agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni68Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-07-2005, 10:28   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Söğüt suyu

Geçtiğimiz kış, daha önceden de duyduğum ancak uygulamaya vakit bulamadığım bir tekniği denemeye karar verdim. Teknik, söğütten kesilen parçaların suyun içerisinde birkaç hafta bekletilerek, ağaçlarda kök oluşumuna yardım edecek ve zayıf ağaçların üzerindeki stres yükünü azaltacak olan bir su üretme işlemiydi. Bu teknik, şu anda ticari olarak bulabildiğimiz köklendirici hormonların olmadığı dönemlerde üretim amaçlı olarak kullanılıyordu.

Söğüt (Salix türleri) yılın herhangi bir döneminde 12-15 mm. kalınlığındaki dallarından kesilecek parçaları suya koyduğunuzda birkaç hafta içinde kolayca kök vermesi ile bilinir. Hemen hemen bütün kesilmiş dallar kendiliğinden kök vereceğinden, kesilen bölümlere köklendirme hormonu uygulamaya da gerek yoktur.





Bu basit teknik bu kesim sürecinden elde edilen parçalarla hazırlanan suyun, kesik parçalar, daldan köklendirme (air-layer) işleminde, yamadori (toplanmış ağaçlar) ve kök sistemleri zayıf olan ağaçlarda kullanılması temeline dayanıyor.

Söğüt Suyunun Arkasındaki Teori

Suyla karıştırılmış Aspirin uzun zamandan beri kesilmiş çiçeklerin yaşam süresini uzatmak ve ağaçlardan yapılan kesimlerin tutma yüzdesini arttırmak için kullanılmakta. Aspirinin doğal bir pıhtılaşmayı önleyici, yani sıvıların katılaşmasını önleyen bir yapısı var. Ayrıca aspirin bazılarınca kan incelten özelliği ile de bilinir. Aspirinin bitkiler üzerinde de benzer etkileri görünüyor. Ağacın kesilmiş/yaralanmış kısmında veya kökünde pıhtılaşmayı önleyerek, o bölgeye ağacın özsuyunun ulaşabilmesini ve dolayısıyla kendi kendini iyileştirmesini sağlama yeteneğine de sahip.

İlginç olansa Aspirin doğal olarak Söğüt ağacının kabuğunda da bulunan Salicylic asitten elde edilmiştir. Köklenmeyi teşvik eden, içindeki başka kimyasallar da olabilir ancak ilk sebep salicylic asitmiş gibi görünüyor.

Salicylic asidin yaraların kapatılmasını sağlayan Abscisic asidin üretimini engellediği yönünde kanıtlar da mevcut. Abscisic asit bütün bitkiler tarafından kesilmelerine verdikleri ani tepkiyle ürettikleri ve yaralarının acilen kapatılmasını sağlayan bir stres hormonudur.

İşte burada esas noktaya geliyoruz. Söğütten kesilen parçalar suya bazı kimyasallar salarak köklenmelerini sağlar. Biz de bu suyu diğer bitkilerin köklenmesini teşvik etmek amacıyla kullanabiliriz.

İŞE YARIYOR MU?

Konuya halen şüpheyle yanaşarak, Mor Söğütten (Salix purpurea-Purple Willow) kestiğim 50 kadar ince parçayı bir kova suyun içine koydum ve orada 4 hafta boyunca bıraktım. Bütün kesilmiş parçalar köklenmeye başladığında dikkat ettim ki su jelimsi bir kıvama gelmişti ve parmaklarımda kaygan bir kalıntı bırakıyordu.

Söğütlerin suyun alt taraflarında kalan taraflarının (özellikle kesilmiş olan uç kısımları) şeffaf jel gibi bir maddeyle kaplandığını ve pamuksu bir görünüm aldığını gördüm.

Bu karışımı geçen kış topladığım Alıç ve Meşelerimi sulamak için kullandım. Şimdiye kadar topladığım ağaçları hayatta tutma oranımın en iyisini bu yöntemle yakaladım ve 20'yi geçkin ağaçtan sadece 2'sini kaybettim. Hayatta kalan ağaçlar da önceki yıllardakilere göre daha güçlü ve dinç görünüyorlardı.

