agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni246Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-02-2008, 11:00   #1
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Fasulye (Phaseolus vulgaris) Yetiştiriciliği

Herkese iyi günler dilerim,
Kendimi tanittigim mesajda belirttigim gibi Avusturya´dan yaziyorum. Burasi 6 ay boyunca cok soguk iklimi olan bir ülke oldugu halde topragi cok verimli ve bir cok bitki yetistirmeye elverisli. Hemen hemen bütün bahcelerde gördügüm fasülye siriklarina özenip ben de tohum aldim ancak birkac sorum olacak yanitlama nezaketinde bulunulursa cok sevinirim bu ise yeni soyunan biri olarak... Siriklari tohumlari ekmeden önce mi dikmeliyim? Su anda hava sicakligi gündüz 8-9 gece sifirin altinda 2-3 derece civarinda. Biraz daha beklememde fayda var mi? Bir de tohum paketinde 7,5 m2 lik bir alan icin diyor bunun icin yaklasik ne kadar sirik dikmem gerekir? Simdiden tesekkürler. (Burada klavye Almanca oldugu icin bütün harfler yok simdiden özür dilerim)

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2008, 13:42   #2
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili çiçeksever70, tohumlarınızı toprak sıcaklığı 10 ºC ye ulaşmadan ekmeyin derim geceleri de sıcaklık en az 5-10 derece olmalı aksi halde çimlenen fasulye filizleriniz donacaktır. Sırık verme işleminde ise sırıklarınızı hazırlayın hazır dursun fasulye sırık istediği zaman sülük denilen sarılıcı uzantılarını gösterecektir veya bitkinin boy yapıp artık dik duramayacağı zaman sırıkları kök kısmının 10-15 cm uzağına saplayabilirsiniz, o kendisi sarılacaktır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2008, 13:48   #3
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
FASULYE (Phaseolus vulgaris) YETİŞTİRİCİLİĞİ

FASULYE (Phaseolus vulgaris) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ülkemizde en fazla üretimi yapılan sebze türlerinden birisi olan fasulyenin hem sahil, hem de iç bölgelerimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretim genellikle açık tarla şartlarında sırık ve bodur tiplerle yapılmaktadır. Fasulye proteince zengin ve lezzetli bir sebzedir. Hem taze hem de kuru olarak değerlendirildiği gibi konserve edilerek, dondurularak, güneşte ve yapay yollarla yeşil olarak kurutularak da tüketilmektedir

Toprak ve İklim İstekleri

Fasulyeler toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan, ve su tutma kapasitesi iyi olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmaz. Toprak reaksiyonunun pH 5.5-6.7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır Fasulye ılık iklim sebzesidir. Sıcaklık sıfırın altında 2-3 Cye düştüğünde büyük zarar görür. Sıcaklığın optimum 15.5-21 C olduğu yerlerde rahat bir gelişme göstermektedir. 15.5 C altındaki sıcaklıklarda gelişme gerilemektedir.Çiçeklenme devresinde ise sıcaklığın 18-20 C olması gerekmektedir. Serin hava çiçeklenme için uygun değildir. Fasulyenin meyve bağlama döneminde ise 18-25 C arasındaki sıcaklıklar iyi meyve tutumunu ve gelişmesini sağlar.Çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar

Yetiştirme Şekilleri

Fasulye tohumları iki şekilde ekilir. a) Sıra (çizgi) usulü b) Ocak usulü Sıra usulü yetiştirmede toprak belli büyüklükte genellikle dikdörtgen şeklinde parsellere veya tavalara ayrılır. Bu tavaların üzerinde belli aralıklarla birçok sıra veya çizgiler meydana getirilir. Bu sıralar üzerine de ekim yapılır. Bodur çeşitlerde sıra araları 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm.dir. Sırık çeşitlerde ise sıraarası 50-60 cm, sıra üzeri 20-30 cm bırakılarak çizgiye ekim yapılmaktadır. Ocak usulü ekimde ise tavalar üzerine açılan 2-3 cm. derinlikteki ocakların içine harç konup tohum atılır

