agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Güveyfeneri (Physalis) Lampion Blume (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2707.htm)

Oğuzhan 18-12-2006 19:01

Güveyfeneri (Physalis) Lampion Blume
 
Sevgili Ada gelin fenerinden bahsetmiş.Şöyle bir bakayım dedim.Gerçekten değişik bir bitki...Buralarda baktım bilen yok tohum bulamadım.Yetiştirmeye değer bir bitki.Meyveleri de çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. Reçeli olabiliyor.

Güvey feneri (physalis) Lampion Blume.
Disindaki yapraklar açildiginda içinden findik büyüklügünde tatli ve yumusak bir meyve çikan ‘güvey feneri’ ülkemizde de yetisiyor. Karadeniz'de dogal olarak yetisen bu meyve Orta Amerika, Güney Afrika ve Israil'de yetistiriliyor. Meyve salatalarinda kullanilabildigi gibi reçeli de yapilan ‘güvey feneri'nde bol miktarda C, B1, B2, B3 ve karoten bulunuyor. Ciceklerin icindeki kiraz büyüklügündeki meyvesi yenebiliyor. Ciceklerinden masalarimiza veya istedigimiz sekilde dekorasyon olarak kullanabiliyoruz.



http://wilderrose.blogspot.com/2006/...ion-blume.html

aybala 18-12-2006 19:20

Güvey kandili adı ile galeriye eklenmiş fotoğraflar vardı ama henüz bulamadım. Bununca yönlendireceğim.

aybala 18-12-2006 19:36

buldum :)

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2954
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2953
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2952

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1653

Vildan Sönmez 18-12-2006 22:41

üye fotoğraflarında 12.sayfamda Sülüklügöl'de doğal ortamda çektiğim bir fotoğraf var buraya ekleyemedim.Acaba aynı bitki mi bakabilirmisin ?

Mine Pakkaner 18-12-2006 23:14

Evet Vildan Hanım sizin çektiğiniz fotoğraf Physalis. Ancak Aybala'nın link verdiği fotoğraflar Koelreuteria paniculata. İkisi farklı.

aybala 19-12-2006 08:18

benziyorlar ama :(

Erguvanla mor salkım
phusalis ile koulteria
selluka nın da bir benzeri vardı

ne yapsak, birbirine karıştırılan bitkiler diye bir başlık mı açsak? :)

sukranayalp 19-12-2006 10:38

Physalis alkegennii küçük, en fazla 50 cm. boylarında, yer örtücü -otsu karakterde bir çalıdır. Bu bitkiden fazlası ile bahçemde var.
Yazın sonbahara doğru olgunlaşan tohumlardan kolaylıkla köklendirebilirsiniz. Tadına baktım , pek de lezzetli olmasa bile c vitamini açısından zengin oluşundan dolayı yemeye çalıştım.Parçalı -çınar yaprağına benzer ama ondan daha küçük yaprakları var.
Kışın yaprak döküyor. Meyve tutmadan önce beyaz renkli solanum 'un çiçeğine benzer çiçek açıyor. Sanırım Haziran ayında oluyor bu çiçeklenme.
Temmuz dan itibaren de meyve tutmaya başlıyor. Ağustos'ta meyveler güzel görünümlü bir kılıf içinde olgunlaşıyorlar.
Koulteria bitkisi ise (bundan da baçemde var) bir ağaçtır. Enfazla 6 m.'ye dek çıkar. Bendeki 4m. boyda.Bu bitki de yaz sonunda gösterişli çiçek kurulları oluşturur. Ama yenecek bir meyvesi yoktur.Yaprakları acem borusunun yapraklarına çok benzer.

Sn aybala karışıklılığı önlemenin en iyi yolu : makro ve mikro çekimlerin bir anda olmasıdır. Böylelikle hem uzaktan hem de yakından göreceğimiz fotoğraflarla karşılaştırmaları çok daha net yapabiliriz.
Ben henüz bu platformda fotoğraf gönderme işine kendimi alıştıramadım. Ama en yakın zamanda bunu yaparak fotoğraflarla sizlere elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalışacağım.

ceratonia 19-12-2006 12:30

Physalıs tohumları çok küçük kumla karıştırıp 300 adet tüpe ekim yaptım.Kayda değer bir meyve olabilir.Ve akdeniz bölgesinde Teleme otu olarak adlandırılıyor.Çünkü süte katıp teleme adlı lezzetli bir tatlı elde ediliyor.

Oğuzhan 19-12-2006 17:55

Sayın Ceratonia
Temin etme şansımız var mı?

