Şaşırtma Nasıl Yapılır?
Bitkilerde şaşırtma terimi bir çok yerde kullanılmasına rağmen nasıl yapıldığı, dikkat edilmesi gereken noktalar, v.s. konularında bilgiye ulaşamadığım bir konu, Bu başlık altında bilgili ve tecrübeli grup üyeleri üstadalarımızdan bilgilerini buraya yazmalarını ümit ediyorum.
|
Petunyaları şaşırtmıştım. Aşağıdaki mesajlara bakarsanız belki faydası olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=204 http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=224 http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=237 http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=250 http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=274 http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=403 |
Bitki tohumlarını genellikle kasalara ya da küçük bir alana ekeriz takibi ve bakımı kolay olsun diye. Ekilen tohumlar genellikle çok sık aralıklarla ekilmiş olur.
Bu şekilde büyütmeye kalkarsak aynı alana büyüdükce sığmayacağından aralarından seyretme yaparak ya da tamamını söküp viyollere dikerek hazırlamak. Kısaca seyreltmek anlamında. Şaşırtma deriz. |
Sn Zenfree
neden şaşırtma yapıyoruz? şaşırtma yapmazsak ne olur? Daha önce ektiğim bitkilerin çoğu çimlenmesine rağmen sonradan kurudular, mesela gojiberry ekmiştim 50-60 tane çimlenmesine rağmen şu anda sadece 8 tane kaldı, bu şaşırtma yapmamamdan kaynaklanabilir mi? Aynı şekilde kiwi tohumlarım çimlenmelerine rağmen hiçbiri yetişemedi. |
Sn Tekin teşekkür ederim, ben mesaj yazarken mesajınız gelmiş,
yılın her zamanında şaşırtma yapılabilir mi? |
Ekim yapabildiğiniz her ay yapabilirsiniz. Şaşırtma için bitkiyi sökmerken kazık kök de kopmalar meydana geleceği için ayrıca saçak kök yapmasını hızlandıracağından faydalı olacaktır.
|
Sebze fidesi üretiminde bu yöntemi uygulamak daha sağlıklı.
|
Alıntı:
|
Bitkiler genelde Saçak köklerden beslenir. Kazık kök bitkinin ayakda durmasını sağlar. Bu durumda saçak kök yapması daha iyi.
|
Sn.Tekin rastgele bir bahçede gördügüm birçiçegin güzelliginden dolayı mevsimini takip ettim ve kış ortaları gibi fasulye şeklinde olan çiçegin tohumlarını ektim sonuç olarak %90 başarı sagladım çimlenmede.
Size sorum bu adını özelligini bilmedigim çiçegin şaşırtmasını ne zaman yapmalıyım? neye bakarak yapmalıyım. |
Anlatdığınız çiçeğin Tohum yapsınıda açıklasaydınız keşke tam olarak anlayamadım. Neden bahsettiğinizi.
Eğer bezelye araka türleri ise onlar zaten toprağa direk ekilir. Kışı toprakda geçirir. Karlar erir erimez çıkarlar. fotoraf yüklerseniz daha kesin cevaplar verecek arkadaşlar mutlaka olacaktır. |
1 Eklenti(ler)
Yani tohumları uzun fasulye gibiydi ve ben içlerini açarak aynı fasulye büyüklügünde yassı kahverengi tohumları torfa ektim ve çimlendiler.1 ay sonra şaşırttım ama çok keyifli degiller.
Bilmedigimiz özelliklerini tanımadıgımız bir bitkiyi tahmini nelerine bakarak şaşırtma zamanını belirlemeliyiz ? Şaşırtılan tohumlardan 1 tanesi: yaprakları ince ve öbek öbek 2 dal şeklinde ilk bebeklik yaprakları büzüşmeye başladılar. |
Fide yetiştirirken şaşırtma yapılsın mı, yapılmasın mı, yapılırsa kaç defa yapılsın, çok tartışılan bir konudur. Şaşırtma zaman alıcı ve işçiliği artırıcı bir işlemdir. Bu bakımdan bazı araştırıcılar, fide elde etmek için tohum ekiminde, sıra arası ve üzeri mesafelerini geniş tutarak, şaşırtma yapmadan fide yetiştirmenin daha ekonomik olduğunu ileri sürer. Hatta “tohumlar önce sık ekilmiş dahi olsalar, fideler büyürken seyreltilerek, bitkiler arasında istenen mesafeler oluşturulabilir ve aralarında rekabet yaratılmaz” derler (Bir önceki konuda anlatıldığı gibi). Şaşırtmayı savunan araştırıcılar, seyreltme sırasında kalan bitkilerde zedelenme meydana gelebilir. Seyreltilen fideler atılırsa, bu bir zarar demektir. Seyreltme sırasında çıkartılan fideler atılmaz, bunlar şaşırtmaya tabi tutulursa, bu bir kazançtır. Ama bu defa şaşırtılmış ve şaşırtılmamış iki ayrı bitki grubu ortaya çıkar. Şaşırtılmış fideler, tarlada şaşırtılmamışlara göre daha iyi sonuç verir. Zaten şaşırtma daha kaliteli ve pişkin fide elde etmek amacıyla yapılır. Şaşırtmada, bitkiler bulundukları yerden, kökleri topraksız sökülür, başka bir yere dikilir. Zaten şaşırtma kökleri topraksız sökülen bitkiler için geçerlidir. Eğer bir bitki kökleri topraklı olarak çıkartılıp, daha büyük bir yere (saksıya) aktarılıyorsa, bu işlem şaşırtma değil, bir yer değiştirme olayıdır ve şaşırtma ile karıştırılmaması gerekir.
