agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Ficus Benjamin Stralight (En Özel Ficus Türü) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/31271.htm)

Sulman 19-04-2013 20:12

Ficus Benjamin Stralight (En Özel Ficus Türü)
 
1 Eklenti(ler)
Sevgili agaclar.net üyeleri. Ben ciddi bir ficus hastasıyım. Elimde bir çok özel tür mevcut. Forumda arama yaptım, bu tür ile alakalı bir başlık göremedim. Genel Ficus Benjamin konuları altında paylaşılmış.

Öncelikle şöyle bir yanlış anlaşılmayı gidermek istiyorum. Her çift renkli benjamin Ficus Benjamin Stralight değildir. Starlight'in en büyük özelliği güneş alsın almasın, bakımı ne olursa olsun yapraklarındaki beyazını korumasıdır. Çift renkli genetiği bozuk yeşille beyaz arası yapraklar görülmez.

İnternette aradım resimleri fakat inanın benimkisi kadar beyazı olan tamamen ayrık orjinal renkli göremediğim için alıntı olarak koymadım. Kendi Ficus Benjamin Stralight resmimi ekleyeceğim konuya. Okurken incelersiniz.

Eklenti 392234

İsterseniz normal ficus benjaminlerin yanında yetiştirin, isterseniz ayrı yetiştirin asla renklerinde dağılma olmuyor. Türün başlıca özelliği bu. Diğer bir özelliği ise yeşilimsi beyaz değil... Ciddi ciddi kar beyazı ve yeşil ayrık yapraklarının olması.

Gelelim bu özel türü nasıl elde ettiğime. Yaklaşık 2 yıl önce Eskişehirde kayınbiraderimin mezuniyet törenine gitmiştik. Vakit boldu, gezerken Eskişehir Anadolu Üniversitesinin botaniğine girdik... Birde ne göreyim... Onlarca Ficus türü... Her çeşit mevcut, mevcut ama benimkiler ile aynı...Sonra aralardan özel olarak ayrılmış pırlanta gibi birşey gördüm. Tamamen beyaz yapraklarında bir tane genetik bozuk olmayan tam yeşil tam beyaz ficus benjamin türü...

Çakıldım kaldım... Ne yapıp edip ben bunu elde etmeliydim... Minicik ama minicik işaret parmağı kadar bir dalı kopardım.. Korka korka titreye titreye cebime attım. Yanımda dedemde vardı... İstesek asla vermezler.. Cidden ayrık diğerlerinden...Hemen botanikten çıkış yaptım, bir su aldım.. İçtim kalanının içine o minicik dalı attım. 2 gün orda bekledi. İstanbula getirdim suda... Ne yapıp edip bunu köklendirmeliydim. Hemen diğer Ficus Benjaminlerime uyguladığım %95 başarı elde ettiğim yöntemi uyguladım. İnce uzun bardak, gölge, bol ışık, gövdenin bir kısmını kaplayan su. Suyunu gün aşırı değiştirdim... Bir ay içinde kök oluştu.. Tomurcukları... Size sevincimi anlatamam.

Bizler bir süre önce Fethiyeye yerleştik. Evimizin balkonuna çıkardığım, pek sevmediğim türler var. Nefes alsın diye Ficus Benjamin Starlightımı çıkarmıştım. İşaretledim. Resmi büyütüp inceleyebilirsiniz. Konunun en altında...

Şimdi 3 kat daha boy attı... Yeni resmini çekip konuya ekleyeceğim.

Güneş İhtiyacı:Ficuslar güneşi seviyor. Fethiye güneşi altında sokaklarda Ficus Benjamin türleri var... Güneşin beyninde yanıyorlar, çok neşeli ağaçlar. Evde veya soğuk iklimlerde evde bakılması şart. Yarı gölge olacak... 3-4 saat güneş alsın. Evde gölge şart....Aydınlığa bayılıyorlar.

Isı İhtiyacı: Minimum 10 (Yaprakları azalır). Maximum 30 (Ev şartlarında)

Rüzgar: Asla sevmez... Asla... Ceryan, rüzgar... Asla

Sarsıntı, ani şok: Kaçının bitkiniz kurur... Sallantısız yerlerde tutmaya özen gösterin... Kedi, köpek çarpması, devrilme vs... Düşme... Yazın sorun olmayabilirde kış uyku dönemimdeyse riskli...

