agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

fatmadundar 03-03-2008 11:47

Sn Oğuzhan, çok dikkatlisiniz.Arkadaki sonbaharda ektiğim Lablab.:) İşyerinde, güneşli pencerede.

Ben ona lablab bonsaisi diyordum :rolleyes: Küçükten daha çiçek açtı, tohum yaptı, herşey çok güzel gidiyordu ki yaprak biti ve kırmızı örümcek onu fena halde sarstı:(Yaprakları sarardı ve dökülüyor.İlaçladım bakalım toparlıyacak mı:confused:.
Kokusunu duymadım. Çok yakından koklayınca belki kokuyordur. Şimdi çiçeği yok hasta:(

SAHIRE 04-03-2008 02:17

Zerrin Hanım , teşekkürler en yakın zamanda hale gideceğim, aldığım bu sıvı demir takviyesinin pek faydası olmadı hala yaprak sararmaları devam ediyor.

lerdemir 04-03-2008 08:46

Sadece demir takviyesi yeterli olmayabilir SAHIRE; çünkü toprağınız kireçli ise ne kadar demir eklerseniz ekleyin bitki o demiri bünyesine alamaz...

Ayrıca gardenyada ortam nemi çok hayati.

Bakın benzer durumlar için sevgili Mine Hn neler söylemiş:

Örneğin şu mesajında şöyle demiş:

"Suda ve toprakta bulunan fazla kireç demir alımını etkiler. Özellikle asit ortam isteyen bitkilerde buna bağlı olarak demir eksikliği görülür. Demir eksikliği bitkilerde, genç yapraklarda damarlar arası sararı sararma ile ortaya çıkar. Damarlar yeşildir. Bu belirti görülmeye başlandığında mutlaka demir verilmelidir. İlla demirsülfat şart değil. Ziraatçilerden demir gübresi de alabilirsiniz. Ancak diğerine göre çok daha pahalıya mal olur."

İşin teknik temelini ise "Toprak pH sı ve Bitki Besin Alımı" mesajında nakletmiş:

"...tabloya bakarsak demirin alımının asit değerlerde yüksek olduğunu, ortam alkalileştikçe demirin alınamadığını görürüz. Gerçekten de toprakta fazla kireç olunca bitkide demir eksikliği o derece açıktır ki, alışkın bir göz pH metre kullanmadan hemen bunu izler. Genel olarak bitkiler 6.5-7.5 pH sınırlarında en fazla besin alımını gerçekleştirir. Bu arada sulama suyumuzun pH sının da toprak pH sını etkilediğini söylemeye gerek yok sanırım.Aşırı kireçli sularımıza da dikkat çekmek istiyorum.

Basit bir pH metreyi ziraat marketlerden alabilirsiniz.Elbette çok çok gelişmişlerini de. Bir turnusol kağıdıyla da basitçe bakabilirsiniz. Toprağınız çok alkali olmuşsa kükürt, çok asit olmuşsa tarım kireci ile gübreleyip dengeleyebilirsiniz.

Aksi taktirde verdiğiniz besin maddelerinden bitkinizin hiç faydalanamayıp fizyolojik olarak hastalanması söz konusu olacaktır."

Bir de alternatif bir uygulama tavsiyesi var şurada :

"...Toprak pH sını limon tuzu uygulayarak düşürün ki bitkiniz besin elementlerinden faydalanabilsin. Sonra da demir ve diğer mikroelementleri de içeren bir besin verin. Limon tuzu uygulamanız güç olursa amonyum sülfat yani şeker gübre de verebilirsiniz, asit karakterli olduğu için pH yı düşürdüğü gibi, azot gübrelemesi de yapmış olursunuz. Yalnız eğer şeker gübre verirseniz diğer mikroelement ve demirli gübrelemeyi 15 gün sonra yapın. Bu arada gardenyaların yaprak uçları nem dengesi ayarlanmazsa kurur. Tabakta su bırakmayın, aşırı sulamayın."

