agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni715Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-07-2011, 10:19   #421
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-08-2006
Şehir: -
Mesajlar: 113
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kazanlik Mesajı Göster
subat ayinda uzum celiklerinin alt kisimlarini gazeteye sarip bu sekilde su icinde bekleterek koklendirdim. daha once sadece su icinde beklettiklerim curuyordu ve koklenmiyordu. apartmanda yasayanlar icin oldukca kullanisli olabilir,
Sn. Kazanlik resimli olarak anlatabilir misiniz yazınız ilgimi çekti

meadowsons Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 17:47   #422
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Perlite diktiğim örneğin Clematis çeliklerini ne sıklıkla sulamalıyım. Teşekkür ederim.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2011, 18:13   #423
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-08-2011
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2
Narda Çelik Alma Zamanı

MEYVE AĞAÇLARINDAN ÇELİK ALMA ZAMANI

Yılın herhangi bir zamamnda çelik hazırlamak mümkündür. Ancak, kışın yaprağını döken bitkilerde odun çelikleri kış dinlenme dönemi içinde, yapraklı yeşil çelikler ise henüz tam odunlaşmamış. Sürgünlerden büyüme mevsiminde hazırlanırlar.Odun çelikleri yaprak dökümünün hemen öncesinden, ilkbaharda tomurcukların kabarmasına kadar geçen dönem içinde her zaman hazırlanabilirler. kolay köklenme eğilimindedirler. Örneğin kirazlarda, odun çeliklerinin çok zor köklenmelerine karşın, birçok çeşitte yeşil çeliklerle iyi bir köklenme sağlanmaktadır. Yeşil çelikler ilkbaharda mümkün olduğunca erken alınmalıdır. Ancak bu dönemde yapraklar tam iriliğini almış ve sürgünler olgunlaşmış olmalıdır.

Kök çeliklerinin hazırlanmasında da zaman önem taşımaktadır. Örneğin, kırmızı ahududularda yaz aylarında alman kök çeliklerinde hiç başarı elde edilemezken, sonbahardan kışa doğru olan dönemlerde alman çeliklerde başarı, zamandaki ilerletmeye paralel artmaktadır.

Çeliklerde Köklenmeyi Etkileyen Dışsal Faktörler
1. Köklenme ortamı; Çelikleri köklendirmek amacıyla kullanılan ortamların havalanma, ısınma, su tutma ve katyon değişim kapasitesi ile hastalıklar ve zararlılarla bulaşık olma durumları farklı olduğundan, ortamlara göre köklenme oranı ve meydana gelen köklerin yapısı değişebilmektedir. Köklenme ortamının, hafif yani çabuk ısmabilen, geçirgen ve kolay havalanabilen yapıda olması, aynı zamanda hastalık ve zararlılardan ari olması gerekir. Köklenme başlangıcına kadar ortamda azot kaynağına gerek yoktur. Köklendirme amacıyla saf veya karışım halinde toprak, kum, turba (peat), perlit ve vermikulit gibi maddeler kullanılmaktadır. Bazı kolay köklenen bitkilerde ise su tek başına köklendirme ortamı olarak kullanılabilir. Ancak bu durumda iyi bir havalandırma gereklidir. Yaygın olarak kullanılan köklendirme ortamlarının bazı özellikleri aşağıda kısaca verilmiştir.

Kum: Yaygın olarak kullanılan, ekonomik olarak sağlanabilen bir ortam olup iyi bir kök gelişimi sağlamaktadır. Ancak su tutma kapasitesi düşük olduğundan sık sulamayı gerektirmektedir. Organik madde ve besin kapsamı ya çok azdır veya hiç yoktur.

Genellikle hastalık etmeni taşımamaktadır. Besin maddesi kapsamı çok az olduğu için, çelikler körlendirildikten hemen sonra ya başka bir ortama şaşırtılmalı, ya da yeterli gübreleme yapılmalıdır.

