agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-12-2006, 14:02   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Cevizin Çoğaltılması

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Çiftçi Teknik Dökümanı

CEVİZİN ÇOĞALTILMASI
1. Generatif (Tohumla) Çoğaltma

Tohumla yapılan çoğaltmalarda meydana gelen yavru bitkiler, ana bitkinin hemen hemen hiçbir özelliğini taşımazlar. Bu nedenle cevizlerde tohumla çoğaltma, anaç veya çöğür eldesi ve ıslah çalışmaları dışında, genetik açılım nedeniyle, tercih edilen bir çoğaltma yöntemi değildir.

Tohumlarda Aranacak Özellikler

Tohum olarak kullanılacak cevizler:
  • Dolgun olmalı
  • Gelişmeleri tam olmalı
  • Sağlıklı ve iyi gelişmiş ağaçlardan alınmalıdır
  • Herhangi bir nedenle zarar görmüş meyveler tohumluk olarak kullanılmamalıdır.
Tohumların Katlanması

Tohumların soğuklama gereksinimlerini karşılamak, engelleyici etmenleri gidermek, tohum kabuklarını yumuşatmak, embriyonun su ve oksijen alımını kolaylaştırarak çimlenme güçlerini artırmak ve çabuklaştırmak amacıyla nemlendirilmiş ortamlarda saklanmalarına katlama denilmektedir. Tohumların katlanmasının genel avantajı, tohum çimlenmesine engel olan etmenlerin etkilerini gidererek erken ve düzenli bir çimlenmenin sağlanmasıdır.

Katlama başlangıcı yetiştiriciliğin yapılacağı yerde toprağın tava gelme durumuna göre tayin edilir.

Katlamada bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonrada bir sıra tohum bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları sıcaklığı 0- 80C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb gibi ortamlara alınırlar.

Cevizlerde tohumların katlanma süresi, çeşide göre, 60- 90 gün arasında değişir. Tohumun sert kabuğu çatlayıp kök ucu göründüğü zaman katlamaya son verilir. Tohumlar toprağa kendi büyüklüğünün iki katı kadar derinliğe ekilirler. Tohum ekiminden sonra çöğürlerin iyi bir gelişme gösterebilmesi için çöğür parsellerinde başta yabancı ot temizliği olmak üzere, sulamaya özen göstermek gerekir.

Çöğürlerin sökümünden bir süre önce, dinlenme döneminde kazık köklerin kesilmesi, saçak kök oluşumunu geliştirerek şaşırtmada tutma başarısını artırır.

2. Vegetatif Çoğaltma

Genetik açılım nedeniyle tohumla çoğaltmanın yapılamadığı cevizler vegetatif yollarla çoğaltılır. Cevizlerde aşı tutmasının zor olmasına rağmen günümüzde geçerliliğini koruyan vegetatif çoğaltma metodu aşı ile çoğaltmadır.

Aşı ile Çoğaltma

Aşı Başarısına Etki Eden Faktörler

Sıcaklık:
Ortam sıcaklığının 23- 30 0C arasında olması, cevizlerde aşı başarısının arttırmaktadır.

Nem: Ortamın nemli olması aşıda başarıyı olumlu yönde etkilemektedir.

Aşıcının deneyimi: Cevizlerde aşı başarısı öteki meyve türlerine göre genelde daha düşük olduğu için aşı yapan kişinin deneyimi ve becerisi aşı başarısında çok önemlidir.

Aşıda kullanılan malzemeler: Kullanılan malzemeler kaliteli olmalıdır. Örneğin bıçak yüzeyi çok düzgün ve tek darbede kesecek şekilde çok keskin olmalıdır. Aşıyı sarmak için tercihen pamuk ipliği ya da aşı bandı kullanılmalıdır.

Kalem: Sağlıklı ve iyi gelişmiş yıllık sürgünler aşı kalemi olarak alınır. Kalem üzerindeki sürmemiş gözler (tercihen 2. ile 5. gözler arası) aşıda kullanılır. Kesilen kalemler, saklanma ve de aşı yapılma sırasında mutlaka nemli bir ortamda muhafaza edilmelidir.

Aşı zamanı: Aşıda başarıyı artıran en önemli faktörlerden biri de aşı zamanı olup, gerek fidanların gerekse aşı gözü alınacak sürgünlerin kabuğunu en kolay bıraktığı zaman en uygun aşı zamanıdır.