Bu tabii ki başka unsurlarla da alakalı olabilir. Belki benim toplama yeteneğim gelişti, daha iyi bakım uyguladım, toprakları daha iyiydi veya bu kış hava doğadan ağaç toplamak için daha uygundu.

Bununla birlikte görüşüm artık değişmişti ve söğüt suyunu daldan köklendirmede de (air-layer) kullandım. Geride kalan 6 yıl boyunca bahçemdeki Acer Palmatum'larımın (bir Akçaağaç türü) dallarından köklendirme yaparım. Köklenme oranı hep %100'dü ve ne zaman köklenmeye başlayacaklarını dalların kalınlığından söyleyebilirim artık (1-1,5cm kalınlığındaki dallarda 7 haftada, 2,5cm olanlarda 5 haftada). Bu sene daldan köklendirme işleminde kullanacağım sphagnum yosununu (sphagnum moss-bir yosun türü) sulamak için söğüt suyunu denedim. Köklenmenin hepsinde bir hafta kadar daha erken gerçekleştiğini ve eskiye göre çok daha güçlü olduğunu gördüm ki, bu köklenen kısımların kesilerek ana gövdeden daha erken çıkarılabileceği demekti.

Ayrıca bu sene aynı tekniği (air-layer) uyguladığım Prunus incisa (sanırım bir çeşit kiraz veya erik ağacı türü) ve Alıçlarımın da daha verimli ve dinç olduklarını gözlemledim.

Tek çekincem daldan köklendirmeler sonrasında köklerin sadece kesilen bölgede değil de daha geniş bir alanda çıkması oldu ki bu da ileride yapılacak nebari'nin (ağacın kökünün üst taraflarının toprağın dışında bırakılması tekniği) kökler erken bir vakitte şekle sokulmazsa daha az düzgün olması demekti.

Daldan köklendirmelerde kullandığım söğüt suyu, Ağlayan söğüt (Salix babylonica-Weeping Willow) ve Kedi/Keçi Söğütü (Salix caprea-Pussy/Goat Willow) türlerinindi. Bu türlerin arasında bariz bir fark göremedim. Sanırım söğüt suyunun gücü, tamamen suya konulacak dalların sayısı ve kalınlığıyla suyun miktarı arasındaki orantıya bağlı.

Söğüt Suyunun Asitliği Konusu

Saf (çok yoğun) Salycylic asit suya tam manasıyla doyurulursa Ph değeri 2.4 olacaktır ki bu değerde bir asidite bütün yaşam formlarına zararlı olacaktır. Ancak Söğüt suyunun içerisinde bulunan Salycilic asidin miktarı, normalde kullanılan suyun Ph değerini değiştirecek yeteneğe sahip değildir.

Sonuçta;

Söğüt suyunun bitkilerde köklenmeyi teşvik ettiği gibi bilimsel bir iddiam yok sadece duyduğum bir şeyi kanıtlamaya çalıştım. Gördüğüm kadarıyla da bu karışım bitkilerin (ağaçların) köklenme yeteneğini ve benim başarı oranlarımı yükseltti.

Bununla birlikte bu sihirli köklenme uygulamasıyla ilgili şüphemi belirteyim ki Söğüt suyu diğer teknikler doğru şekilde uygulanırsa işe yarayacaktır. Bir kesme (cutting) ya da daldan köklendirme (air-layer) doğru şekilde yapılmadıysa veya yanlış bir dönemde yapıldıysa Söğüt suyu bitkinin köklenmesi için yeterli etkiyi yapamayacaktır.

Kaynak: www.bonsai4me.com/AdvTech/ATwillow%20water.htmlÇeviri: Erkan Aktaşgül

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2005, 10:24   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-04-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Galeri: 66
2001 yılının haziran ayında bir söğüt ağacından koparttığım iki küçük dal parçasını ektim. O kadar çabuk geliştiki şu anda görseniz inanamazsınız. Bence kısa zamanda en iyi çözüm söğüt ağacı...

meşedağ beğendi.
oktars Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2005, 10:51   #3
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Alıntı:
Genelde satın alınan bonsailer kısa sürede ölüyor.Çünkü sizin elinize geçinceye kadar ağaç yeterince eziyet çekmiş oluyor.Üzerine birde sizin tecrübesizliğiniz eklenince artık siz tahmin edin.
Bu durumu yaşadım. Satın aldığım bonsaiye 2 gün su vermeyi unuttum, 1 günde yapraklarını döküp kurudu.
Ağaçlar ufaldıkça daha hassaslaşıyor sanırım..

