agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni69Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-07-2006, 10:38   #1
Yeni Üye
 
ugurlu535's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Bakırköy/İstanbul
Mesajlar: 13
Galeri: 1
Manolya üretimi

Manolya ağaç tohumlarının geliştiği şu günlerde bu tohumları nasıl yetiştireceğimiz konusunda bilgili arkadaşların yardımlarını bekliyorum,şimdiden teşekkürler

ugurlu535 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 11:05   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Hiç bilmeyenler için, en azından tohumların neye benzediğini de siz anlatabilirsiniz... Avatarınızdaki fotoğrafı örnek vermeniz yetmez tabii

Kısaca, sizden çok bilenler olduğu gibi sizden az bilenler olduğunu da unutmamak gerek

yeşilkolik beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 12:24   #3
Yeni Üye
 
ugurlu535's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Bakırköy/İstanbul
Mesajlar: 13
Galeri: 1
benim tespit edebildiğim tohum gelişme evrelerinin resimleri

Eklenen Resimler
 
yeşilkolik beğendi.
ugurlu535 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 13:17   #4
Yeni Üye
 
ugurlu535's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Bakırköy/İstanbul
Mesajlar: 13
Galeri: 1
tanıtım

Sn.Murat Pilevneli'den alıntıdır bir tanıtım yazısı.
Şehirli bitki… Daimi yeşil manolya. (Magnolia Grandiflora)
July 23rd, 2006 | Category: Yazilarim
İşte bana bahçe işlerini sevdiren bitki.

Her şey Floransa’da gördüğüm manolyalarla (Magnolia Grandiflora) başladı. Denedim, oldu, sevdim ve bugüne geldim. Bana “çok naziktir, kök sistemi anormaldir, evi çökertir, çiçek açmasını beklersen eline baston ve torunlarını alırsın” dediler. Ama yanıldılar. Yılmadım. Araştırdım. Bugün bir sürü manolyam var, yaptığım işlerde de bolca kullanmaya dikkat ediyorum. Hatta bir tanesinde abartıp havuzun çitini manolyadan yaptım. Düşünsenize kokulu çit…(çitinizin, budama zamanı çiçekler geçince, ağustosa doğru yapılır unutmuyın!)

Avrupanın ılıman güney bölgelerinde, İngiltere’de birçok yerde, Amerika’nın California bölgesinde manolyaları soğuk rüzgârlardan korumak için duvar diplerine dizi dizi dikiyorlar. Duvarın 70-80 cm. dışından, ikinci duvar gibi buduyorlar. Yani bu bitkinin bugüne kadar bina temellerine zarar vermediği kanıtlanmış. (Devleşmiş manolyalar temele biraz sorun yaratabilir, onuda kök budamasıyla kontrol edebilirsiniz.)

Manolya bilinenin aksine zahmetsizdir. Aşırı rüzgâr almadığı zaman çok hızlı gelişir. (Senede 75 cm.) Rüzgârlı bölgelerde adaptasyonu yavaş olur ama bir iki sonra toparlanıp gelişir. Bakıma bayılır. Gece, yapraklarının yıkanması suretiyle sulanmaya bayılır. Çam iğnelerini, ıhlamur ya da kayın yapraklarını kök yüzeyinde hissetmek ister. Aslında siz siz olun manolyayla bazı bitkileri beraber dikin.

Akçaağaçların her türü, ıhlamur, kayın gürgen, meşe, çam ve kendi türünün yaprak döken, ilkbaharda açan örneklerini (Japon manolyası, lale ağacı, ya da çıplak manolya gibi bir sürü ismi var ama doğrusu sadece manolya) manolyayla yan yana dikebilirsiniz. Tüm bu saydıklarım yaprak dökümüyle doğal gübre vazifesini yerine getireceklerdir.İlk dikimde bitkiye biraz gaz vermek için kestane toprağını normal toprakla harmanlayarak dikebilirsiniz. Kireçli topraklarda yaprak sararması oluşursa ilkbaharda toprak yüzeyine, kök üzerine, toz kükürt **** toprak asitlendirici toz döküp hemen sulayın.

