agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Yelken çiçeği, Barış çiçeği (Spathyphyllum) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/652.htm)

mstfylcn 11-12-2005 20:36

Yelken çiçeği, Barış çiçeği (Spathyphyllum)
 
evde bir bitkim var adını bilmiyorum..
bugünlerde yaprak uçları hafiften sararmaya kurumaya başladı..
ben de kuruyan yerleri makasla kesiyorum..
ne yapmalıyım.. ne gibi önlem alabilirim..

fotoğrafı:
http://www.freewebs.com/aaft/g.jpg

sezinci 12-12-2005 08:25

Spatifolium.

Uzun bir sap üzerinde boa yılanı başına benzer beyaz çiçek açar.
Salon bitkileri için genel kuraldır. Direk güneş ışığında ve hava akımmında kalmamalı

achilias 30-05-2006 12:59

barış çiçeği (spathiphyllum)
 
Bakımı konusunda problem yaşıyorum çeşitli kaynaklara baktım ama ışık konusunda sanırım bir problem var yeni çıkan yapraklar kahverengi yanık tarzı lekelerle çıkıyorlar ve çok uğraşmama rağmen düzelmiyorlar
Sulama:Toprak kurudukça su veriyorum ve yaparaklarına su püskürtüyorum
Besin:Düzenli veriyorum
Görüştüğüm bir ziraat mühendisi fazla ışıktan olduğunu söyledi güneş görmeyen bol ışıklı bir yerde.Yarı gölge ve gölgede de baktım ama sorunun ne olduğunu anlamadım.Bazı evlerin balkonlarında rastlıyorum direk güneşin altında tutuluyor ve muhteşem çiçekli ve çok sağlıklılar.Lütfen birileri bana yardımcı olsun.Teşekkürler

Selahattin Yılmaz 30-05-2006 16:01

Soğuğa ve direkt güneş ışığına hassas bir bitki. Yapraklar bahsettiğiniz şekilde kahverengileşince kendini yenileyemiyor ancak yeni çıkan yapraklar direkt güneş ışığından uzak, daha uygun mümkünse ışık alan loş bi ortamda sağlıklı olabiliyor. Aşırı sulamayın nemsiz de bırakmayın. Düzelmesi için dengeli ve rakamları eşit (18-18-18 veya 20-20-20 gibi ) bitki besinleri ile yeni yaprak oluşumu ve sağlıklı bitki elde edebilirsiniz. Ancak gübreyi de tavsiye edilen dozlarda kullanınız.

Kagan 30-05-2006 21:20

Sigaranın Zararları
 
Bu bitkiden bende de var. Aynı sorunları ben de yaşadım. Ne yaptımsa çözüm bulamadım. Fakat bir ansiklopediden bazı salon bitkilerinin sigara dumanına karşı duyarlı olduklarını okuyunca bitkilerimin bulunduğu odada (hepsi bir odada) sigara içmeyi bıraktım. Çok sigara içen biriyim; günde bir buçuk paket içerim; bunun da bir paketi bitkili odamda olurdu (çünkü bilgisayar orada :p )...

Neyse... Sigara içmeyi Yelken Çiçeği'min (Türkçe'si bu sözcük imiş) bulunduğu odada kestikten sonra, bitkinin yeni çıkardığı yapraklarda kuruma ve kahverengi lekeler gibi sorunlar olmadı...

Bu sigara da herşeye dokunuyor yahu... :p

Mine Pakkaner 31-05-2006 10:48

Bir de bu bitkinin klora karşı hassasiyeti var.Çeşme sularınızın aşırı klorluysa bitkilerinize kullanmadan önce havalandırınız, dinlendiriniz.Yüksek pH yı da sevmediğinden kireçsiz bir suyu tercih ediniz.

achilias 06-06-2006 11:43

Bakım
 
Spathyphyllum bakımı hakkında ingilizce bir kaynağın çevirisinde bu tür bitkilerin yarı gölge ve gölgeyi sevdiğini,daha sağlıklı ve hızlı geliştiğini öğrendim.Aydınlık ortamlarda ise gelişimin yavaşladığı,çiçeklenmenin azaldığı ve yaprakların uçlarında önce sararmaların ve sonrasında telafisi mümkün olmayan kahverengi ve sert kurulukların düzeltilemeyeceğini öğrendim.

Bitkide problem varsa yapılabilecek en iyi şey bitkiyi daha az ışık gören gölge bir yere almak,mart-ekim aylarında 15 günde bir,kasım-şubat aylarında ise ayda bir kez gübrelemek tavsiye ediliyor.

Yapraklarda sararmalar ve kahverengi yanık tarzı lekelenmeler mevcut ise bitkinin toprak içindeki azotu daha iyi emmesi için yapraklarına birer hafta arayla toplam 3 hafta piyasada satılan tonikleri ince püskürten bir sprey kutusu ile sıkmakta yapraklarda oluşacak sararmaları ve lekelenmeleri önlüyor.

