agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

maysan80 01-01-2012 19:40

sayın hasan1293
bu güzel bilgiler için teşekkürler

SerDag 02-01-2012 22:53

Sayın Hasan1923 bilgileriniz için çok çok teşekkür ediyorum.

Fısfıslanmış poşeti 2 gecedir yapıyorum ve gardenyada inanılmaz güzellikler ortaya çıktı. Başta bitkiye uygun geniş bir poşet bulamadım ama sonra battal boy bir poşet geçirdim (sağında solunda uzun dallar var eğmek istemedim) 2 sabah içinde bir sürü yaprak yavrulamış. Tam dediğiniz gibi oldu sahiden. Şu an bitkinin üstü açık yeşil yavru yapraklarla bezenmiş durumda. Bunu elimden geldiğince yapacağım. Ankara çok ayaz o yüzden çok kalorifer yakıyoruz, peteklere çok uzak olsa da bitki yanıyor olsa gerek.

Balkon kapısının gerisindeki tül ardından akşam güneşi görüyor, akşama dek aynı tül ardından aydınlık alıyor. Evet yazın balkonda çok çok mutluydu. Ancak kapı pervazından müthiş soğuk sızıyor (Egepen deceuninck sağolsun hiçbir etkisi yok!!). Sizce bitki üşür mü?

Yarın hemen çubuk Vilmorin alacağım. çubukları saksı çevresine mi ya da ana gövdeye yakın mı batırmalıyız?
Yakında resimlerini ekleyeceğim. İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

maysan80 04-01-2012 18:48

ilginç bir yöntem ama ben denemeye korkuyorum.

Hasan1293 04-01-2012 23:13

Sayın SerDag,
Gardenya soğuk sızmasından çok etkilenmez, hatta temiz hava alması için iyidir. Fakat tomurcuklar 20° nin altında çiçeklenmez. Sadece buna dikkat etmelisiniz. Bunu da bitkinin yanına termometre koyarak anlayabilirsiniz.
Çubuk gübreleride saksı çevresine batırın.

Sayın maysan80,
Gardenyaya, içine su fısfıslanmış poşet geçirme yöntemi, sera ortamına alışmış bitkiyi kandırıp, evde sera ortamı oluşturmak içindir. Bunun için 5-6 saat yeterlidir. Bitki gerek duyduğu neme doyar. Bu denenmiş bir yöntem olduğu için korkmadan uygulayabilirsiniz.

kelebek çalısı 05-01-2012 03:35

Gardenyam boylanmıyor
 
2 Eklenti(ler)
Benim gardenyam iki yildir bahçe toprağında. Direkt olarak güneş ışığını almayan bir konumda, evin kuzeye bakan cephesinde. Kış boyunca toprağı sürekli ıslak. Yazları ise özel bir sulama yapmıyorum, şebeke suyu ve bahçedeki kuyu suyu ile sulama yapıyorum. Zaman zaman, toprağı havalandırmaya uygun nitelikte olduğunda, ilkbahar aylarında ve yaz boyunca belirli aralıklarla, toprağına 3-4 yerden 15 cm kadar çukurlar kazıp, demir sülfat içerikli besin ilavesi yapıyorum. Gardenyam şimdilik aşırı bir özen göstermeksizin sağlıklı bir durumda. İki sezonda da çiçeklenme başarılıydı. Fakat boylanma olarak iki yıl içinde belirgin bir değişiklik gözlemlemedim. Acaba bitkinin boylanması ne gibi faktörlere bağlı?

eb_ru 06-01-2012 18:48

sayın Hasan1923
bilgiler için teşekkürler. ilginç bir yöntemmiş ıslak poşet,çelikten köklendirme yaparken kullanmıştım ama gardenyada kullanmak hiç aklıma gelmemişti. ancak çok sık uyguladığımızda mantari hastalıklara sebep olmaz mı? bence eve alıştırana kadar uygulayıp sonra bırakalım. taşlı tabak nasıl olsa nem sağlayacaktır.

maysan80 06-01-2012 22:10

ben dayanamadım bu akşam gittim bir gardenya daha aldım . biraz da gelişmişinden. taşlı atabak yapmam yeterli olmaz mı eve alışması için?

