agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Şans Bambusu (Dracena sanderiana) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3362.htm)

kemalbal 17-12-2006 14:39

sayın levent bey tam bende bambum için bir cevap yazılmış mı diyerek bakmıştım kicevabınızı gördüm. herşey tecrübeyle öğreniliyor. haklısnınz dün fark ettim bambumun,sararan kısmı böyle içi boş gibi olmuş yumuşamış,ve de buruşma olmuş hafiften.
bambumu dediğiniz gibi kesmeyi düşünüyorum fakat, keseceğim yerde yemyeşil bir filiz var. o kestiğim kısmı yine suya koysam ,ya da o filizi ordan çıkarıp suya köklenmesi içn mi bırakmalıyım. çünkü çok sağlıklı gözüküyor ,o yeşil olan filiz.

bambumun sararan kısmın kesip sonra da o yeşil filizi de bu şekilde çıkartsammı?

lerdemir 18-12-2006 22:42

Yeni sürgününüz daha çok ufak. Sürgünlerin gövdeleri biraz uzadıktan ve hani şöyle biraz ele gelir gibi olduktan sonra en altlarından suya dokundukları yerden kök veriyorlar. Sizin resimde görülen sürgün ise bence henüz o safhaya gelmemiş.

Dolayısı ile ben olsam bütün gövdenin sağlığı için o kıyamadığınız yerden ana gövdeyi keser, hemen üst yarayı mum eriterek kapatır, ve yine de içimde kalmasın diye o taze sürgünü ana gövdeye bağlandığı yerin en dibinden temiz bir falçata ile kesip ayırarak bir çay bardağının dibinde 1 cm suda köklenip köklenmeyeceğini görmeye çalışırdım. Kulağa nasıl geliyor?

Çünkü suda köklenebilecek kadar gövdemsi yapıya kavuşan yeni sürgünler köklense bile ana bambu gövdesi gibi bir form almaları sanırım çoook uzun yıllar gerektiriyor.... Ben yaptım, 2 yıldır gelişmekteler ama uzaktan yakından alakası yok henüz ana gövde ile. O yüzden bence ana gövdeyi kaybetmemek asıl hedef olmalı...


Tabii Mine Hn ve diğer üstadlar ne der, merak ediyorum doğrusu...

Saygılar...

Mine Pakkaner 18-12-2006 22:52

Aynı sizin dediklerinizi derdim Levent Bey :)

lerdemir 19-12-2006 11:09

Yüreğime su serptiniz Mine Hn, çok teşekkür ederim.

Zira, sizlerin aksine teknik bilgi sahibi olmadığım için, sadece deneyimli olduğumu düşündüğüm bitkilere ilişkin görüş aktarmaya çalışıyorum, lakin o durumda bile, teknik altyapım olmadığından dolayı, yanlış bir bilgi aktarmış olma ihtimalinden dolayı içimde bir huzursuzluk oluyor.

Varlığınız için teşekkürlerimle...

Levent

leylii 20-12-2006 10:48

sevgili arkadaşlar sitenizi bu gün keşvettim,o da dün evde bulunan üç çiçeğimden biri olan bambuyu üç bölüme ayırarak çoğaltmak istediğim ve doğruluğundan emin olmadan bilinçsizce kesmemden dolayı araştırıken oldu.31 yaşında ,antalyada yaşayan ,öğretmen olan, çiçeklerden çok büyük keyif almasına rağmen bunu asla beceremeyen biri olarak bu siteden çok şeyler öğreneceğimi umud ediyorum.kendimden daha fazla bahsetmek isterdim ama hemen açılabilen biri değilim...neyse tanışmamız şimdilik bu kadar olsun diyelim..

flyakan 14-01-2007 19:57

lucky bamboo
 
uzun bambularda saç gibi uzayan kökleri kesmenin faydası olur mu?

lerdemir 14-01-2007 21:37

Ben hiç sanmıyorum.

Siz neye faydası olabileceğini düşünüyorsunuz?

Benim uzun bambuların en diplerinde kökler o kadar birbirine girmiş ve uzamış haldeler ki şu an bambuları birbirinden ayırmak sanırım mümkün değil, sanki kırk yıl taranmamış uzun zenci saçı gibiler; lakin bambularım da son derece sağlıklı durumdalar.

EnquiRe 18-02-2007 16:32

Lucky Bamboo

Sonunda bu bitkiye neden Lucky Bamboo denildigini ogrendim. Hep merak etmisimdir. Elimde bulunan kitaplarda bu bitki hakkinda hic bilgi bulamamistim. Artik dayanamayip bu bitkiyi alanlara ne anlama geldigini soracaktimki IKEA'da cicegin satildigi yerde aradigim bilgiyi buldum.

Eski Cin geleneklerine gore guzel bir yasamin 3 ana maddesi varmis: bunlar mutluluk, bolluk ve uzun omurmus. Insanlar bamboo bitkisinin evlerine bu 3 nimeti getirdigine inanirlarmis (belki de hala inaniyorlardir cunku cin marketlerinde bamboo cok satiliyor).