En uygun aşı zamanını belirlemek için şu yöntem uygulanabilir; aşı sürgünü üzerindeki kabuk kaldırıldığında, gözün altında kalan büyüme noktası kabukta kalıyorsa bu göz için aşı zamanı gelmiş demektir.

Ancak büyüme noktası sürgünde yani odun dokusunda kalıyorsa bu göz için aşı zamanı geçmiş demektir. Bu durumda kabuktaki gözün altında bir boşluk meydana gelmiş olur. Aşı yapıldığı zaman kabuğun altında meydana gelen bu boşluktaki hava, aşı gözü ve çevresinin siyahlaşıp kurumasına neden olur. Bu şekildeki gözler aşıda tercih edilmezler.

Bir bölgede göz aşılarının yapılmaya başlanmasını tayin eden en önemli pratik kriterlerden bir başkası da o bölgede ekinlerin biçilmeye başlandığı zamandır. Yani bir bölgede ekinlerin biçilmeye başlandığı zaman, o bölge için cevizlerde göz aşılarının yapılabileceği zaman anlamını taşır.

Cevizlerin Çoğaltılmasında En Çok Kullanılan Aşılar:

Göz Aşıları:
  • T-Göz Aşısı
  • Yama Göz Aşısı
  • Kabuk Yama (Yüksük) Göz Aşısı
  • Yongalı Göz Aşısı
  • Yeşil odun Göz Aşısı
Cevizlerde en çok kullanılan ve en çok başarılı olan göz aşıları "T göz" aşısı ve "Yama göz" aşısıdır.

Kalem Aşıları:
  • Yan Aşı
  • Yarma Aşı*
  • Kakma Aşı
  • Kabuk Aşı
  • Dilcikli Aşı*(Şubat ortaları veya Mart başlangıcında yapılır.)
  • Dilciksiz Aşı
  • Şerit Aşı
  • Çoban Aşı
  • Kama Aşı
* Cevizlerde en çok kullanılan ve başarılı olan "dilcikli aşı"ve çeşit değiştirme aşısı olarak ta en çok "yarma aşı" kullanılmaktadır.

Name:  cev1.jpg
Views: 25173
Size:  30.7 KB
Name:  cev2.jpg
Views: 22150
Size:  23.4 KB
Name:  cev3.jpg
Views: 21231
Size:  27.5 KB
Name:  cev4.jpg
Views: 21510
Size:  15.8 KB

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2006, 15:53   #2
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Yama Göz Aşısı Fotoğrafları 1

Yama göz aşısı fotoğrafları da benden...

Name:  AŞI BIÇAĞI KALEMLER VE BAĞLAR 1.JPG
Views: 21979
Size:  57.6 KB

Name:  ANAÇ GÖZ ÇIK 2.jpg
Views: 22014
Size:  65.4 KB

Name:  ANAÇ HAZIRLIK 3.JPG
Views: 29202
Size:  58.9 KB

Name:  ANAÇ HAZIRLIK 4.JPG
Views: 21226
Size:  55.7 KB

Name:  KALEMDEN GÖZ ÇIKARILMASI 5.JPG
Views: 21787
Size:  37.5 KB

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2006, 15:56   #3
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Yama Göz Aşısı Fotoğrafları 2

Bu da devamı...

Name:  KALEMDEN GÖZ ÇIKARILMASI 6.JPG
Views: 20855
Size:  39.6 KB

Name:  AŞI GÖZÜ 7.JPG
Views: 21006
Size:  39.5 KB

Name:  AŞI BAĞLAMA 8.JPG
Views: 21432
Size:  62.2 KB

Name:  AŞI BAĞLAMA 9.JPG
Views: 20891
Size:  51.5 KB

Name:  AŞI BAĞLAMA 10.JPG
Views: 20754
Size:  47.1 KB

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2006, 15:59   #4
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Zahmet olmasın diye