Manolyalar çapalanmaktan hoşlanmaz, kökleri yüzeyseldir, zenginlik olsun diye dibini havalandırıp gübrelemeyin. Sadece büyükbaş hayvan gübresi severler!. Güvercin gübresinden nefret ederler (çok kireçli!). Manolyalara çok çiçek açtırmak için potasyumlu gül gübresi verin. Açan çiçekler bir iki gün dayanıyor, gösteri bitkinin büyüklüğüne göre ağustos ortasına kadar devam edebiliyor.

Limonata gibi kokan çiçekleri yakından koklarken burnunuzu sürerseniz, ne yazıktır’ki vücut yağınızla reaksiyona geçip yarım saatte kararıyorlar…Bence, dikkatlice, çiçeği açmamış yeni sürgün dalı kesip, vazoya alın, 2 gün ev içini kokuya boğacaktır.

Manolya sorun yaratacak kadar fazla geliştiğinde istediğiniz her yerini budayabilirsiniz. Ligusturumun devi muamelesi yapabilirsiniz. Ama unutmayın ki her kestiğiniz dal, o sene açacak çiçekleri de beraberinde götürecektir. Manolya ellenmediği takdirde çam gibi yerden dallı gelişir. Hatta o kadar gelişir ki bir dip dal 10 m.lik uzaklığa kadar gidebilir. (İstanbul Hilton Oteli’nin bahçesini görün, mükemmel örnekleri var orada…Aman alt dallarını budayalım, boya gitsin derseniz büyük hata, siz ellemesenizde o büyümeye devam edecektir!)

Kar yağışında yumuşak yapısı zarar görebilir. Aşırı yük dallarını kırabilir, bitkiyi hırpalamadan kardan kurtarın, tazyikli suyla tepedeki karı indirmeye çalışmayın, bitki donabilir!.Poyraza kapalı alanlar dikim için daha uygundur. Onun dışında güneşi de, yarı gölgeli alanları da kabul edebilir. Bahçeniz kireçli topraklıysa, siz inatla manolya istiyorsanız, dev saksılarda uygun toprakla, turunçgiller gibi gelişebilir. Yeter ki, 3-4 senede toprağını bonsai gibi değiştirin (zor…).

Bu bitkinin teraslar için üretilmiş minyatür tipi de var, ismi “Magnolia Little Gem”. Küçücük ve o boyuyla bir sürü çiçek açıyor. Bu manolyalar sizi kesmedi, ev içerisinde yaşaşayan, yaprağını döken bir tür daha var, onu da deneyebilirsiniz (Magnolia virginiana).Manolya, Karadeniz’in ılıman, her bölgesinde yetişebilir. Havada rutubet isterler, en önemlisi de, manolyalar hava kirliliğine dayanıklıdır.

Kısacası bu bitki mükemmel şehir ağacıdır. Yollarda sağlı sollu dikilince süper durur, otobanlar ya da arabayla geçilen yerlerde değil unutmayın !!!, Taksim’den Harbiye’ye giden cadde ile Nişantaşı’ndaki bir büyük cadde, manolyalı… Bu dikimde (Nişantaşı) direkt olmasa da benim de katkım var. Fikri ben vermiştim, diktiler. Bir tek nisan, mayıs aylarında yaprak değiştirirken ortalığı kirletiyorlar, ama hemen taze yeşil yapraklarını, ardından da çiçeklerini açıyor.

İzmir bölgesinde çok kullanılan bir tür yaprakları yuvarlak uçlu, daimi yeşil manolya var. M.Grandiflora türleri 10-15 yaşından sonra bol çiçek açarken bu tür, Magnolia Ruff, 3-4 yaşında açmaya başlıyor. En çok 6-7 metre büyüyebiliyor. Diğerleri 20 mt. kadar çıkıyor.