Ekim Zamanı

Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır. Geniş alanlarda bodur taze fasulye yetiştiriciliği yapılan yerlerde sıra usulü mibzerle ekim yapılır. Sıra arası 50-65 cm, sıra üzeri 10-25 cm ve 2-3 cm derinliğe tohum bırakılır. Dekara 5-7 kg tohum ekilir. Sırık taze fasulye yetiştiriciliğinde karışık ekimin yanında (Mısır ile) sırık kullanılarak (söğüt, fındık dalları) yetiştiricilik yapılmaktadır. Sırık taze fasulye yetiştiriciliğinde ocağa 5-7 adet tohum gelecek şekilde ekim yapılır ve ocaklar arası 1m mesafe bırakılır.



Gübreleme

Sırık fasulyeler bodur fasulyelere nazaran topraktan daha fazla besin elementi kaldırır ve toprağın gücünü azaltır. Fasulyeler için tavsiye edilecek tabi ve ticari gübre miktarları her şeyden evvel topraktaki besin maddeleri miktarları ile ilgilidir. Toprak tahlili neticelerine göre ihtiyaç duyulan gübrelerin verilmesi en doğru yoldur. En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir. Çimlenmekte olan tohumlara herhangi bir ticari gübrenin zararının dokunmaması için gübrelerin tohumların ekildiği yerin en az 5cm kadar uzağında ve 7..5 cm derinlikte verilmesi uygundur.





Çapalama

Fasulye tamamen toprak yüzeyine çıkıp 4-5 çift yapraklı olunca ilk çapa yapılır. Bitkilerin dallanma devresinde, çiçek açmadan önce birinci çapadan 2-3 hafta sonra II. çapa yapılır. Çiçeklenme döneminde çapalama işleminden kaçınılmalıdır.


Sulama

Vegetasyon devresinde Taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450 mm dir. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır. Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz.


Hastalık ve Zararlılar ile Mücadele

Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir. Tohum çıkışından sonra danaburnuna karşı ilaçlı kepek atılmalıdır. Fasulyede görülen belli başlı hastalıklar Antraknoz, Pas hastalığı, Fasulye Mozaik Virüsü, Kök çürüklüğüdür. Bu hastalıklara karşı ilaçlı tohum kullanılmalı ve uygun bir füngisit ile ilaçlama yapılmalıdır. Fasulyede görülen en önemli zararlılar, fasulye böceği (Bruchus), yaprak bitleri ve kırmızı örümceklerdir. Bunlara karşıda uygun bir insektisit ile mücadele yapılmalıdır.


Hasat


Taze fasulyede hasadın en ideal zamanı; baklaların hakiki çeşit karakterini gösterdiği iriliğin 1/3'nü aldığı devredir. Hasatta gecikme olursa hasat edilen fasulyelerin selülozlaşması neticesinde sertleşmeleri, içindeki danelerin yeme zevkini bozacak tarzda irileşmesi ve bilhassa kılçıklılığın artmasına neden olmaktadır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2008, 14:14   #4
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Fasulye zararlısı

Merhaba arkadaşlar, diktiğim 30 tohumdan sadece 4 tanesi çıktı, onun da çenekleri delik deşik.

Toprağı biraz kurcalayınca nedenini aramak için beyaz kurtçuklar gördüm, ne yapabilirim?

Fasulye zararlıları başlıklı yazıyı okudum ancak benim bahçedeki hangisi ve mücadele nedir tespitine ihtiyacım var.

Tekrar aynı toprağa ekim yaptım? Doğrusu nedir? Yardımlarınıza ihtiyacım var.

Profesyonel makinam olmadığından yakın çekimler flu çıkıyor, görebilecekmisiniz?, bilemiyorum...(çukurun içinde iki tane beyazlık var onlar)

Teşekkürler

Eklenen Resimler
  
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2008, 20:45   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
fasulye kapsül kurdu nedir?

sermin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 11:11   #6
Lidya
 
imperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
Fasülye zararlıları konusunda bilgim yok. Bu yıl ilk dafe fasülye ektim. Balkona bir saksı içine ektim. Uzayınca pencerelerime dolanmasını istiyordum. Ama ne olduğunu bilmediğim bir canlı gelip fasülyelerimi koparıp parçalamış. Yememiş sadece parçalayıp atmış. Fotoğraflarını gönderiyorum. Sizce ne tür bir canlı bunu yapmıştır?

