agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni15Beğeniler
  • 3 Gönderen Cymbelina
  • 2 Gönderen Cymbelina
  • 3 Gönderen Cymbelina
  • 2 Gönderen Cymbelina
  • 2 Gönderen dağçiçeği
  • 1 Gönderen Cymbelina
  • 2 Gönderen dağçiçeği

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-05-2013, 18:50   #1
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Vapurdumanı - Çelik ile çoğaltma

Geçen yıl paketli tohumunu aldığım bu bitkiyi oldukça sevdim ancak tohum haricinde başka ne şekilde çoğaltılacağı hakkında bir bilgim yoktu. Forumdaki ilgili başlıkta da benzer bir bilgi bulamadım. Daha önce bunu denemiş arkadaşlarımız var ise, onlar da tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim.

Vapurdumanını 2012 baharının sonları gibi ekmiştim ve biraz tecrübesizlik, biraz da başka sebeplerden şaşırtma ve sonrasında epey zor büyüdü. Ancak kendisi bir savaşçı. Tüm yaz ve sonbahar büyümekle uğraştı, tomurcuk bile veremedi. Nihayet kışın ortasında tomurcuk yapmaya karar verdi bizim şaşkın Bu arada elbette kış gelince balkondan içeri, salona transfer olduğunu söylemeliyim. Zaten sonrasında olanlar oldu.

İlk ekleyeceğim resimler kışın ortasında çekilmiş ve en güzel hali. Bu arada saksı belki de gereğinden büyüktü ve tek bir kök olarak o saksıda gelişti.

Eklenen Resimler
  
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 19:18   #2
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Üstteki resimlerde görülen tomurcuklar çok şirin, minik ponpon gibi çiçeklere dönüştü. Herşey gayet iyi gidiyordu...ta ki hain beyaz sinek hayatımıza girene kadar. Kendisiyle ilk kez tanıştım ve hala evde bir yerlerde yaşadığını düşünüyorum çünkü ilaç, şu bu, bitmiyor bu namussuzlar, bir bit artık, değil mi? Yok.

Forumda daha önce evde ilaç yapımı konusunu okumuştum ama hiç uygulamak zorunda kalmamıştım. Bu iğrenç hayvanat önce bu güzel çiçeğin yapraklarında su tanecikleri gibi yapışık birşeyler salgılayarak belli etti kendini. Çok telaşlandım. Forumdan birkaç arkadaşıma mesajla konuyu danışıp yardım istedim, sağolsun arkadaşım Dağçiçeği imdadıma yetişti, kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Onun verdiği tariflerden birini denedim, ilk kez yaptığım için de korka korka fısfıs yaptım ama pek faydası olmadı ya da ben beceremedim.

Yaptığım fısfıs neticesinde ve belki de beyaz sineğin verdiği zarardan ötürü resimlerde görülen o büyük yeşil yaprakların hepsi kurudu, kavrulur gibi oldu. Hem bu yaprakları hem de sineğin olduğu yaprakları mümkün mertebe toplamaya çalıştım. Neticede çiçeğim biraz kel kaldı, sadece yeni çıkan küçük yaprakları kaldı üzerinde. Ancak o yaşamaya, ben de onu sulamaya devam ettim. Tabi sonra, onu bir köşede bırakıp ihmal ettim.

Aklım başıma geldiğinde iş işten geçmiş oldu biraz. Bu sinekoğlusinek beyaz sinek, gene üşüşmüş benim vapurdumanıma Adam üs kurmuş resmen. Dedim artık bu böyle olmayacak. Tekrar ev yapımı ilaç denemek istemedim, yaprakları tüylü bir bitki olduğu için belki de iyi gelmiyordur fısfıslama diye düşündüm.

Burada ilgili başlıkta dallarından çelik alarak üretilip üretilemeyeceği bilgisine rastlayamadım, belki de ben göremedim. Çiçeğin gövdesi bir kalem kalınlığında idi. Yukarıda bu gövde bir çatal, Y harfi gibi ikiye ayrılıyordu. Gövdenin toprağa yakın kısımlarında ise, çok küçük ve kısa birkaç dal vardı ve odunsu değildi.