praecox 04-03-2008 10:03

Sayın lerdemir,

yoksa Gardemir mi deseydim ;) Gerçi sizin kireçli su sorununuz yok ama belki diğer arkadaşlara şu bilgi faydalı olur.
Suyun kirecini almanın bir yolu daha var. O da şu bir kova suyun içine bir kadın nylon çorabına doldurulmuş saf katkısız sphagnum torfu koyup bekletmek. sonradan bu sulama suyu ile gardenyalarınızı sular iseniz hem kireci alınmış olacak hemde istediği derecede bir asitlik sağlamış olacaksınız. Burda saf sphagnum torfunu bulmanın zorluklarını bildiğim için bilmem bu yöntem sizlerce ne kadar uygulanabilir olacaktır. Bu çoraptaki torfu bir kaç kova için kullanabilirsiniz. Bir sudaki kireci ölçen striplerle de zaman zaman suyu test etmekde fayda var.
Kullandığınız bu torfu atmanız gerekmez diğer basit bitkilerde kullanabilirsiniz.

SAHIRE 04-03-2008 23:25

Lerdemir, Praecox çok teşekkürler ,ben bugün artık dayanamadım saksını büyüttüm. Baktım hava da çok soğuk değil. Bitkiyle oranlandığında saksı gerçekten aşırı küçüktü. Ben sitrik asit, şeker ve demir takviyesi deniyorum. Tabi hepsi aynı anda değil:) Sararma devam ediyordu, bakalım saksı değiştikten sonra bir fark olacak mı? Aldığımda belki 20 tane tomurcuk vardı, çoğu pıt diye kopup düştü, kala kala 2-3 tane kaldı. Onlarda saksıyı değiştirdim diye gidebilir.:eek: Yaprak sararması da vardı. :( Evet sanırım sorun kireçli suda. Hemen bir ph metre almalı. Neme gelince, kaloriferlerin üstünde şu nem yapan suluklardan asılı, 4' er tane:o Bir de gün aşırı spreyliyorum. Belki de yerine alışamadı? Kuzey penceresi önünde olması sebebiyle, ancak daha ışıklı bir yer yok. Bilemiyorum.:confused:

SAHIRE 18-03-2008 12:56

bu gardenya makus talihini yenemeyecek mi?
 
2 Eklenti(ler)
ne yaptım ne ettimse gardenyanın performansını yükseltemedim. Tomurcuklar düşüyor, yapraklar sararıyor. Bir iki fotograf daha yüklüyorum ve deneyimli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum...:confused:

BenBen1967 19-03-2008 03:44

Ya susuz kalmış **** fazla güneşe maruz kalmış gibime geldi.Gerçi sayın Lerdemir'inde bir bakması gerekir uzmanımız o çünkü ;)

lerdemir 19-03-2008 12:12

O sizin teveccühünüz sevgili BENBEN1967. Mamafih, ben sadece gardenyasını doyasıya koklayabilmek için layıkı ile bakabilmenin yöntemlerini arayan ve bu arada gardenyasını tüm kötü emellerine alet etmeye çalışan, girişimci ve maceraperver bir gardenya severim... :)


SAHİRE'nin fotoğraflarındaki görüntüde ise, ağırlıklı olarak çok da genç olmayan yaprakların kenarlarından başlayan bir sararma izlenimi edindim.
Bu da, yine bu forumdan ve internetten öğrendiğim kadarıyla Potasyum (K) eksikliği belirtilerinden biridir.

Bu konu ile ilgili olarak bizim forumdan "Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar" başlığı faydalı olacaktır.

Bunlara ilaveten, fotoğraflarınızdan alttakinde, tomurcuğun tam altında olan küçük yapraktaki renk kaybı ise aşırı demir eksikliği gibi de görünüyor, ama o o hale gelirken gardenyanızın genelinde genç yapraklarda pek çok sararma olmalı idi bu raddeye kadar. Ondan tereddütlüyüm bu nedenle.

Burada, şahsen de bilgilenmek isterseniz forumumuzun üyelerinden sevgili bonsaisever'in şu ve şu mesajlarını - ve de o sayfadaki müteakip mesajları- mutlaka ama mutlaka okumalısınız.

Ayrıca, "Besin elemetleri eksikliği" ile ilgili olarak forumumuzun dışından da örnek fotoğraflarla anlatımı ise şu sayfada bulabilirsiniz.

