![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
|
Sayın Tekin bey, elimde zeytin bahçesinden topladığım ve iki sene baktığım zeytin fidanlarım var.Genelde gövdeleri parmak kalınlığında.Bazılarının yaprakları güzel ve geniş olduğu için cins olduklarını düşünüyorum.Bazılarıda kesin delice çıkıyor.Ben garanti olsun diye aşılamak istiyorum.Ne zaman ve hangi aşı çeşidini uygulamam gerekir.Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu
|
Kalem aşılarını Şubat Mart döneminde Göz aşılarını maysdan Ağustos ayına kadar aşılayabilirsiniz. Hangi aşı çeşide ne gelince hangisi size basit geliyorsa onu yapın kambiyumların çakışmasına ve düzgün satıh elde edilmesine dikkat edin. Kuru ağcı bile bir birine tutkalla yapıştırırken düz satıh aranır arada boşluk fazla olursa kaynama yapmaz. Yaprtğınız kalem aşılarında aynı durum söz konusu. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
/
Giriş Tarihi: 18-12-2009
|
iyi günler ters t aşısı hakkında ödevim var bana bu konuda bilgi verebilirmisiniz resimlerle anlatım biçiminde teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Yeni Üye
|
Ters Dut Aşısı.
Konuyu iyi bilen arkadaşlar şu soruma tam olarak bir açıklık getirin lütfen. Ters Dut Ağacı nasıl elde edilir. Bir Dut ağacına kendisinden alacağımız bir gözü, Anaç'a T'yi ters çizip, gözü de ters mi koyacağız. Bu durumda gözden çıkan sürgün aşağıya mı büyümek ister, yoksa sonradan yukarıya yönelir mi? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaç Dostu
|
Evet anaca T yi ters çizeceksiniz. Ama aldığınız kalem gene ters dutlardan alacaksınız. Bazı türler dik gitdiği için önce yere sonra tekrar yukarı doğru gider. Ter aşıların gen yapıları farklı oluyor. Tmamen ters işlem yapmak la alakalı değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
|
Sayın OSMAN45, Büyük ağaçlarınıza istediğiniz uygun türleri aşılayabilirsiniz. Bu tür büyük ağaçlarda ya uç dallara tek tek aşı yaparsınız. Ya da uygun yerden kesip kakma aşı çeşidini yapabilirsiniz. Aşı zamanına kadar inşallah sizler için bir görsel hazırlayabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Tekin hocam, internette bulduğum bir video' da bildiğimiz normal göz aşısı ile yongalı göz aşısı anlatılıyor. Ancak ilk yapılan aşıda bir hata var gibi. Bildiğim kadarıyla çelikten alınan gözün altındaki odunsu dokunun çıkarılması gerekiyor. Burada alınan göz hiç bir işlem yapılmadan T içine yerleştiriliyor. Acaba ben mi yanlış biliyorum yoksa bu şekilde de göz aşısı yapılabiliyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
O zaman deneme amaçlı bir kaç tane de bu şekilde yapmak lazım. Belki dediğiniz gibi çok az odunsu kısım bırakırsak, T içine yukarıdan yerleştirme daha kolaylaşır. Odunsu dokuyu çıkardığımda kalan sadece kabuk ve bu kabuk çok yumuşak olduğu için yerleştirmek çok kolay olmuyordu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Turunçgilde yeni aşı kalemi köşeli olduğundan odunsu kısmı çıkarınca kabuk ile anaçta boşluk kaldığından tutmama olasılığı yüksek. Öyle durumda biraz odunsu kısımla birlikte göz aşısı yapmak faydalı oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biliyorsunuz ki ceviz ağaçlarında döllenme rüzgarla olur. Bir ceviz ağacında dişi ve erkek çiçek bulunur fakat dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşması 10-15 günlük fark gösterebilir. Dolayısıyla tek çeşitten bahçe yapılırsa gereken verim alınamaz. Bu nedenle en az iki çeşitten kapama bahçe yapmalıdır. Genç ağaçlarda döllenme 150-200 metre mesafeden dahi olur. Ağaçlar yaşlanıp rüzgar sirkilasyonu azalırsa bu mesafa 80-90 metreye düşebilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Ağaç Dostu
|