Ben de hem budamaya hem de çelikle çoğaltmayı denemeye karar verdim.

Bu resimlerde gövdenin şeklini, küçük dalları ve hatta kararmış yaprakları görebilirsiniz.

Eklenen Resimler
   
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 19:39   #3
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Vapurdumanı mevsimlik bir çiçek olarak geçiyor çoğu yerde. Ancak ben kışın da içeriye alarak yaşatabildiğime göre çok yıllık sıfatını hakettiğini düşünüyorum.

Gelelim çelik alma işlemimize.

Bir maket bıçağı ile, resimde de görülen, gövdenin alt kısımlarındaki kısa dallardan 2 tanesini gövdeyle birleştiği yerden kestim. Bu kestiğim dallardan bir tanesini 0.5 litrelik bir pet şişenin içinde suya koydum, mutfak penceresine yerleştirdim.

Bir başka 0.5 litrelik bir şişeyi kısa kalacak şekilde kesip içine göz kararı toprak+kum karıştırdım. Diğer minik dalı da bu toprağa dikip öğleden sonra güneş alan başka bir pencereye koydum.

Daha başka ne denenebilirdi? Resimde görülen gövdeyi biraz kısaltıp budamaya, çıkacak olan parçayı da dikmeye karar verdim. O uzun ve Y şeklindeki gövdenin üst kısımlarında görülen kurumuş çiçek ve yaprakların olduğu tepe bölümünü kestim - verev biçimde. Alttan da gövdenin ortasından verev biçimde kestim. Böylece elimde Y harfine benzer, alttan ve üstten verev şeklinde kesilmiş, üzerinde hiçbir yaprak ve yan dal olmayan bir parça olmuş oldu. Bunu da bir başka pet şişenin içine toprağa diktim. Pet şişenin üst kısmını da sera etkisi olsun diye tekrar şişeye bantladım.

Tutup tutmayacağını bilmediğim için denemek istedim. Bu üstünü kapattığım şişedeki, üzerinde hiç yaprak olmayan ve alttan-üstten kesilmiş parçada herşey normal görünüyordu ama nemden ötürü toprak yüzeyinde küf gibi bir şey belirmeye başlayınca kapağı tamamen açtım. Bu arada bu şişeden devşirme minik saksıyı - bilemediğim için- habire gezdirdim. Bir kalorifer peteğinin üzeri, bir güneş görmeyen bir yer, bir pencere önü. Sonuç olarak, zaman içinde bu parça tutmadı, köklenmedi. Ancak, uygun koşullarda neden denenmesin?

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 19:51   #4
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Evet, şimdi gelelim o alttan kestiğim minik dalların akıbetine.

Bunlardan, toprağa dikmiş olduğum minik dalı sulamaya devam ettim. Gene beyaz sinek gördüm yapraklarda, peçeteyle aldım, ama çok zor oluyor. Sonunda terkettiler - belki de şimdilik.

Ve bu minik dal tuttu, köklendi arkadaşlar. Üzerinde 2-3 yaprak vardı sadece, yavaş yavaş da olsa yeni yaprak çıkarmaya başladı. Koyduğum yeri değiştirmedim hiç, üstelik o pencereyi de sık sık açmama rağmen, yani kısmen soğuk hava da görmüş oldu.

Şimdi de onun resimlerine bakalım.

Eklenen Resimler
   
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 19:54   #5
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Şu an bu dal biraz daha büyüdü, onu bir saksıya aktardım. Yeni çıkan yaprakları nispeten biraz daha büyük ve sağlıklı görünüyor, çok şükür, maaşallah diyeyim. Arada beyaz sinek var mı diye kontrol ediyorum. Artık balkona çıkarmak istiyorum ama balkonda da mutlaka bir başka zararlı peydah oluyor (şu an kasımpatı istila altında). O yüzden çıkarmaya da korkuyorum.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 20:04   #6
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Ve geldik suda köklendirmeye çalıştığım dala. Bu arkadaş uzun müddet öylece takıldı suyun içinde, kök filan olmadı. Sürekli kontrol ettim, bakıyorum yok, bakıyorum yok. Sonunda "Ne halin varsa gör" diyerekten onu öyle suda terkettim. Aradan epey zaman geçti, bir gün o pencere önüne koyduğum su şişesini alırken baktım bizimki köklenmiş. Hem de ne kök, upuzuuun Rapunzel gibi kök şaşırttı beni kerata.

