agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler
  • 6 Gönderen redbullah
  • 5 Gönderen redbullah
  • 2 Gönderen efor

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-04-2014, 07:14   #1
Ağaç Dostu
 
redbullah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 150
Patlıcana Domates aşılama...

Yabancı kaynaklardan okumuştum.Patlıcan üzerine Domates aşılandığında,bitki mantarlara,hastalıklara,haşarelere ve kuraklığa daha dayanıklı oluyormuş. Tadı hakkında bilgi yok. Ben de tarımcılarda satılan viyollerdeki patlıcan ve domates fidelerinden aldım. Ekecek yerim olmadığı halde sırf merakımdan ikisini aşıladım. Önce solmuş gibilerdi,daha sonra canlandılar. 4-5 gün kaynamalarına yetti. Aşılanmasıda çok kolay.

Name:  1.jpg
Views: 4629
Size:  64.2 KB

Name:  2.jpg
Views: 4953
Size:  57.1 KB

redbullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2014, 16:35   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Karabük
Mesajlar: 69
güzel bir çalışma ama yöntemini anlatmadıktan sonra sadece görsellikte kalmış

efor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2014, 16:52   #3
Ağaç Dostu
 
alimallah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
Lütfen başardığınız işi detaylarıyla anlatır mısınız?
Selamlar

alimallah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2014, 07:08   #4
Ağaç Dostu
 
redbullah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 150
Değerli arkadaşlarım,öncelikle aşılayacağım Patlican ve Domates fidelerinin boylarının 10-15 cm.arasında olmasını ve Viyol içerisinde olmasını tercih ediyorum.Genelde Tarım ilaçlari dükkanlarında viyolde satılıyor.

Evvela patlıcanı ilk çıkan iki yaprakların (Çenek) hemen altından bir jilet ile kesiyorum. Daha sonra bir cm.kadar yarıyorum.

Daha sonra Domatesi, kestiğim patlıcanın kalınlığına uygun yerinden kesiyorum. En üstteki en küçük yaprağı kalacak şekilde diğer yaprak ve tomurcuklarını kesiyorum.

Kestiğim alt ucunu iki tarafından bir cm. kadar alarak V şekline getiriyorum. Tıpkı ağaçlardaki Yarma Aşı gibi bu kestiğim ucu, daha önce ortadan yardığım patlıcanın arasına sokuyorum.

Bende resimde görülen özel mandallar var.Bunlarla patlıcanda yardığım yeri arasında domates fidesi olmak üzere iki yanından tutturuyorum.Bu mandaldan bulamazsanız,kız çocukları için tırnak büyüklüğünde küçücük saç tokaları var.Onunlada tutturabilirsiniz.

Sonrada üzerini örtebileceğiniz, sera benzeri bir kaba koyarak iki-üç gün bırakın.Kabın tabanı sulu olsun.Birde 4-5 gün hergün fidelere fısfıs la su püskürtün.Üçüncü gün dışarı alabilirsiniz. Ama ekim için biraz büyümesini bekleyin.

Şimdi ise yaptığım daha kolay bir usul var .Onunda yapılışı şöyle.

Yine viyolde ,yukarıda anlattığım gibi fideleri alın. Bir de süt kutularının yanında içmek için pipetler var. Bu pipetlerden 1,5 cm kadar uçları 45 derece eğimli fakat eğimler ters tarafa bakacak şekilde parçalar kesin, fideler kaynadığında rahat çıkarabilmek için boylamasına yarın.

Dikkat edeceğimiz bir husus var. Fidelerimiz pipetin içinde fazla ince kalmasın ama ince kalırsa pipeti boyuna kestiğimiz yerden birbirinin altına sokarak sıkıyoruz, böylece iç çapı daha daralıyor. Hatta birazda pipet dar gelirse daha sağlam tutuyor.

Patlıcan fidesi yine ilk iki yaprağın hemen altından, fakat bu sefer 45.derece eğimli olarak jiletle kesiliyor. Domates fideside yine patlıcanın kalınlığının aynı olacak yerinden 45.derece kesiliyor.

Pipete önce patlıcanın ucunu yarıya kadar sokuyoruz. Üst taraftanda domatesi sokuyoruz. Fakat kestiğimiz 45.derecelik her iki yüzey birbirine tam örtüşecek. Onun için pipetin uçlarını altı bir tarafa üstü bir tarafa olmak üzere eğri kestik. Gövdeleri bu kesimlere göre sokarsak kesilen yüzeylerde birbiriyle kaynaşmak üzere tam örtüşürler.

Bundan sonra yapacağımız işlemler yukarıda ilk aşı şeklinde anlattığım gibi uygulanacak. Domates fidesi yaprak sürünce sarsıntısız bir şekilde pipet parçası kestiğimiz yan tarafından çıkarılacak. Yeteri kadar büyüdüğünde ekilecek.
Esenlikler diliyorum..


Düzenleyen redbullah : 15-04-2014 saat 15:21
redbullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2014, 07:57   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Karabük
Mesajlar: 69
bende bu sene aşılama işine merak saldım.başlıkta patlıcana domates aşılanması anlatılmış ama ben domates kökünün daha güçlü olduğuna inandığım için tam tersi durumun yapılması taraftarıyım. ben daha değişik birşey denedim. biraz uçuk fikir oldu ama şimdilik sonuçlarını bekliyorum. internetten calibrachoa çiçeği siparişi vermiştim. çiçekler bir türlü gelişip kök salamadılar. çoğuda soldu. araştırdığımda clibrachoanın patlıcangiller familyasından olduğunu öğrendim. bu çiçeğin dallarından alıp patlıcan fidesine aşılama yaptım. bugün üçüncü gün şu an aşılanan çiçek dallarında herhandi bir solgunluk yok. bakalım ilerleyen günlerde ne olacak. tutarsa süper birşey olur. kendisininkine göre çok daha güçlü patlıcan kökünde yetişen çiçeklerim olacak. yöntem olarak başlıkta anlatılan pipetle yapılan aşılamayı, ince olan dallar içinse yarma aşıyı denedim.ayrıca kabak fidesine salatalık aşıladım

alimallah ve redbullah beğendi.
efor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024