Efendim siz zahmet etmeyin, burda yapılmışı var

Name:  AŞI BAĞLAMA 11.JPG
Views: 20759
Size:  56.6 KB

Name:  AŞICI MEHMET 12.JPG
Views: 20784
Size:  65.3 KB

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2006, 17:28   #5
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bu harika bir çalışma oldu Syilmaz, teşekkürler.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2006, 19:52   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Galeri: 1
İnternette rastladığım tohumdan ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili bi yazı. Cevizin kazık kökünü kesmekten ziyade kazık kök geliştirmesi gerektiğinden bahsediyor ve onun için yapılması gerekeni anlatıyor :
Alıntı:
KURAK ŞARTLARDA CEVİZ BAHÇESİ TESİSİ Sulanmayan kurak arazilerde fidan dikerek ceviz bahçesi kuramayız. Kurulursa uzun ömürlü olamazlar. Çünkü, fidanların kazık kökü söküldüğü yerde kalır, bir daha kazık kök oluşturamazlar. O zaman kökler derine gidemezler, yüzeysel kalırlar. Bu da düzenli sulama ister. Yağışların bol olduğu yıllar, az olduğu yıllar olabil1yor. İklimde olabilecek bu değişiklik ağacın düzenini etkiler. Bu nedenle bazı yıllar fazla sulama, bazı yıllar yetersiz sulama yapılır. Fazla sulanan yıllarda, sonbaharın erken donları olursa yapraklar erken dökülür, ağacın bünyesinde su kalır. Kışın bu fazla sular dalların donmasına neden olurlar. Bunun için suyu az olan yerlerde tohum ile bahçe kurup, Ayrıca sulamanın yetersiz olduğu yıllarda ağaç yeterli fotosentez yapamaz. Zira yeterli kuru madde üretemediği için dallar iyi odunlaşmaz, dokular gevşek kalır, kışın yine donarlar. Bahçemizde iyi kötü bir su kaynağı olmalıdır. Senede en az üç defa sulamalıyız.
Kaman''daki 350 yıllık Ceviz Ağacı Geliştirmiş olduğumuz özel yöntemlerle tohumdan gerek sulu, gerek yarı sulu arazi-de bahçe kurulursa, ağaç iklim koşullarından kaynaklanan suyun az ve çok oluşunun zararlarından etkilenmeyecektir. Fidanın ekolojik koşullara adaptasyonu zor olabilir. Tohumdan çıkan fidan yerinde kalacağı ve ana kucağından ayrılmayacağı için daha iyi uyum sağlayacaktır. Cevizin ömrü 300-500 sene olsa da ekonomik verimini 30-100 yaşlarında verir. Az sulanan arazilerde ceviz bahçesi tesis etmek için toprak hazırlığı önemlidir. İlkbahar, yaz, sonbahar ayları boyunca arazi ekime hazırlanabilir. Toprak normal tava gelince pullukla derince işlenir, sonra 10 X 10 metre aralık ve mesafe ile işaretlenir (Bir Dekara 10 çukur). Pullukla sürülen tarlaya bir de kazayağı çekilerek düzeltilmelidir.