Ophrys 19-12-2006 19:14

Sayın elfogi ben tohum buldum elimdeki çeşitler artınca hepsini birden gönderirim. Bu arada size gönderdiğim japon feneri aynen bu bitkinin formunda fakat sarmaşı. Vede içinden meyve yerine 3 tane tohum çıkıyor. Bir tohumdan yaklaşık 50- 60 tohum alırsınız.

Oğuzhan 20-12-2006 18:21

Sevgili ada Japon Feneri yeniyormu..?

Mine Pakkaner 21-12-2006 11:43

Konuyu tıba bitkilerden bu başlığa taşıdım. Çünkü physalis drog elde edilen bir tıbbi bitki değil.

Bu arada bitkinin olgunlaşmış meyveleri hariç bütün bölümlerinin toksik etkili olduğunu da belirtelim. Meyveleri fazla sayıda tüketmenin bağırsakların bozulmasına sebep olabileceği de akıldan çıkmamalıdır.

Ophrys 21-12-2006 12:27

Japon feneri yenmiyor. Sadece tohum çıkıyor size gönderdiğim tohumlar içinde 5 tanede ondan var. Tohum çeşitleri artınca size bilgi veririm dilerseniz gönderirim.Her tohumu buluyorum birde şu sellukayı edinebilseydim.

Ophrys 22-12-2006 13:53

İzmir den bu bitkiyle ilgilenen arkadaşlar Hisarönü nde Çim Tohumculuktan oldım tohumları bilginize physalis derseniz o isimle tanınıyor. Bilgilerinize

Ophrys 25-12-2006 17:06

Metro Grosmarket kataloğunda bizim Gelin Otu meyvesi 1 kg. 65YTL

praecox 25-12-2006 17:14

Ben bu kış çelikden üretim, damat feneri diye bildiğim bu güvey fenerinden mine floradan aldım istanbululara bunu tavsiye ederim bu şekli ile ilk kez gördüm damat fenerini... üzerindeki yaprakları dantel işlenmiş gibilerdi.
sanırım üst yaprakları açılmadan erimişler vede sert damar kısımları değişik bir boyut kazandırmışlar sabaha resimlerini çekersem eklemeyi düşünüyorum.

Oğuzhan 25-12-2006 18:34

Resimleri bekliyoruz

Ophrys 27-12-2006 13:49

Bende merak ettim doğrusu.

Ophrys 23-05-2007 14:50

1 Eklenti(ler)
Ektiğim yarım paket tohumdan sadece 3 -5 tanesi çimlendi.

papatyam 23-05-2007 15:03

Ben bir saksıya karışık ekmiştim bir sürü şeyler çıktı ama hangisi ne bilmiyorum sadece latin'i biliyorum

Ophrys 23-05-2007 15:08

Benim eklediğim fotoğraflardan takip edersin.

lokmanbahçe 26-05-2007 16:14

bu bitkinin tohumları meyveden çıkar çıkmaz ekilince çok kolay çimleniyor ben kurumaya yüz tutmuş bir meyvenin içinden çıkartıp ektiklerimin hepsi de çimlendi.

Ophrys 26-05-2007 17:38

Sayın Lokmanbahçe tohumunu zor buldum meyvesini bulmam mümkün değil ne yazık ki.

Ophrys 22-07-2007 23:48

1 Eklenti(ler)
Büyümeye başladılar.

habibe 06-08-2007 09:55

Selahattin hoca dün Bursa toplantısında bize de dağıttı. Aranızdayız :)

emrahk 06-08-2007 10:18

Ben de bu bitki ile ilgili biraz araştırma yaptım, gerçekten çok etkileyici bir görüntüsü var inşallah sağlıklı bir şekilde yetiştirebiliriz ki hem o fotoğraflarda gördüğümüz güzelliği yaşayabilelim hem de Selahattin Bey'e meyvelerinden gönderebilelim. :-))))

emrahk 06-08-2007 10:35

Güvey Feneri (physalis)
 
2 Eklenti(ler)
GÜVEY FENERİ (PHYSALIS)


Ülkemizin birçok yerinde doğal olarak yetişen bazı bitkiler aslında dünyanın bir diğer bölgesinde çok önemli ticari ürünler olabiliyor. ‘Güvey Feneri’ (Physalis Peruviana L.) bunlardan biri. Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerikadır. Günümüzde Güney Afrika, Kolombiya, Tayland, Peru, kenya, Ekvator, Zambiya ve Zimbabwe’de yetiştirilmektedir. Ülkemizde de yeni üretilmeye başlanmıştır.