Su İhtiyacı: Saksıyı elleyin nemi hissedin. Nemsizse su verin. Tabak dolmasın, verdikten 2 saat sonra tabağındaki tüm suyu çekmiş olsun. Parmak tersi nemi hisseder. Saksı tartma elle tartmada bir yöntem.. Aman kışın nemli veya ıslak tutmayın. Unutmayın hiçbir ficus türü susuzluktan ölmez, bol sudan ölür. Yazın durduğu yer bol güneş alıyorsa suyu fazla verin, daha nemli olsun. Büyüme zamanı yazın bol su ister... Bol sudan kastımı yukarıda açıkladım, fazlası zarar....

Toprak ve Vitamin: Toprak havalndırılmasını sever, köklere dikkat edin. 2 haftada bir havalandırma iyi gelecektir. Sokakta yetiştirmede durum bambaşka. Büyük baş hayvan gübresi iyi gelir, acemiler yapmasın, köklerini yakarlar. (evde)... Toprak ile çok alakalı bir bitki değil. Rahatsız edilmek istemeyen, suya dikkat isteyen bir bitki...Ben en kötü toprakta da en iyi toprakta da aynı sonuçları aldım hemen hemen... Bahçede ektiklerime büyük baş hayvan gübresi yarıyor diyebilirim, tam emin değilim... Ayrıca konu açacağım (emin olunca).

Büyüme: Gereken şartlar sağlanırsa hızlı, sağlanmaz ise çok yavaş. Açık havaya, dışarı ortama bayılıyor. Rüzgarsız yaz günlerinde gölge yerlerde açıkta tutarsanız (Balkonda), çok hızlı büyür. (Ev ortamının 3 katı)

Üretim: Çelik, suda köklendirme, aşı... Suda köklendirme en garantisi.. Kök hormono hiç kullanmadım işe yarayabilir.

Bitki Özelliği Ve Diğer Türler İle Kıyaslama: Diğer Ficus Benjamin türlerinde yaprakları küçükcene... Çok küçük değil... Bir boy, büyüme hızı, ışık ihtiyacı aynı, daha narin değil. Yapraklarındaki beyazlar kağıt beyazı renginde, yeşilleri normal Ficus Benjamin renginde.. Bazı yapraklarında beyaz %80 yeşil %20.. Geneli beyaz ağırlıklı...

Şimdi yeni bir eve geçtik. Kocaman bahçeli. Ficuslarımı bahçede de üreteceğim. Üretiyordum zaten. Çok mükemmel sonuçlar aldım.. En özel türleri isteyen sevgili üyelerimize hediye edeceğim. Bir yıl sonra tamamdır.

Tecrübe ile bildiklerimi aktardım. Sevgili agaclar.net üyeleri ve Ficus Benjamin severler umarım okurlar.

Saygılar. Sevgiler.

murat doğan 11-10-2013 13:15

sayın sulman. resmi büyültemedim ama o haliyle bile çok güzel duruyor. ficusun her türünü seviyorum. Ficus Benjamin Stralight'ada bayıldım gerçekten. eğer mümkünse ilk hediyelerinizi seve seve kabul edebilirim. alanya da yaşıyorum. buranın iklimine çok uygun bir tür. Ficus Benjamin Stralightın burada bahçede büyüyüp gelişip ışıl ışıl parladığını görmek harika olur gerçekten. Tecrübelerinizden faydalanmak için bir şey sormak istiyorum aslında Benjamin (Ficus Benjamina) iç mekan süs bitkisi | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı bu linkte havadar esintili ortamı sevdiğinden bahsetmişler. sizse asla ama asla diyerek önemli bir ayrıntı paylaşmışsınız. bende tereddütte kaldım işyerinde büyükçe bir saksıda yer alan benjaminimi havadar olduğundan balkona almıştım acaba yanlışmı yaptım. bilgilerinize ihtiyacım var. ilginiz için teşekkür ederim. hediyemi bekliyorum :)

Sulman 12-11-2013 12:31

Sayın Murat Bey,

Bir hayli yakınız artık. Fethiye tarafındayız iş nedeniyle. Burada ikamet ediyoruz. Ficus türleri temiz su olmak kaydıyla her mevsim kökleniyor. Sudaki okisijeni tazelemek gerek. 3 günde bir bardakta su değişimi kök salar.

