agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-01-2009, 21:50   #31
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Mesajı Göster
Brody,
Yakın zamanda yanıltıcı ve eksik bilgilerle yazılmış bu metinlerin en azından resmi kurumların sitelerinde yayınlanalarını düzelteceğiz.
Kurak şartlarda bahçe tesis edilemez. Bu hipotezin sahibi kuralk şartlarda olmayacağına hükmetti ve rahmetli oldu. Ama eski bilgileri malesef internette bazılarının kafasını karıştırmaya devam ediyor.
Ağaçlar net onun için daha kıymetli bir platform. Bilgiler tartışılarak sorgulanıyor, ticari kaygılarla ve çıkar nedeni ile bilgiler çarpıtılmıyor. İnsanlara yanlış bilgiler verilmiyor. En azından uzmanların burada bulunma olasılığı yüksek.
Çok eski bir yazı ama ben ne demek istediğinizi anlamadım. Yoksa bize her şeyi öğretenlere hakaret mi ediyorsunuz. Ben 1500 m. rakımlarda sincapların yemek için götürüp, yiyemediği, sonradan çıkan cevizlerden oluşan adeta orman gibi ceviz ormanlarını gördüm ve sincaplara teşekkür ettim içimden. Susuz şartlarda bir kaç yıl tankerle sulayarak bahçe tesisi amacıyla Tunceli ilinde çalışmalarda bulundum ve gayret sarfettim. Neden olmazmış. Açıklar mısınız.
İnşallah siteye giriyorsunuz ve sorularıma cevap verirsiniz.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2009, 22:40   #32
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Israrla minik cevizime ne yapmam gerektiğini soracağım. Eski bir konu; gözden kaçabilir düşüncesiyle.
Buradaki profesyonel yazışmalara göre çok basit kalıyor sorum ama olsun. Ucunda bir canlı var...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2009, 19:19   #33
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Turuncuhis, anladığım kadarıyla cevizin saksıda ve yaz aylarında çok güneşte kalmış.Saksıdaki ya da torbadaki ceviz hele bide yaz aylarında güneşten korunmuyorsa ne kadarda sulansa suyunu aldırmak çok zor.Büyüzden yapraklarını güneş yakar ,kararır ve sonra yapraklar dökülür.Ama sonra bahar geldiğinde yapraklar tekrar açar.Tahminime göre bu sebepten.Aynı zamanda cevizin özü boştur bunun da etkisi vardır.

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2009, 23:03   #34
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Sayın hlcuce,
Evet saksımı güneşten korumadım. Çünkü aynı yolla büyüttüğümüz ceviz, bahçe duvarlarını ve çevresindeki ağaçların boyunu aşana dek gelişememişti. Bunları aşıp güneşe ulaşınca hızla dal, yaprak ve meyve bakımından coşmuştu.
Bahara dek bekleyeceğim, eğer canlanmazsa söküp bakacağım köküne. Olmadıysa bir ceviz daha deneyeceğim.

Teşekkürler...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2009, 01:17   #35
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-07-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 58
Fidandaki ve yapraklarındaki kuruma susuzluktan,aşırı gübrelemekten,güneşten veya kulanılan bi ilacın etkisinden olabilir.Bunu en iyi bilebilecek olan fidanın bakıcısıdır ama bunlarla alakalı olduğunu düşünmüyorsanız.Fidanın kökünde kök mantarı veya nematod dediğimiz hastalıkta olabilir.

hlcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 22:28   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-02-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
selamlar bende cok yerde olmadına dahir yazılara rastladım benim fikrim olmadı yönundedir

warriar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 03:16   #37
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi brody Mesajı Göster
İnternette rastladığım tohumdan ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili bi yazı. Cevizin kazık kökünü kesmekten ziyade kazık kök geliştirmesi gerektiğinden bahsediyor ve onun için yapılması gerekeni anlatıyor :