Birde bamboonun sayisi dadegisik seyleri ifade ediyormus:

3 bamboo: mutluluk, uzun omur ve bolluk
6 bamboo: basari ve refah
7 bamboo: saglik
8 bamboo: buyumeyi ebedilestirmek
10 bamboo: tamamlilik ve mukemmellik
21 bamboo: bircok nimet

Bamboolarin bakimi ise soyle:
Ilik ortamlari seven bakimi cok kolay olan bir bitki olarak tanimlaniyor. Haftada bir suyunun degistirilmesi yeterli. Yeni konulan suyun ilik olmasi tavsiye ediliyor. Bamboonuzun sari bir renk almasini istemiyorsaniz direk gunes isigindan koruyun.

Kesinlikle bamboonuzu kesmeyin. Bu onun sariya donusup olmesine yol acar. Cinlilerin inanisina gore bamboonun yapraklarinin kesilmesi gelecek olan sansi ve bereketi engellermis. Illada kesmek istiyorsaniz, kesmek yerine elinizle koparmaniz tavsiye ediliyor.

EnquiRe 18-02-2007 17:29

Merhaba;
Benim evdeki lucky bamboo sanırım biraz sıkıntılı günler geçiriyor güneş direk ışığına maruz kalmadığı halde yaprakları sarardı.Sebebini çözemedim ve resmini sizlere sunuyorum sararan yapraklar için yapabileceğim birşey var mı? Yapraklarını kesmem bana uğursuzluk getirecekmiş :rolleyes: ama benim merak ettiğim bitki için sorun yaratır mı?

http://img11.yukle.tc/images/9061adsiz.JPG

darla 28-02-2007 17:04

Merhaba,
Benim bir adet bambum var ve tüm gövdesi minicik olduğu halde sapsarı oldu..
Ne yapmam gerek sürekli sudaydı bir şey olmuyordu şimdi ise çok fena...

EnquiRe 28-02-2007 20:00

Uç kısmındaki mumu kontrol etmeni öneririm genelde hava aldığı için sararma oluyor diye biliyorum yanlışsam biri beni düzeltsin.. :p

EnquiRe 28-02-2007 20:02

Bu arada ben sararan yaprakları makasla kestim artık olası felaketi bekliyorum :p

darla 01-03-2007 10:44

Ben daha da kötüsünü yaptım.
Çürümüş zaten bambum.Çürüyen yerden kestim sonrada suya koydum.
Bakalım ne olacak..

darla 08-03-2007 08:59

Maalesef bambum sizlere ömür.
Şans diye bir şey kalmadı mı şimdi bende acaba?

antienflamatuar 14-03-2007 21:42

1 Eklenti(ler)
Üç bambum var resimlerini paylaşmak istedim.
Şimdilik sorunsuz büyüyorlar.
Eklenti 8229

nermin alkan 21-03-2007 09:18

merhaba ben aldığım lucky bambumun bir tanesini ikiye böldüm. Üst kısmını suya koydum köklensin diye, diğerinin ise üstüne mum eritip damlattım. Duyduğuma göre tepesinden hava alınmaması için bunu yapmak gerekiyormuş. sizce doğrumu yaptığım..? Şİmdilik sağlıklı gözüküyorlar ama...?

antienflamatuar 03-04-2007 14:06

1 Eklenti(ler)
Lucky Bambuların kesilen kısımları hava alırsa yandan çıkan dallar kuruyor. Bu nedenle mum gerekli ama yeterli mi bilemiyorum.
]Ben de şans bambularımın dibine dere kumu ekledim. Daha sağlıklı gelişmelerini sağlıyormuş kum.
[ATTACH]8839[/ATTACH

EnquiRe 09-04-2007 18:19

Benim bamboo halen sararmaya devam ediyor.. :( Ne yapmalıyım bilemedim o kadar da araştırdım oysa, sizlerin yardımına ihtiyacım var.. :mad: Mine Hanım sesim geliyor mu acaba..?. ;)

flora 09-04-2007 18:35

Bambular soğuğu hiç sevmez.Ayrıca tepesindek mumlu kısmın zarar görmemesi gerekir. Eğer sararma başladı ise sararan kısmı bitkiden keserek uzaklaştırmalısınız. Geriye kalan kısmın kesik tepesini eritip ılıttığınız bir parça mum ile kapatmalısınız.Ve nem oranı yüksek sıcak bir ortamda bekletmelisiniz. Tüm drecena cinsleri gibi bambuda yoğun nemli ve sıcak ortamlarda gövdesinden çok sayıda filiz verir.Ayrıca gövde sararmasına ramen filiz hala yeşil ise filizi temiz bir bıçakla kesip sararmış kısımlarını ayıkladıktan sonra ıslak torfa ekebilirsiniz. Bu kez bambudan daha çok yuccaya benzeyen büyük yapraklı bir bitki elde edebilirsiniz.
Birde unutmadan söyleyeyim çiçek çoşturan bambu besini çıkarmış. İlgilenenlerin bilgisine;) ;) ;)