Turba (peat-moss): Yüksek düzeyde organik madde içeren bu materyalin su tutma kapasitesi yüksek ve havalanması iyidir. Yüksek düzeyde azot ihtiva eder. Ancak kuma göre oldukça pahalıdır. Son yıllarda saf ya da karışım halinde köklendirme ortamı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Asit karakterli olanları ise özellikle çay ve yaban mersinlerinin (blueberry) çoğaltılmasında kullanılmaktadır.

Perlit:
Volkanik orijinli, gri-beyaz bir mineraldir. Ham materyalin öğütüldükten sonra 760°C de patlatılması sonucu köpük benzeri bir yapı kazanır. pH'sı 6-8'dir. Yüksek su tutma kapasitesinin yamsıra, havalanması iyidir. İnorganik besinler ve organik madde içermez. Bu özellikleri nedeniyle karışım halinde kullanılır. Diğer materyallere göre pahalı olmasına rağmen steril olması, kullanımının kolay olması ve iyi köklenme sağlaması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.

Toprak:
Bu amaçla özellikle tınlı topraklar başarılı olarak kullanılmaktadır. Çelik köklendikten sonra ortam içinde belirli süre kalabilmektedir. Süt ve kum karışımları, her iki ortamın uygun özelliklerini taşıyan bir ortam oluşturmaktadır. Süt, yüksek azot kapsamı ve su tutma yeteneğine sahiptir. Ancak iyi havalanmaz, köklenme için daha uzun zaman gereklidir. Ayrıca hastalıklar ve zararlılar nedeniyle pastörizasyon veya fumigasyon gereklidir.

Son yıllarda çeliklerin köklendirmesinde topraksız karışımlar tercih edilmektedir. Bunlar arasında kum, perlit ve turbadan oluşan karışımlar daha başarılı sonuç vermektedir.

2. Sıcaklık:
Köklenme ortamlarında, kök bölgesindeki sıcaklığın 24°C dolayında tutulması, hücre bölünmesini teşvik ederek köklenmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu sıcaklık seralarda taban ısıtma sistemlerinin kullanılması ile daha kolay sağlanmaktadır. Ancak şişleme altında yapılan köklendirme süresince hava sıcaklığının ortam sıcaklığından daha düşük tutulması gereklidir. Çünkü yüksek hava
4.Işık:
Çeliklerde köklenme üzerinde ışığın etkisi, çelik tipine göre değişmektedir. Kışın yaprağını döken meyve türlerinin, yeterli oksin ve besin maddesi depolamış odun çeliklerinde, en iyi köklenme karanlıkta olmaktadır. Buna karşın yapraklı çeliklerde oksin ve karbonhidrat sentezinin rolü nedeniyle, ışık dolaylı olarak köklenmeyi olumlu yönde etkilemektedir. Eğer oksinler dışardan sağlanırsa, ışığın varlığı köklenme üzerine engelleyici etki yapmaktadır. Işık kaynağı olarak, 1500-2000 lüks ışık şiddeti veren, beyaz floresan lambalar olumlu sonuç vermektedir.


Çeliklerde Köklenmeyi Uyarıcı Özellikler ve Uygulamalar

1. Çelik üzerinde tomurcuk ve yaprakların varlığı:
Çelik üzerinde bulunması köklenmeyi uyarıcı etki
yapmaktadır. Bu olumlu etki, yapraklarda karbonhidratların
sentezlenmesine, tomurcukların ise oksin kaynağı olmasına
bağlanmaktadır. Çelik üzerinde bulunan tomurcuk ve yapraklar,
karbonhidratlar ve oksinlerle birlikte, taşınabilen ve köklenme
üzerinde olumlu etkisi bulunan faktörlerin de kaynağıdır.

