agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 1 Gönderen flying dragon
  • 2 Gönderen flying dragon
  • 1 Gönderen flying dragon
  • 1 Gönderen flying dragon
  • 2 Gönderen flying dragon

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-01-2015, 21:55   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Bitkiler için led lamba projem

Merhaba arkadaslar. Cogunuz Turkiye'de yasadigi icin isikla ilgili pek bir sorununuz olmuyordur ama ben bulutlu bi ulkede yasadigim icin, kistan hazirlamaya basladigim fidelerin yeterli isik alamadiklarini farkedip bu projeye basladim.

Ben gunesli yaz mevsimi kisa surdugu icin genelde taa yilbasinda tohumdan fide uretip mayis gibi disariya koyuyorum ve boylece temmuz agustos aylarinda bol bol meyve aliyorum. Tavsiye edildigi gibi son dondan sonra ektigim fideler eylul sonunda meyve vermeye basliyor ama hem tek tuk meyve aliyorum hem de son meyveler soguktan mor renk almaya basliyor.

Eger bu projem hakkinda tutacagim gunlugun yeri bura degilse kusura bakmayin. Inanin hem forum kurallarini okudum hem de en guzel basligi aradim. Evet maceraya baslayalim. Bu arada yapacagim lamba henuz plan asamasinda, parcalarin bir kismi geldi ve digerlerini bekliyorum baslamak icin.

redbullah beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2015, 22:16   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Led kullanmamin sebebi hem fazla enerji kullanmamak hem de olusacak isinin zararlarini onlemek. Enerji kullanimi dogaya cok zarar verdigi icin led lamba kullanmak konusunda kararliyim.

Oncelikle ise bitkilerin ihtiyac duydugu dalga boylarini arastirmak ile basladim. Uzun arastirmalardan sonra bitkilerin ihtiyac duydugu dalga boylarini bulup bu isigi veren led lambalari buldum. Led lambalari diger lambalardan ayiran en onemli ozellik, led lambalarin tek dalga boyunda isik uretmeleridir. Bir floresan lamba gokkusaginda bulunan butun dalga boylarini uretirken, isigi ona cok benzeyen beyaz bir led lamba, sadece beyaz rengi uretir.

Lafi uzatmadan bitkilerin ihtiyac duydugu isigi veren ledlerin kodlarini yazayim;

Derin kirmizi 650-670nm
Asi kirmizi 620-630nm
Derin mavi 440-450 nm
Asil mavi 450-475 nm
Saf beyaz 9600k
UV ultraviole (bazi hormonlari tetikliyor ve bakteri, mantar gibi seylere karsi koruyor)
IR kizil otesi (yine bazi hormonlari tetikliyor ve buyumeyi hizlandiriyor)

Bu son iki isik turu insanlarda kanseri tetikledigi icin kullanmiyacagim. Buyuk ledler kullanacagim icin, ayni siraya o buyuklukte kullandigim bir uv veya ir led lamba, gereginden cok daha guclu olacaktir. Ben 10 watlik kuvvetli ledleri kullanacagim. Kucuk 5 mm lik led lambalari kullananlar araya bikac tane ir uv ledleri serpistirerek lambanin etkisini daha iyi hale getirebilirler. Bu durumda lamba gunes isigina ihtiyac duymadan da bitki yetistirmeye elverisli hale gelecektir. Benim yapacagim lamba olan gunese destek mahiyetinde olacagi icin uv ve ir isiklari eklemedim (bu isiklar ledden gelince, isik acisi dar oldugu icin, gunese gore daha tehlikeli).

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2015, 22:51   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Lambalar buyuk oldugu icin isigin dagilimi cok onemlidir. Isiklari dagitirken asil amac, isik yere dustugunde ayni karisimi vermesidir. Bu renk kirmiziya yatkin bi mor renktir. Ben elimdeki ledleri oranlarina gore en iyi sekilde dagitmaya calistim. Ledlerin pozisyonu ekledigim resimdeki gibi yapmayi dusunuyorum;



Bu arada bugun yaptigim bi test sonucu 10 watlik lambalarin cok kuvvetli olduguna karar verip 3 watliklarla degistirdim. Kucuk 5mm lik led lambalar kullananlar, ledler kucuk oldugu icin bu isik dagilim isini bana gore daha saglikli yapabilir.

Bu 5mm lik siradan bir led lambasi (led aslinda lamba degil bir diyottur)

redbullah beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2015, 23:13   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Kucuk bi ayrinti vermek istiyorum. Asi kirmizi (rebel red) rusyadaki kizil ordu isyanlarini cagristirdigi icin devrim kirmizi denmistir. Asil mavi de (royal red) ingiliz donanmalarindan almistir ismini.

Bu arada yapmak istedigim lambayi biraz anlatayim. Lambanin kirmizi ve mavi kanallarini ayri devrelere baglayacagim. Boylece kirmizi ve mavi isik oranlarini azaltip arttirarak, degisik aylarin degisik isik oranlarini canlandirmayi dusunuyorum. Bu islemi tek dugmeyle yapacagim, yani programlanabilir bir chip ekleyerek, mesela tek dugmeyi mayisa cevirince mayis ayinin isigini hesaplayip kirmizi ve mavi isiklari ona gore azaltip arttirsin, birbirlerine oranini degistirsin istiyorum. Ayrica kucuk bir ekranda da hangi ayin canlandirildigini da gormek istiyorum. Bu is icin Hitachi marka kucuk bir lcd ekran kullanicam. Fiyati 5 dolari gecmiyor ve piyasadi programlanabilir chiplerin yuzde yuzu ile uyumlu.