Ben 2-3 dal hem bir komşumuza hem de sizin için köklendireceğim. Unutursam mart- nisan gibi bana bir pm gönderebilir misiniz?

17 yaşımdan beri ficus türleri ile uğraşıyorum. 34 yaşındayım.

İstanbuldayken hep saksıda yetiştirmek zorunda kaldım... 3 yıl önce bu türe sonunda ulaştım. Bende bir de sarmaşık türü var onuda size göndererim.

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-...eras/21177.htm

Ficus türleri rüzgar ile çırpıntıya hiç gelemiyor, yapraklarını küçültüp, büyüme durdurur.

Saksı devrilmesinde bir çok dalı ve yaprağı kurur...

Havadar bolkon'da rüzgar esmeyecekse, gece çiği alabileceği için, gece gündüz sıcaklık farkını hissedeceği için yararlı olur, çok iyi gelişir... Ama asla rüzgar esmeyecek. (Hep asla asla diyorum... hafif bir esinti bitkiye ne kadar iyi gelir... Ama Allah'ın işi ya 5 km ile esen meltem yağmur ile birlikte 50-60 km eser balkonunuzu uçurursa... Günlerce hırpalanırsa?)

Kışın içeri almanız şart, saksıda kökü üşür kuruyabilir, 7-10 derecelerde siz içeri alın. Sürekli evde kalsın. Yazın yine dışarı çıkararırsınız.

Balkonda evde olduğundan 2 kat fazla gelişir ama rüzgar büyük dert dediğim gibi. 12 saat yakıcı güneşte hoş değil. Büyümeye sekte vurur...

Bir ficus'u 2 türlü kaybedersiniz. Çok sulama, dibinde sürekli su kalması ve saksı devrilmesi hırpalama. En verimli sulama saksı tartarak oluyor. Elinizle saksıyı kaldırıp ağırlığına bakın toprak hafif ise o zaman su verin. Saksıyı eliniz ile tartın. Kışları saksı tabanlığından asla uzun süre su kalmasın.

Sokağa ekilen ficuslar resmen tür değiştirip vahşileşiyor. Yaprakları küçülüyor, kök gövde kalınlaşıyor, rengi değişiyor...Evdeki kadar hoş bir görüntüye sahip olmuyorlar... İşte rüzgar bunları yapıyor. Ayrıca 2-3 kere rüzgardan saksı devrilmesi ficusunuzu üzer.

Saygılar.

murat doğan 12-11-2013 22:07

Sayın sulman çok teşekkür ediyorum bilgilerinize ve ilginize. Köklendireceğiniz, çelikleri sabırsızlıkla bekliyorum. Size bu konuyu unutturmayacağımdan emin olabilirsiniz. Benim yetiştirdiğim balkon hafif esinti alıyor, öyle sert rüzgarlar yok. Şu an havalar iyi gittiği için balkonda duruyor. Hava sertleşince içeri alacağım. Aslında benim hayalim, çeliklerden köklendirdigim ficuslar ile forest bonsai yapmak. Umarım becerebilirim. İnşallah sizin nazik gayretinizle elde edeceğim, nadide ficustan kendi çeliklerimi köklendirip bu hayalimi gerçekleştiririm.

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gülenin Bahçesi 21-01-2016 19:48

Yardım!
 
Merhabalar,

Paylaşımınız için teşekkür ederim öncelikle. Geçen bahardan beri yetiştirdiğim paylaştığınız fotoğraftaki özel tür olan benjaminim soğuk havanın da etkisiyle sararmaya başladı. İçeri almam ya da etrafına koruma yapmam da fayda etmedi. Toprağı yağmurdan dolayı çok ıslanmış ve kurumuyor. Saksı değişimi ya da toprak değişimi yapsam bu mevsimde olur mu diye sormak istedim size. Şimdiden teşekkürler.

hakansalihoglu 25-03-2022 22:19

Merhabalar, evimde 3 tür benjaminim var.

Yeşil
Yeşil beyaz
Yeşil ve açık yeşilli

Benjaminlere özel ilgim var ve annemin bitkisinden bardakta köklendirerek diktim hepsini. Anneminkiler tavana ulaşan ağaç oldu. Bende 2 senede 1 metreyi geçen uzunluklara kadar büyüttüm.

3 çeşitten 2 şer adet dikim yaptım. Birisi evime diğeri ofisime diyerek. Her saksıda 2 kök mevcut.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024