Gardenyada tomurcuk dökme sebepleri ise muhtelif: Başlıcası aşırı sulama, diğerleri yetersiz ışık, yetersiz ortam nemi vb. Bu başlığın önceki sayfalarında pek çoğunu tecrübe ettiğimizden bahsetmiştik.

Gardenyanın ideal bakım koşulları bu başlıkta mevcut. Işık konusunda fiziki mümkünsüzlüğünüzden dolayı gün ışığı zaafiyeti de var sanırım pencere cephenizden ötürü.

Bu tomurcuk dökülmelerine fazla da üzülmemeye başladım artık; zira en iyi bakımımda bile ben az da olsa mutlaka tomurcuk kaybı yaşıyorum, e sonuçta hiçbirimiz profesyonel üretici veya teknik adamlar değiliz. Elbet kayıplarımız olacak. Sadece patır patır tüm tomurcukları kaybetmemeye bakmalı derim ben. Çok üzmeyin kendinizi; gardenyanız daha da üzülür sonra...

elifcelik 19-03-2008 12:47

benimde bir gardenyam var.kıştan beri bi sürü çiçek tomurcuğu taşıyor ama daha hiç açmadı.umarım benimkiler de açar

SAHIRE 19-03-2008 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 216215)
O sizin teveccühünüz sevgili BENBEN1967.

Bu tomurcuk dökülmelerine fazla da üzülmemeye başladım artık; zira en iyi bakımımda bile ben az da olsa mutlaka tomurcuk kaybı yaşıyorum, e sonuçta hiçbirimiz profesyonel üretici veya teknik adamlar değiliz. Elbet kayıplarımız olacak. Sadece patır patır tüm tomurcukları kaybetmemeye bakmalı derim ben. Çok üzmeyin kendinizi; gardenyanız daha da üzülür sonra...

Çok teşekkürler Lerdemir ve BenBen, ewt çok üzülmemeye çalışırım:p Açsa süper olacaktı,resmini yapacaktım. Demekki resminin yapılmasını istemiyor:)

lerdemir 19-03-2008 13:25

Sayın elifcelik,

O tomurcuklarda henüz bir dökülme olmadıysa harika; bakım koşullarına aynen devam o zaman; hiç bozmayın.

Çiçekler açtığında da burada fotoğrafını isteriz mutlaka.

Bir tek not; bir tomurcuk çiçeğe dönmek üzereyken hafifçe çatlayıp da içinin beyazı görünmeye başladığı noktadan itibaren, nem için fısfıslama uygulamamızda o tomurcuğa -açmıssa da çiçeğe- su gelmemesine özen göstermeliyiz. O zamanlarda ben elimi dokundurmadan siper ederek fısfıslıyorum. Ya da çiçeklerin ömrü uzun olacak diye çiçeklenme dönemi boyunca hiç riske etmemek için hiç fısfıslamıyorum. Anlaşıp gidiyoruz işte.

SAHİRE,

Biz hele bir bitkinin fotoğrafını alalım, sonrası Allah kerim :)

Mine Pakkaner 20-03-2008 07:45

Lerdemir, besin eksikliği tespitinizde haklısınız, ancak vahim boyutta değil ( tabii ki böyle sürerse hayatiyet arzeder). Makro ve mikro elementleri aynı anda içeren bir gübre kullanılması gerekir.

SAHIRE 21-03-2008 11:03

Biliyorum çok sordum ama...potasyumu nasıl vereyim. kompoze gübre olarak mı? Menekşeler için gübre var , mikro elementlerden zengin yoksa onu mu önerirsiniz?Toprağını yeni değiştirmiştim ama sanırım Potasyum azlığı olabilir. ..

lerdemir 21-03-2008 14:25

Ben bugüne kadar bu forumda ve internette okuduklarımdan bitkilerdeki bu gibi besin eksikliği belirtilerinin her zaman da besinin eksikliğine işaret etmediğini; kimi zaman da eksiklik belirtisi olan besinin alımını engelleyen bir başka besinin fazlalığını da işaret edebildiğini öğrendim.

Dolayısı ile durumu tahlil ederken bunu da dikkate alabiliriz. Potasyum alımını azaltan bir başka besin var mı? Onu da irdelemeli.