Çukurlar Traktör ve toprak burgusuyla veya kepçe ile en az 100 cm derinlikte açıl-malıdır. Derinlik ne kadar fazla olursa ceviz o kadar uzun ve kuvvetli kazık kök oluşturur. Bu da toprağın derinliğindeki sudan faydalanmayı sağlar. Burgu ile çalışılırsa ve toprak nemli değilse kazılan toprağın bir kısmı tekrar çukura dolabilir. Bu toprak dışarı çıkarılmalıdır. Çukurdan çıkan toprak harman halinde çukurun başına yığılmalı, bu toprağın hacim olarak da yarısı kadar organik gübreyi yanı başına koymalıyız. Daha sonra toprak tahliline göre hesap lanacak kimyevi gübre ile iyice karıştırılmalıdır. Açılan çukur bu karışım ile tekrar doldurularak sıkıştırılmalıdır. Mezar çukuru derinliğinde hazırlanan gevşek toprak sulandıkça 20-30 cm çökecektir. Bunun için iyi çiğnenerek tohumlar tarla seviyesine ekil melidir. Bu şekilde hazırlanan çukurlara tohum ekerek kurak şartlarda ceviz bahçesi kurabiliriz. Bunun için de üç ayrı yöntem vardır. Yöntem 1- Kuvvetli kazık kök yapan her-hangi bir adi ceviz tohumlarından ve her çukura 5 adet tohum 5-6 cm derinliğe ekilir. Ekim, son-baharda (Kasım-aralık) olacaktır. Ertesi sene mart-nisanda çimlenirler. Yaz ayları boyunca bu fidanlara 3-4 defa ilk seneye mahsus üçer teneke su verilirse fidan kökleri kolayca derinlere iner. Aynı zamanda ağustos ayında aşıla-nacak kadar k alınlaşırlar. Adi cevizlerle kurulduğu için bu fidanlar yerlerinde mutlaka verimli standart Kaman cevizleri ile aşılanmalıdır. En acemi aşı ustası 4-5 fidandan birinin aşısını tutturur. Aşısı tutan fidanların en iyisi yerine bırakılır. Diğerleri yerinde kal anın köküne zarar vermeden sökülüp alınır. Sökülen bu fidanların kazık kökü olamaz. Ev bahçelerine dikilebilir, on beş gün aralıkla bu fidanlar sulanmalıdır.
Kaman Cevizi Yöntem 2- Kaman 2, 3 ve 4 nolu cevizlerin tohumları ile kurulabilir. Melez oldukları için % 75 anaya % 25 babaya benzer. Aşı yapılmalıdır. Yöntem 3- Melez olmayan, % 100 anaya benzeyen Kaman 1 ve Kaman 5 cevizleri ile kurulabilir. Aşı gerekmez, istenirse yapılabilir. Organik Gübrenin Özellikleri İyi çürümüş, sığır-koyun gübresi, sap-saman artıkları olabilir. Keseksiz olacak, kesekli ise ezilmelidir (Elenmelidir). Toprakla homojen karışabilmelidir. Tohumluk Cevizin Özellikleri Kuvvetli kök yapan cevizlerden seçilmelidir. Hasat tam zamanında yapılmalıdır, gölgede kurutulmalıdır. Teraziden geçirilmelidir. Önemli Not Not 1: Sonbaharda ekilen tohumlar mart-nisan aylarında çimlenir. Ancak kış yağışlarının yetersiz olduğu senelerde, toprağa 90-100 cm derinlikte bir adet şahit kuyu açıl-malıdır. Kış yağışları bu derinliğe inmediyse bir defaya mahsus olmak üzere beher çukura 25-30 litre suyu tankerle veya herhangi bir şeyle vermelidir. Aksi halde kuru toprakta ceviz kuvvetli kazık kök oluşturamaz. Not 2: Bilindiği gibi İç Anadolu toprakları, organik madde yönünden çok fakir, o yüzden su tutma kapasiteleri çok düşüktür. Toprağın organik madde yönünden zenginleştirmek için yeşil gübreleme yapılmalıdır. Bahçenin tesisinden itibaren en az 10 yıl, hatta ağaçların taçları gölgeleme yapıncaya kadar devam edilmelidir. Not 3: Ceviz ağaçları ekonomik anlamda verime yatıncaya kadar ara ziraatı yapıl-malıdır. En uygun olanı fasulye, pancar ve kavun tarımıdır. Yeşil