Hasan1293 07-01-2012 10:47

Sayın eb_ru,
Benim söylediğim yöntem, ıslak poşet değil, içine 1 kaç el su fısfıslanmış poşet geçirme yöntemidir. Hem poşeti tam bağlamıyorsunuz. Sadece saksının altına büzüştürüyorsunuz. Yani biraz hava alıyor. Ser_Dag arkadaşımızın da gördüğü gibi bitkide hemen yavru yapraklar oluşmaya başlıyor. Bu yöntemi ben hergün yapıyorum. Her hangi bir mantar hastalığına rastlamadım. Hergün uygulanmasa bile haftada en az 2 gün uygulamak lazım. Bu yöntem tomurcuk kaybını önlüyor, bitkinin hızlı büyümesini sağlıyor. Ev ortamında çakıl taşı dolu tabaktan nemlendirmenin tam yeterli olmadığını düşünüyorum.

maysan80 07-01-2012 12:24

şimdi aklıma gelen bir konu var. hep ışıklandırmadan bahsediyoruz. bu ışıklandırma tabirimizdeki ışık sadece güneş ışığımı yoksa normal oda aydınlatması da aynı işi görür mü?
tabi bu sorum sadece gardenyalara has bir soru değil. tüm ışık isteyen bitkileri kapsamaktadır.

sayın hasan1293
peki bu poşetleme olayını yapmasam çiçeğimi yüzde yüz kaybeder miyim?
diğer sorumda şöyle olacak. yeni aldığım gardenyam kendi ebatına göre küçük bir saksıda saylır. saksı ve toprak değişimi için ne zamanı önerirsiniz ve nelere dikkat etmeliyiz?

Hasan1293 07-01-2012 15:11

Sayın maysan80,
Bitki ışıklandırmada kullanılan yaklaşık 150 watt lık floresan lambalar vardır. Bu, bitkinin 35 cm yukarısına konularak aydınlatılır. Bitki günde en az 15 saat aydınlatılmalıdır. O zaman güneş etkisi yapar. Ya da 20 cm yukarıya led lambalar konulabilir. Bununla alakalı bilgiler forumda vardır.
Poşetleme sistemi yapmazsanız bitkiyi kaybetmezsiniz. Bitki size alarm verdiği zaman kullanın. Alarm vermiyorsa yerini sevmiş demektir. Alarmdan kastım, tomurcuk kaybı, geç büyüme vs.
Bitkiyi yeni aldıysanız, 1 veya 2 boy büyük saksıya geçirebilirsiniz. Fakat şuna dikkat edin. Şu anki saksıyı ters çevirerek, bitkiyi olduğu gibi saksıdan çıkartın. Ve toprağını sakın oynamayın. Eğer toprağını az biraz dökmeye çalışsanız var olan tomurcuklar 1 kaç güne dökülür. O yüzden bitkinin köklerini olduğu gibi toprağıyla beraber daha büyük saksıya oturtun. Sadece etrafına eşit bir şekilde toprak sıkıştırın. Bu tam bir saksı değişimi olmayacağından dolayı zararı olmaz.

maysan80 07-01-2012 15:31

sayın hasan1293
çok teşekkürler.
türk'ün aklı hep sonradan çalışır derler ya o yüzden sormam gereken önemli sorulardan birini unuttum. bu yanlarına koyacağım toprak normal süs bitkileri için olanlardan. ph 5,5 7 arası. ben bu toprağa az miktarda kedi kumu karıştırmayı düşünüyorum. süzekliği arttırmak için. torf karıştırmayı düşünmüyorum. bu düşüncelerim doğrultusunda bana kendi düşüncelerinizi aktarır mısınız?

