agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni11Beğeniler
  • 2 Gönderen agacayaslan
  • 4 Gönderen OSMAN45
  • 1 Gönderen Doku_Kültürcü
  • 1 Gönderen OSMAN45
  • 2 Gönderen Doku_Kültürcü
  • 1 Gönderen izbarco

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-02-2018, 21:53   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-02-2018
Şehir: Mersin
Mesajlar: 18
Tohumlarla Birlikte Gelen Küf vb. Sterilizasyonu

Merhabalar;
Forumu uzun zamandır takip ediyorum lakin yeni üye oldum ve ilk defa konu açıyorum. Evde yapay ışıkla birlikte kendi saksı sebzeciliğime başladım. Kullandığım malzemeler olan toprak, torf, vermikülit, perlit, dere kumu, solucan gübresi hepsi steril malzemeler. Toprağı Fındıkpınarı ormanından toplayıp pastorize ettim.

Geçtiğimiz günlerde tohum sipariş ettiğim bir firmanın gönderdiği paketin içinde çıkan hediye çiçek tohumları çimlenme kabında küflenerek çevresindeki toprağı enfekte etti.

Bugüne kadar her türlü malzeme, alet, edevatımı steril halde tutsam da tohumlarla birlikte gelen küf, maya gibi zararlı organizmalara karşı nasıl mücadele etmeliyiz?

Oksijenli su kullanmayı planlıyorum. Bunun için tecrübelerinizi aktarırsanız sevinirim.

 
pria ve dysncy beğendi.
agacayaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2018, 13:35   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1,081
Galeri: 4
Bilindiği gibi küf ve mantar fungus bilimsel adıyla, 100 000 türü olan, bunlardan 10 000 türü bitkilere zararlı canlılardır. Bu tür çokluğu zirai mücadeleyi çok zorlaştırır.

Funguslar aynı zamanda bitkilerin sadece cidarlarında değil, iç hücrelerine de girer ve zararlarını devam ettirirler. Bu nedenle:

-temin ettiğiniz tohumları ya imha etmeli veya sizin de kaydettiğiniz gibi neredeyse tüm fungusları yok eden % 0,1-2 lik hidrogen peroksid(oksijenli su) ile dezenfekte etmeli idiniz.

-Toprağınızın dezenfeksiyonu nu ise daha yüksek (% 1) konsantrasyonda oksijenli su ile deneyebilirsiniz. (Eczanelerde satılan oksijenli su %3 lük hidrogen peroksid dir.)

Bilimsel bir makalede fungus ve ürettikleri (bitki, hayvan ve insanlarda kanserojen etki yapan) aflatoksin zehrini uygun dozajda mikro dalga fırınında
parçalandığını okumuştum. Araştırıllabilir.

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2018, 21:02   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-02-2018
Şehir: Mersin
Mesajlar: 18
Tavsiye için çok teşekkür ederim. Oksijenli su temin ettim. Bundan böyle tohumları sterilize edeceğiz artık.

agacayaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2018, 09:50   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,014
Galeri: 103
Sevgili OSMAN45, mikrodalgada nasıl parçalayacağız, yani kaç derecede kaç dakika?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2018, 16:11   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 869
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili OSMAN45, mikrodalgada nasıl parçalayacağız, yani kaç derecede kaç dakika?
Aflatoxin 200 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta erir. Parçalanma sıcaklığı çok daha yüksektir. İncir ve yer fıstığı gibi gıda ürünlerinden aflatoksini temizlemek için bir yöntem değil.

Lonicera beğendi.
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2018, 17:55   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1,081
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili OSMAN45, mikrodalgada nasıl parçalayacağız, yani kaç derecede kaç dakika?
Güler hanım,

yazdıklarımı 4 Profesörün yazmış olduğu Anadolu Üniversitesi 2293 numaralı yayınından alıntılamıştım.

"Mısır tohumları üzerinde bulunan,..... genellikle insan ve hayvanlara zararlı toksinler oluşturan mikroorganizmalar, tohumlara 120 saniye mikro dalga uygulaması ile tamamen öldürülebilmektedir. Mikrodalga uygulamaları yer fıstığı küspesinde mevcut AFLATOKSİN miktarını da önemli ölçüde azaltmaktadır."

İtiraz da geldiğine göre bu yöntem sağlıklı olmayabilir. Araştırılmalı diye o nedenle yazmıştım. Ayrıca net bilgiler vermek sorumluluğu yüksek bir olgu. Toksisite fazlasıyla ciddi bir konu. Her şeye rağmen bizzat bilimsel çalışmaları aramaya devam edeceğim. Bana biraz zaman lütfen.

"Aflatoxin 200 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta erir."