KURAK ŞARTLARDA CEVİZ BAHÇESİ TESİSİ Sulanmayan kurak arazilerde fidan dikerek ceviz bahçesi kuramayız. Kurulursa uzun ömürlü olamazlar. Çünkü, fidanların kazık kökü söküldüğü yerde kalır, bir daha kazık kök oluşturamazlar. O zaman kökler derine gidemezler, yüzeysel kalırlar. Bu da düzenli sulama ister. Yağışların bol olduğu yıllar, az olduğu yıllar olabil1yor. İklimde olabilecek bu değişiklik ağacın düzenini etkiler. Bu nedenle bazı yıllar fazla sulama, bazı yıllar yetersiz sulama yapılır. Fazla sulanan yıllarda, sonbaharın erken donları olursa yapraklar erken dökülür, ağacın bünyesinde su kalır. Kışın bu fazla sular dalların donmasına neden olurlar. Bunun için suyu az olan yerlerde tohum ile bahçe kurup, Ayrıca sulamanın yetersiz olduğu yıllarda ağaç yeterli fotosentez yapamaz. Zira yeterli kuru madde üretemediği için dallar iyi odunlaşmaz, dokular gevşek kalır, kışın yine donarlar. Bahçemizde iyi kötü bir su kaynağı olmalıdır. Senede en az üç defa sulamalıyız.
Kaman''daki 350 yıllık Ceviz Ağacı Geliştirmiş olduğumuz özel yöntemlerle tohumdan gerek sulu, gerek yarı sulu arazi-de bahçe kurulursa, ağaç iklim koşullarından kaynaklanan suyun az ve çok oluşunun zararlarından etkilenmeyecektir. Fidanın ekolojik koşullara adaptasyonu zor olabilir. Tohumdan çıkan fidan yerinde kalacağı ve ana kucağından ayrılmayacağı için daha iyi uyum sağlayacaktır. Cevizin ömrü 300-500 sene olsa da ekonomik verimini 30-100 yaşlarında verir. Az sulanan arazilerde ceviz bahçesi tesis etmek için toprak hazırlığı önemlidir. İlkbahar, yaz, sonbahar ayları boyunca arazi ekime hazırlanabilir. Toprak normal tava gelince pullukla derince işlenir, sonra 10 X 10 metre aralık ve mesafe ile işaretlenir (Bir Dekara 10 çukur). Pullukla sürülen tarlaya bir de kazayağı çekilerek düzeltilmelidir.