Manolyaların üretimi yaz sonunda çiçeklerden sonra oluşacak tohum kozalaklarından olabileceği gibi , en çabuk ve garantili yöntemi, havadan dal köklendirilmesiyle yapılıyor. Bu iş için boy hizanızdaki bir dalı çakıyla eninden, yarısına kadar dikine kesin, bu yarığı dalı kırar gibi 3-4 cm. ayırın. İçerisine köklendirme tozu serpip üzerine 10 cm. toprak sıvayıp bir torbayla büzün(bone gibi), 2 aya karar o topraklı kısım kök dolacak. İşlem yaptığınız yerin 2 cm. gerisinden dalı kesin, toprağa dikin… Tohumla üretim yavaş oluyor.İyi bir cinsli türle aşı yapılmışsa, ilk baştaki yaprağı yeşil altlı tür çıkabiliyor. Unutmayın, yaprak altı kahverengi kadife kaplı gibi türler hem daha iyi çiçek açıyor, hem de toprakta iyi gelişiyorlar.

Murat Pilevneli.



not: okumakta kolaylık olsun diye paragraf oluşturdum. teşekkürler (aybala)

aydoner, YeniBON, FSK ve 1 kişi beğendi.
ugurlu535 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 14:43   #5
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Ugurlu535 güzel bir anlatım yollamışsınız, paylaşımınız için teşekkür ederiz. Galeri bölümümüze kendi çektiğiniz manolya resimlerini yükleyebilirsiniz. Üyelerimizin yolladıklarına da bir göz atın istereseniz.

Sahi, yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtmış mıydınız?

Selamlar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2006, 15:31   #6
Yeni Üye
 
ugurlu535's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Bakırköy/İstanbul
Mesajlar: 13
Galeri: 1
Thumbs up manolya tanıtım yazısı

Sn. Hümeyra Özdamar web sitesinden alıntıdır.***.

MANOLYA (Magnolia)

Manolya süs ağaçları içinde en gösterişlilerinden biri olup Amerika’dan Asya’ya bütün kuzey yarıkürede yetiştirilir. Genelde yetiştirilmesi zor diye düşünülmekle beraber bu pek doğru değildir. Manolya fidanı ilk birkaç yıl ihtimam gerektirir. Sonrasında fazla bakım istemez.

Ağaç veya çalı formunda büyütülür.Manolya türleri iki ana gruba ayrılır.

YAZ MANOLYASI

Daha çok yüksek bir çalı formundadır. Yaprağını döker. İlkbaharda daha yaprakları çıkmadan çiçeğe donanır. Çiçekleri genelde pembe-mor renkte açar. Star manolya cinsi ise yıldıza benzer iri beyaz çiçeklere sahiptir. Yaz manolyası çiçeklerini dökerken yaprakları çıkar. Bitki yaz boyunca tek tük çiçek vermeye devam eder.

KIŞ MANOLYASI

Meşinimsi parlak yaprakları, iri beyaz çiçekleri ile son derece gösterişli bir ağaçtır. Yavaş gelişmekle beraber yetişkin çağında 15 metreye kadar boylanabilir.

Tabak iriliğindeki çiçekleri haziran–eylül arası devamlı açar.Nefis meyvamsı bir kokuya sahiptir. Çiçekleri yakından koklandığı zaman derhal kahverengiye dönüşür. Kış manolyası ilkbaharda yapraklarının bir kısmını sarartıp dökebilir. Peşinden taze filizler geliyorsa bu endişe verici bir şey değildir.


