agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 2 Gönderen pamukseram
  • 1 Gönderen pamukseram
  • 1 Gönderen MeyveliTepe
  • 2 Gönderen MeyveliTepe

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-03-2009, 00:33   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-12-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 12
Sequoia sempervirens (kıyı, sahil sekoyası) Çoğaltım yöntemleri

Tohumdan üretim: Generatif (tohum) çoğaltma yöntemiyle çok miktarda, ucuz ve kolay fidan üretimi sağlanır. Bu çoğaltma yönteminde ona temel olan tohum hakkında bazı bilgileri dikkate almak gerekir. Tohumlar bizzat ağaçların kozalaklarından alınabildiği gibi, bu işin ticaretini yapan kuruluşlardan da satın alınabilir. sahil sekoyalarında tohumların kg fiyatı mamut ağaçlarına oranla daha ucuzdur bunun sebebi ise sahil sekoyalarının pasifik denizine yakın oluşudur.
Tohumun hasadı sırasında olduğu kadar bunu izleyen işlemlerde tohumun canlılığı bakımından önem taşır. Tohumların taze olması fide oluşumunu artırır.Çimlenme gücü en yüksek tohumlar bile hasat sonrası yapılan hatalı işlemlerle çimlenme güçlerini tamamen kaybedebilirler. Tohumlar saklama açısından kısa ömürlü, orta ömürlü ve uzun ömürlü tohumlar diye 3 gruba ayrılabilirler. Tohumları kısa ömürlü bitki türlerinde saklama birkaç hafta ile 1-2 yıl arasında değişir. Tohumlar saklandıktan sonra ekim işleminden önce iyi çimlenmeleri için bazı uygulamalardan geçirirler.sekoyalarda bu işlem tohumların katlanması şeklinde yapılır.
Bunun için ;
Kozalaklar sonbaharda toplanır, kurutulur. Elde edilen tohumlar soğuk depolarda
korunur. Tohumlar direkt olarak açık araziye atılabildiği gibi + 4 derecede iki ay
katlandıktan sonra da yastıklara ekilebilir. ya da tohumlar 24 saat suda ıslatılmalı ve 30 gün soğuk katlama yapılmalıdır. Katlamadan çıkan tohumlar direk ekim tavalarına alınmalıdır. Ekim yapılan tavaların üzeri çuvalla örtülü tutulmalıdır. Çimlenme olunca çuval kaldırılır.ilk sürgünlerin güneşten zarar görmemesi için gölgeleme yapılmalıdır.Tohumlar, ya soğuk veya sıcak seralar gibi kapalı yerlerde ya da fidanlıklarda açık alanlara ekilir. Fideler toprak yüzeyine çıkınca kültürel işlemler yapılır.Yeterli büyüklüğe ulaşan fideler kaplara alınır.

Çelikten üretim: Sekoyaların çelikleri çok kolay tuttuğu için sahil sekoyaları geniş ölçüde de çeliklerle üretilmektedir. En iyi çelikler , ağaçların en genç sürgünlerinden veya tabanlarındaki genç filizlerinden alınanlarıdır. sekoya için en uygun yeşil çelik alma zamanının Haziran ayının ortasından Temmuz ayının ortalarına kadar sert çelik aşma zamanı ise Mart ayının ortaları olduğu belirlenmiştir. Sekoyalarda en çok gövde çelikleri ile üretim yöntemi kullanılır.gövde çelikleri içerisinde yeşil çelikler odunsu çelikler ve odun çelikleri içerisinden yeşil çelikler daha çabuk ve kolay köklenirler. 20’şer cm boyunda kesilen çelikler 5 cm si toprağın içine girecek surete dikilir. En iyi dikmeler ise ,tezekli ve en aşağı iki defa şaşırılmış fidanlarla yapılır.

En çok köklenme gövdenin dibi etrafında olan dip sürgünlerinin uç çeliklerinde köklenme başarısı ikinci sırada (%55-62) yer almıştır. Yaşlı ağaçların dal çeliklerinin köklenmesi ise yetersiz olmuştur. Çeliklerde köklenmenin hızlı olması için çelikler köklenme yastıklarına dikilmeden önce köklenmeyi uyarıcı hormona batırılırlar Böylece köklenme daha kısa zamanda olduğu gibi köklü çelik sayısı da artar. Çelikler kök oluşturmaları için perlit veya temiz dişli kum bulunan yastıklara dikilir. Çeliklerin üzerine sisleme şeklinde su püskürterek nemli kalmaları sağlanır. Köklenen çelikler, küçük torbalara veya fincan saksılara aktarılarak gölgeli araştırma ortamlarına taşınırlar. Burada kültürel işlemler uygulanan bitkiler daha sonra süs bitkisi fidanı olarak büyütme yerlerine alınır ve yeterli gelişme ve form sağlandıktan sonra satışa sunulurlar.

A.Kenan EYÜBOĞLU, Hasret ATASOY, Vildane GERÇEK, Ayşegül ŞAHİN 1997
Hormon (%0.3 ıba konsantrasyonu ) köklenmeyi yaklaşık olarak %29 oranında artmıştır İki ölçek orman toprağı + bir ölçek perlit karışımı denenen diğer ortamlarından daha iyi sonuç vermiştir.