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2005, 10:55   #4
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
İlk adım bu mudur?

1-Fidanlıklardan Ardıç, servi türü en az 2-3 yaşında ağaçlar almak ve onları ilk bir kaç aya sadece yaşatmaya çalışmaktır.

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2005, 22:08   #5
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Söğüt suyu ile ilgili Erkanın çevirisini okuduğum gün denemeye başladım.Söğüt dalları suda şu an. 1, 1.5 cm kalınlığındaki 5 tanesinide köklendirmek üzere suya koydum. Birbuçuk haftada iki tanesinde kök görünmeye başladı, bende toprağa ektim.Filizlenmelerini bekliyorum.Başlangıç için söğüt çeliğini tavsiye ederim.Çok kolay kök veriyorlar.

Söğüt suyu konusunda o kadar şanslı değilim.Söğüt suyu elde etmek için başladığım uygulamadan tatmin olmadım.Çeviride bahsettiği gibi suyun yüzeyinde beyaz jelimsi gibi sıvı ile kaplandı.Fakat suyun kokusu hoş değil.Bu suyu bitkilerime verebileceğimi sanmıyorum.Gerçi bu koku normal olabilir bilmiyorum.Çeviride dalların çürüdüğünden bahsediyordu ama kokudan bahsetmiyor.Belki normal olabilir ama cesaret edemedim.Bunu uygulamayı düşünen arkadaşlar varsa onların uygulamaları nasıl sonuçlanacak merak ediyorum.


Düzenleyen bonsaireef : 12-07-2005 saat 22:34
bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2005, 22:18   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Backyard, dünyadaki bonsai sitelerinde söğüt suyu diye bir tabir geçiyor mu, bakar mısın?

sukrua ve meşedağ beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2005, 22:41   #7
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
burada var..

http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATwillow%20water.html

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2005, 22:50   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-06-2005
Mesajlar: 98
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aybala
Ben de oradan çevirmiştim zaten..

Erkan Aktaşgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2005, 08:46   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Sadece orada mı geçiyor?

Ben, bazı forumlarda konu üzerine konuşmalar olabilir mi diye sormuştum. İlk elden deneyimler yani...

pria ve meşedağ beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2005, 09:18   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
söğüt suyunun oldukça faydalı ve maliyetsiz olduğundan bahsetmiş bir çok site

http://faq.gardenweb.com/faq/lists/t...614009627.html

burada demiş ki, eğer su kokmaya başlarsa, söğüt dallarını gübre olarak kullanın ve yeni su yapın

pria ve meşedağ beğendi.
backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2005, 16:01   #11
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Anladığım kadarıyla kokması normal değil.Peki kokmaması nasıl mümkün oluyor acaba?

Sevgili bonsai dostları sizde deneyin bakalım şu söğüt suyu olayını da bakalım nasıl olacak.

Ben nerde yanlış yaptım......

pria ve meşedağ beğendi.
bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2005, 19:39   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-06-2005
Mesajlar: 98
Galeri: 1
Directions:

-Collect any surplus willow branches or twigs. They are usually lying on the ground after a storm.
-Trim off the leaves to prevent spoileage.
-Cut the branches to a height about double of a pail.
-Stick them into a pail and fill it with water.
-Use that water to pour on any newly set plants: bedding plants, shrubs, or trees.
-Refill the pail with water.

Backyard'ın verdiği adreste böyle deniyor. Dalları kovanın iki katı kadar uzunlukta kesip kovaya dik şekilde koymak gerekiyormuş anladığım kadarıyla. Yani dalların çürümemesi gerekiyor olabilir.

meşedağ beğendi.
Erkan Aktaşgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2005, 22:34   #13
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Bir bitkiyi köklendirmek istediğimiz zaman uçlarını suya sokuyoruz, yaprakların suya girmemesi gerek...