Manolya için güneşli veya hafif gölge bir yer uygundur. Humuslu toprağı sevmekle beraber kireç taşımayan bütün topraklarda yetişir. Yalnız drenaj iyi olmalı, fidan dikilecek yer bolca yanmış gübre veya kompost katılarak iyice işlenmelidir. Fidan ilkbaharda saksı içinde alınarak dikilir. Fazla derin dikilmemelidir. İlk yıllarda bolca sulamak gerekir.

Ağacın dip kısmı hiçbir zaman kazılmamalıdır. Kılcal köklerin zedelenmesi bitkiye zarar verir. Yabani otlar el çapası ile dikkatlice alınabilir.

BUDAMA: Manolya budama gerektirmez. İstenmiyen dallar varsa çiçekleri geçtikten hemen sonra kesilir. Özellikle yaz manolyası en geç haziranda budanır. Fazla budama manolyaya iyi gelmez.

YeniBON beğendi.
ugurlu535 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2006, 12:48   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
manolya
hayatımda beni en çok etkileyen bitkilerden birisidir. hala inanılmaz duygu bağlarıyla bağlı olduğumu yakaladım kendimde.

çok küçüktüm. teyzemler, yapıldığı zamanlarda konak olarak görülen eski, dört katlı bir evde yaşarlardı. samsun'da çok vardı o zamanlar. rum evleri ve cumbalı kafesli türk evleri yani...
evin dört katı da kullanılıyordu ve döner trabzanlı merdivenlerle çıkılıyordu.
oturma odasında, duvarlardaki tabloların bir tanesinde manolya çiçeği resmedilmişti. gözümü ondan alamazdım gittiğimde; ilk okuldaydım sanırım o zamanlar.
bizim yaşadığımız ev de üç katlı ahşap bir rum eviydi. bahçesinde manolya ağaçları vardı.
samsun o yıllarda manolya cennetiydi sanki.
daha sonra, 56 evler denilen semtteki bütün bahçelerdeki manolya ağaçlarının kesildiğine, tek bir bahçe bırakılmadan apartmanlar yapıldığına şahit oldum.
yıllar sonra bu semtte yaşadığım evin arkasındaki büyük bahçeli eski 56 evler evlerinden birisi buna yıllarca direndi. yaşlı bir kadındı sahibi. iki tane yetişkin kızı vardı. onlar müteahhite verip apartman saibi olmayı istiyorlar ama yaşlı kadın direniyordu. bir süre sonra kadın öldü. bir ay sonra ev yıkıldı ve yerine bahçesi olmayan kocaman bir apartman dikildi.
bahçesindeki manolya ağaçlarının sökülüp değil, kesildiğini annemden öğrendim telefonda. başka kentte, üniversitedeydim o sıralarda.

sanırım şimdi sadece büyük parkta kaldı bir kaç manolya.
üzgünüm!

orman kedisi beğendi.
cemada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2006, 12:57   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
kendimi torunlara masal anlatan dede gibi hissettim. yaşlanıyorum galiba.

cemada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2006, 21:26   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
dün bir tane de DSİ'nin bahçesinde gördüm.

cemada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2006, 20:20   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
parkta sayısız miktarda varmış, mutlu oldum gördüğüme. bunlar en az 50 yıllık ağaçlar.

cemada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2006, 12:50   #11
Ağaç Dostu
 
ŞÜKRAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Mesajlar: 146
Galeri: 17
Elimde iki adet manolya tohumu vardı. Çok hoş gözüküyordu. Çimlensin diye ıslak pamuğa koydum. Aama artık yoklar. Ben nerde yanlış yaptım.

ŞÜKRAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2006, 13:19   #12
Ağaç Dostu
 
bahcıvan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
Üzülme şükran ben sana gene veririm

bahcıvan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2006, 17:18   #13
Ağaç Dostu
 
ŞÜKRAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Mesajlar: 146
Galeri: 17
Teşekkürler bahçıvan. Ama neyi yanlış yaptım. Konu başlıklarına baktım.
Böylede çimlendirilebiliyormuş.

ŞÜKRAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2006, 17:26   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Eğer nasıl yok olduklarını anlarırsan nerde hata yaptığını ya da tohuma ne olduğunu daha iyi açıklayabilir arkadaşlar..
Bir selluka denememiz oldu tohumların çoğu çürüdü..bazen sorun tohumda olabiliyor..

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2006, 11:39   #15
Ağaç Dostu
 
newadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 171
Smile :)

Cemada Samsun da kalmadığı doğru ama hala Ünye de Manolya ağaçları var ve sanki birer anıt heykellermiş gibi korunuyorlar... Gittiğinde görebilirsin Büyük çınarın ordan heriki tarafı da çam ağaçlarıyla kaplı hafif bir yokuşu olan yolu takip et o seni Manolyalara götürecektir... Sevgiler

newadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2006, 08:39   #16
Ağaç Dostu
 
ŞÜKRAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Mesajlar: 146
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
Eğer nasıl yok olduklarını anlarırsan nerde hata yaptığını ya da tohuma ne olduğunu daha iyi açıklayabilir arkadaşlar..
Bir selluka denememiz oldu tohumların çoğu çürüdü..bazen sorun tohumda olabiliyor..
Mehmet bey günaydın.
Manolya tohumlarının ikisinin üzerindede küf oluşmuştu ve çürümüştüler.
Bu açıklama yeterli mi efendim

ŞÜKRAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2006, 10:21   #17
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Merhaba;
Bende geçenlerde fidanlıklardan birinde bonsai adayları için gezinirken, boyu yaklaşık 3 mt olan bir manolya gördüm. Güzelliğini görmeniz lazımdı. 1 mt çapında dev bir saksıda duruyordu. Yakından incelemek için iyice yaklaştığımda resimlerini gönderdiğiniz tohum bağlamış çiçeklerini gördüm. Aman o ne güzellik öyle... Kıpkırmızı, minik fasulye gibi parlak tohumları vardı. Çaktırmadan biraz tohum topladım. Fidanlıktan çıkınca mezarlığa gitmiştik. Elimdeki tohumlardan birkaçını kayınvalidemin mezarına ekiverdim. Geri kalanları görümcemle paylaştım ve tabiiki 2-3 tanesinide bir saksımın dibine sokuverdim. Zira bekletince kararıyorlar ve sanırım çimlenme gücünü yitiriyorlar. Acaba ne kadar sürede çimlenecekler.? Merakla bekliyorum.. Saygılar..

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2006, 14:32   #18
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Elime bir miktar yaprağını döken manolya tohumu geçti ancak sorduklarım normal manolyaya göre daha zor çimlendiğini söylediler şimdi bu tohumlara en az fireyi verdirmek için ne yapmam lazım?

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2006, 15:10   #19
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Manolya tohumu çimlendirme

Manolya tohumu genelde 4 ay kadar soğuk katlama ister. Sonra ekersiniz.

Katlamaya almadan önce kırmızı etli kabuğunu temizlersiniz.Bir gece ılık suda bekletirsiniz sonra sudan çıkarınca sert bir bezle tekrar temizler nemli ama ıslak olmayan torfa sarar, onu da bir streç filmle kaplar ve buzdolabına koyarsınız. Katlama süreniz 3-6 ay. Siz bir 4 ay katlayın. Sonra katlamadan çıkarıp ekin. Çimlenme sıcaklığı 18-24 derecedir.Yani kısaca şimdi katlayın baharda çıkarıp ekin. Çimlenme 1-2 ay sürer.