gübre için kasım ayında ekim yapılacak. Nisan sonu mayıs başında sürülerek toprak altına çevrilecektir. Not 4: Aşılı köklü fidanlarla yurdumuzun Karadeniz Bölgesinde bahçe kurulması uygun olunur. İç Anadolu'da kepçe ile gübreli hazırlanan çukurlara kaliteli ceviz tohumlarından kasım-aralık ayında ekim yapılarak her çukurda çıkacak 3-4 fidana da yerinde aşı yapmalıyız. Standart Bir Cevizde Aranacak Özellikler 1- Periodisite göstermemeli. Yani bir yıl çok, bir yıl az ürün vermemeli. Her yıl muntazam meyve vermelidir. 2- Randımanı yüksek olmalı. Yani 100 kg kabuklu cevizden en az 66 kg iç ceviz elde edilmelidir. 3- Verimi yüksek olmalı. Eşit koşullara sahip normal ceviz ağaçlarına göre iç ceviz olarak 8-10 kat daha fazla ürün vermelidir. 4- Hastalık ve haşereye karşı dayanıklı olmalıdır. Sap çukuru dar olmalıdır. 5- İlkbaharda geç kalmış donlardan etkilenmemeli. Normal şartlarda üç hafta geç çiçek açmalıdır. Kendi kendini dölleyebilmelidir. 6- Kabukları ince olup elle kolayca kırılmalıdır. 7- Şiddetli kış donlarına dayanıklı olmalıdır. 8- İçleri parçalanmadan tam çıkmalıdır. 9- Sofralık cevizlerde et rengi beyaz, pürüzsüz ve yağ oranı az olmalıdır. 10- Kuvvetli bir kök sistemine sahip olmalıdır. Özellikle kurak koşullarda yaşaması için güçlü bir kazık kök oluşturmalıdır. 11- Ana gözlere ilave olarak yan gözlerde meyve vermelidir. 12- Erken meyveye yatmalıdır. Tohumdan yetişmiş olan bir ceviz, 10 yaşında ekonomik anlamda (beher ağaç 30 kg kabuklu ceviz) verime başlamalıdır. 13- Uzun ömürlü olmalı. Normal bakım koşullarında 300-500 sene yaşayabilmelidir. Böyle bir ağaç 300-350 kg kabuklu ürün vermelidir. 14- Erken hasat olumuna gelmelidir. Bu da taze ve turfanda olarak hem pahalı, hem kolay pazarlama olanağı sağlar. 15- En önemlisi de apomiks olmalıdır. Yani tohumdan üretilebilmelidir. Ayrıca aşı gerektirmemelidir. Her ceviz, standart cevizde aranan bu 15 ayrı özelliğe sahip olamaz. Kaman cevizlerinin de çoğu bu aranan özelliklerin tümüne sahip değiller. Bazıları beş tanesine, bazıları ise yedi tanesine sahip oluyorlar. Örneğin % 74 randımanıyla dünya rekoruna sahip ceviz ağacı periodisite gösterir. Yani bazı yıllar hiç meyve vermeden din lenir. Bu üretici açısından ekonomik bakımdan istenmeyen bir özelliktir. Ancak 4 yıldır sürdürülen seleksiyon çalışmaları sonucu tespit edilen beş adet ceviz ağacımız vardır ( bunlara Kaman 1, 2, 3, 4 ve 5 diye isim verildi ). Bunlardan 3 tanesi istenen özelliklerin 13 tanesine 2 tanesi ise 14 tanesine sahiptir. Bu sonuç Kaman 1 ve 5 tohumdan üretilebiliyor. Teknik anlamıyla apomiks özelliğe sahiptir. Bu ağaçlar henüz 20-30 yaşlarında olup 10-12 bin adet meyve vermektedir. Kaman Belediyesi bu cevizler ile Kaman Çiftçilerine 100 ağaçtan az olmamak üzere kapama ceviz bahçeleri kurduruyor. Örnek: İsahocalı'da üretilen KAMAN 1 tohumluk cevizin Ekim 2001 tarihli fiyatı 500.000 TL./Adet ise bir ceviz ağacından 10.000 Adet X 500.000 TL.= yaklaşık 5 Milyar'a yakın gelir elde edilmiştir. Not 1: Kaman 1 ve 5 cevizi yukarıda standart bir ceviz de aranan iyi vasıflardan sadece 14.sıradaki erkencilik özelliğine sahip değil. Not 2: Kaman 2, 3 ve 4 nolu cevizler ise 14 ve 15'inci maddedeki vasıflara sahip değildir.
kaynak