Eklenen Resimler
   
imperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 16:27   #7
Lidya
 
imperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
Atladığım bir şey daha var. Benim fasülyelerim ilk yapraklarını vermişti. Minicik yaprakları olmuştu. Sanırım bu böcek ya da benzeri şey (ne olduğunu çözemiyorum) o tazecik yaprakları yemiş. Onları yiyebilmek için hepsini kesip parçalamış olabilir. Eğer bu bir böcekse onla nasıl mücadele edeceğim? Ben böcek öldüremem

imperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2008, 16:52   #8
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,588
Galeri: 39
Ektiğim faulyelerim çıkmış, ikişer yaprak vermişti. Bugün kontrol ettiğimde hiç yaprak kalmamıştı. Bir şey tüm yaprakları yemiş. Kontrol ettim ama tırtıl ya da başka bir canlıya da rastlamadım. Sizce ne olabilir Fasulye bundan sonra yeni yaprak verir mi

abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2008, 02:01   #9
Ağaçsever
 
seyma30's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: almanya
Mesajlar: 81
Galeri: 1
Selahattin hocam benim fasulye tohumlarini her cukura 3 adet olmak üzere ekmistim.Her ocakta ücüde cikmis.Acaba seyreltmem sartmi.Her ocaga kac fide müsaittir.Cevaplarsaniz cok sevinirim.SAYGILAR

seyma30 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2008, 22:06   #10
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili seyma30, fasulyeler ocak usulü ekildiğinde 3 taneden fazla ise seyreltmeye gerek olabilirdi ama ocak usulü ekmişsiniz seyreltmenize hiç gerek yok. Fasulye bir baklagil olduğundan kökleri rahatlıkla 3 bitkiyi yan yana beslemeye yetecektir. Güle güle hasat edin.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2008, 18:45   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
Fasulyenin yapraklarını budamak gerekirmi
Veya Yaprak seyreltmek ürün sayısını ve dolgunluğunu etkilermi.

ERKAN1974 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2008, 21:14   #12
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
fasülyelerin hasat zamani

Fasülyelerimin son hali hasat icin beklemeli miyim yoksa zamani geldi mi?

Eklenen Resimler
 
ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 11:42   #13
Ağaçsever
 
nihatdurgut03's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2007
Şehir: afyon karahisar
Mesajlar: 42
Galeri: 8
sayın çiçeksever hasat zamanı gelmiş toplayın artık afiyetle yiye bilirsiniz

gulcingiller beğendi.
nihatdurgut03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 12:06   #14
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Fasulye için ikinci ekimi ne zaman yapabiliriz? Baharda ektiğim bir kaç kök bitlenince kökünden söküp atmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam Ağustos başı gibi ikinci ekimi yapabiliyorduk. Doğru mu hatırlıyorum?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 23:14   #15
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Fasulye için ikinci ekimi ne zaman yapabiliriz? Baharda ektiğim bir kaç kök bitlenince kökünden söküp atmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam Ağustos başı gibi ikinci ekimi yapabiliyorduk. Doğru mu hatırlıyorum?
Bulunduğum bölgede 2. ekim 1 hafta-10 gün önce yapıldı.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2008, 23:25   #16
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Sağolun Uzum. Daha fazla geç kalmadan hemen yarın ekeyim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2008, 22:03   #17
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
12 Temmuz'da ektiğim fasulyelerim 1 hafta sonra topraktan çıktılar.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2008, 22:08   #18
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi imperfect Mesajı Göster
Atladığım bir şey daha var. Benim fasülyelerim ilk yapraklarını vermişti. Minicik yaprakları olmuştu. Sanırım bu böcek ya da benzeri şey (ne olduğunu çözemiyorum) o tazecik yaprakları yemiş. Onları yiyebilmek için hepsini kesip parçalamış olabilir. Eğer bu bir böcekse onla nasıl mücadele edeceğim? Ben böcek öldüremem
Kuşlar parçalamış olabilirler mi acaba? Benim sultan papağanım yeni çıkan filizleri parçalamakta ustadır. Onun yüzünden evin içine çiçek yetiştiremez oldum. Taze dallarından koparıp atıyor. Yemiyor da.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2008, 03:05   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Fasulye

