agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Selaginella (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2255.htm)

wolf123 04-11-2006 12:53

Selaginella
 
Bir süredir İsak menşeli arkadaşların ağaçlar.net teki aktivitelerini izlemekteyim.Bu foruma ilk mesajım.Bana büyük keyif veren bitki dünyası açısından bu forumdan çok yararlanacağımı düşünüyorum.Bilgi almak istediğim tür seleginella bitkisi. Seleginella bitkisini yapı marketlerin birinde görüdüğümde gerçekten çok beğenerek almıştım.Ancak aldığım zamandan beri tamamen gerileme aşamasındalar ve gittikçe kötüleşiyorlar.Bu bitki hakkında internette pek bir şey bulamadım.Bakımı çoğaltılması hakkında bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.

http://img40.imagevenue.com/loc465/t..._123_465lo.JPG http://img11.imagevenue.com/loc576/t..._123_576lo.JPG

kürekçi 08-11-2006 08:43

az güneş alan veya gölgelik yerlerde yetiştirmeniz gerekiyormuş. Kapalı yerlerde de minimum 40C istiyormuş. Buranın yalancısıyım :)

Benim de derslerden hatırladığım kadarı ile en ilkel bitkilerden biridir bu bitkiler ve büyük ihtimalle tropik veya subtropiklerde yaşıyorlardı. Zaten laboratuvarda incelememiz için de seradan çıkarıp getiriyorlardı. Akşam eve gittiğimde ders kitaplarımdan ayrıntılarına bakıp size daha fazla bilgi vermeye çalışırım.

İyi günler

wolf123 08-11-2006 09:36

Teşekkür ederim Rower.Sıcaklığı 40 c olması işin ilginç ve zor tarafı.Yeni bilgilieri bekliyorum.İşin doğrusu ne kadar sıklıkta su vereceğimi çözemedim.Eğer ki bu kadar sıcaklık istiyorsa su ihtiyacıda fazla olacak.

praecox 08-11-2006 09:54

Düzeltme
 
Partial sun or shade, 6-8" in container, minimum temperature 40º for indoors.

Dikkat orada minimum 40ºF derece diyor ancak bu cantigrad değil Fahrenheit cinsinden olmalıdır. yani minimum sıcaklık takribi 4ºC cantigrad derece olmalıdır.
şimdi kabaca F=>C çevirisini kafadan yaptım yanlış olabilir doğrusunu bilen düzeltsin ancak 10ºC minimum ve nemli istiyor diyebiliriz ...???
ancak bendeki de mefta olma durumunda şartları kestiremedim ne nemli ne kuru ne sıcak nede soğuk ne güneş nede gölge neden böyle oluyorlar nerde yanlış bilemiyorum hala...
kolay deniyor ancak...:p

Mine Pakkaner 12-11-2006 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wolf123
...Seleginella bitkisini yapı marketlerin birinde görüdüğümde gerçekten çok beğenerek almıştım.Ancak aldığım zamandan beri tamamen gerileme aşamasındalar ve gittikçe kötüleşiyorlar.Bu bitki hakkında internette pek bir şey bulamadım.Bakımı çoğaltılması hakkında bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.

Barış Bey ,
Selaginella aşırı nem ve yoğun gölge seven bir bitkidir. Hatta tam gölgeyi tolore eder de üzerine biraz gelen akşam veya sabah güneşinden bozulur. Hergün duş alınan hafif aydınlık banyolarda ve bol yemek pişen, camları buharlanan mutfaklarda çok güzel sonuç verdiğini kendi denemelerime de dayanarak söyleyebilirim. Çok bol su istemekte. Sakın dikili olduğu harcı kurutmayın. Hatta az miktarda tabağında su kalabilir.Bu suyu çeksin sonra tekrar sularsınız.

Saksı değiştireceğiniz zaman bol yaprak çürüntülü bir harç
tercih ediniz. Soğuğa da kuru sıcağa da hassatır. Çok çok rutubetli, ılık ve yoğun gölge alanlarda dış mekanda da yetiştirebilirsiniz. Yüksek rutubeti sevdiği için seralarda ve terraryumlarda kolaylıkla yetişir. Gece sıcaklığı 12 derecenin altına düşmemelidir. Yetişmesi için ideal sıcaklık 22-24 derecedir.