TOHUMDAN ÜRETİM Tohumdan üretimin şu sakıncalarını daima göz önünde tutmalısınız. Döllenme sonucu oluşan tohumdaki kromozomların yarısı anadan, yarısıda babadan geldiği için yeni oluşan bitki anaya, babaya, her ikisine benzeyebileceği gibi, bunların her ikisinede benzemeyebilir. İstenmeyen özelliklerdeki dominat(Baskın genler) yeni bitkiye şekil verebilir. Burada Mendel kanunları geçerlidir. Daha geniş bilgi almak istiyorsanız Mendel kanunlarını aratarak bilgi sahibi olmak mümkündür. Hangi anaçtan elde edilirse edilsin bu doğa kanunudur. Saygı ve sevgilerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2008
|
selam arkadaslar ben yurt disinda yasiyorum ve bahcedeki agaclarima asi yapmak istiyorum ama burda havalar kislari cok soguk karda oluyor acaba kalam ve yarma asi yapmak icin en iyi zamani nasil anlayabilirim yardimci olursaniz sevinirim. ne zaman asi yapmaliyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Ağaç Dostu
|
Yaprak ve göz aşıları hariç. Tüm kalem aşılarını bahar girmeden bitkiler uyanmak üzere iken aldığınız kalemleri aşılayabilirsiniz. Eğer zamanınız yetmez ise aşı için alacağınız kalemleri uyanmadan temiz pşetlere koyup buz dolabında uyanmadan bekletebilirseniz. Anaç bitkilerin uyanması okdar önemli değildir. Nisata kadar yapabilirsiniz. Aşılarınız tutmaz ise yapraklar açıp yeni sürgünler verdiğinde o yeni sürgünlere T göz aşıları yapabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Düzenleyen AQUA26 : 25-01-2010 saat 20:57 Neden: yanlisliklar duzeltildi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaç Dostu
|
Buz dolab'nın en alt bölümlerinde saklayabilrsiniz. Bugün kalem ler alınabilirmi. Alınabilir taki tomurcuklar patlamadan öncesine kadar. Bu zaman olarak bölge bölge değişiebilir. Yaprak açmaya hazır olmamış henüz uyanmamış tüm ağaçlardan alabilirsiniz. Ayrıca Türelere göre de değişibilir. Örneğin bir çok ağaçlar henüz uykuda iken erik ağaçları çiçek bile açmış olur. Bu durumda tomurcukları yaprak açmaya hazır olmayanlardan da kalem alıp aşılayabilirsinz. Normal temiz şefaaf torbalarda ya da sitreçleyerk de saklayabilirsiniz. Karların kalkmasını beklemelisiniz. Daha önce de bilrittiğim gibi kalemler uyanmamış olmalı anaç ların uyanma zamanı'nı ve sıcakların başlamasını beklemelisiniz. Ayrıca bölgeniz çok soğuk ise aşı yaptığınız bölüme büyükce bir şefaf poşat geçirip altdan bağlarsanız aşı yaptığınız bölüne minyetür bir sera yapmış olursunuz. Bu hem sıcak olmasını sağlarken hem su kaybını önleyeip dış etkenlerden koruyacaktır. Aşılarda piyasa da satılan aşı macunlarını pek kullanmanızı tavsiye etmem. Bulabilirseniz bal mumu ile yaraları kapatabilirsiniz. Bulmazsanız ciklet de aynı görevi yapabilir. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-01-2010
|
Sn Tekin, Benim bahçemde 12 adet dut fidanı var. Geçen yıl bunlara kalem aşışı yaptım. Tutmadıklarını görünce göz aşışıda yaptım Lakin yine tutturamadım. Aynı dönemde yaptığım diğer meyve fidanlarını tutturabildim. Acaba diyorum dut fidanlarının aşılama zamanları ayrımı diğer meyvelere bakılacak olursa. Veya farklı bir püf noktası varmı.. Bilgi verirseniz sevinirim... Teşekkürler.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
Kambiyo arasındaki su kanalının yani sütlü durumunun az olduğu döneme doğru kaydırın aşı zamanınızı. Aşırı transfer olduğu dönemlerde kaynaşma sorunu oluyordur. Temmuz Ağustos aylarında deneyin. Hatda kışın kuzey rüzgarları almıyorsa Eylül'e de kaydırabilirsiniz. Bu aylarda yapacağınız aşlıar göz aşlıları olmalı. Kabuğu çok kolay soyulan döneme denk getirmeyin bu durum bölge bölge değişebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-01-2010
|
Alıntı:
Teşekkürler Sn Tekin; Peki dutlarda kalem aşısı zamanını nasıl ayarlayabilirim. Bu hafta sonu uyanmamış dut çelikleri alacağım ağaçlardan nisan ortalarında kalem aşısı yapmış olsam isabet etmiş olurmu.Yoksa farklı bir zaman önerirmisiniz... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
|
Kalem Aşıları İçin Nisan ortalarını beklemeyin Kocelide Mart başı ve ortaları uygundur. Don tehlikesi olmayan tüm blölgelerde uyanmak üzere olduğunda yaplıması daha uygun olur. Dut ağaçlarında Kalemde az su. Anaçda fazla su olursa uyumsuzluk gösterebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-03-2009
|
sakız ağaçlarının aşılanması
*** sn. tekin bey açıklayıcı bilgilerinizi okudum ve çok faydalandım ben bir yıldır aşılı sakız ağacı yetiştirmek için uğraşıyorum sorum şu: 1- anaç olacak ağaçtan bir kalem alınıp köksüz bir şekilde gerekli ortam oluşturulup iki kalemi birbirine aşılayıp tutturabilirmiyiz 2- bunu yaptığımızda aşılı üstteki kalemden filiz sürmeye başlamışsa bu yolun başarılımı olduğu anlamınamı gelir 3-ortam oluşturduğumuzda beyaz pamukumsu üstteki yerlere kaplaması ne anlama geliyor 4-bu yöntemle bodur meyve ağacı yetiştirmek için dağlarda bol olan meşe palamudu melengiç veya dağ çileklerine kiraz armut şeftali gibi bodur ağaçlar üretebilirmiyiz. şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Ağaç Dostu
|
1 Alıntı:
2. sorunuz . Kalemin filiz uzatması başarılı olduğu anlamına gelmez. Kalemlerin ve çeliklerin kendi bünyelerinde bulunan son enerji ile filiz verebilirler. Filizler yaz boyu sürmeye devam ederse başarı olmuştur. Altda kaynama ya da köklenme yoksa kısa bir süre sonra ölecektir. 3 . sorunuzu biraz açarmısınız bu anlatım nerde geçmiş burda ya yanlış anlama var ya da yanlış anlatım var. Aşılama da tür seçerken aynı familyadan seçilmeli. Düzenleyen Harun Parlak : 12-03-2010 saat 19:48 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaçsever
|
*** TEKİN BEY sorumu doğru anlamışsınız evet 2 kalemin diyeyim birbirine aşılanması mesela üstteki kalem aşısı tutmadı diyelim çelikteki filizlerinde kuruduğunu farzedersek eğer alttaki anacın tutma veya tutmama şansı olabilirmi ? birde şunu soracağım köklendirmek için dikilen anaç çelikleri acaba kaç ay sonra kök oluştururlar bunların köklendiğini anlamak için yukarı doğru assılarak eğer çelik yukarı doğru çekince gelmiyorsa bunlara köklenmeye başladı diyebilirmiyiz şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Köklendirme ile ilgili bilgilere çelik köklendirme başlığında bulabilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2009
|
merhabalar, yarın yaklaşık 3 yaşındaki greyfurtuma mayer limon veya satsuma mandalina aşlayacağım. bir kaç yerde kafam karıştı. sorularım şunlar: 1- greyfurtun kendi aşı yerinin altından mı yapmam gerek yoksa greyfurtun aşılanıp dal oluşturduğu yerden mi yapayım? bana altından yapmam gerekir gibi geliyor. 2- greyfurtumun 3 ana dalı var. yaklaşık 1,5 metre boyunda. bahar filizlenmesinde. greyfurtu tamamen budamalı mıyım? budamazsam aşının tutma olasılığı azalır mı? herkese saygılar sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaçsever
|
teşekkürler tekin bey |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Üçüncü bir taşıyıcı ya da aracıya ihtiyaç yoktur. Uygun bir yerinden aşılayın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-03-2010
|
Arkadaslar aranizda henuz cok yeniyim ve merak ettigim konular var, paylasimlarinizi okudum ve paylasimlarinizi cok begendin, ama merak ettigim bisey var, KIWI (Actinidia) ne tur anaclara asilanabilir? Mesela üzüm asmasina asilanabilirmi? Veya armut anacina asilanabilirmi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|