selam arkadaşlar.ben saksıda balkonumda taze fasülye ekmek istiyorum.bunun için neler yapmalıyım.fasülyeyi nasıl ekmeliyim.

seturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2008, 03:54   #20
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Bunun için geç kalmadınız mı?

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2008, 04:07   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
bilmem

seturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2008, 16:51   #22
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
Saksı için uygun bir fasulye türü " Hestia"

Eklenen Resimler
 
mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2008, 23:53   #23
Ağaç Dostu
 
Orkun Kırcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 2,650
Galeri: 215
Ben öğrencimin getirdiği siyah renkli fasulyeleri direk toprak dolu saksılara ektim ve üzerine kavanoz kapattım güneş alan camın önünde üç günde yaklaşık 10-15 cm oldular. Daha sonra biraz koyun gübresi ekledim. Şu anda minicik bebeklerim dallarından sallanmaya başladılar. ) Darısı başınıza...

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2008, 00:48   #24
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Valla ben de mevsime aldırmadan ektim aynı durumdayım ama benimki bahçede, siz Aydın iklimine mi ektiniz? yoksa Bayburt'a mı?

Bilmem şu mevsimde sebze toplayabilir miyiz? Soğuklar vuracak ne de olsa, ben kayınvalidemin 40 günlük kızım ek gazına geldim, ılman havaya uyarak...

Siz nasıl bir yol uyguladınız*

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2008, 13:22   #25
Ağaç Dostu
 
pembegül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mahon67 Mesajı Göster
Saksı için uygun bir fasulye türü " Hestia"
Sayın mahon67 bu cinsten fasulyeyi nereden bulabilrim şimdiden tşkr *****.

pembegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2008, 16:49   #26
Ağaç Dostu
 
Orkun Kırcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 2,650
Galeri: 215
Sayın Berduray ben Bayburtta ektim. Minik saksı içindeler ve sürekli güneş görüyolar. Bir de kalorifer var tabi ki hemen yanlarında. Minik fasulyelerim dallarından sallanmaya başladılar bile. Denemek için bir 3-4 tane dikmiştim olacağını bilsem elimdekilerin hepsini dikerdim.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2008, 21:56   #27
Ağaç Dostu
 
Orkun Kırcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 2,650
Galeri: 215
Siyah fasulye

Benim fasulyelerin tanelerini fotoladım. Renkleri siyah acaba bu tür hakkında bilgisi olan var mı. Bu türün adı ne? yardımcı olursanız sevinirim.




Name:  DSC02507.jpg
Views: 24025
Size:  29.3 KB

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2009, 10:40   #28
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 62
benim balkonda saksıya ektiğim fasülyelerimin yapraklarında son 2 gündür minik çürümeler var sanırım fazla su verdim Ya da başka bir hastalık var resmini yükleyeceğim bilgilendirirseniz sevinirim.

nesecik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2009, 12:40   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 62
Teşekkür ederim sevim4

balkonda saksıya ektiğim fasülyelerimin yapraklarında son 2 gündür minik çürümeler var sanırım fazla su verdim Ya da başka bir hastalık var resmini yükleyeceğim bilgilendirirseniz sevinirim.
(bu arada resimleri bugün çektim ama fotoğraf makinasının tarih formatını yanlış ayarladığım için 2005 gösteriyor. )

Eklenen Resimler
  
nesecik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2009, 12:33   #30
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Hastalıktan çok zedelenmeye benziyor rüzgar, çarpma vs.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024