Ben bu tonikten sadece bir kez uygulamama rağmen değişiklikleri görebiliyorum.Kireçli suya karşı hassas bir yapısı var.Bu yüzden bende eşimin tüm çıkışmalarına rağmen içme suyu kullanmaya özen gösteriyorum :)

Birde yaprak uçlarındaki sarılıkları veya kahverengi alanları koparmak fayda yerine hastalığın ilerlemesine davetiye çıkartıyor.

Herkese teşekkür ederim.

Ful Sokağı 10-06-2006 23:20

Ben bu bitkinin yanında oluşmuş miniklerinden bir arkadaşımdan alıp küçük bir saksıya torfa diktim biraz kökü de vardı ama yapraklarını yana yatırdı üç gündür de düzelmedi, dikerken özel bir işlem yapmadım,gölgede duruyor,acaba düzelir mi ?

Mine Pakkaner 11-06-2006 22:44

Ful Sokağı hemen yaprakları kes, yani boylarını kısalt, en dış sıradaki yapraklardan tamamiyle alabilirsin ( gerçi seninki kaç yaprak bilmiyorum) .
Su kaybını en aza indir böylece. Keşke dikmeden önce aspirinli suya 1 dakika daldırıp ,diktikten sonra da can suyu olarak bir miktar oksijenli sulu solüsyon verseydin. :(

Ful Sokağı 13-06-2006 09:11

Teşekkürler, ben bu miniği bulunca heyecandan siteyi incelemeden hemen dikmiştim, bir dahakine dikkat edeceğim.

kaseriya 26-06-2006 19:22

barış çiçeği (spathiphyllum)
 
Sanırım çoğu kişimizin evini bir süre ziyaret etmiş egzotik bir süs bitkisidir.İlk geldiğinde üzerinde 3 tane harika çiçekleri vardı,onlar solduktan sonra bir daha hiç açmadı,aynı bitkiden tekrar çiçek alma olasılığım varmıdır.Bakımı hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.Saygılar

arsakay 26-06-2006 19:32

1 Eklenti(ler)
Resmini de koyalım :)

kaseriya 26-06-2006 19:36

nasıl çiçeklendirebiliriz,böyle bir resmi yaprağının birine iğneleyim mi:)

arsakay 26-06-2006 23:14

Bendekinin halini görseniz,
beni siteden atarsınız.

Büyüdü büyüdü sonunda bende
köklerinden ayırdım. O günden beri ne yaşıyorlar,
ne de ölüyorlar. Tam anlamıyla bitlkisel hayattalar.

kaseriya 26-06-2006 23:49

üstadım benimkide yaprağa verdi çok büyük yapraklar açıyor..birde çiçek açsa bunun bir sebebi olmalı sanırım..bende bölsem açarmı 5 veya 6 kök ayırabilirim ne dersin denemeye değermi..çiçek verirmi o zaman!

arsakay 27-06-2006 00:16

Önce benimkileri görün sonra karar verin derim.
İlk fırsatta fotoğraflarını koyarım. Çok kötü oldular.

qitted 01-07-2006 21:57

Yahu bu çiçek bende kaç yıldır var ?
Bunun adı-sanı filan da var demek ?

Kışın içeride, yazın balkonda durur. Sabah güneşini fena halde alır. Dibinden pıtrak gibi yaprak ve çiçek sürüyor. Şu anda 5 çiçeği var. Açıkçası pek sevdiğim söylenemez, hatun seviyor diye duruyor garibim :)

praecox 07-07-2006 21:28

Spathiphyllum wallisii'nin yılın belli zamanları emers geçirdiğini duydum. forumda bu konu ile ilgili bir bilgi bulamadım. bir kısım spat.ı jelde sulu ortamda yetiştiriyorum diğeri saksıda kısmen bol sulak diğeri ise terraryumda 6 ay emers 6 ay kuru. zaten sonradan okuduklarım da bunu ispatlar nitelikde oldu.
bendeki bulgular şu ki su kesilince çiçekleniyor. belki sararmalar su azlığından kaynaklanıyor da olabilir mi acaba.

kiiirmiziii 30-07-2006 22:16

arkadaşlar merhaba,

diyorsunuz ki bu çiçek güneş sevmez.ben saramış yaprakları iyice kestim.çiçeği ufalttım resmen.ve sabah güneşi alan bir yere koydum.şu anda şiddetle fışkırdı.acaba gercekten gölgeye mi alsam?yapraklarda kuruma ,sararma ya da başka bişey olmadı.bilgi verirseniz sevinirim.bu arada ben bunu bu kadar kesmeden önce kurumuş yaprakları,çiçekleri açamadan yok olan bir çiçekti.ve gölgede dururdu hep.