eb_ru 07-01-2012 17:05

sayın hasan1293
ıslak poşetten kastım sizin fısfıslı poşetinizdi, sonuçta ıslatılmış oluyor diye öyle bir tabir kullanmıştım. mantari hastalık olayını da şundan dolayı sordum, hani seralarda sislemeyle sulama ypılırsa küllemeye neden oluyormuş ya, sizin yöntemde de nem çok oluyor diye sordum. ama düşündüğüm gibi değilmiş neyse ki.
benim gardenyanın altında oval bir tabak var ve tabağın içerisinde minik taşlar var,taşlar minik olduğu için daha çok buharlaşma oluyor, oval olduğundan bitkinin etrafı nemli olabiliyor. hiç poşet uygulamadım ancak yaprak ve tomurcuk oluşumu normal.
bu arada her gün uygulamanızdan dolayı sabrınıza ve hevesinize hayran kaldım.

maysan80 07-01-2012 17:21

sayın eb ru sizi unuttum sanmayın sayın hasan1293'e sorduğum sorular hakkında yorumlarınız varsa lütfen bekliyorum. sizin yorumlarınız ayrı bir önemli benim için..

eb_ru 07-01-2012 20:50

:) teşekkür ederim sevgili maysan80, çiçeğin hayırlı olsun inşallah bol çiçekleri olur.
ışıkla ilgili sayın hasan1293 çok güzel bir açıklama yapmış. ayrıca saksı değiştirirken köklerin arasını kurcalamamak da doğru bence.
çoğu ticari hazır toprak içerisinde torf bulunurmuş zaten, eklemeseniz de olur. ama bence ponza taşını unutmayın, köklerin havalanabilmesi için.

Hasan1293 07-01-2012 21:42

Sayın eb_ru,
Ben köklerin arasını kurcalamamak derken, şu anda kış mevsimi, gardenyanın tam tomurcuklarının geliştiği dönem. Yani saksı değiştirme zamanı değil. Ben maysan80 arkadaşımıza saksı büyütmenin yolunu saksı değiştirmeden göstermek istedim. Normalde saksı değişimi çiçeklenmeden sonra yani bahar ayında yapılır. O zaman köklerin arasını temizleyip daha kaliteli bir toprakla değiştirilebilir. Tomurcuk varken toprağını ve saksısını değiştirmek, tomurcuk kaybına sebep olur. Çünkü zamanı değil.

maysan80 08-01-2012 15:13

mesajlar gayet temiz ve tatmin edici teşekkürler.

papatya73 08-01-2012 21:04

selam eb ru( ben yeniyim yanlış yere yazmış olabilirim) bu ısırgan otu gübresini duymuştum ve memleketten bir sürü ısırgan getirip yaptım, iğrenç kokuyor, tabi oran falan bilmeden rastgele yaptım ve biraz korkarak uyguladım. çünkü fazlasının bitkileri yaktığını da duydum. sonra emin olamadığımdan çiçeklere dökmedim ama ısırgan sularım 2 pet şişede duruyor. hangi çiçekler sever, hepsine uygulayabilir miyim,1 e 10 diye bir oran okudum ama? bu arada benim de uğraşdığım bir gardenyam var galiba küflendi önce cypermetrin şimdi de arap sabunlu ilaç yapıyorum ama yaprak döküyor. bauhaus dan almışdım inşallah iyileşir ama ithaller galiba eve gelince zorlanıyor, yerli bulabilsem keşke ankara'da. neyse başınızı ağrıttım forumdan bilgilenmeye çalışıyorum teşekkürler.