Güncel örnek olarak geçen iki hafta boyunca yaptığım bir hatayı anlatayım:

"Ben çiçeklenmeyi teşvik için çok sevgili bir arkadaştan fosfor ağırlıklı bir sıvı gübre edinmiştim. Meğer o yaprak gübresi imiş. Ancak ben, düşük yoğunluklu da olsa, bunu unutarak sulama suyuna ekleyerek üstüste iki sulamada fosfor yüklemişim toprağa. E 2 gün önce ne göreyim. Gardenyamın genç yapraklarından üçünde daha önce hiç görmediğim bir türde renk değişikliği var.

Şöyle ki: Genç yaprağın ana damarı ve tüm yan damarları sararıyor ama damar araları yeşilliğini koruyor. İleriki safhada tüm yaprak sararıyor.

Uzun uğraşı ve araştırmalar sonucunda bunun çinko eksikliğine bağlı olduğuna karar erdik o arkadaşımla. Fakat nasıl olurdu? Ben uygun aralıklarla yapraktan mikro element de veriyordum gardenyama. Daha detaylı araştırınca fosfor fazlasının çinko eksikliği yaptığını görünce bizde rahatladık ve benim uygulamadaki hatayı farkettik. Budur :) "

Açıkcası, nihayetinde bu işin özü de, tüm tabiatta olduğu gibi; DENGE.

Tüm sır, DENGE'de.

Dengeli beslemek, dengeli sulamak, dengeli sevmek ;)

İklimsiz 22-03-2008 14:57

Yaklaşık 6 ay önce aldığım gardenyam beni hiç mutlu etmedi. Bu başlıkta resimlerini gördüğüm gibi sağlıklı ve iri yaprakları olmadı. Ama beni pes ettiremedi de:p

Önce pamuklu bit istila etti, arapsabunlu-zeytinyağlı karışımla kontrol altına aldım. Yaprak uçlarında sararmalar, kahverengileşmeler ve akabinde daha büyümeden yeni çıkan yaprakların dökülmesi sorunuyla karşılaştım. Bazı arkadaşların yaptığı gibi evin her köşesini dolaştı mutlu olabilmek adına:p

Toprağına hiç dokunmamıştım, dün değiştireyim dedim. Saksı toprağını banyoda kovaya boşaltınca, garip bir yaratık bir an görünüp sonra kayboldu. Korktum da:D Boş bir kavanoza almayı başardım güç bela. Çünkü ne olduğunu bilebilmem için için görüntüsü karşımda olmalıydı. Danaburnuymuş hazretleri:D

Uygun karışımda toprakla saksı değişimini yaptım. Merak ettiğim, bu yaratık gardenyamın köklerine zarar vermiş midir, kök budaması yapmak gerekir miydi? Yalnızca bir tane görmeme rağmen kök aralarına yumurta bırakma durumu olabilir mi?

Gülgün 22-03-2008 18:34

gardenya
 
3 Eklenti(ler)
Geçen hafta aldığım garednya tek köktü ben onları ayırdım.İnşallah iyi birşey yapmışımdır.Şimdilik hallerinden memnun görünüyorlar.

lerdemir 24-03-2008 08:39

Sanırım, satın aldığınızda, bir saksıda birden fazla ana kök vardı ki genelde saksıların dolgun, gösterişli ve çekici görünmesi için harbir saksıya 3 veya 4 kök gardenya sokuşturuyorlar üreticiler...

Ayırma işleminiz sırasında nasıl hareket ettiğinizden bağımsız olarak yorumlarsak; bence kökleri ayırmak uzun vadede daha hayırlı olmuş olsa gerek, zira aynı saksıda beraberce büyüyen köklerin ileride birbirini boğazlaması söz konusu olabilir sanırım. Ayrıca ışık alımı ve havadarlığı temin açısından da faydalı olacaktır.

Dolayısı ile iyi yapmış olduğunuzu düşünüyorum.

lerdemir 24-03-2008 12:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz (Mesaj 217565)
...Danaburnuymuş hazretleri:D

...gardenyamın köklerine zarar vermiş midir, kök budaması yapmak gerekir miydi? Yalnızca bir tane görmeme rağmen kök aralarına yumurta bırakma durumu olabilir mi?