Mine Pakkaner 30-07-2006 23:21

Kiiirmiziii çiçeğiniz sabah güneşine bayılacaktır. Güneş sevmez deyince tam gün doğrudan güneş altında kalması anlaşılır.Yoksa yelken çiçeği asla bir tam gölge bitkisi değildir. Bitkinizin keyfi yerinde ise ona başka yer aramanıza gerek yok. Yaptığınız işleme ve yeni yerine memnuniyetini bir sürü yaprak vermesinden de anlayabilirsiniz. :)

kurtkaan 21-12-2006 11:17

merhaba ben bu çiçekle daha yeni tanıştın ve çok sevdim benim gördüğüm bir şey var bu ekranda bendeki çiçekle burdakiler arasında fark var benim çiçeçegim çok yapraklı ve sürekli yeni yeni yapraklar çıkarıyor ve bu yaprakların gelişmesine engel oluyor sanırım ne yapmam gerek birde başka bir saksıya nasıl başka kök alabilirim teşekkürler.

Todor 21-12-2006 22:42

Hoşgeldiniz kurtkaan,
sorularınıza cevap alabilmeniz için kendinizi Yeni Gelen Üyeler başlığında kendinizi diğer üyelere kısaca tanıtmanız gerekiyor.
Üyeler için Kullanım Kılavuzu sayfasında forumu verimli kullanabilmek için gerekli bazı bilgileri bulabilirsiniz. Sorunuzun cevabı önceden verildi. Konuyu baştan okumanızı rica ederiz. Sizi aramızda görmekten memnunuz. Bol paylaşımlarda bulunabilmemiz dilekleri ile, hoş geldiniz:)

kafkas_sivaslı 23-12-2006 12:56

En üstte verilen resimdeki çiçekten almıştım. Çok canlıydı. Çiçek benimdi ama annem bakıyordu. Bir kaç günlüğüne tatile gittik. Benim işim vardı eve geldim. Önce çiçeğe su verdim biraz da güneş alsın diye balkona koydum. Ertesi gün baktımki yaprakları sararmış. Hepsi iki güne döküldü. Sonra öğrendimki salon çiçekleri güneşe koyulmazmış ): Ne yapalım tecrübe derek öğreniyoz.

maktas61 11-01-2007 14:34

barış çiçeğinden bende de var çiçekleri beyaz değilde yeşilimsi açıyor sorun nedir yardımcı olursanız sevinirim

Todor 11-01-2007 14:39

Hoş geldiniz maktas61. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız sorunuza cevap verene kadar sizde Yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.
Aramıza hoş geldiniz.:)

Kagan 19-01-2007 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maktas61 (Mesaj 65727)
barış çiçeğinden bende de var çiçekleri beyaz değilde yeşilimsi açıyor sorun nedir yardımcı olursanız sevinirim

Kaynaklarda yazdığına göre, ihtiyacından az ışıkta çiçek yaprakları yeşilimsi oluyormuş. Sanırım bol ışığa (doğrudan üstüne gelen güneş ışığı değil) almanız gerek. Bu arada sabahleyin üzerine çok kısa süre gelen güneş ışığından rahatsız olmazmış.

Mine Pakkaner 19-01-2007 18:30

Kagan nerelerdesiniz? Sizi görmek ne güzel. :)

Verdiğiniz bilgiye de tamamen katılıyorum. Işık eksikliği yeşil çiçeklerin sebebi.

Ela 20-01-2007 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi achilias (Mesaj 25672)
Spathyphyllum bakımı hakkında ingilizce bir kaynağın çevirisinde bu tür bitkilerin yarı gölge ve gölgeyi sevdiğini,daha sağlıklı ve hızlı geliştiğini öğrendim.Aydınlık ortamlarda ise gelişimin yavaşladığı,çiçeklenmenin azaldığı ve yaprakların uçlarında önce sararmaların ve sonrasında telafisi mümkün olmayan kahverengi ve sert kurulukların düzeltilemeyeceğini öğrendim.

Bitkide problem varsa yapılabilecek en iyi şey bitkiyi daha az ışık gören gölge bir yere almak,mart-ekim aylarında 15 günde bir,kasım-şubat aylarında ise ayda bir kez gübrelemek tavsiye ediliyor.

Yapraklarda sararmalar ve kahverengi yanık tarzı lekelenmeler mevcut ise bitkinin toprak içindeki azotu daha iyi emmesi için yapraklarına birer hafta arayla toplam 3 hafta piyasada satılan tonikleri ince püskürten bir sprey kutusu ile sıkmakta yapraklarda oluşacak sararmaları ve lekelenmeleri önlüyor.