SerDag 08-01-2012 21:25

Sayın hasan1923,
Evet her gece fısfıslı poşet yapıyorum. Çok memnun kaldım. Bitkiye su püskürtme konusundan hiç emin olamamıştım sizin öneriniz sorunu çözdü.
Benim de Gardenyanın altında çakıl taşlı tabak var. Ama hiçbir faydası yok. Yetersiz kalıyor. Peteklere uzak olmasına rağmen nemi alıp götürüyor.
Vilmorin çubuklar aldım. Hakkaten üzerinde yazıyormuş, saksı çapına göre batırılacak çubuk sayısı ve ana gövdeye ne kadar mesafede batırılacağı. Benim gardenyam ve saksısı biraz büyük, 4 çubuk aldı. Haydi bakalım.
Size bir sorum daha var, bitkide bazen bazı yaprak uçlarında kahveleşme oluyor. Yavru yaprak çılgın gibi veriyor bir yandan.:)
Sizce sebep nedir? Bir ara ciddi fazla suladım. Ondan olabilir mi? Şimdi kestim, haftada biri geçmeyeceğim dedim. Torfa dikili ve bitki susuz kalıyor gibi geliyordu. Şu an tomurcukları da var.

papatya73 08-01-2012 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eb_ru (Mesaj 881017)
gözümüz gönlümüz açılsın...

maşallah çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar

SerDag 08-01-2012 21:48

2 Eklenti(ler)
Sayın kelebekçalısı, maşallah böylesine güzel bir gardenya çiçeği görmedim, resmen gül gibi şekil almış.
Bitkinin boya ya da yana gitmesiyle ilgili başka bir örnek vereceğim. 1 yıl arayla hediye gelen kohleria erianthum çiçeklerimde de bencer bir durum vardı. Birisi sürekli boya gidiyordu, sonunda bir çubuğa bağlamam gerekti. Ötekinin hiç öyle bir huyu yoktu, bol bol yanlara genişliyordu. Çözememiştim.
Benim gardenya bana geldiğinde çalı formundaydı. Şimdi sağdan soldan uzayıp şeklini biraz bozdu. Aşağıdaki iki resimde ikisi yanyana örneğin.:) Bilgili üyelerimizden ben de öğrenmek isterim doğrusu.

Hasan1293 08-01-2012 21:59

Sayın SerDag,
Yapraklardaki kahveleşmelerin çok sebebi olabilir. En önemli sebebi yeterli derecede aydınlatılamamasıdır. Gardenyanın istekleri kesindir. 3-4 saat tül ardından güneş, diğer saatlerde de tülsüz gökyüzüne bakması lazım. Eğer balkon kapısı arkasındaysa, cam seviyesine kadar gardenyayı yükseltin. Güneş olmadığında tülü açın. İkinci sebep olarak da fazla gübrelemeden yanmış olabilir. Bu iki sebebi test edin. Düzelme olmazsa üçüncü sebep olarak hava cereyanına maruz kalıyor olabilir.

eb_ru 09-01-2012 15:21

sevgili papatya73
ben çiçeğimi mayıs ayında ankarada aoç serasından almıştım, hiç külleme ya da başka bir hastalık olmadı bugüne kadar, almak isterseniz aklınızda bulunsun ama biraz pahalıymış burda duyduğum fiyatlara göre
pet şişedeki ısırgan suları hala kokuyor mu? kokmuyorsa dönüşüm tamamlanmış demektir, bir kovaya koyup havalandırın ve kokacak mı diye test edin
gübre bu en nihayetinde, her bitkiye verilebilir diye düşünüyorum. seyreltme miktarını da kendiniz bulacaksınız, bir adet şırınga alın ve yarım litreye 1-2 ml çekip karıştırıp öyle verin
dilerim çiçeğiniz iyileşir ve bol bol çiçek verir.

sevgili SerDag, çakıl taşlı tabaktaki taşların kuruması iyi birşey, demek ki suyu kolay buharlaştırıyor, kurudukça su verin taşlara.

maysan80 10-01-2012 16:08

cuma akşamı aldığım gardenyam dün bir tomurcuğunu düşürdü. bu akşamdan itibaren sayın hasan1293'ün kanunlarından madde 1'i uygulama hükmünü verdiğim çiçeğim için. inşallah bir sıkıntı çıkarmaz. sonuçları buradan paylaşacağım.