Suya koyduğumuz çiçekler için de durum aynı... Suyu sık değiştirmek, hatta suya giren yaprakları temizlemek gerekiyor.

pria ve meşedağ beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2005, 21:55   #14
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Sanırım söğüt suyu konusunda sıkıntı var.Söğüt suyu elde etmedeki amaç bu söğüt dallarında bulunan ve köklerin gelişimine katkısı olabilecek hormon vs. gibi maddeleri elde etmek.Bu suyu diğer ağaçların köklerini güçlendirmekte kullanmayı amaçlamaktayız.

Çelik olarak kullandığım dalları zaten tamamen suya sokmadım.Hemende kök vermeye başladı ve toprağa ektim.

Çeviride bahsedilen ve söğüt suyu elde etmekte kullanılan yöntemde ise dallar tamamen suya konup çürütülüyormuş.Bunu ben demiyorum zaten söğüt suyu elde etmekten bahseden kişi söylüyor.Bu dallar suda çürüyor ve çeviride dendiği gibi jelimsi kıvamda maddede oluşuyor.Fakat benim sorunum koku problemi.Diğer söğüt suyu konusundaki yazıda ise dallar tamamen suya konmamalı deniyor kafam karıştı.

Köklendirme apayrı bir konu ve bununla ilgili bir problemim yok.

pria ve meşedağ beğendi.
bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2005, 08:52   #15
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Yazan kişinin mail adresine yazıp sormak en iyisi :)

meşedağ beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2005, 14:38   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Burada bir yanlışlık var sanırım erkan

ingilizce metinde geçen "root" yani "köklendirme, kök salma, kök tutma" kelimesini
Alıntı:
As the cuttings started to root (every single one of them) I noticed that the water had taken on a slightly gel-like consistency; the water also seemed to leave a slippery residue on my fingers.
"Bütün kesilmiş parçalar çürümeye başladığında " olarak çevirmişsin (sanrıım rotten ile karıştı)

bu yüzden söğüt suyu olmamış olabilir mi?

meşedağ beğendi.
backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2005, 17:41   #17
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Mor Söğütten kestiğim 50 kadar ince parçayı bir kova suyun içine koydum ve orada 4 hafta boyunca bıraktım. Bütün parçalar köklenmeye başladığında dikkat ettim ki su jelimsi bir kıvama gelmişti ve parmaklarımda kaygan bir kalıntı bırakıyordu.

Söğütlerin suyun alt taraflarında kalan taraflarının (özellikle kesilmiş olan uç kısımları) şeffaf jel gibi bir maddeyle kaplandığını ve pamuksu bir görünüm aldığını gördüm.
Sanırım tam bu aşamada, (söğüt dalları köklenmeye başladığı ve suyun henüz bozulmadığı) kullanmak gerekiyor...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2005, 21:18   #18
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Yani sonuç olarak söğüt suyu elde etmek için kullanılan yöntemde, dalları bütün olarak suya koymaktansa, köklendirme yapacakmışız gibi bir kısmını suya koymak gerekiyor diyebilirmiyiz? Bu sayede çürümede olmayacaktır.

Sonra söğüt dallarını köklendirip, suyunuda diğer ağaçların köklerini güçlendirmek için kullanacağız.

Doğrumu anladım? (İnşallah doğru yöntem budur çünkü bütün olarak suyun içinde çürümeye başlayan söğüt dalları inanılmaz bir koku salmaya başlıyor.Söğüt suyu olayından vazgeçecem yoksa...)

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2005, 01:31   #19
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Yani sonuç olarak söğüt suyu elde etmek için kullanılan yöntemde, dalları bütün olarak suya koymaktansa, köklendirme yapacakmışız gibi bir kısmını suya koymak gerekiyor diyebilir miyiz?