Ben bu tonikten sadece bir kez uygulamama rağmen değişiklikleri görebiliyorum.Kireçli suya karşı hassas bir yapısı var.Bu yüzden bende eşimin tüm çıkışmalarına rağmen içme suyu kullanmaya özen gösteriyorum :)

Birde yaprak uçlarındaki sarılıkları veya kahverengi alanları koparmak fayda yerine hastalığın ilerlemesine davetiye çıkartıyor.

Herkese teşekkür ederim.

Bu toniğin adı nedir?Benim spatifulum çiçeklerimin de yaprak uçları kahverengi olmaya başladı.

Mehmet Ali Aşık 21-01-2007 04:27

Spathyphyllum hakkinda bazi tecrublerimi paylasmak istiyorum.Bu bitki ince yaprakli oldugu icin suyu fazla tutamaz bu yuzden fazla suya ve kurakliga karsi hassastir.Bitki gerektigi zaman sulanmazsa dramatik bir sekilde yapraklari solar.Asiri sulamada benzer etkiyi gosterebilir.Ayrica musluk suyunada hassastir suyu bir gun bekletip sulayabilirseniz yapraktaki yanma ve lekeler azabilir.klor zararini onlemek icin topraga az bir miktar sonmus kirec konabilir.Spath nemli fakat fazla islak olmayan topragi sever.asiri sulama yaprakla leke ve hastaliga yol acabilir.Boyle yapraklari sapiyla birlikte bitkinin kokune yakin yerden parmaginizla koparabilirsiniz.Makasla yapraklarin kenarini kesmek hastaligi obur yapraklarda yayabilir.
spath in çicek açmasi için yeterli isik gormesi sarttir.Ancak bitki kuvettli gunes isigini pek zevmez yapraklar sararip rengini yitirebilir.çiceklerin tozu bazi insanlarda allerjiye yol acabilir.çicekler ilk acildiklarinda beyaz renkte olup sonra yesile donerler.Eger bitkinizin çicek açmasina devam etmesini istiyorsaniz çicekler yesil renge dongu zaman kesin. Baris cicegini hafif solacak sekilde kurumaya birakir sonrada sularsaniz çicek acmaya basladigini gorursunuz bitki olecegini zannedip çicek acmaya zorluyor kendini galiba. Çicekli bitkiler icin olan gubre konuldugundada kisa zamanda çicek açmaya basliyor. son olarak kurumus dal ve yapraklari temizlemeyi ihmal etmeyin.

Ela 21-01-2007 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Ali Aşık (Mesaj 68412)
Spathyphyllum hakkinda bazi tecrublerimi paylasmak istiyorum.Bu bitki ince yaprakli oldugu icin suyu fazla tutamaz bu yuzden fazla suya ve kurakliga karsi hassastir.Bitki gerektigi zaman sulanmazsa dramatik bir sekilde yapraklari solar.Asiri sulamada benzer etkiyi gosterebilir.Ayrica musluk suyunada hassastir suyu bir gun bekletip sulayabilirseniz yapraktaki yanma ve lekeler azabilir.klor zararini onlemek icin topraga az bir miktar sonmus kirec konabilir.Spath nemli fakat fazla islak olmayan topragi sever.asiri sulama yaprakla leke ve hastaliga yol acabilir.Boyle yapraklari sapiyla birlikte bitkinin kokune yakin yerden parmaginizla koparabilirsiniz.Makasla yapraklarin kenarini kesmek hastaligi obur yapraklarda yayabilir.
spath in çicek açmasi için yeterli isik gormesi sarttir.Ancak bitki kuvettli gunes isigini pek zevmez yapraklar sararip rengini yitirebilir.çiceklerin tozu bazi insanlarda allerjiye yol acabilir.çicekler ilk acildiklarinda beyaz renkte olup sonra yesile donerler.Eger bitkinizin çicek açmasina devam etmesini istiyorsaniz çicekler yesil renge dongu zaman kesin. Baris cicegini hafif solacak sekilde kurumaya birakir sonrada sularsaniz çicek acmaya basladigini gorursunuz bitki olecegini zannedip çicek acmaya zorluyor kendini galiba. Çicekli bitkiler icin olan gubre konuldugundada kisa zamanda çicek açmaya basliyor. son olarak kurumus dal ve yapraklari temizlemeyi ihmal etmeyin.

Mehmet Ali Bey çok teşekkür ederim.Çiçeklerimin hiçbirine musluktan akan su vermiyorum;oda sıcaklığında dinlenmiş su veriyorum.Kış ayları hariç, sıvı gübreyi, bütün çiçeklerime cinsine göre ,rutin bir şekilde kullanıyorum.Kahverengiye dönen yaprakları makasla kesmemem gerektiğini ,sönmüş kireci ilk defa duydum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024