Tohumdan yetişen manolyalar genelde 10-15 seneden sonra çiçek açar.

yeşilkolik beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2006, 15:21   #20
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Teşekkürler Mine Hanım...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2006, 12:38   #21
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Kendi ölçtüğüm değerlerle :

Manolya tohumunun 100 gr'mında 800 civarı tohum çıktı

Yaprağını döken manolya da ise 100 gr tohum 475 civarı tohum var

Bu değerleri kırmızı etli kısmından temizlenmiş ve ıslak olarak belirledim.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2006, 19:06   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Mine Hocam biliyorsunuzdur bizim botanik bahçesinde de manolya ağacı var tam girişte. Bu yaz sonu ben de 5-6 tohum alıp kırmızı etli kısımlarını çıkarıp ekmiştim. Toprakta olduğu gibi duruyorlar. Zaten kalın ve sert, odunsu bir testası var. Topraktan çıkarıp dolaba koysam herhalde sorun olmaz değil mi. Umarım topraktan enfekte falan olmamıştır bu arada.

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2006, 19:49   #23
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Aslında sert ve uzunca bir kış olursa sorun kalmaz katlanmış olur ama bu nadir olan birşey. Tohumları çıkar ve güzelce yıka. Sonra oksijenli suyla yıka ve katla

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2006, 22:06   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Teşekkürler hocam

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 00:02   #25
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Teşekkürler Mine hanım, Ben de tohumları topraktan çıkarıp söylediğiniz gibi yapayım. Bu arada kırmızı kabukları soymamıştım Onları da bir zahmet soyarım artık...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 00:39   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Kırmızı kabukları soymamızın nedeni çürümeyi ve bakteri faaliyetini engellemek ya da minimum düzeye indirmek de diyebiliriz. Değil mi Mine Hocam ?

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 00:56   #27
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Evet Rower bazen bu kabuklar çimlenme engeli oluşturan enzim de barındırabiliyor.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 01:18   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
Ama bu enzimler soğuk dönem yaşasa bile yapılarında bozulma gerçekleşmeyecektir ki. Denaturasyon sıcaklık arttığı zaman gerçekleşir. Sıcaklık optimum dereceye geldiğinde de bu enzimler tekrar faaliyete geçecektir. Tabi kış döneminde bahsi geçen kırmızı kısım tamamiyle çürümediyse.
Acaba doğal ortamındayken bu kabuğun çürümesi sırasında çıkabilecek asitler (tabi çıkıyor ise) tohumun sert testasının da zarar görmesine neden olup (-ki bu aslında sonuç olarak fayda sağlayacaktır), çimlenmesine de fayda sağlıyor olabilir mi?

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 10:38   #29
Ağaçsever
 
muge's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
MANOLYA YETİŞTİRMEK İÇİN:merhaba,ben 4 senedir manolya tohumu toplayıp ekiyorum.Ağaçlardan topladığınız manolya kozalaklarının hafifce kendini açıp kırmızı tohumlarını göstermiş olması gerekir.Toplanan kozalakların içinden zedelemeden kırmızı güzel kokulu tohumlar çıkarılır.İki yöntem var.İlki direk tohumları kaba kumun içine katlamaya alabilirsiniz.Bunun için boş bir teneke **** kova kullanabilirsiniz.Kumun içine karıştıdığınız tohumlar serin kuru bir yerde bahara kadar bekleyecek, baharda yaprak çürüntüsü veya torfun içine ekebilirsiniz.İkinci yöntem kımızı tohumları bir elek içinde hafif ovarak üzerindeki yumuşak kaygan kabuğunu soyup (zedelemeden)hemen ekim yapabilirsiniz.Ben size her ikisinide denemenizi tavsiye ederim.Tohumun kokusu na kargalar bayılır hemen yemeye gelirler.Önlem almalısınız.Üzerini delikli bir örtü ile örtebilirsiniz.Başarılar dilerim.

muge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 10:48   #30
Ağaçsever
 
muge's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
BURSA KARA İNCİRİ YETİŞTİRMEK İSTİYORUM.meyve fidanı yetiştiriciliği konusunda bilgili ve tecrübe sahibi olan arkadaşlardan bursa kara incirinin nasıl üretildiği hakkında bilgi rica ediyorum.

muge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024