2. Polarite:
Dal çelikleri, sürgünün ucuna yakın olan kısımda
sürgün, dibe yakın kısmında ise kök oluştururlar. Bu duruma polarite
denilmektedir. Çeliğin durumunun değiştirilmesi, yani ters çevrilerek
dikilmesi, kök ve sürgün oluşan yerleri değiştirmez. Kök çeliklerinde
ise tersi durum söz konusudur.

3. Yaralama:
Çeliklerde yaralama sonucunda, yara kenarları
boyunca oluşan yara dokusu (kallus) nedeniyle kök oluşumu daha
fazla olmaktadır. Yaralama ile yaralanan kısımdaki hücreler,
bölünmeye ve yeni kök taslakları oluşturmaya teşvik edilmektedir. Bu
durum, yaralanan bölgede hormon ve karbonhidratların doğal olarak
birikmesine bağlanmaktadır.
4. Büyümeyi düzenleyici maddeler:
Oksinlerin çeliklerde köklenmeyi uyardığının anlaşılmasından sonra günümüze kadar bu maddeler saf ve karışım halinde birçok bitki türüne ait çeliklerin köklendirilmesinde başarı ile kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan oksin yapısındaki maddeler, tek doğal oksin olan Indol-3- Asetik asit (IAA) ile sentetik oksinler olan îndol-3-Bütirik asit (IBA), 1-Naftalenasetik asit (NAA), 2-4 Diklorofenoksiasetik asit (2,4-D) dir. Bunlar arasında en başarılı sonuçlar IBA uygulamalarından elde edilmiştir. Son yıllarda özellikle IBA ve NAA'in karışım halinde kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır. Ancak bitki türü ve çelik tipine göre, en uygun uygulama şekli ve dozu, denemelerle tespit edilmelidir. Günümüzde köklenmeyi uyarıcı hormon yapısındaki maddeler, çeliklerin 1-1,5 cm'lik dip kısımlarının seyreltik (500 ppm'e kadar) çözeltilere 12 saat, yoğun (500-10.000 ppm) çözeltilere 5 saniye süreyle daldırılması şeklinde yapılmaktadır.

Yusuf ÇALIŞKAN
Ziraat Mühendisi

dadaşım ve Sinan85 beğendi.
Ziraat56 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2011, 17:16   #424
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Perlite dikilen çeliği nasıl sulamalıyız? Arkadaşlardan rica ediyorum.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 22:40   #425
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 9
acaba şimşir için çelik köklendirme ne zaman yapılmalı,birde ankara şartlarında çekirdekten yetiştirme yapmak için ne zaman dikim yapılmalıdır,yardımlarınız için teşekkür ederim.

m.şimşek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2011, 14:42   #426
Ağaç Dostu
 
Yakup Ünal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2011
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 477
Goji berriy den çelik almak en uygun zaman nezaman ve
nasıl alınmasını tavsiye edersiniz teşekkürler

Yakup Ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2011, 16:39   #427
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-10-2011
Şehir: Bilecik
Mesajlar: 8
Çok güzel bir çalışma bilgilendirme için teşekkürler

janka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 14:17   #428
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2005
Mesajlar: 9
merhaba, benimde konuyla ilgli bir sorum olacak. Ben şu sıralar oturduğumuz sitenin civarındaki ağaçlardan çelik alıp dikmek istiyorum.
1. Bu çelikleri aldıktan 1 saat sonra dikmem sorun olurmu?
2.Çelikleri uygun ortama diktikten sonra nasıl muhafaza etmeliyim? evin içindemi yoksa yine kışı balkondamı geçirmelilier. üstlerine poşet vs ile kaplamalı **** herhangi birşey yapmalımıyım? cevap veren herkese şimdiden teşekür ederim.

gokhanakdeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 22:54   #429
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi m.şimşek Mesajı Göster
acaba şimşir için çelik köklendirme ne zaman yapılmalı,birde ankara şartlarında çekirdekten yetiştirme yapmak için ne zaman dikim yapılmalıdır,yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sn. m.şimşek,