Bence sadece söğüt suyu elde etmek isteniyorsa, tümünü suya koymak da mümkün ama su içinde kalacakları süre, köklendirme süresinden daha kısa olmalı... Sadece dalların suda durması ile yaprakların da suyun içinde olması, suyun bozulma süresini kısaltacaktır

Her su elde edişte, söğüt dikemem, yer kalmadı diyenler için :)))

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2005, 15:08   #20
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-06-2005
Mesajlar: 98
Galeri: 1
Question

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi backyard
Burada bir yanlışlık var sanırım erkan

ingilizce metinde geçen "root" yani "köklendirme, kök salma, kök tutma" kelimesini

"Bütün kesilmiş parçalar çürümeye başladığında " olarak çevirmişsin (sanırım rotten ile karıştı)

bu yüzden söğüt suyu olmamış olabilir mi?
Evet haklısın. Bu kadar acaleyle çeviri yaparsan bu tür olaylarla karşılaşılabiliyor

Buradan malina'dan da bu konuda yarıdm istemem gerekiyor sanırım. Başkalarının da çevirideki hataya kurban gitmemeleri için 'çürümeye' kelimesini 'köklenmeye' olarak değiştirebilir miyiz??

bonsaireef koku için senden de özür dilemem gerekiyor heralde. Kusura bakma, yeni baştan söğüt dalları toplaman gerekecek sanırım

Erkan Aktaşgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2005, 16:30   #21
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Konunun kesinleşmesini bekliyordum. Değiştirdim.... :)

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2005, 21:15   #22
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Sanırım sorun çözüldü.Dallar tamamen suda olunca iki hafta içinde çürümeye başlayıp kokuyor.Onun için dalların tamamen suda olmayacak şekilde konup, dallar yaşar ve kök salarsa hem dallar canlı kalıp suya gerekli asetil salisitik asit vs. gibi maddeleri salıyor hem de çürüme olmuyor.

Bugün yeni dalları suya koydum.Bu kadar söğüt köklenirse ne yapacaksın diye merak ederseniz çözüm basit:
Söğüt ormanı yapmak için bundan güzel fırsat olurmu.

Bu söğüt suyu olayını sevdim.Dallar kökleniyor.Köklenen dalları kullanıyorsun.Suyunuda ne yapıyorsun; çorba yapmıyorsun ****** . Suyu ile de diğer ağaçları sulayıp köklerini güçlendiriyorsun.

meşedağ beğendi.
bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 09:05   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-03-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 12
söğüt suyu.

Okuduğum bir makalede söğüt suyu (willow water) tekniğinden bahsediliyordu..Toplanan 40 -50 söğüt dalının parçaları 4 hafta suda bekletilerek suda oluşan jelimsi maddeyle yamodori den elde edilen ağaçlara ve air layerinğ uygulamalarının sulanmasında uygulanıyor.Bu sulamadan maksat ağacın kökleşmesinin hızlandırılmasıydı. Bonsaide kök noktasında sorun yaşayan tüm dostlar öneririm. Muhabbetle

Pen-jing usta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2011, 20:42   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Ben meyve ağaçlarının çeliklerinden yeni meyveler oluşturmak istiyorum. (zeytin,erik,şeftali,kayısı....)
Bunu yaparken IBA kullanmak yerine söğüt suyu **** ASpirin kullansam olur mu?
Yoksa mutlaka IBA mı olmak zorunda?
Bunlardan herhangi birisini kullandığım zaman % kaç başarı elde ederim?
Söğüt suyunu tarlaya yeni dikmiş olduğum zeytinlere can suyu olarak versem nasıl sonuç alırım? Eylül-Ekim aylarında?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler...

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2013, 09:28   #25
Ağaçsever
 
fatih_isleyen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
iba köklendirme hormonunu, doğal olarak yapmak

merhaba arkadaşlar

çeliklerin kolay kökleşmesi için iba köklendirme hormonu kullanılmasının gerektiğini öğrendim. ben bu köklendirme hormonun evde kendimiz yapabilirmiyiz diye merak ediyorum.

yaptığım araştırmada bir site söğüt ağacının dalları ve kabuğundan yapılan bir sıvının işe yaradığı yazılmış sizce böyle birşey olabilir mi bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi ?

fatih_isleyen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2013, 09:36   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
Sn. fatih isleyen,
Çok güzel bir konu başlığı açmışsınız. Söğüt ağacının kabuğunda ve özünde asit salisilik, yani aspirinin etken maddesi vardır. Daha öncede çelikleri köklendirirken aspirin konduğunu duymuştum. Ben denemedim bilmem etkisi varmı denemek lazım. Bu konuda bilgi ve düşüncesi olan arkadaşlar yorum yazarlarsa sanırım ortak bir sonuca ulaşabiliriz. Selamlar...