Çukurlar Traktör ve toprak burgusuyla veya kepçe ile en az 100 cm derinlikte açıl-malıdır. Derinlik ne kadar fazla olursa ceviz o kadar uzun ve kuvvetli kazık kök oluşturur. Bu da toprağın derinliğindeki sudan faydalanmayı sağlar. Burgu ile çalışılırsa ve toprak nemli değilse kazılan toprağın bir kısmı tekrar çukura dolabilir. Bu toprak dışarı çıkarılmalıdır. Çukurdan çıkan toprak harman halinde çukurun başına yığılmalı, bu toprağın hacim olarak da yarısı kadar organik gübreyi yanı başına koymalıyız. Daha sonra toprak tahliline göre hesap lanacak kimyevi gübre ile iyice karıştırılmalıdır. Açılan çukur bu karışım ile tekrar doldurularak sıkıştırılmalıdır. Mezar çukuru derinliğinde hazırlanan gevşek toprak sulandıkça 20-30 cm çökecektir. Bunun için iyi çiğnenerek tohumlar tarla seviyesine ekil melidir. Bu şekilde hazırlanan çukurlara tohum ekerek kurak şartlarda ceviz bahçesi kurabiliriz. Bunun için de üç ayrı yöntem vardır. Yöntem 1- Kuvvetli kazık kök yapan her-hangi bir adi ceviz tohumlarından ve her çukura 5 adet tohum 5-6 cm derinliğe ekilir. Ekim, son-baharda (Kasım-aralık) olacaktır. Ertesi sene mart-nisanda çimlenirler. Yaz ayları boyunca bu fidanlara 3-4 defa ilk seneye mahsus üçer teneke su verilirse fidan kökleri kolayca derinlere iner. Aynı zamanda ağustos ayında aşıla-nacak kadar k alınlaşırlar. Adi cevizlerle kurulduğu için bu fidanlar yerlerinde mutlaka verimli standart Kaman cevizleri ile aşılanmalıdır. En acemi aşı ustası 4-5 fidandan birinin aşısını tutturur. Aşısı tutan fidanların en iyisi yerine bırakılır. Diğerleri yerinde kal anın köküne zarar vermeden sökülüp alınır. Sökülen bu fidanların kazık kökü olamaz. Ev bahçelerine dikilebilir, on beş gün aralıkla bu fidanlar sulanmalıdır.
Kaman Cevizi Yöntem 2- Kaman 2, 3 ve 4 nolu cevizlerin tohumları ile kurulabilir. Melez oldukları için % 75 anaya % 25 babaya benzer. Aşı yapılmalıdır. Yöntem 3- Melez olmayan, % 100 anaya benzeyen Kaman 1 ve Kaman 5 cevizleri ile kurulabilir. Aşı gerekmez, istenirse yapılabilir. Organik Gübrenin Özellikleri İyi çürümüş, sığır-koyun gübresi, sap-saman artıkları olabilir. Keseksiz olacak, kesekli ise ezilmelidir (Elenmelidir). Toprakla homojen karışabilmelidir. Tohumluk Cevizin Özellikleri Kuvvetli kök yapan cevizlerden seçilmelidir. Hasat tam zamanında yapılmalıdır, gölgede kurutulmalıdır. Teraziden geçirilmelidir. Önemli Not Not 1: Sonbaharda ekilen tohumlar mart-nisan aylarında çimlenir. Ancak kış yağışlarının yetersiz olduğu senelerde, toprağa 90-100 cm derinlikte bir adet şahit kuyu açıl-malıdır. Kış yağışları bu derinliğe inmediyse bir defaya mahsus olmak üzere beher çukura 25-30 litre suyu tankerle veya herhangi bir şeyle vermelidir. Aksi halde kuru toprakta ceviz kuvvetli kazık kök oluşturamaz. Not 2: Bilindiği gibi İç Anadolu toprakları, organik madde yönünden çok fakir, o yüzden su tutma kapasiteleri çok düşüktür. Toprağın organik madde yönünden zenginleştirmek için yeşil gübreleme yapılmalıdır. Bahçenin tesisinden itibaren en az 10 yıl, hatta ağaçların taçları gölgeleme yapıncaya kadar devam edilmelidir. Not 3: Ceviz ağaçları ekonomik anlamda verime yatıncaya kadar ara ziraatı yapıl-malıdır. En uygun olanı fasulye, pancar ve kavun tarımıdır. Yeşil gübre için kasım ayında ekim yapılacak. Nisan sonu mayıs başında sürülerek toprak altına çevrilecektir. Not 4: Aşılı köklü fidanlarla yurdumuzun Karadeniz Bölgesinde bahçe kurulması uygun olunur. İç Anadolu'da kepçe ile gübreli hazırlanan çukurlara kaliteli ceviz tohumlarından kasım-aralık ayında ekim yapılarak her çukurda çıkacak 3-4 fidana da yerinde aşı yapmalıyız. Standart Bir Cevizde Aranacak Özellikler 1- Periodisite göstermemeli. Yani bir yıl çok, bir yıl az ürün vermemeli. Her yıl muntazam meyve vermelidir. 