Şimşir yılın çoğu ayında köklendirmeye meyilli bir bitkidir. Hatta Sapanca ilçemizde bir çok kişi ilkbahar aylarında hazırladıkları çelikleri dış mekanlara, açık alanlara dikmekteler ve burada köklendirme işlemi gerçekleştirip büyütmekteler. Yaz aylarında alacağınız çelikler için sıkıntı sadece aşırı sıcaklardan muhafaza etmek ve nemlendirmekle ilgilidir. Bu aylarda alacağınız çelikleri iç mekanda veya sera ortamında rahatlıkla köklendirebileceğinizi düşünüyorum.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 22:59   #430
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gokhanakdeniz Mesajı Göster
merhaba, benimde konuyla ilgli bir sorum olacak. Ben şu sıralar oturduğumuz sitenin civarındaki ağaçlardan çelik alıp dikmek istiyorum.
1. Bu çelikleri aldıktan 1 saat sonra dikmem sorun olurmu?
2.Çelikleri uygun ortama diktikten sonra nasıl muhafaza etmeliyim? evin içindemi yoksa yine kışı balkondamı geçirmelilier. üstlerine poşet vs ile kaplamalı **** herhangi birşey yapmalımıyım? cevap veren herkese şimdiden teşekür ederim.
Çeliklerinizi aldıktan sonra üzerlerini hafif nemlendirmeniz, mümkünse ıslak bir bezle örtmeniz yeterlidir.

Çeliklerin köklendirilme aşamasında sera ortamının olması veya ona yakın şartların sağlanması köklendirme aşamasında olumlu sonuçların daha yüksek oranda alınmasını sağlayacaktır. Dış mekanda durmasından ziyadeevinizde oluşturabileceğiniz küçükte olsa kapalı bir ortam sağlamanız önemlidir. Poşet kaplamanız uygun olacaktır fakat ara ara havalandırma yapmanız gerekecektir, havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 23:03   #431
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yakup Ünal Mesajı Göster
Goji berriy den çelik almak en uygun zaman nezaman ve
nasıl alınmasını tavsiye edersiniz teşekkürler
Goji Berry'lerde eğer kış şartlarında köklendirme işlemi toprak ısısını belirli düzeyde tutmanıza bağlı olarak farklılık gösterecektir. Eğer toprak ısısını dengede tutabilecekseniz bu aylarda çelik almanız uygundur. Mart ayıda çelik alımı için gayet uygun bir aydır.

dadaşım beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2011, 13:00   #432
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Köklenen Leylandi Servi Çeliklerinin Şaşırtılması




Isıtıcı Film Üzerinde Viyollerdeki Köklenme İşlemi Tamamlanmış Yeşil Leylandi Servileri


Name:  leylandi 2.jpg
Views: 19213
Size:  75.4 KB


Köklenmiş Leylandi Servilerinin Viyollerden Çıkarılması


Name:  leylandi 3.jpg
Views: 21117
Size:  44.0 KB



Köklenmiş Yeşil Leylandi Servisi Kök Gelişimi


Name:  Leylandi 1.jpg
Views: 22103
Size:  43.8 KB



Leylandi servilerinin İthal Torf - Pomza - Organik Toprak Düzenleyici Karışımına Dikilmesi


Name:  leylandi 4.jpg
Views: 17853
Size:  39.0 KB



Name:  leylandi 5.jpg
Views: 16995
Size:  39.4 KB

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2011, 13:22   #433
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17

Yeşil Leylandi Servilerinin çeliklerini yetiştirmiş olduğumuz 6-7 yaşındaki anaç olarak tabir edilen büyük bitkilerden alınmaktadır.

Mevsimsel olarak çeliklerin yarı odunsu veya yarı odunsu- otsu yapıdaki durumları göz önünde bulundurularak çelikleme yapılmaktadır.

Eylül ayı ve devamında Haziran ayına kadar rahatlıkla çelik dikimi yapabilmekteyiz.