NASIL BİR BİTKİ?
Ülkemizde, yabani türünün genellikle güvey feneri olarak adlandırıldığı Physalis, Avrupa ülkelerinde ise sarı fener, kibar fener, gelin feneri, olarak biliniyor. Bu isimleri almasının nedeni ise oldukça çekici bir yapıya sahip olan dış görüntüsüdür. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar içinde (kaliks) yer alıyor. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini veriyor. Bol aromalı, lezzetli ve mayhoş bir tada sahip olan meyveler başlangıçta yeşil daha sonra açık sarı, yenecek olgunluğa ulaştığında ise turuncu renkte iri bir kiraz görünümü alıyor. Bol aromalı, lezzetli ve mayhoş bir tada sahip olan meyveler başlangıçta yeşil daha sonra açık sarı, yenecek olgunluğa ulaştığında ise turuncu renkte iri bir kiraz görünümü alıyor.

NERELERDE KULLANILIYOR?
Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen güvey fenerinin kullanım alanı oldukça geniş. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık, marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında çiğ olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli son derece lezzetlidir.
Çikolata sosu ile mükemmel bir tada ulaşır. Üzeri çikolata ile kaplanıp pazara sunulan meyveler Avrupa ülkelerinde oldukça rağbet görmektedir. Krema ve dondurma ile birlikteliği de çok lezizdir. Sos yapımında da kullanılabilir. Son yıllarda Avrupa’da konferans ve iş toplantılarının ikram meyvesi olarak (Fondü) popülerlik kazanmıştır. Ayrıca faydalarından dolayı çocukların beslenme çantalarında haftada bir porsiyon mutlaka bulundurulması tavsiye edilmektedir.

FAYDALARI
Güney Amerika'da deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarında halk tarafından tedavi amacıyla sıkça başvurulan bir bitkidir. Güvey fenerinin sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler. 100 gr’ında % 6 oranında şeker ihtiva eden meyvede, C vitamini portakaldan daha fazladır. Potasyum içeriği bakımından en zengin meyvedir.Yine önemli miktarlarda karoten (Vitamin A 9 ) ve vitamin B içerir. Özellikle daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten konsantrasyonu ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması dolayısıyla özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir.
• Bol idrar söktürür, kandaki ürik asidi atar. Böylece Gut ve Romatizmaya çok fayda verir .
• Ürat ve oksalat taşlarını parçalayıp döker.
Karındaki suyu boşaltır.Karaciğer şişliğini giderir.

SEÇERKEN
Meyveler kaliks adı verilen doğal koruyucu kabuğu altında oldu-ğundan ve meyve içi bu yüzden görünmediğinden seçim kriteri çok basit bir yöntemle yapılır. Meyve basketi el ile tartılır.Şayet çok hafif ise meyve suyunu kaybetmiş demektir. Meyve yiyecek olgunluğa ulaştığında turuncu renkte iri bir kiraz görünümündedir. Kaliks ren-gindeki bir değişiklik olgunlaşma indikatörü değildir. Dışardan bakıldığında altın sarısı parlak renkli olanlar tercih edilmelidir.

MUHAFAZA EDERKEN
Çok hassas bir meyve olmamakla beraber bütün taze meyveler gibi alındıktan sonra birkaç gün içersinde tüketilmesi tavsiye edilir. Buzdolabında 1 haftadan fazla bir süre tazeliğini korur. Yıkandıktan hemen sonra tüketilmelidir. Meyvenin kaliks’i çıkarılırsa dayanma süresinde azalma olacağından kaliks’le muhafaza edilmelidir.

HAZIRLANIŞI
Meyve’yi koruyan ince kabuğu(kaliks) geriye çekerek meyveden ayırın. Meyveleri tercihen yıkayarak ve durulayarak yiyebilirsiniz.

BİLİMSEL SINIFLANDIRMA
Alem : Plantea
Bölüm : Magnoliophyta
Sınıf : Magnoliopsida
Takım : Solanales
Familya : Solanaceae

bülent16 06-08-2007 12:54

Selahattin bey sayesinde dün bir adette ben edinmiş oldum kendisine buradan tekrar teşekkür etmek isterim. Bu gidişle işyerim botanik bahçesine dönecek galiba.

GLCN 06-08-2007 14:57

Siz ekin hayırlısıyla büyüsünde bizde sizler sayesinde bu bitkiye kavusalım olmazmı?

emrahk 06-08-2007 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GLCN (Mesaj 138658)
Siz ekin hayırlısıyla büyüsünde bizde sizler sayesinde bu bitkiye kavusalım olmazmı?

Olur tabi ki ne demek, en büyük dileğimiz bu güzel hediye(ler)nin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve çoğaltılması.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024