agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Saksıda erik fidanı (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/39112.htm)

kurts 13-03-2016 17:07

Saksıda erik fidanı
 
1 Eklenti(ler)
Değerli yeşil severler,

Bahçemde her zaman bir erik ağacının hayalini kurmuşumdur. Dikimi yapmayı planladığım alan seneye müsait olacağından, fidanı şimdiden alıp biraz büyütmek istedim. Daha önce herhangi bir bitki yetiştirmediğimi, tecrübesiz olduğumu belirtmek isterim.

Eklenti 600189

Yaklaşık bir ay önce tüplü fidanımı aldım. Gayet sıskaydı ve üzerinde yalnızca bir kaç yaprak vardı, evin güneş alan balkonuna koydum ve kendi toprağında 2 hafta boyunca çok güzel bir büyüme gösterdi. Gelişimini keyifle seyrettim.

Mevcut saksının çok küçük olması nedeniyle daha rahat büyüyebilmesi için daha büyük bir saksıya geçirmem gerektiğini düşündüm ve 37litrelik büyük bir saksı aldım. Bunun yanında torf toprak karışımı, vermicompost(solucan gübresi) ve dışarıdan normal toprak aldım. Bunları eşit miktarda saksıma koydum karıştırdım ve fidanımı kendi toprağıyla beraber güzelce yerleştirdim. Yerleştirme işlemini doğru yaptığıma eminim ancak karışımda bir sıkıntı olduğu kesin.

Yeni saksıya aldıktan sonra fidan büyümesini durdurdu ve yapraklar büzüşmeye başladı. 1 hafta boyunca bekledim belki düzelir diye ancak durum kötüye gidiyordu. Bunun sebebi olarak bir sürü ihtimal vardı, toprak yetersiz olabilirdi (dışarıdan çıkardığım toprak sanırım kalitesizdi kızılımsı bir topraktı), gübreyi abartmış olabilirdim, suyu fazla kaçırmış olabilirdim vs vs.

Durumun düzelmeyeceğini görünce bir an önce birşeyler yapmam gerektiğini hissettim ve toprağını değişmeye karar verdim. Fidanı söktüm, köklerdeki eski toprağın bir kısmını temizledim ve bu sefer hazır torf toprak karışımına diktim. Gübre ilave etmedim ve suyu da çok az koydum.

5 gün oldu ve fidanın durumunda ne iyiye doğru ne kötüye doğru bir değişiklik yok. Böylece kaldı. Son durumu resimde görebilirsiniz. Bu fidanı yaşatmam için yardımlarınızı bekliyorum. Eğer ölürse bir daha bu işe kalkışacak cesareti bulamayabilirim o yüzden yardımınız çok önemli.


Saygılar

belliufuk 13-03-2016 22:55

Bodur fidanları saksıda yetiştirebilirsiniz ama fazla meyve vermesini beklemeyin. Seyirlik ve tadımlık 3 5 meyve verir.
Sizin elinizdeki fidan için de, gözler patladığında sonra kökünü açtığınız için bu hale gelmiş diye düşünüyorum

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024