Köklenme işleminde en büyük faktör sera ve sera ortamıyla birlikte alttan ısıtma sisteminin sağlamış olduğu fayda önemsenmeyecek derecededir.

Sonbahar ve kış aylarında almış olduğumuz yeşil leylandi servi çelikleri 4000ppm'lik Sıvı IBA çözeltisine tabi tutulmaktadırlar.

Köklenme oranı % 90-95 civarındadır.

Tabi çelik köklendirme işlemi 3 saç ayak üzerine kuruludur.


1. Toprak meteryalinin uygunluğu: Cocopeat + Perlit + Organik Toprak Düzenleyici karışımı kullanılmaktadır.
2. IBA ( Indol Bütirik Asit ) : 4000ppm lik IBA kullanılmıştır.
3. Alttan Isıtma Sistemi : Toprak ısısı yaklaşık olarak 22- 25 C derecede tutulması veya kontrol altında bulundurulması gerekmektedir.

dadaşım beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2011, 16:15   #434
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2005
Mesajlar: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğalbahçe Mesajı Göster
Çeliklerinizi aldıktan sonra üzerlerini hafif nemlendirmeniz, mümkünse ıslak bir bezle örtmeniz yeterlidir.

Çeliklerin köklendirilme aşamasında sera ortamının olması veya ona yakın şartların sağlanması köklendirme aşamasında olumlu sonuçların daha yüksek oranda alınmasını sağlayacaktır. Dış mekanda durmasından ziyadeevinizde oluşturabileceğiniz küçükte olsa kapalı bir ortam sağlamanız önemlidir. Poşet kaplamanız uygun olacaktır fakat ara ara havalandırma yapmanız gerekecektir, havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.
çok teşekür ederim verdiğiniz cevap için..

gokhanakdeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2011, 17:49   #435
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gokhanakdeniz Mesajı Göster
çok teşekür ederim verdiğiniz cevap için..
Rica ederim.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2011, 18:11   #436
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-06-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turgutozcan Mesajı Göster
merhaba ismim turgut.amatör olarak çeliklendirme yapmak istedim zirai ilaçlar satan bir yere gittim dedim ki böle böle köklendirme sıvısı veya tozu bana birtane verildi ismi--enka crop; organik fertilizer seaweed extrakt.içeriği--organik madde %45--stokinin&gibereline 600 ppm--alginlik asit %5--suda çözünür k3o %18 --ph 9-11..çelikleri kestim buna batırdımm (toz halinde) torfa koydumm çelikler 20 santim 8 santimini torfta kalacak şekilde normal bir suladım üzerini sera gibi kapattım.acaba bu yaptıklarım doğrumu kullandıgım urun nekadar dogru sizlere bir danışmak istedim bilgilendirirseniz sevinirim
Merak ettim bu karışım köklendirmede başarılı oldumu...
Bu karışım köklendirme ile ilgili değilde bol çiçeklenme ve çiçek tutumu ile ilgili bir karışım olduğu en başta sitokinin ve giberallin karışımından kendini belliediyor...Alginik asit ise zaten yosunun bünyesinde olan bitki gelişimde herhangi bir uyarıcı özelliği olmayan bir maddedir. Benim kendi kişisel görüşüm bu karışım çeliklerin kökleneceği varsada köklenmeyi zorlaştıracak olmasıdır. Nedeni ise karışımın hem karışımın yoğunluğu, ve rizogenez(köklenme) ile doğrudan ilgisi olmayan hormonların bu karışım içinde varolması. Yoğun karışım ters turgor etkisi yapacak, çelikteki suyu köke çekecek, giberallin çelikteki dormansiyi kıracak, sitokininle beraber sürgün oluşumunu uyaracak ama çelikte su yok. Siz çelikleri nemli tutmaya çalıştıkça su akışı devamlı yukarıdan aşağıya olacak, çeliklerin tepesi besinsiz kalacak ve beslenemeyecek. Yani tomurcuklar bir taraftan uyanmaya zorlanacak bir taraftan ters su akışıyla çok zorlanacak. Umarım başarmışınızdır. Başarmışsanızda çelikleriniz baya bir zorlanmıştır.