EnquiRe 09-04-2007 18:44

1 Eklenti(ler)
Bamboo'mun yaprakları her geçen gün sararıyor :( önereceğiniz bir çözüm var mı?

EnquiRe 09-04-2007 18:49

http://img18.yukle.tc/images/279009042007101-kucuk.jpg

Bamboo'mun son hali bu hergün biraz daha sararıyor yapraklarına spreyle su bile sıkıyorum nemini korusun diye ama fayda etmiyor.. :(

fiancee 28-05-2007 13:54

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar böle bir durum benim lucky bamboomdada var.günden güne kötüye gidiyor.suyunu bitmeye yakın ekliyorum ama hepsi bir arada duruyor.acaba birbirinden ayırsam mı diye düşünüyorum.2-3 tanesi aynı dediğiniz gibi kurudu tümden bende atmak zorunda kaldım.lütfen yardım edin yoksa kaydeceğim canım çiçeğimi.....

serder 28-05-2007 17:34

Bizim ofisde de bunlardan var ve aynı sorun onlarda da var.
lerdemir'dediklerini birinde hemen deniyeceğim. sonucuda yazarım....

fiancee 01-06-2007 13:24

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar bambularımda acil önlemler aldım.yaklaşık 20-25 tane olanlar arasında 4 tanesinde sorun vardı,çıkardım ve lerdemirin dediklerini uyguladım.filizlerinide kesip bir bardağa koydum, bakalım nolacak.ama ben bunların düzenini bozdum,şimdi nasıl toplayacağım merak ediyorum doğrusu.bir fikir verebilir misiniz.nasıl yerleştirebilirim bunları şimdi?geçici olarak böyle kaldılar:)

lerdemir 01-06-2007 19:51

Elinize sağlık, iyi yapmışsınız fiancee.
Hele bir iyice güçlensinler ondan sonra düzenlemesini yaparsınız. Hatta, yeniden aynı yere yerleştirmek yerine zarif bir kısa vazoya yerleştirirseniz daha da estetik ve sıradışı bir görünüm elde edeceksinizdir.


Benim yaptığım ve de yararlarını müşahede ettiğim üzere bir de püf noktası vermek isterim size.

Yapraklarına da iyi su (tercihen yağmur suyu, olmazsa klima tahliye suyu, o da olmazsa buzdolabının yaptığı kardan eritilmiş su, en olmadı iyi içme suyu) püskürtün hem yaprakların altından hem de üstünden; şenleneceklerdir...

Ben aklıma geldikçe; haftada 3-4 defa fısfıs yapıyorum...

lerdemir 01-06-2007 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serder (Mesaj 110284)
Bizim ofisde de bunlardan var ve aynı sorun onlarda da var.
lerdemir'dediklerini birinde hemen deniyeceğim. sonucuda yazarım....

Serder,

Bir gelişme var mı?

lerdemir 01-06-2007 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EnquiRe (Mesaj 93517)
Bamboo'mun yaprakları her geçen gün sararıyor :( önereceğiniz bir çözüm var mı?

EnquiRe,

Forumda bir yerlerde "bitkilerin yaprak uçlarından sararması"na ilişkin bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum. Sebebi standart idi yanlış hatırlamıyorsam.

Bir bakayım forumu arayayım.

Bu arada bu başlığı okuyuan tüm arkadaşlar da ararsa önce bulan yazsın; ya da bilen... :D

cemal.S 07-06-2007 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 22318)
Bambuyu üretmenin en kolay yolu ayırmadır.Dipten gelen sürgünleri ayırırsanız yeni bitkileriniz olur. Ama gövde çelikleri ile de ürer, illa ki tepe çeliği almanız şart değil. Çok kolay köklenir, özel birşey yapmanıza gerek yok. Yeter ki doğru çelik alın.

Merhabalar !

Mine hanım ve Malina bu sayfayı yeni farkettim. Bir bambu çalışması adındaki sayfada görüşlerinizi görmek bizleri mutlu eder. Çünkü onlar benim için çok değerli.

Saygıyla kalın.

eyyub 07-06-2007 20:47

öncelikle *** uzun zaman önce foruma üye olmuştum hatırladığım kadarıyla 1 mesajmı ne atmıştım ben bu bambulardan almıştım carrefourdan nasıl yetiştirilio 3 tane aldım biri sarardı sararan kısınmlarını kestim tekra sarardı en sonunda öldü şimdi 2 tane var ama kökleride çoğaldı bunları toprağa ekebilirmiyim ekilirmi saygılar...

lerdemir 08-06-2007 21:50

eyyub,

Bambular toprağa alınmadan sürekli suda yetiştiriliyor.

İstersen toprağa da alabilirsin gerçi, öyle de bir sıkıntı olmuyor. Ben, bu ikisine ilişkin deneyimlerimi bu başlığın 5.mesajında detaylıca yazmıştım. Yukarıda okuyabilirsin.

Birazdan da o mesajda bahsettiğim bambunun fotoğraflarını da ekleyeceğim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024