agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Radermachera Sp. (Çin Kuklası) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/23285.htm)

kopshtar 03-02-2011 13:25

Radermachera Sp. (Çin Kuklası)
 
1 Eklenti(ler)
Yapı marketlerde sıkça karşılaştığım fakat kimsenin fazla ilgisini çekmediği bu bitkiyi internetten biraz araştırdım. Ancak ne işe yarar, çiçekli mi değil mi , neden çok popüler yazılmış anlayamadım. Sanki yabani ot gibi bir görüntüsü var.

Bilgi sahibi arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.


RADERMACHERA Sp. (china doll)-hance-hemsi-

Familya: Bignoniaceae
Radermachera bitkisi çok yaygın ve populer yapraklara sahiptir.Bu bitki aynı zamanda çekici bir ağaç gibidir.Radermachera bitkisine bol parlak ama dolaylı ışık gerekir. Evde pencerede 5-6 saat bu parlak ışık sağlanmazsa ek ışık kaynağı gereklidir. Rüzgarlı yerlerden,dumandan ve hava kirliliğinden çabuk etkilenir,yaprakları buruşur. toprağı geçirgen ve drenajlı olması gerekmekte,toprağın nemli olması lazımdır. En önemli 3 unsur ışık-su-sıcaklık
ani ısı değişmesinden etkilenir,yaprakları dökülür. Radermachera sinica popüler ve güzel görünüşlü bir bitkidir.Ancak bu narin görünümlü bitkiyi
sık ve güzel dizayn da tutmak için düzenli budama gerektirir. Biraz bu kesimler zor olabilir ancak üretim için bu çeliklerin faydası çoktur.
tepe kısımlarından kesilen çelikler bir bidon veya fıçı icersinde köklendirilir. köklenen çelikler torf ve perlit karışımı toprakta yapraklandıktan sonra saksılara ekilebilir.

ÇİNKUKLASI (Radarbitkisi) (Radermachera sp.) HASTALIKLARI
Yaprak Lekelenmesi: Çinkuklasi-bitkisinde Corynespora cassiicola mantarının husule getirdiği "yaprak lekelenmesinde hasta kısımlar çabucak yayılır, siyah oiur, bütün yaprakçığı kaplar ve şartlar hastalık için teşvik edici olduğu zaman yaprakçıklar düşer. Nadir olarak hasta kısmı çevreleyen hale bulunur.
Mücadele : Bitkiler mümkün olduğu kadar aşırı sulamaya maruz bırakılmaz ve yaprakların hızlı kurumasını teşvik etmek üzere bitkilerin sıkışıklığından kaçmılır.
Gövde Çürüklüğü ve Yanıklık : Rhizoctonia solani mantarının husule getirdiği "gövde çürüklüğü" hastalığı, küçük fideciklerin gövdeleri üzerinde ve toprak seviyesinde gelişen "hasta" kısımlar ile kendini gösterir."Hasta" kısımlar esmerden siyaha değişen renkte, kuru ve büzülmüş durumdadır. "Hasta" kısımlar gövdeyi büsbütün kapladığı zaman, fidecikler solar ve ölür. Daha boyutlu bitkilerin bu hastalıktan seyrek olarak etkilendiği bilinmektedir. Mücadele ; "devrilme" hastalığı için belirtilen denetim usulleri kullanılır.
Fusahum sp. mantar'larının yarattığı "gövde çürüklüğü" hastalığı'na uğramış olan çeliklerin veya köklenmiş bitkilerin dibinde yumuşak ve peltemsi bir çürüklük görülür. Çürüklenmiş kısım sık sık morumsudan kırmızımsıya değişen bir kenara sahiptir. Fusarium sp. mantarı bazan şiddetli olarak hastalanmış bitkinin gövde dibinde ufacık, parlak kırmızı ve yuvarlak yapılar yani üreme organları oluşur. Mücadele ; etmen mantardan yoksun tohum, yeni veya steril saksı ve saksı harcı kullanılır; bitki'ler eğer mümkünse tabii topraktan uzakta, yükseltilmiş yastıklar veya tezgahlar üzerinde yetiştirilir; hastalıklı bitkiler bulunur bulunmaz hemen stok yerinden uzaklaştırılır; Çinkuklasi bitkisindeki "gövde çürüklüğü" hastalığının teşhisinin laboratuvarda elde edilmesi gereklidir, çünkü birkaç başka mantar daha benzer belirtiler yaratabilir ve

kimyasal mücadele hastalığın sebebine bağlı olarak çok farketmektedir.
Devrilme : Pythium sp., Fusarium sp., Phytophthora sp. ve Rhizoctonia sp. mantarlarının yarattığı "devrilme" hastalıklarımda, kötü çimlenme, köklerin siyahlaşması veya pelteleşme gibi belirtileri "sararma", "solma" ve bitkinin veya fideciğin kaybı takip etmektedir. Bu kötü sonuçlar karşısında, saksı değiştirme veya atılma gerekli olur.
Mücadele : Bu etmen mantarlar çoğunlukla geniş konukçu çeşitliliğine sahiptir ve aynı fidanlık içindeki birçok bitkiyi sık sık etkiler. Daima temiz tohum, yeni saksı harcı ve kaplar kullanılır; neme zaman mümkün olursa, saksıların altındaki toprak içinde tabii olarak bulunan hastalık etmenlerine bitkilerin maruz kalmasını sınırlamak üzere yükseltilmiş tezgahlarda yetiştirme yapılır. Bitki büyümesini azaltmaksızın, hastalık etmeninin büyümesini azaltmak üzere toprak rutubeti mümkün olduğu kadar düşük tutulur. Çok çeşitli ilaçlardan ibaret koruyucu ıslatma maddeleri, "devrilme"ye karşı fazladan bir koruma olarak üreticiler tarafından sık sık seçilmektedir. Doğru hastalık teşhisi elde etmek bakımından emin olunur, çünkü Rhizoctonia ve Fusarium cinsi mantarlara karşı etkili olan ilaçlar, Phytophthora ve Pythium cinsi mantarlar için olanlardan farketmektedir.

Prof.Dr.Sabri SÜMER --SÜS BİTKİLERİ HASTALIKLARI ---2008

Gardenias 11-03-2016 19:44

Dış ortamda da; subtropik kuşakta, Zone 9a-9b-10a ve 10b de (Yani kışın maximum -6 C. soğuk olan yerlerde) yetiştirilebilir.Her dem yeşildir.Yetiştirilmesi kolaydır.Hızlı büyür.Beyaz çiçekleri vardır.Sorunsuz bir ağaçtır..Hızla gelişir. Çeliklerinden alınarak yeni ağaçlar türetilebilir..

Cigdem Efe 15-11-2016 11:16

Merhaba. Cin kuklası cicegimin yapraklari solup dokulmeye basladi. Ben de budadim ve daha bol ışık alan bir yere koydum. Bir zaman sonra yesil bir surgun verdi.yalniz toprakta gezen kirk ayak benzeri bir bocek gordum.cicegi hemen balkona cikardim. Iyi mi yaptim bilmiyorum. O boceklerden nasil kurtulabilirim?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024