47

merhaba arkadaşlar aşı kalemlerini ne zaman toplamam gerekiyor.malum uyanmadan alınacakmış.acaba bilginiz varmı.;)

yolac 18-12-2008 23:29

ters aşı
 
Sayın Tekin,
ters dut aşısı konusunda da aydınlatabilir misiniz?
Herşey gönlünüzce olsun...

yolac 18-12-2008 23:29

Sayın Tekin,
Alakanıza candan teşekkürler.
Yine bir boş zamanınız olursa ,lütfedip ters dut aşısı konusunda da aydınlatabilirmisiniz.
Herşey gönlünüzce olsun...

Harun Parlak 18-12-2008 23:53

Ters Aşı genellikle Dutlar, Karaağaçlar, Kayınlar, Dişbudaklar bazı süs Söğütler gibi çrşitli cinslerinde uygulanır. Bunun için aşı gerek GÖZ aşıları ve gerekse YARMA Aşı Kakma aşı yöntemleri ile uygulanır. Dut Söğüt Karaağaç ve Dişbudaklarda en çok Göz aşılarından faydalanmaktadır. Ters aşı Normal Aşılarla arasındaki fark kalemlerin veya tomurcuk göz aşılarının ters yerleştirilmesidir.
Aşıladığınız kalem alt kısmı yukarı üst kısmı aşşağı bakacak şekilde aşılayacaksınız. İsmi üzerinde Ters Aşı.

yolac 19-12-2008 10:47

Sayın Tekin,
Verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için yine teşekkürler.
Her zaman yolunuz aydınlık olsun .

Lonicera 19-12-2008 17:24

2 Eklenti(ler)
Tekin hocam, aşılamada çok önemli olarak üstüne basa basa vurguladığınız, meşhur kambiyum tabakasını çok güzel gösteren 2 resim buldum. Ağacın kesilen kısımlarında, bir türlü ayırt edemediğim için size de sormuştum. Şimdi daha netleşmiş oldu. Umarım faydalı olur.

Selahattin Yılmaz 19-12-2008 19:33

Gaga Aşısı
 
5 Eklenti(ler)
Fidanlar dikildikleri yılın ikinci senesinde bitkilere su yürüdüğünde yapılan bir aşıdır (genellikle mayıs ayı). Bu aşıyı yapmak için fidanların toprakla birleştiği boğaz kısmı çanak gibi açılır ve bu kısım meyilli olarak kesilir.

Eklenti 56687

Eklenti 56688


Kesimden sonra odun kısmı kabuk kısmından ayrılır. Daha önceden yani gözler kabarmadan serin ve yeteri kadar nemli bir yerde (+4-10ºC) saklanan kalemlerden (şubat ayında alınmalı) biri alınarak 2 göz ihtiva edecek şekilde alt kısmı yine meyilli olarak kesilir ve kabuk kısmı hafifçe kazınır.

Eklenti 56689

Sonra kalem anacın odun ile kabuk kısmı arasına yerleştirilir ve üstü ince ufalanmış nemli toprakla örtülür.

Eklenti 56690

Eklenti 56691
Aşı gözü 15-20 gün sonra sürmeye başlar.

Harun Parlak 19-12-2008 20:06

Güzel anlatım ve aydınlatıcı elinize sağlık Yılmaz bey. Bu aşı yöntemi kökbuğazı aşısı olarakda anılıyor sanırım değilmi.
İlave olarak bu aşı yönteminde aşı kısmı toprak altında kaldığı için ayriyetden macunlamaya gerek yoktur.
Ayrıca büyümeye devam eden anacı kesmeden kök boğazı açılarak fidan kök dibine bir çentik açılır. Açılan yere kalem yerleştirilir. Aşı tutarsa kesilir. **** anaç bitkinin meyveside isteniyorsa ikiz olarak devam eder.

Kiraz 19-12-2008 20:19

Selahattin Bey, ne tür bitkilerde bunu tavsiye ediyorsunuz ya da etmiyorsunuz?

Selahattin Yılmaz 19-12-2008 21:44

Dut, ceviz gibi veya özelliklede aşı yerinin belli olmasının istenmediği bonzai bitkilerinde kullanılabilir.

Evet sevgili tekin kök aşısı, kökboğazı aşısı olarakda anılıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024