Bu karışımı köklendikten sonra kullansanız bence çok daha uygun.

Eğer köklendirme için illa bir formül aranıyora yüzyılımızın en sihirli maddesi oxindir.
Hele oxin ve sitokini uygun oranlarda ve bilinçli uygularsak işimiz dahada kolaylaşır. Köklendirmede giberallin zaten yaşam mücadelesi veren çeliklerimizi oldukça zorlar. Doku kültürü laboratuarlarında bitki türlerinin çoğu için şu kanun vardır.

1.Fazla sitokinin / Az oxin = Sürgün oluşur
2.Fazla oxin / Az sitokinin= Kök oluşur
3.Fazla oxin / Fazla sitokinin = Yara dokusu (kallus) oluşur

Yani kısaca köklendirmeyi uyaracak bir madde istiyorsanız paranızı önce oxin sonra sitokinine yatırın.

dadaşım beğendi.
UzaklarII Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2012, 20:38   #437
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-12-2011
Şehir: mersin
Mesajlar: 16
herkese selamlar. arkadaşlar bilgisi olanlardan acill yardım istiyorum.ilk kez asmadan çelik üretecm(inşallah tutarlarrr) bunun püf noktası nedir.toprağa karıştırmam gereken gübre vs nelerdir.çeliklerimi nerde muhafaza etmeliyim. seradamı dışardamı off acill yardım edin lütfennn...

bero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2012, 13:04   #438
Ağaçsever
 
murathanoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 46
Selam bero Asmaların budanma zamanınnda budanıp atılacak olan dallarından en az 5 boğumlu bir dal alıp alttan 2 boğumunu elle kırarak (kopmayacak) kırılmış kısmın tamamı toprak içinde kalacak şekilde dikmek istediğin yere dikebilirsin.

murathanoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2012, 13:55   #439
Ağaç Dostu
 
trakya1401's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 153
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bero Mesajı Göster
herkese selamlar. arkadaşlar bilgisi olanlardan acill yardım istiyorum.ilk kez asmadan çelik üretecm(inşallah tutarlarrr) bunun püf noktası nedir.toprağa karıştırmam gereken gübre vs nelerdir.çeliklerimi nerde muhafaza etmeliyim. seradamı dışardamı off acill yardım edin lütfennn...
aldığın kalemler en az üç göz olmalı vede enfazla 2 yıllık dipteki gözün 3 cm altından 45 derece açılı birşekilde zedelemeden kes üstten de gözün 3 cm cm üstünden eğimli bir şekilde kes.daha sonra 5 kiloluk sıvı yağ tenekesinin üstünü bıçak vede çekiçle çıkart.altına da birkaç delik aç.içine yarısından fazla olacak şekilde toprakla doldur ağzına yakın olsun.sonra içini toprağı geçene kadar suyla doldurup biraz bekle en az 4-5 çubuğu çubukların üstte bir gözü kalana kadar o toprağa bastır.yice gömülsün.üstteki kesik yeri bir bantla kapat ki çelik kurumasın.vede ilk önce ılık sonrada sıcak bir yere al ömrü varsa çıkarlar.

birde şunu bir yerde okudum:Bir yaşındaki odunsulaşmaya başlamış asma çubuğunu üzerinde beş göz kalacak şekilde ve en alttaki göz ile kesim yeri arasında 2 - 3 cm mesafe kalacak şekilde kesin. Kestiğiniz çubuğu 60 santigrat derece sıcak suda bir dakika tutun. Çıkardığınız çubuğun alttaki bir santimlik kısmını taş veya çekiç yardımıyla hafifçe ezin. Ezmekten kasıt, çubuğun birkaç yerinden sadece o bölgede çatlamasıdır. Çubuğu, alttaki dört göz toprakta kalacak ve tek göz toprak üstünde kalacak şekilde yatık olarak dikin.