Doku kültürü ile üretim:
Sahil Sekoyasının, ıslah çalışmaları için uygun bir tür olduğu, ıslah çalışmaları ile verimli klonların uygulamaya aktarılabileceği de ifade edilmektedir.
Sahil Sekoyası dip sürgünlerinin uç çeliklerinde köklenme; % 93, iki yanındaki fidan dal çeliklerinin köklenmesi % 55-62 ancak yaşlı ağaçların dal çeliklerinin köklenmesi ise yetersiz olduğu saptanmakla birlikte, genelde tüm odunsu bitkilerdeki makro vejetatif üretimin sınırlı oluşu, uygun materyalin yeterli miktarda elde edilememesi üretimi kısıtlamaktadır. Doku kültüründe ise küçük ve az sayıdaki materyalle sınırsız üretim olanağı sağlanabilmektedir. Böylece bu türün üstün kalite ve kantiteye sahip fertlerini bir sonraki generasyona herhangi bir genetik kayıp olmadan aktarmak bölgemizde ve dünyadaki odun açığını kapatıcı katkı sağlamak için doku kültürü tekniğinin uygulanması yarar sağlayacaktır.
Orman ağaçlarında doku kültürünün önemli avantajı, kontrollü tozlaşma progamları ile elde edilen üstün nitelikli ve az miktardaki tohumlardan, bitki generasyonunun mümkün olması ve pek çok bitkinin elde edilebilmesidir. Selekte edilmiş bireylerin hızlı bir şekilde çoğaltılması ve hastalıklara karşı dayanıklı bireylerin elde edilebilmesi nedeniyle ideal olduğu düşünülmektedir .
Orman ağaçlarının, özellikle koniferlerin (kozalaklıların) doku kültürü ile üretilmesinde genel olarak embriyolar ve bundan elde edilen kotiledon ve epikotil gibi gençlik karakteristikleri taşıyan doku parçacıkları kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde ilk kez Sahil Sekoyası sürgün uçlarının in-vitro koşullarında gelişimini belirlemek için çeşitli denemeler gerçekleştirilmiştir.

pembegül ve shapsough beğendi.
pamukseram Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2009, 17:06   #2
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Yukarıdaki bilgiler için teşekkürler,
Sekoya(seqouia gigentea) üretmek istiyorum.Tohumla üretimi, sahil sekoyasıyla aynımıdır?
Bu bitkilerin farklılıkları nelerdir?

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2009, 23:58   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-12-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 12
öncelikle şunu söylemek istiyorum.. sequoia sempervirens ile ilgili bilgi ararken tam olarak hiç biryerde bulamamıştım ve araştırmam gerektiği içinde araştırıp birsürü bilgi buldum. ve bu konuyu sunmam gerekiyor. salı günü geçtikten sonra sekoyayla ilgili tüm bilgileri siteye vermeyi düşünüyorum.en azından bundan sonra benim gibi arayan arkadaşlar için bir kaynak daha olur.ama elimdeki bilgilere göre sizin üretimini yapmayı düşündüğünüz tür bugün bilinen büyük mamut ağaçları ya da deve ağacıdır. sequoia gigantea'larda her tohumun sağlı sollu sarı renkte ufacık 2 kanadı vardır. dişi kozalaklar tozlaştıkları yılın ilkbaharında değil bir önceki yılın sonbaharında teşekkül ederler.kışı ağaç üzerinde geçiren dişi kozalaklar ertesi yılın ilkbaharında polen ile tozlaşarak dölenir ve aynı yılın sonbaharında olgun kozalakları gelişir.kozalaklar ilk senede yukarıya 2. senede ise aşağıya doğru bakarlar.bu sekoya türü her yıl bol kozalak ve tohum verir. bu sekoyalar 5 yaşına kadar çok yavaş büyürler fakat sonraki yıllar çok hızlı bir gelişim gösterirler. bu sekoyalar tohumdan başka çelikle ve daldırma ile de üretilirler.ancak tohumla üretimi yine sequoia sempervirenslerde olduğu gibidir. daha fazla bilgi için esad muhlis oksal'ın sekoya'lar adlı kitabından yararlanabilirsiniz. saygılar...

pembegül beğendi.
pamukseram Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 00:20   #4
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sequoia sempervirens'in tohumdan çimlenme oranı %5 olarak bildiriliyor. Hali hazırda 100 tohumum soğuk katlamada. Oran doğru ise (ki öyle görünüyor) en fazla 5 adedi çimlenecek demektir.

Öte yandan sürgün çeliklerinden %50 oranında köklendirebiliyorum. Anaç ağacımdan aldığım sürgünlerden bu güne kadar epeyce köklendirdim. Bu yıl da 20-30 kadar sürgünü köklendirmek üzere tavalara aldım. Haziran sonuna doğru durumları belli olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2013, 22:40   #5
Ağaçsever
 
Bakipa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-02-2012
Şehir: kastamonu
Mesajlar: 43
sempervirensleri daldırma yöntemi ile çoğaltabilir miyiz?Bu mümkün ise ayrıntılı bilgi verebilecek dostlar bekliyorum.selamlar

Bakipa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 22:51   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-08-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
Çok güzel bir ağaç. ülkemizde yetişir mi acaba?

dombıra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 22:59   #7
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Evet, Marmara ve Karadeniz çok uygun.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 23:39   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-08-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
ben manisada yetiştirmeye çalışacağım bakalım ne olacak.

dombıra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 00:50   #9
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Sayın dombıra Manisada yetişir,biz yetiştiriyoruz.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024