2- Randımanı yüksek olmalı. Yani 100 kg kabuklu cevizden en az 66 kg iç ceviz elde edilmelidir. 3- Verimi yüksek olmalı. Eşit koşullara sahip normal ceviz ağaçlarına göre iç ceviz olarak 8-10 kat daha fazla ürün vermelidir. 4- Hastalık ve haşereye karşı dayanıklı olmalıdır. Sap çukuru dar olmalıdır. 5- İlkbaharda geç kalmış donlardan etkilenmemeli. Normal şartlarda üç hafta geç çiçek açmalıdır. Kendi kendini dölleyebilmelidir. 6- Kabukları ince olup elle kolayca kırılmalıdır. 7- Şiddetli kış donlarına dayanıklı olmalıdır. 8- İçleri parçalanmadan tam çıkmalıdır. 9- Sofralık cevizlerde et rengi beyaz, pürüzsüz ve yağ oranı az olmalıdır. 10- Kuvvetli bir kök sistemine sahip olmalıdır. Özellikle kurak koşullarda yaşaması için güçlü bir kazık kök oluşturmalıdır. 11- Ana gözlere ilave olarak yan gözlerde meyve vermelidir. 12- Erken meyveye yatmalıdır. Tohumdan yetişmiş olan bir ceviz, 10 yaşında ekonomik anlamda (beher ağaç 30 kg kabuklu ceviz) verime başlamalıdır. 13- Uzun ömürlü olmalı. Normal bakım koşullarında 300-500 sene yaşayabilmelidir. Böyle bir ağaç 300-350 kg kabuklu ürün vermelidir. 14- Erken hasat olumuna gelmelidir. Bu da taze ve turfanda olarak hem pahalı, hem kolay pazarlama olanağı sağlar. 15- En önemlisi de apomiks olmalıdır. Yani tohumdan üretilebilmelidir. Ayrıca aşı gerektirmemelidir. Her ceviz, standart cevizde aranan bu 15 ayrı özelliğe sahip olamaz. Kaman cevizlerinin de çoğu bu aranan özelliklerin tümüne sahip değiller. Bazıları beş tanesine, bazıları ise yedi tanesine sahip oluyorlar. Örneğin % 74 randımanıyla dünya rekoruna sahip ceviz ağacı periodisite gösterir. Yani bazı yıllar hiç meyve vermeden din lenir. Bu üretici açısından ekonomik bakımdan istenmeyen bir özelliktir. Ancak 4 yıldır sürdürülen seleksiyon çalışmaları sonucu tespit edilen beş adet ceviz ağacımız vardır ( bunlara Kaman 1, 2, 3, 4 ve 5 diye isim verildi ). Bunlardan 3 tanesi istenen özelliklerin 13 tanesine 2 tanesi ise 14 tanesine sahiptir. Bu sonuç Kaman 1 ve 5 tohumdan üretilebiliyor. Teknik anlamıyla apomiks özelliğe sahiptir. Bu ağaçlar henüz 20-30 yaşlarında olup 10-12 bin adet meyve vermektedir. Kaman Belediyesi bu cevizler ile Kaman Çiftçilerine 100 ağaçtan az olmamak üzere kapama ceviz bahçeleri kurduruyor. Örnek: İsahocalı'da üretilen KAMAN 1 tohumluk cevizin Ekim 2001 tarihli fiyatı 500.000 TL./Adet ise bir ceviz ağacından 10.000 Adet X 500.000 TL.= yaklaşık 5 Milyar'a yakın gelir elde edilmiştir. Not 1: Kaman 1 ve 5 cevizi yukarıda standart bir ceviz de aranan iyi vasıflardan sadece 14.sıradaki erkencilik özelliğine sahip değil. Not 2: Kaman 2, 3 ve 4 nolu cevizler ise 14 ve 15'inci maddedeki vasıflara sahip değildir.

işte aradığım bilgi buydu çok teşekkürler. acaba kaynak neresi?

Muhtefi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 08:46   #38
Ağaç Dostu
 
yolgezer2001's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2012
Şehir: Burdur
Mesajlar: 105
selamlar
öncelikle bilgi için teşekkürler
chadler ve diger yabancı ırklardan ceviz arıyorum bulundugum yerde yerli ırklar şebi bilecik ekimi çok ancak ben yabancı ırklardan yetiştirmek istiyorum sütyemez kaman cinsi de olabilir kuracagım küçük hobi bahçeme dikeceğim elinde 2012 mahsülü ceviz olan arkadaşlar bana mesaj atarlarsa sevinirim
saygılar...

yolgezer2001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024