Muhtefi beğendi.
brody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2006, 22:02   #7
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
İnternet Bilgileri Yanıltıcı olabilir

Brody,
Yakın zamanda yanıltıcı ve eksik bilgilerle yazılmış bu metinlerin en azından resmi kurumların sitelerinde yayınlanalarını düzelteceğiz.
Kurak şartlarda bahçe tesis edilemez. Bu hipotezin sahibi kuralk şartlarda olmayacağına hükmetti ve rahmetli oldu. Ama eski bilgileri malesef internette bazılarının kafasını karıştırmaya devam ediyor.
Ağaçlar net onun için daha kıymetli bir platform. Bilgiler tartışılarak sorgulanıyor, ticari kaygılarla ve çıkar nedeni ile bilgiler çarpıtılmıyor. İnsanlara yanlış bilgiler verilmiyor. En azından uzmanların burada bulunma olasılığı yüksek.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2006, 22:08   #8
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Neden Yazdım

Kaynak ta verdiğin bilgilerin önemli bir bölümü eskiden tartışmalı olan bilgiler. Dikim metotları falan büyük ölçüde doğru. Fakat Kaman 1 ve Kaman 5 tohumları % 100 ana ve babaya benzer, tohumla çoğaltılabilir vs. bilgiler yanlış. Kaman 1 ve Kaman 5 'in apomiksiz olmadığı yapılan bir çalışma ile ispatlandı. Yani tohumlarından elde edilen ağaçlar biribirlerin aynısı ve ana babanın aynısı değiller. Ayrıca ceviz yaz dönemi su ihtiyacı yüksek olan bir bitkidir. Sulamazsanız kurur hele de kurak bir ekolojide. Malesef bu bilgilerin bir kısmı resmi kurumların internet sitelerinde yayınlanıyor. yakın zamanda bunları değiştireceğiz.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2006, 11:36   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Galeri: 1
Verdiğim bilgilerin doğruluğundan ben de emin o yüzden farklılıklara dikkat çekerek burada tartışmak istedim. Ben hala kazık kök mevzusunu merak ediyorum. Ceviz kazık köklü olarak mı daha iyi yetişir yoksa kazık kökü kesildiği zaman mı?

brody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2006, 09:13   #10
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Cevap

1-Kazık köklü olarak daha iyi yetişir. Ancak bu durum ağacın sadece derinlerden su almasını ve toprağa tutunmasını kuvvetlendirir.

2-Fidanların sökülürken kopan kazık kökü, ağacın kendini yenileme potansiyeli sayesinde 1-3 yıl içinde dikildiği yerde yeniden oluşur.

3-Kazık köksüz (katlamadan çıkan tohumlar kök ucu kasıtlı olarak kesilerek saçak kök oluşumu teşvik edilir) tüpte yetiştirilen saçak köklü fidanlar vardır. İlk yıllar için ağacın tutmasında etkili olan şey derinlerdeki kökleri değil sağlıklı saçak kökleridir. Kazık kök eğer çok büyük oranda tahribata uğramamışsa ağaç tarafından yeniden oluşturulur.

4-Ağaçların fidan olarak dikilmesi üstün özellikli bitkisel materyali her zaman için dikileceği arazi şartlarında yetiştirme imkanı olmamasındandır.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 08:36   #11
ahm10
 
ahmet10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-12-2006
Şehir: KOCAELİ BALIKESİR
Mesajlar: 34
Brody gönderdiği yazıyı bende okudum. bu bilgiler özellikle Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri merkezi ve o merkez kaynaklı yalova ceviz çeşitleriyle çelişiyor.Bazı kaynaklar Yalova cevizlerinin heryerde yetiştirilemeyeceğinden Türkiye geneline uygun olmadığından bahsediyor.İç cevizin bu sene olduğu gibi ceviz kabuğunu doldurmadığını ağaçların her yerde istenen gelişim ve verimi göstermediğinden bahsediyorlar. İnternette gezerken öğrendiğim kadarıyla çünkü arazi deneyimim hiç yok son zamanlarda Bilecik ve Şebin cevizlerine hızlı bir yönelme var.Birde cevizin kıyı şeritlerinde yetiştirilmemesi tavsiye ediliyor. Bunun nedeni ne olabilir Edremit körfezi ılıman yani mandalina ve zeytin her tarafı kaplamış. Bu iklimde yetiştirme nasıl olacak.


Düzenleyen ahmet10 : 21-12-2006 saat 22:56
ahmet10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2006, 20:28   #12
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Mine hanımın verdiği linkte sütyemez hocanın selekte ettiği cevizler de var.
deneyen oldu mu?
bir de3-5 yıl iyi sulama ve bakım yaptıktan sonra ağacın taban suyu seviyesini yükselttiği ve ankara bozkırında bile başarılı olabildiğini gösteren bir belgesel izlemiştim bu toprağın sesi veya ona benzer trt yapımı bir programda.
bakımını yaptıktan sonra herşey oluyor.
geçen yaz bahçeden çıkmadım su çapa ilgilendim şeftalilerle gözden çıkan şeftaliler 2 metre büyüdü. bu sene haftada 2 gün gidip suladık vs pek çapa da yapılmadı sonradan bu yıl dikilen fidanların gözleri ancak 1 metre kadar büyüdü.
hatta geçen sene büyüyen gözlerden göz uyandıktan sonra 15 aylık olduğunda meyve bile aldık.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2006, 10:26   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
Birde cevizin kıyı şeritlerinde yetiştirilmemesi tavsiye ediliyor. Bunun nedeni ne olabilir Edremit körfezi ılıman yani mandalina ve zeytin her tarafı kaplamış. Bu iklimde yetiştirme nasıl olacak.
Bildiğim kadarıyla ceviz kışın soğuklamaya ihtiyaç duyuyor. Kıyı şeritleri genelde ılıman olduğu için yetiştirilmemesinin sebeplerinden biri bu olabilir. Belki nemin de etkisi vardır.