Şimdi de onun resimlerine bakalım:

Eklenen Resimler
    
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 20:15   #7
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Bu suda köklenen daldaki yapraklar diğerine kıyasla daha açık renkti. Işık alan pencere önünde olmasına rağmen diğeri gibi direkt güneş ışığı alamadı, sanırım ondan oldu.

Bu resimleri çektikten sonra (yaklaşık 1 - 1,5 ay öncesi) kendisini suya geri koydum çünkü o esnada işim gücüm vardı, dikmeye fırsatım olmadı. Nasıl olsa suda ve köklü diyerek bıraktım onu. Bir müddet daha böyle devam etti ama bir süre sonra nasıl oldu bilmiyorum (ya da ben farketmedim) bir gece içinde üstteki yapraklar ve gövdenin üstünden aşağı doğru tamamen karardı, belki o an dikebilseydim olurdu ama o gün de dikemedim. Ertesi gün tamamen kurudu Kuruma- kararma gövdenin en altına kadar ulaşmadığı için belki şansım vardır dedim, köke çok yakın şekilde kuruyan kısmı kopardım, kalanı diktim ama maalesef yaşamadı.

Şu an için tek tesellim diğer büyüyen dal.

Bir de elbette budama sonrası saksıda kalan kalem gibi parça vardı, o da diğer tesellim. Onu sulamaya devam ettim arada. Üzerinde hiç yaprak ve dal bırakmamıştım. Şimdi şu son günlerde minnacık yapraklar sürmeye çalışıyor gene gövdenin toprağa yakın kısımından. Bakalım belki geç de olsa tamamen yeni yaprak ve dallar çıkartır o da. İnşallah diyelim.

Böylece, insanlık için küçük ama benim açımdan büyük bir adım atmış oldum. Demek ki Vapur dumanı çelik ile çoğaltılabilirmiş, üstelik benimki bunca badire atlatmışken yaşabiliyorsa, sizler çok daha kolay gerçekleştirebilirsiniz köklendirmeyi.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 21:13   #8
Ağaç Dostu
 
dağçiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2011
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 1,330
Arkadaşım süper bir çalışma olmuş. Tebrik ederim.
Bence suda köklenen dalın daha açık renk yapraklara sahip olmasının sebebi suyun yeterli gıdayı sağlayamaması. Bitki bütün enerjisini köklenmek için harcamış ve yeterli gıdayı alamadığı için ölmüş olabilir ne dersin ?
Fısfısladığın ev yapımı ilacının işe yaramamasına çok üzüldüm. inşallah bir daha bu inatçı yaratıklarla uğraşmak zorunda kalmazsın. Benim de küpe çiçeğimde görmüştüm bunlardan bir iki tane. Ama nedense kayboldular ya da ben dikkat etmedim. Bu beyaz sinekler lahanayı çok seviyor galiba bu akşam lahanalarımı sularken bir sürü sinek havalandı lahanalardan.

dağçiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 23:33   #9
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Hocam çok teşekkür ederim.

O suda köklenen dal son anda harakiri yaptı, ne bileyim niye öyle bir gecede öldürdü kendini???. Çok fazla uzun süre kaldı suda evet de son anda o hareketi hiç beklemezdim kendisinden. Ama hiç değilse, suda da köklenebileceğini öğrenmiş oldum. Bu arada, beyaz sinek arkadaşımız beyaz olduğundan mı nedir ustalıkla saklanıyor evde, illa bir yerlerden çıkıyor, diğer çiçeklerini de kontrol et bence.

Emine Akman beğendi.
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2013, 10:09   #10
Ağaç Dostu
 
dağçiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2011
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 1,330
Rica ederim çekirge
Ben gözlerimi sekiz açayım bundan sonra en iyisi. Zaten yaprak bitleri ile yine başım dertte. Kalanşoelarımı bastılar pis şeyler. birde beyaz sinekle uğraşmak istemem.

dağçiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024