Ben programlanabilir chip olarak arduinoyu sectim. Hem basit oldugu icin hem de c dilinde yazilim yapilabildigi icin hem de uyumlu bircok parcasi bulundugundan ilerde gelistirilebilecegi icin (mesela ilerde cep telefonumdan isigi degistirmek veya isyerindeyken bitkilerime bakmak icin kucuk bi kamera ekleyebilirim tabi bunlari hayal ediyorum. emekli olana kadar bunlari yapacak vaktim olmayacak, olsa da hanim bisey bulup yine evden cikmamizi saglayacak) arduino uno isimli duzenegi sectim. Arduino yuksek vatajli devreleri idare edemeyeceginden, isiklar ayri bi devre uzerinde, programlanabilir chip ve ekran ayri bi devre uzerinde olup birbirleri ile yine de iletisim kurabilecekler. Aslinda bu projenin tek zor kismi bu. Kontrol islemini de PWM denen ozelligi ile yapicam (meslektaslar icin, PWM analog bir port uzerinden dijital iletisim kurmaya yarar).

Alacagi malzemeler;
Leds

3W philips lumiled ledler;



5 x 3w 650-670 nm

5 x 3w 620-630 nm

2 x 3w 440-450 nm

2 x 3w 450-475 nm

1 x 3w 9600K


Drivers

1 x 30W 12V dimmable driver

1 x 12W 12V dimmable driver

Serada da kullanabilirim, o yuzden neme dayanikli olmasi lazim;



Others:

1 x Arduino UNO



1 x Potentiometer (turkcesini bilmiyorum, cevirilen bir dugme turu. Bir anahtar misal 0 kapali 1 acik degerlerini veriyorken, bu dugme %0 dan %100 e kadar butun degerleri veriyor. Eski tvlerin ses dugmeleri gibi. Bu dugme sayesinde mesela haziranin sonunu canlandirdigim gibi nisanin basini da canlandirabilecegim)

Resmi;



1 x Hitachi LCD ekran

redbullah beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2015, 23:20   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Ayrica programlama ile ilgilenmeyenler icin anlamsiz olabilir ama bugun ustunkoru olarak lambanin yazilimini da yazdim. Burada bulunsun diye ekliyorum, umarim forumun kurallarina aykiri bir durum olmaz.

#include <LiquidCrystal.h>


int intR5Pin = 2;

int enaPin = 3;

int lcdD4 = 4;

int lcdD5 = 5;

int lcdD6 = 6;

int lcdD7 = 7;


int redChan = 2;

int bluChan = 1;

int potChan = 0;


LiquidCrystal lcd(2, 3, 4, 5, 6, 7);


void setup(){

pinMode(intR5Pin, OUTPUT);

pinMode(enaPin, OUTPUT);

pinMode(lcdD4, OUTPUT);

pinMode(lcdD5, OUTPUT);

pinMode(lcdD6, OUTPUT);

pinMode(lcdD7, OUTPUT);


lcd.begin(16, 2);

lcd.print("Current level:");

}


void loop(){

potVal = analogRead(potChan);


redVal = map(potVal, 0, 1023, 0, 255);

bluVal = map(potVal, 0, 1023, 255, 0);

lcdVal = map(potVal, 0, 1023, 0, 12);


lcd.setCursor(0, 1);

lcd.print(lcdVal);


analogWrite(redChan, redVal);

analogWrite(bluChan, bluVal);

}

Bu kodlari programlanabilir Arduino UNO chip uzerine yukeleyecegim, bu sekilde isik acildiginda ekleyecegim dugme (potentiometer) sayesinde hem kirmizi ve mavi kanallarin ne kadar isik vermesi gerektigi hesaplanacak, hem de ekranda kacinci ayi canlandirdigimizi gorebilecegiz. Bu arada yazdigim algoritma cok basit, baya gelistirilmesi lazim. Bunun icin mevsimlerin isik oranlari ve miktari uzerine biraz arastirma yapmam gerekiyor. Isin kotu tarafi, iklime gore de bu oranlar degisiyor. Belki ilerde bu sisteme degisik iklimleri secebilecegim bir dugme daha eklerim. Boylece istersem sibirya mayisini, veya ispanya cebelitarik kasimini canlandirabilirim.

redbullah ve Plan B beğendi.

Düzenleyen flying dragon : 20-01-2015 saat 23:54 Neden: yazilim hatasi
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2017, 21:10   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-10-2017
Şehir: Antalya
Mesajlar: 19
Proje ne durumda? Güncelleme var mı?

Plan B Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2017, 09:43   #7
Ağaçsever
 
tnkirca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 41
Gerçekten çok ilginç geldi. Eğer olumlu yönde bir gelime varsa eğer daha büyükleri de yapılabilir. Işık sorunu yaşanan sert kış gören yerlerde kullanılabilir. Masraf bakımından ise fazla bir şey tutmayacağını düşünüyorum hali hazırda kullanılan malzemelerin fiyatları aşağı yukarı belli. Kaldı ki bir sefer yapıp uzun yıllar kullanılacağından fayda-maliyet hesabı yapıldığında gayet makul olacağı kanısındayım. Neredeyse 3 yıl geçmiş üstünden ama proje sahibi umarım burayı görür ve aydınlatır bizi.

tnkirca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
lamba, led lamba ile tarım, sera

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024