Haklısınız Doku-Kültürcü, 3 grup, 6 çeşit aflatoksin 237-299 santigrat derecelerde ergir. Ancak elektromanyetik dalgaların büyük moleküllü kimyasallar üzerinde ısı ile ilgisi olmayan etkileri de vardır. Konuya ilgi ve paylaşımlarınız hepimizi memnun eder, Teşekkür ederiz.

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2018, 21:27   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 869
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Güler hanım,

yazdıklarımı 4 Profesörün yazmış olduğu Anadolu Üniversitesi 2293 numaralı yayınından alıntılamıştım.

"Mısır tohumları üzerinde bulunan,..... genellikle insan ve hayvanlara zararlı toksinler oluşturan mikroorganizmalar, tohumlara 120 saniye mikro dalga uygulaması ile tamamen öldürülebilmektedir. Mikrodalga uygulamaları yer fıstığı küspesinde mevcut AFLATOKSİN miktarını da önemli ölçüde azaltmaktadır."

İtiraz da geldiğine göre bu yöntem sağlıklı olmayabilir. Araştırılmalı diye o nedenle yazmıştım. Ayrıca net bilgiler vermek sorumluluğu yüksek bir olgu. Toksisite fazlasıyla ciddi bir konu. Her şeye rağmen bizzat bilimsel çalışmaları aramaya devam edeceğim. Bana biraz zaman lütfen.

"Aflatoxin 200 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta erir."

Haklısınız Doku-Kültürcü, 3 grup, 6 çeşit aflatoksin 237-299 santigrat derecelerde ergir. Ancak elektromanyetik dalgaların büyük moleküllü kimyasallar üzerinde ısı ile ilgisi olmayan etkileri de vardır. Konuya ilgi ve paylaşımlarınız hepimizi memnun eder, Teşekkür ederiz.
Mikrodalga enerjisi büyük moleküller üzerine etkilidir. Biologia Plantarum dergisi 54 cilt, 4. sayı sayfa 703-706'da Vigna aconitifolia üzerine yapılmış bir çalışmada DNA'da mutasyon oluşturduğu gösterilmiş. Diğer yandan kuru ve ıslak olarak karşılaştırmalı şekilde yapılan çalışmada kuru uygulamada bir DNA değişiminin olmadığı da belirtilmiş.
NASA'nın teknolojik sunumu MSC-22484'de su varlığında mikrodalga enerjisinin Bacillus pumilus, Escherichia coil, ve Pseudomonas cepecia bakterileri üzerinde yok edici etkisi gösterilmiştir.
ELİF ŞAHİN SABİR'in 2003 yılında sonuçlanan doktora tezinde, kuru incirde aflatoksin ve okratoksin (aflatoksin karaciğer, okratoksin böbrek üzerine olumsuz etkili toksinler) miktarını araştırmıştır (Mezun olduğum bölümdeki en masraflı doktora teziydi, HPLC cihazı ve türevlendirme kolonları 150bin dolardan fazla tutmuştu). Tezin özetinde her iki toksininde oldukça yüksek miktarda bulunduğu örneklerin saptandığı belirtiliyor.

Eğer bie e-posta adresi verebilirseniz size, Biology of Nutrition in Growing Animals kitap serisinden 25 sayfalık "Decontamination and detoxification of mycotoxins" bölümünü gönderebilirim.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2020, 11:35   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-12-2019
Şehir: Hatay
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Bilindiği gibi küf ve mantar fungus bilimsel adıyla, 100 000 türü olan, bunlardan 10 000 türü bitkilere zararlı canlılardır. Bu tür çokluğu zirai mücadeleyi çok zorlaştırır.

Funguslar aynı zamanda bitkilerin sadece cidarlarında değil, iç hücrelerine de girer ve zararlarını devam ettirirler. Bu nedenle:

-temin ettiğiniz tohumları ya imha etmeli veya sizin de kaydettiğiniz gibi neredeyse tüm fungusları yok eden % 0,1-2 lik hidrogen peroksid(oksijenli su) ile dezenfekte etmeli idiniz.

-Toprağınızın dezenfeksiyonu nu ise daha yüksek (% 1) konsantrasyonda oksijenli su ile deneyebilirsiniz. (Eczanelerde satılan oksijenli su %3 lük hidrogen peroksid dir.)

Bilimsel bir makalede fungus ve ürettikleri (bitki, hayvan ve insanlarda kanserojen etki yapan) aflatoksin zehrini uygun dozajda mikro dalga fırınında
parçalandığını okumuştum. Araştırıllabilir.
Osman bey Oksijenli su ile toum dezenfektanını biraz daha açıklayabilirmisiniz? Yüzdesi ve ne kadar süre bekletilmeli ? Ya da kaynak linkini atabilirmisiniz?
elimde turunç çekirdekleri var bir kısmı küflenmiş. Bunları kurtarabilirmiyim sizce?

TCM beğendi.
izbarco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
küf, maya, tohum, tohum sterilizasyonu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020