Düzenleyen trakya1401 : 22-02-2012 saat 08:06
trakya1401 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2012, 23:07   #440
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bero Mesajı Göster
herkese selamlar. arkadaşlar bilgisi olanlardan acill yardım istiyorum.ilk kez asmadan çelik üretecm(inşallah tutarlarrr) bunun püf noktası nedir.toprağa karıştırmam gereken gübre vs nelerdir.çeliklerimi nerde muhafaza etmeliyim. seradamı dışardamı off acill yardım edin lütfennn...
En basta sunu soyliyim asmayi koklendirmeniz cok kolay endiselenmenize hic gerek yok...

Acemi halimle en az yirmi tane koklendirdim...

Asmadan celikleri(dal parcalari) budama zamaninda alin, bunlarin uzerinde surgun verilen yerleri vardir(gozler)...

Celikleri %50 toprak %50 perlit karisimli bir kabin icerisine batirin...sulayin..

sonrasi sadece bahari beklemek...(bu kismi biraz zor)...

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2012, 20:45   #441
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
merhaba,

dün apartmanımın önünde bulunan ve limon veren ağaçtan çelik aldım boyları 10 ile 35 cm arasında değişiyor ve yarın ekmek istiyorum bana en etkin yol için yardımcı olur musunuz.bu arada elimde torf az perlit organik gubre var ayrıca aspirin ve oksijenli su ile ilgili yazılarınız var en iyi yöntem nedir hormon kullanmak istemiyorum zaten teğmin edene kadar da çeliklerim ölür dünden beri aspirinli sudaydılar az once normal suya aldım.acil tavsiyelerinizi bekliyorum

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2012, 18:34   #442
Ağaç Dostu
 
bebeto016's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: ELAZIĞ
Mesajlar: 273
yolumun üzerindende apartman yüksekliğinde 3 tane koca kestane ağacı mevcut bu ağaçlardan alınan çelik ile kestane fidanı üretilebilrmi. birde fındık çelikle üretilebilyormu.

fındık ve kestane çelikle üretiliyormu diye sorsam abilerimiz cevap verirlermi..

teşekkurler.

bebeto016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2012, 09:30   #443
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-05-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 56
benim bi sorum olucak bilgisizliğimi maruz görün kividen çelik alarak köklendirme yapmak istiyorum fakat ağaçlar budama yapılalı 1 haftayı geçti dallar hali ile yerdeler aralarından seçerek alsam köklenirmi ya da aradan bir hafta geçtiği için köklenmezmi.

baykal_77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2012, 10:02   #444
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Baykal kardeşim
bu karı görmesı kötü olmüş
don yedıgı için ıyı olmuyor
ıyı bır toprakta uygun ortamda yapabılırsen tutabılır
ancak kıvıde zaten en fazla yüzde 50 si tutar
firesi çoktur
torfa **** kumla karısık torfa ekersen uygun bır serada olabılır
devamlı nemınıde korursan olabılır
çelikler benı çok yoruyor
bir türlü adam olmuyor
çok ilği istiyor
ama mutlaka denemelısın

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2012, 10:05   #445
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 Mesajı Göster
yolumun üzerindende apartman yüksekliğinde 3 tane koca kestane ağacı mevcut bu ağaçlardan alınan çelik ile kestane fidanı üretilebilrmi. birde fındık çelikle üretilebilyormu.

fındık ve kestane çelikle üretiliyormu diye sorsam abilerimiz cevap verirlermi..