Şaşırtma tür ve çeşitlere göre bir veya birkaç defa uygulanır. DILLINGEN (1956), domatesler üzerinde yaptığı denemelerde, en iyi sonucu 3 defa şaşırtılan fidelerden aldığını, ancak şaşırtma sayısı arttıkça işçilik giderlerinin de fazlalaştığını vurgulamaktadır. Bu bakımdan hiç şaşırtma yapmamaktansa, bir defa şaşırtma yapmak faydalı olur demektedir. http://www.bahcesel.com/forumsel/gen...-ekme-tahtasi/ |
Kopan köklerin yenilenmesi ve görevini tekrara eskisi gibi yapar hale gelmesi 1-2 haftalık bir zamana gereksinim gösterir. Bunun için fideler çok küçükken veya en az köke sahipken şaşırtılmalıdır. Domates, hıyar, karpuz gibi bitkiler, toprak yüzüne çıkıp, kotiledon yaprakları iyice gelişip, büyüme ucu kabarıp, ilk hakiki yaprak ucu göründüğünde şaşırtılır .
Fidelerin şaşırtılması Bu dönemde bitkilerin bir veya iki çim kökü bulunduğundan, eğer toprak ucu sivri bir tahta ile gevşetilir ve bitki yavaşça çekilip, topraktan alınırsa, kökler fazla zarar görmez. Alınan bitki şaşırtma yerine dikilir. Şaşırtma özellikle kışlık sebzelerden lahana, alabaş, kereviz ve pırasada ve yazlık sebzelerden patlıcan, biber, hıyar, karpuz ve kavunda bir defa, yazlık sebzelerden domateslerde ve ender biber, patlıcanlarda iki defa, domateslerde ender üç defa yapılabilir. Ancak birinci şaşırtma, tam bir şaşırtma niteliğindeyken, yukarıda belirttiğimiz gibi, ikinci ve üçüncü şaşırtmalar bir yer değiştirme şekline dönüşür. Böylece kök kayıpları mümkün olduğu kadar ortadan kaldırılır ve şaşırtmada meydana gelebilecek solgunluk, bitki stresi en aza indirilir ve verim düşüklüğü ortadan kaldırılır. Şaşırtma sayısının arttırılması (veya bu yer değiştirme olayı), bilhassa soğuk bölgelerde ve vejetasyon süresi kısa olan yerlerde işe yarar. Fideler nispeten dar alanlarda, klimatik koşullarda yetiştirildiğinden, bitkinin vejetasyon devresi fidelikte uzatılarak soğukların geçmesi sağlanır. Böylece ömürlerinin belli kısmı fide yetiştirme yerinde geçen bitkiler, kısa vejetasyon süresi olan yerlerde, tarlada istenen gelişmeyi gösterir ve verimi verir. Nitekim ORAMAN, GÜNAY ve AĞAOĞLU (1961), dört tekerrürlü ve her tekerrürde parsel büyüklüğü 15 m2 olan alandan, bir defa şaşırtılmış bitkilerden 101,2 kg; şaşırtılmamış bitkilerden 89,3 kg ürün elde etmişlerdir. Şaşırtma ve sonra yer değiştirme yapılacaksa, şaşırtmadan sonra bitkiler 4-6 yapraklı olunca birinci ve 10-12 yapraklı olunca üçüncü yer değiştirme yapılır. Şaşırtılacak fideler son yıllarda yastıklar yerine, değişik saksılara dikilmektedir. Böylece bazen yer değiştirmeye gerek kalmayabilir veya gerek duyulursa küçük saksıdan daha büyük saksıya alınır. http://www.bahcesel.com/forumsel/gen...lu-tohum-ekme/ |
Peki bu çiçekler için de aynımı ?Bahsettikleriniz hepsi sebze veya meyva.