eb_ru 10-01-2012 17:26

arada öyle tek tük olabilir tomurcuk düşmesi, üzülme
sonuçları merakla bekliyorum bu arada
ben her gün uğraşamam bitkiyle yahu, hergün kendimle bile uğraşamazken
uğraşanlara çiçek sevgileri konusunda hayranım zaten

papatya73 10-01-2012 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eb_ru (Mesaj 897371)
sevgili papatya73
ben çiçeğimi mayıs ayında ankarada aoç serasından almıştım, hiç külleme ya da başka bir hastalık olmadı bugüne kadar, almak isterseniz aklınızda bulunsun ama biraz pahalıymış burda duyduğum fiyatlara göre
pet şişedeki ısırgan suları hala kokuyor mu? kokmuyorsa dönüşüm tamamlanmış demektir, bir kovaya koyup havalandırın ve kokacak mı diye test edin
gübre bu en nihayetinde, her bitkiye verilebilir diye düşünüyorum. seyreltme miktarını da kendiniz bulacaksınız, bir adet şırınga alın ve yarım litreye 1-2 ml çekip karıştırıp öyle verin
dilerim çiçeğiniz iyileşir ve bol bol çiçek verir.

sevgili SerDag, çakıl taşlı tabaktaki taşların kuruması iyi birşey, demek ki suyu kolay buharlaştırıyor, kurudukça su verin taşlara.

teşekkürler eb ru. ısırgan gübresi için önerileri uygulayacağım. gardeniama gece poşet ile sera uygulaması yapıyorum, küçük küçük yeşermeler var. umarım işe yarar.

eb_ru 11-01-2012 15:18

yeşeriyorsa ne mutlu
bugün sevgili gardenya kireçsiz suları seviyor diye gittim dışarıdan kar topladım, eriyip oda sıcaklığına gelince arada bir yapraklarına püskürteceğim, arada bir yağmur yağsın çiçeğe değil mi :)
sanırım bu çiçek yüzünden tırlatmak üzereyim :)

papatya73 12-01-2012 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eb_ru (Mesaj 898204)
yeşeriyorsa ne mutlu
bugün sevgili gardenya kireçsiz suları seviyor diye gittim dışarıdan kar topladım, eriyip oda sıcaklığına gelince arada bir yapraklarına püskürteceğim, arada bir yağmur yağsın çiçeğe değil mi :)
sanırım bu çiçek yüzünden tırlatmak üzereyim :)

kar suyu iyi fikir. ama buralarda eridi toplanacak kadar yok artık. yağarsa toplarım teşekkürler.

maysan80 12-01-2012 22:00

memleketin heryerine kar yağdı bir tek bizim izmit'e yağmadı. ben de kar istiyorum....

SerDag 12-01-2012 23:05

Harikasınız. Bizim buraya aciap yağdı ama derhal eridi. Zırnık kalmadı.

Sayın hasan1293 evet üç olasılık var: ışık yetersizliği (Kasım ayına dek yoktu bu sorun, artık güneş daha az görünüyor), bir ara fazla sulamış olmam (abartmış ve farketmemişim), ya da gübre fazlalığından çiçeğin yanması. O halde gübreyi kesiyorum, suyu azaltıyorum. Işık koşulları için iş yerime götürebilirim ama oradan da yürütülür diye korkuyorum, yoksa çok şahane ışık alıyor iş yerimdeki çay salonu, sardunyalarımı kaktüslerimi hep oraya götürdüm kış gelince. Yazın balkonuma geri taşıyorum. Ne çılgın iş değil mi:)

maysan80 13-01-2012 22:26

valla sayın serdag
bu güzel çiçek değmez mi bu çılgın işe?
ben soldurmadan bakabileceğimi bilsem sabah işe akşam eve getirir götürürüm.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024