brody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2006, 23:31   #14
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kursad Mesajı Göster
Bir de 3-5 yıl iyi sulama ve bakım yaptıktan sonra ağacın taban suyu seviyesini yükselttiği ve Ankara bozkırında bile başarılı olabildiğini gösteren bir belgesel izlemiştim.
Burada taban suyunun yükselmesinin sebebi olarak, ağaçların toprağı gölgelemesi ve rüzgar etkisini azaltmasından dolayı toprak yüzeyinden olan buharlaşmayı azaltması mı kastedilmiş acaba. Bu ilginç bir tecrübe.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2006, 23:43   #15
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Burada teknik bir hata var. Ağaç taban suyu seviyesini yükseltmez. O zaman sulanan bütün kapama bahçelerde ciddi sorunlar yaşardık.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 00:02   #16
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Mine Hanım,
Söz konusu olan kurak bir alan ise bu bana mümkün olabilir gibi geldi. İç Anadoluda (step) yağışlar nedeni ile sonbahar, kış ve ilkbahar periyodunda taban suyu seviyesi zaten yükselir (topoğrafyaya da bağlı olarak farklı durumlar oluşabilir). Ama yaz (3 ay boyunca) periyodun da yağış olmaması, rüzgar, düşük hava nemi, yüksek sıcaklıklar ve yüksek rakım (hava basıncının azalması buharlaşmayı kolaylaştırıcı etki gösterir, ama diğerlerinden daha düşük bir etkiye sahiptir) nedeni ile topraktan su kaybı (evoporasyon= buharlaşma) çok aşırıdır ve bu da taban suyu seviyesini düşürür. Bu dönemde topraktan evaporasyonla uzaklaşan su miktarı bitkiler tarafından transpirasyonla (terleme) kaldırılandan çok fazladır. Daha teknik bir ifade ile total evopotranspirasyon miktarı bu dönemde daha fazladır. Ağaçların gölgeleme (sıcaklığı düşürme) ve rüzgar kırıcı etkisinden dolayı toplam evopotranspirasyonu azaltıcı etkisi yani taban suyu seviyesindeki düşüşü azaltıcı bir etkisi olabilir. Örneğin 7-8 metreye düşen taban suyu seviyesi ortalama eski seviyesinin üzerinde 4-5 metre gibi bir seviyede kalabilir. Bu durumda taban suyunun yükselişi olarak ifade edilmiş olabilir.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 00:28   #17
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Ağaçların doğal fonksiyonları nedeniyle evopotranspirasyonun azalmasını taban suyu yükselmesi olarak adlandırmak teknik olarak çok doğru gelmiyor bana, ne dersiniz? Üstelik de dediğiniz gibi bu olay hem topoğrafya hem de toprak yapısına çok bağlıyken.

Sizin de belirttiğiniz gibi bu şekilde ifade edilmiş olabilir ama bu terim biraz da zorlama olur. Genel olarak kapama bahçeleri kurarken önemli olurluk kriterlerimizden biri taban suyu seviyesi iken, kapama bahçenin taban suyu seviyesini yükselttiğini ifade etmek bence akıl karıştırıcı olabilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 00:41   #18
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Sebahattin Bey, bu arada sizden meyve ağaçları başlığımız için bir ceviz yetiştiriciliği yazısı bekliyoruz, haberiniz olsun.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 00:47   #19
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Bunu, büyük ihtimalle,
İç Anadoludaki kurak (sulam imkanı olmayan ya da sınırlı sulama imkanı olan) şartlarda bahçe kurmanın dezavantajlı olduğu fikrini bertaraf etmek için özellikle söylemiş ve vurgulamış olabilirler.

Bana teorik olarak mümkün ve makul geldi. Bu durumun daha ayrıntılı değerlendirmesini ya da açıklamasını elimizde tam veriler olduğunda yapmak daha sağlıklı olacaktır.