|
Merhaba arkadaşlar şaşırtma işlemi (repikaj)aslında her türlü bitkide yapılabilir. Bunun amacı ekim esnasında birbirine çok sık ekimini yaptığınız bitkileri birbirinden uzaklaştırmak ve fidelerinizin saçak kök yapmasını sağlamaktır. Bu sayede bitkileriniz birbirleri ile rekabete girmeyecek ve bu sayede fideleriniz arasında ölümler gerçekleşmeyecektir. Temel olarak şaşırtma bitkinin bir yerden alınıp başka bir yere konması olayıdır. Bu bitknin aldığı güneşin yönünü, oranını, gölge bölgelerin değişiminin sağlar. Genelde bitkinin aktif olmadığı dönemlerde gerçekleştirilir. Çok yaşlı fidanlarda ize gövde çevresi belirli aralıklarla kazılır ve bitkinin saçak kök yapısının geliştirilmesi sağlanır. Sanırım ibrelilerde 3 senede bir yapılan repikaj diğer bitkilerde ilk 4-5 sene her yıl yapılabilir. Repikajda asıl mantık saçak kök gelişiminin güçlendirilmesi ve bitkinin değişimlerle daha güçlü bir hale gelmesidir. Ben ziraat ile ilgili bir eğitim almadığımdan sebze meyve fidelerinde nasıl bir uygulama yapılıyor bilmiyorum. Ama yapraklı ve ibreli odunsularda bu böyle. ****** bunlar okulda teorik olarak alınan bilgilerdir. Uygulamada daha farlı daha başarıl sonuşlar alan arkadaşlar olabilir. Bununla ilgili bir şey diyemeyeceğim..
Bitkinin yer değiştirilmesi. Kök çevresinin kazılması veya bellenmesi. Saksı değişimi. Tepetacı izdüşümü baz alınarak bitkinin tamamen sökülmesi ve yer değiştirilmesi. Ekim yastıklarında fidelerin çıkartılarak araların açılması. Bunların hepsi şaşırtmaya örnektir efendim.. Yanlışım var ise affola saygılarımla.. |
Tohumdan çiçek yetiştirirken ilk önce ev ortamında sera olarak kullandığım
küçük kaplara serperek birden fazla tohum yerleştirip ekim yapıyorum. Biraz büyüyüp birkaç yaprak olunca tek olarak küçük saksılara alıp pencere öncelerine koyuyorum. Daha sonra gerçek ekim yerlerine (balkon-teras-bahçe) havalar ısınınca geçiriyorum. Benim çiçekler olsun sebzeler olsun şaşırtma uygulamam böyle. Gerekçeleri önceki mesajlarda açıklandı. Kolay gelsin.;) |
merhabalar ben marulların şaşırtılması ile ilgili bilgi almak istiyorum şaşırttığım fideler solgun görünüyorlar. nasıl toparlanmalarını sağlayabilirim veya şaşırtma yapılırken nelere dikkat etmeliyim. teşekkürler..
|
şaşırtma bizim fideleme diye bildiğimiz olay yani :)) yorum yazan herkese teşekkürler
|
1 Eklenti(ler)
limon çekirdeklerim çimlendi
|
peki bende bir soru sorayım tohumu direk büyük saksıya eksek şaşırtmasak ne olur olmazmı ?
|
Ne tohumu olduğuna bağlı. Bazı türler şaşırtma istemezken, bazı türlerde de şaşırtma yapılmazsa bitki cılız kalıyor. Sanırım bitki yer değiştirince yerine adaptasyon sırasında daha bir güçleniyor.
|
şaşırtma sadece domateste mi yapılır???
|
Alıntı:
|
viyollere tohum eksem şaşırtma yapmam gerekir mi?
|
Alıntı:
|
fideler cimlendikden sonra onlari plastik fincanlara sasirtsam olurmu? yoksa cok kucuklermi?
|
Alıntı:
|
tskler
|
1 Eklenti(ler)
merhaba, ben 5 gün önce ezan çiçeği tohumlarımı çimlendirmek üzere her minik kaba 10' ar adet tohum gelecek şekilde serpiştirdim. şimdi ise çimlenmeye başladılar ve nasıl şaşırtmam gerektiğini, şaşırtma yapmak için ne kadar beklemem gerektiğini bilmiyorum. yardımcı olursanız sevinirim :(
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024