Merhaba İklimsiz,

Danaburnu ile ilgili olarak forumda yaptığım kısa bir araştırma sonunda danaburnunun bitkilerin köklerini yediklerini gördüm. Bizim forumdaki danaburnu vakaları da hep saksılarda değil de, bahçe ve tarlalarda toprakta görülmüş anlaşılan.

Öncelikle zararlının danaburnu olup olmadığını tespit etmek için şu mesajdaki 3, 4 ve 5.fotoğraflarla gördüğünüz canlıyı karşılaştırabilirsiniz.

Verdiği zarar da şurada açıklanmış.

Danaburnu mücadelesine dair örnekler de şu mesajda yazılmış.

Şurada da bir vaka ve hemen ardında da şurada o vakaya istinaden uzman cevabı bulunuyor.

Temel özelliği köklere zarar vermeleri.

Eğer sizin de kökler aşırı zedelenmiş olsaydı etkilerini bitkide görürdünüz sanırım; ama emin değilim tabi. Bu konuda uzmanımız vardı fmt79, uzun zamandır buralarda değil.

Yumurtlama konusunu da bilmiyorum. Kışı topraklardaki hayvan dışkısı gibi sıcak noktalarda hareketsizce geçirdiklerini okudum.

İklimsiz 24-03-2008 13:06

Sevgili Lerdemir, içim rahat etmediğinden gardeyamı tekrar toprağını değiştirdiğim yeni saksısından dün çıkardım. Kökleri duşun altında, hiç toprağı kalamamacasına bir güzel yıkadım. Bu esnada gardenyanın 3 ana kökten oluştuğunu görüp, ayrı ayrı tekrar saksıladım. Bu sene çiçek açmasından pek umutlu olmasam da artık 3 kök gardenyam var.

Gardenyayı bir fidanlıktan almıştım. Muhtemelen içine orada girdi hazret ve benim eve misafir oldu:( Canlı olarak, bir kavanozun içersine alıp, adının danaburnu olduğunu çeşitli sitelerden resimleriyle karşılaştırarak tescilledim.

Şimdi ise, kökler temiz, toprak temiz. Bitki-ler-nin bundan sonraki gelişimini izleyeceğim.

Sebahattin Sargın 24-03-2008 20:54

Peki ya dana burnuna ne olacak Güler Hanım?

İklimsiz 24-03-2008 21:43

Sebo'cuğum danaburnu hala kavanozda, yaşıyor. Sağlığı yerinde gibi görünüyor, evin kedisi ise yanından hiç ayrılmıyor:)

Ne yapmamı önerirsin? Bir tarlaya mı bırakmalı?

Sebahattin Sargın 24-03-2008 21:47

Kavanoz onun için pek uygun bir ortam değil, o gardenyanızın kökünde rıskını arıyormuş. Bence onu doğaya bırakın, özgürce yaşamaya devam etsin. Kavonoza kapatmak, bir insanı odaya kapatıp sadece yemeğini verip camdan dışarı baktırmak gibi birşey. Sizin en doğrusunu yapacağınızı umuyorum.

Sevgiler ;)

lerdemir 25-03-2008 07:20

3 ayrı kök mü!?

Şimdi hemen 3 ayrı uygulama denemesi öneriyorum hain hain:

1- 1.kök çalı formunda top gibi olması sağlanacak şekilde büyütülür.

2- 2.kök ana gövdenin tüm sürgünleri alınarak tek upuzun bir gövde olarak yukarı doğru tek dal olarka uzaması sağlandıktan sonra gövde de kalınlaşıp yeteri kadar uzadığında orada taçlandırmak suretiyle Gardenya Ağacı (tijli) şeklinde büyütülür

3- 3.kök de bonsai yapmak üzere uygun usülde tüm sürgünler çimdiklenerek kısacık bir boyda kalın tıknaz bir gövde oluşturulmak üzere büyütülür (bu noktada forumumuzun bonsai bölümünü ziyaret etmek kaçınılmazdır)

fatmadundar 27-03-2008 23:17

:D Sevgili Gardemir, gardenyamın çiçekli hali. Her ne kadar geçen sene satın aldığım zamanki gibi gül formunda olmasa da çok güzel açıyor. Çiçeklerinin düzgün formlu olmasının da bir sırrı vardır mutlaka. Siz onu da bilirsiniz .Sizin gardenyanızın çiçekli fotoğraflarını gönderebilir misiniz:confused:

BenBen1967 28-03-2008 07:54

Hııımmmm .Çok güzeller .;) Sanırım benimkileri tehdit etmem gerekecek.Hala açamadılar tomurcuk tomurcuk bekliyorlar . ;)

lerdemir 28-03-2008 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Armagnec (Mesaj 206891)
evet başarmışım gardenyamın son hali bekliyorum bakalım ne zaman çiçek açacak ilk tahmin de ben bulunayım 05.03.2008 de ilk gardenyam açacak. lardemir senin de tahminlerini bekliyorum, açınca fotoğraflarını hemen yükleyeceğim.

E hani??? Uşak'tan gardenya fotoğrafı gelmedi henüz??? Neler oluyorr???

lerdemir 28-03-2008 12:55

Sayın fatmadundar,

Maaşallah; ne de güzeller. Lakin, fotoğraflamayı tomurcuğun ilk çiçeğe döndüğü günden epey sonra mı yaptınız? Aşırı açılıp formlarını kaybetmişler gibi görünüyor sanki çiçekler. Yoksa jasminoides'in bir başka varyetesi mi sizin elinizdeki? Bir de, göbeği bu kadar bariz sapsarı olan çiçekleri de ilk kez gördüm gardenyada...


Benim tomurcukların açmasına ramak kaldı; hele bir açsın fotoğraflar gelecek hayırlısı ile sırayla.

Lakin, benim -göreceli olarak - yaşlı iç mekan gardenyam iyice formunu kaybetti, dallanıp budaklandığı için -bir de aşırı doz azottan yaprakları yıl içinde yanıp döküldüğü için- genel görüntüsü pek bi nahoş oldu. Olsun, üzeri iri iri tomurcuk dolu. Mis gibi açarlar umarım...

fatmadundar 29-03-2008 17:31

Sevgili lerdemir, formunun bozukluğu türünden falan değil. Bakın geçen yıl yeni aldığımda aynı Sn Olay9'un çiçekleri gibi; derli toplu, gül formundaydı.Açıldığı gün daha bu kadar dağınık oluyor.Zaten bir-iki gün sonra yan taraftaki gibi kararıyor.
Evet Sn Olay9, kokularını duyuyorum,Sn Oğuzhan'a haber verelim :D Ne kadar güzeller. Sizinki yeni mi? Sağlıkla büyütün inşallah.

özlem11 30-03-2008 11:22

Sağolun. Deneyimlerinize uyarak herkese yakından koklamak yasak. Saksısını değiştirmek istiyorum. Olur mu?
Şimdiden demir sülfat aramaya başladım. Tabi limon tuzuda...
Bir tenekeye çivileri küflensin diye suya ıslattım. Eğer yaşatmayı başarırsan 4-5 saksıda daha alacağım.Evin içi mis gibi. Oda spreylerne taş çıkarır.
Arkadaşlar benim 2 yıl önce vardı. Pazardan almıştım. Bakımını bilmeyince...
Adam açar dedi 1 yıl açmadı.Biraz büyüdü. Tomurcuk oldu.3 ay tomurcuk üstünde yine açmadı.Bende kızdım bahçeye ektim.Ve öldüüü...
Bilseydim gözüm gibi bakardım...

lerdemir 02-04-2008 10:27

5 Eklenti(ler)
Veee...

Benimki de siftah etti.

İşte bu sezondaki ilk gardenya çiçeğim.

Endişe etmeyin ardısıra bekleşen en az 20 tane daha erişkin tomurcuk var.

Ne büyük keyif! Bir tek çiçek bile koca bir salonu kokuya boğuyor.

Hele ki akşam işten eve dönünce kapının ilk açıldığında eve yayılmış olan mis kokuyu solumak... Hem de tek çiçekle...

Merak ediyorum, erişkin tomurcuklardan 3 dört kafadar ortaklaşa hareket ederlerse ev ne hale gelecek kimbilir...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024