Bunu iddia eden ya da söyleyenin de buraya gelebilmesi ne kadar mümkün acaba?

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 00:50   #20
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Çok haklısınız Sebahattin Bey. Belki teori sahibi gelir ve izahta bulunursa konu daha net açıklanır. Benim endişem kavram kargaşası yaşanmaması adına...

Bu arada, lütfen bir yukarıdaki mesajımı da es geçmeyiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2007, 21:01   #21
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
1-Taban suyu meselesini trt de izlemiş olabilirim. şuradan hatırlıyorum; bozkır arazide bahçe kurulduktan sonra ağaçlar büyüdükçe altında yeşil bir bitki örtüsü de oluşuyordu. gerçi pek alakası yok ama belgeselde böyle görmüştüm.

2- elimde amcama ait 9 tane ceviz tohumu var. kabukları el ile kırılabilen cinsten. dikmek için soğuk katlama yapmayı dşünüyorum. tohumları 2 ay buzdolabında bekletmeyi düşünüyorum pet şişede kum ceviz kum şeklinde, sonra su ekleyip en üste de poşet bağlamayı. yukarıda soğuklamayı 0-80 demiş. ksu.edu ya girdim orada da aynısı var.
direk dikeyim mi buzdolabında bekletip öyle mi dikeyim?
dikmek için matkapla delsem veya taşlama ile kabuğunda delik açsam?

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2007, 21:07   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kursad Mesajı Göster
yukarıda soğuklamayı 0-80 demiş.
0-8 °C olacak doğrusu. ° sembolu 0 olarak geçmiş.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2007, 21:55   #23
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Derece simgesi olarak klavyeden alt+0186 kodlarsanız derece (º) simgesi çıkar

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2007, 22:27   #24
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Mesajı Göster
Resimleri görebilen var mı?

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2007, 22:59   #25
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Resimler forum taşınırken kaybolmuş. Yeniden ekleyeceğim de resimleri bulabilirsem

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 13:27   #26
Ağaç Dostu
 
GLCN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 844
Galeri: 15
ben gecen senelerde saksıya elime geçen iki adet ceviz meyvesini ekmiştim simdi tahminni 2 senelik olan bir fidanım var boyu 20 cm kadar . Saksıda bakımı nasıl yardımcı olurmusunuz?.


Düzenleyen GLCN : 14-06-2007 saat 12:45
GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2008, 23:52   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-05-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 9
Ceviz tohumları katlama yapıldıktan sonra trakya bolgesin de hangi mevsimde veya hangi ayda tüplere ekilmelidir?

tunc59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2008, 20:25   #28
Ağaç Dostu
 
fahrikucuktas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: erzincan
Mesajlar: 192
Ceviz tohumlarını hangi boyutta poşetlere dikmek gerekir?

fahrikucuktas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2009, 04:29   #29
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Öyle bahçe filan değil benimki. Tek cevizciğim.

Nisan ya da Mayıs ayında, kırıp yemek üzere aldığım cevizi uzun saksıya gömdüm. Çok kısa sürede filizlenip yapraklandı.
Heyecandan dikkatle söküp, o sert kabuğun yaşama isteği ile açılışını inceledim hayranlıkla ve derin saksıya diktim. Bebecik yapraklarını kurutuverdi. Bu kuru tepeyi kestim, hemen yanından yeni sürgün verdi ve büyük yapraklar çıktı. 5-6 yaprak sonrası sanki suda çürümüş gibi tüm yapraklar kahverengine dönüp döküldü.
"Altı üstü 15 cm lik fide, sök yeni ceviz göm" diyemiyorum canlılığa duyduğum saygıdan dolayı.
Öldü mü acaba cevizim yoksa mevsimden dolayı normal mi bu durum? Tekrar söküp bakmaya korkuyorum. Bakmalı mıyım?
Doğduğum evin bahçesinde babamın gömdüğü cevizden koca bir ağacımız vardı; ben başaramadım sanırım.

Şimdiden teşekkürler...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2009, 20:18   #30
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Arkadaşlar kaman cevizinin çekirdeğinden çıkan ceviz fidanının.Kaman cevizinin özellikerini aynen taşıdığını söledi bi arkadaş.Ben delice olacağını düşünüyorum.Bu konuda bilgisi olanınız var mı?

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024