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2013, 09:23   #27
Ağaçsever
 
fatih_isleyen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
merhaba amatör hobici ben gül köklendirmede aspirin denemiştim ama işe yaradığını söyleyemem yaklaşık 10-15 çelikten sadece 3-5 tanesi köklendi aspirin bence ters tepti normal şarlarda sadece suda bekletseydim bile daha fazla köklenme oluyor. yine sizi yanıltmış olmayayım belki benim yaptığım başka bir hata vardır.

fatih_isleyen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2013, 23:19   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
Bireysel hobiciler özel nadir bir tür üzerinde çalışmıyor ve ticari bir kaygınız yok ise İBA gibi gereksiz kaynak israfına girmemenizi tavsiye ederim zira iba amacı optimal çevre şartlarını uygulamanın daha pahalıya geldiği durumlarda ticari işletmelerin üretimde verimi arttırma yatırımından ibarettir, söğüt suyu gibi kendi imalatınız ucuz alternatifleri tenzih ederek, siz bu gibi sarf malzemelerine ayıracağınız kaynağı evlerinizde zaten oluşturduğunuz ortamları en verimli olacak şekilde tasarlamaya ayırır iseniz bu sizin açınızdan daha verimli bir yol olur.


Düzenleyen miralay : 25-02-2013 saat 18:18
miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2013, 14:48   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Doğal köklendirme ortamı

Arkadaşlar piyasada satılan ve bitkileri çelikle çoğaltmak için kullanılan yapay köklendirme hormonlarını, Giberellik Asit (GA) vs.. gibi kimyasalları önermiyorum. Zaten bahçecilik konusunda yurt dışında eğitim almış arkadaşların da görüşleri aynı yönde..

O zaman ne kullanacağız?

Söğüt

Eğer aldığınız çelikleri söğüt suyuna sokarsanız köklendirmenin daha hızlı olacağını biliyor muydunuz. Söğüt ağaçları doğal bir köklendirme hormonu üretiyorlar. Eğer aldığınız çeliğe söğüt suyu dökerseniz ya da söğüt suyunun içinde köklendirirseniz köklendirme daha başarılı oluyor.

Söğüt suyunu söğüt ağacının dal ve sürgünlerinden yapabiliriz.

Yapmamız gereken basit. Söğütün yeni düşmüş dal ve sürgünlerini toplayabiliriz ya da kendimiz sürgünleri ağaçtan kesebiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta kestiğimiz dalların kalem kalınlığından ince olması. İlkönce yaprakları koparıyoruz. Elimizle 2-5 cm'lik parçalara ayırıyoruz ya da kesiyoruz. 1 litre kadar kaynamış suda (yağmur suyu kullandığınız zaman daha başarı elde edeceğinizi düşünüyorum) bu dal parçalarını 24 - 48 saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra dal parçalarını süzdükten sonra elde ettiğimiz suyu 2 aya kadar buzdolabında bekletmeniz mümkün. Ancak hemen uygulamak daha başarılı oluyor.

Suyu hazırladıktan sonra elde ettiğiniz çelikleri 1 gece bu suda bekletin. Daha sonra çelikleri direkt yerlerine dikebilirsiniz. Ayrıca bu suyu yeni diktiğiniz sebzeleri, fidanları, çiçekleri sulamak için de kullanabilirsiniz.

pria, Yenisu, YeniBON ve 1 kişi beğendi.
Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2013, 15:55   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Bu yöntemi denemedim
ancak çok mantıklı ve kolay...
Okuyunca hemen domates ve biber fidelerini şaşırtırken kullanmak iyi olur diye düşündüm
asma çelikleri yapacak arkadaşalr mutlak kullanmalıdır
yüce Yaradan'ın hazinelerinden birini daha kavramış olduk...

pembegül ve pares beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024