agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni14Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-07-2014, 18:38   #31
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Karisik olmadi Sn h_dogan, gayet guzel aciklamissiniz. Hem sizin hem Sn MeyveliTepe'nin soyledigine ek sunlari soyleyebilirim:

1) Sadece GDOlu tohum satmak icin degil almak icin de izninizin ve bol miktarda paranizin olmasi lazim.

2) Internetten ya da tohum paketinden resmine ya da verdigi meyvelerin tadina bakarak bir tohumun GDOlu olup olmadigini anlayamazsiniz ama zaten en azindan simdilik kucuk ureticiye/ev kullanicisina yonelik olarak tek pakette ve her pakette 15-20 tohum olacak sekilde GDOlu tohum satisi bildigim kadariyla soz konusu degil. Varsa bile, her tur icin onlarca GDOlu tohum cesidi yok. Misirda, domateste vs uygulamada basarili bulunan ve ekilen cesitlerin listesi bellidir (liste konusunda detayli bilgim yok ama zaman zaman internetteki haberlerde de goruluyor).

3) GDOlu tohuma karsi tohum sirketleri bazi koruma mekanizmalari gelistirmistir. Arzu eden sirketler, benim de imzaladigim Safe Seed Pledge (Guvenilir Tohum Sozlesmesi)'i imzalarlar (bu ABD icin). Council for Responsible Genetics, bu metni imzalayan sirketlerin listesini kendi internet sayfasinda yayinlar. Siz de tohumu satin alacak kisi olarak ve emin olarak almak istiyorsaniz, bu listeye bakar tohumunuzu ordan alirsiniz. Bu internet sayfasinin herhangi bir baglayiciligi yoktur (buraya bir para da odemiyorsunuz) ama sozlesmeyi imzalayip aksi durumda hareket ederseniz, sirket olarak ticari sorun yasarsiniz. Sozlesmeyi imzalamayan sirketler de GDOlu tohum satiyor diye bir sart yoktur; imzalamamalarinin turlu turlu nedenleri vardir; o sirketlerin arasinda da GDOsuz tohum satanlar vardir.

Sozlesmenin metnini sanirim ilk defa ben Turkce'ye cevirdim (Turkiye'de boyle bir standart olmadigi hatta kucuk olcekli tohum sirketi olmadigi icin, bu metnin simdi bir anlami olmayabilir ama en azindan ilerisi icin fikir verir):

Herkesin GDO endişesinden arınmış, güvenilir tohumlara ulaşma hakkının olduğunu düşünüyoruz ve tam da bu yüzden Güvenilir Tohum Sözleşmesi'ni (Safe Seed Pledge) imzaladık. Aşağıda sözleşmenin bizim hazırladığımız Türkçe çevirisini bulabilirsiniz:

"Tarım ve tohum hayatımızın temelini oluştururlar. Bu temeli, gelecek nesillere güvenilir ve genetik bakımdan duraylı kaynaklar aktarmak amacıyla korumalıyız. Seçme hakkını elinde tutmak isteyen bütün çiftçiler, bahçe sahipleri ve tüketiciler adına,



Genetiğiyle oynanmış olduğunu bildiğimiz tohumları veya bitkileri alıp satmayacağımızı taahhüt ederiz.



Genetik materyallerin doğal üreme yolları dışında ve bitki cinsleri, aileleri ve alemleri içinde mekanik yollarla transferi ekonomik, politik ve kültürel tehditlerin yanısıra büyük biyolojik riskler taşımaktadır. Genetiğiyle oynanmış çeşitlerin piyasaya sürülmeden önce yeteri kadar test edilmediği kanaatindeyiz. Genetiğiyle oynanmış tohumların taşıdığı olası risklerin daha iyi değerlendirilebilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Dahası, daha sağlıklı toprak koşullarının, genetik çeşitliliğin zenginleştiği tarımsal ekosistemlerin ve nihayetinde sağlıklı insanların ve toplumların oluşumuna olanak sağlayan tarım faaliyetlerini desteklemek istiyoruz."


Düzenleyen birnefestoprak : 22-07-2014 saat 19:21
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024