teşekkurler.
İkisidie çelikten olmaz
kestane tohumdan olur
fındıkta köklerındekı kardeşlerden olur
fındıgın varsa dıbınde mutlak kardeş verır
bır kaçını sök ve ek hemen buyuyecektır
ama kestaneyı tohumdan buyutursun
bu mevsım çok uygun
güzel bır saksıdakı ıyı topraga kestaneyı ek baharda güzelce sürgun verır

Bilge Kerem beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2012, 11:19   #446
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-05-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 56
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Baykal kardeşim
bu karı görmesı kötü olmüş
don yedıgı için ıyı olmuyor
ıyı bır toprakta uygun ortamda yapabılırsen tutabılır
ancak kıvıde zaten en fazla yüzde 50 si tutar
firesi çoktur
torfa **** kumla karısık torfa ekersen uygun bır serada olabılır
devamlı nemınıde korursan olabılır
çelikler benı çok yoruyor
bir türlü adam olmuyor
çok ilği istiyor
ama mutlaka denemelısın
bu hafta denicem sayın safranlı peki ne gibi işlemlere tabi tutmalıyım ilaç hormon vs.
üstelik kivi çoğaltmak için siz ne önerirsiniz en çok hangi durumlarda başarı yüzdesi artar

baykal_77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2012, 14:23   #447
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Hormonda kullanabılırsın her erde var
ben kıvıde em kullandım
em çok güzel bır üründür ama yalovada yok
ankaradan almalısın
em yı bolca kullanırsan yuzde kesın artar
ben çiçeklerimdede çelikte kullandım
em özellıkle tavsıye ederım
veya ugrasabılırsen
sögüdün ince dalarını bir kılo kadar kaba doldurursun o suyu daldırıp köklersın
bu uzun bır yol
dilersen yapabılırsın
ancak kıvıde oran düşüktür

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2012, 21:04   #448
Ağaç Dostu
 
bebeto016's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: ELAZIĞ
Mesajlar: 273
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
İkisidie çelikten olmaz
kestane tohumdan olur
fındıkta köklerındekı kardeşlerden olur
fındıgın varsa dıbınde mutlak kardeş verır
bır kaçını sök ve ek hemen buyuyecektır
ama kestaneyı tohumdan buyutursun
bu mevsım çok uygun
güzel bır saksıdakı ıyı topraga kestaneyı ek baharda güzelce sürgun verır
safran kardeş teşekkurler peki dip sürgünlerinden üretilen fındıklara ilerde aşı yapılması gerekirmi.

bebeto016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2012, 17:19   #449
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-05-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 56
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Hormonda kullanabılırsın her erde var
ben kıvıde em kullandım
em çok güzel bır üründür ama yalovada yok
ankaradan almalısın
em yı bolca kullanırsan yuzde kesın artar
ben çiçeklerimdede çelikte kullandım
em özellıkle tavsıye ederım
veya ugrasabılırsen
sögüdün ince dalarını bir kılo kadar kaba doldurursun o suyu daldırıp köklersın
bu uzun bır yol
dilersen yapabılırsın
ancak kıvıde oran düşüktür
em nedir üstelik internet yoluyla nasıl temin edebilirim

baykal_77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 12:36   #450
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Doğal Çelikleme konusunda yardım

Merhaba,
Yolda yürürken bir dal parçası gördüm;ne çok ince ne de çok kalındı (bir kablodan biraz daha kalın) Alt kısmı çaprazlamasına kesilmişti ve yemyeşildi;ben de niye olmasın kurtarayım bu canı dedim.Akşam olduğu için evde suya koydum diğer günde ektim;toprak nemliydi yağmurdan ötürü ama olsun.Hormon vs kullanmadım sadece ektim,güzelce bastırdım ve üstüne de oksijenli su karışımından serptim.Dal kısmında da minik açılmış kısım vardı ancak orası da yeşildi.Tahminimce aldığım caddenin heybetli ağacından düşen bu ağaçta bir gelişme olması için neyi görmem gerekir,nasıl anlaşılır geliştiği ? Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Teşekkürler

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
çelik, kök, yaprak

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024