Ayırma ile üretebilirsiniz. Spor ve çelikle de ürer. Aldığınız çelikleri köklendirebilmeniz için tabandan ısıtma ve yüksek nem uygulamalısınız. Toprak sıcaklığını köklenme tamamlanana kadar gece gündüz 21-22 derecede tutmalısınız.

praecox 13-11-2006 11:28

Yapraklarına su püskürtülmesine karşı tutumu nedir bu nebatın?

Mine Pakkaner 13-11-2006 16:49

Yapraklarına su püskürtülmesinden rahatsız olmuyor. Bir ara serada sisleme başlığı altındaydılar ve coşmuşlardı.

snowman77 05-01-2010 03:57

1 Eklenti(ler)
Selaginella martesiii bitkisiyle yeni tanıştım ancak hayran kaldığımı söylemeliyim yaprakları oldukça alımlı yeşil ve uçları sarı renkte.
Bir de resim ilave edelim.

Selaginella martesiii

Eklenti 120726

İrem Erdinç 01-02-2010 11:06

:(
 
Benim Selaginella martesiii vahim durumda, resmen can çekişiyor. Tabaktan sulama yaptım, suyunu eksik etmedim, yazıldığı gibi mutfakta nemli bir ortamda bakıyorum, fıs fıs ile yapraklarını suluyorum, bana göre gölgede de duruyor... Buna rağmen güzelim yeşil yaprakları büzüldü, sararma aşamasına giriyor...

Ne yapabilir ve nasıl kurtarabilirim lütfen yardım edin.

sabah 02-02-2010 08:45

Nemli toprak ve nemli havayı seven bir bitki.

Bizdeki de benzer belirtiler gösterince kavanoz bahçe yaptık, şimdi mutlu. :rolleyes:

Yani cam bir vazonun içine koyup üst kısmını şeffaf naylon ile kapattık. Arada kontrol edip sprey yapıyoruz.

Vazo yerine uygun büyüklükte bir pet şişeyi de kesip, kullanabilirsiniz.

İrem Erdinç 02-02-2010 10:19

Teşekkürler
 
Sayın Sabah,
Cevabınız için teşekkür ederim.
Hemen uygulamaya başlıyorum. İnşallah kurtulur.

umıt79 28-03-2010 21:17

Selaginella dan iki gün önce tesadüfen edindim..Suyu çok seven bir bitki kuru kalmaya ve nemsiz ortama tahammül edemiyor. Gövdesinden ipliksi köke benzettiğim birşeyler sallanıyor,bir kısmı da kendi toprağına dalmış halde... İlk getirdiğimde dibi kuru ve yaprakları pörsümüş vaziyetteydi. Altına koyduğum tabağı su doldurdum.

Şimdi gayet dik ve düzgün yaprakları. Fısfısta sevdiği belli. Yapay gibi duruyor

querelle 28-03-2010 21:22

Arkadaşlar, benimkinin saksısı yarı boyuna kadar su içinde duruyor (çünkü etobur bir bitkiyle aynı kabı paylaşıyor) ve aldığım günden bu yana (sanıyorum 6-7 ay oldu) nerdeyse iki katı kadar büyüdü.
Sadece saf su kullanıyorum. Bol aydınlık ama Güneş görmeyen bir noktada.
Yarın gündüz unutmazsam fotoğrafını çekecem.

umıt79 28-03-2010 23:35

Sevgili querelle saf sudan kastınız nedir?Bu bitki de acaba kireçsiz sumu sever,yoksa diğerleri gibi damacana sulardan mı kullansam?

querelle 29-03-2010 09:34

1 Eklenti(ler)
sayın umit79,

Saf sudan kasıt kabaca; yağmur suyu, RO ya da ütü/akü suyu gibi içinde mineral bulunmayan su demek. Etobur bitkilerin sulanması (çoğu için diyeyim, yanlışlık olmasın), saksının altında daima saf su bulundurma yöntemiyle yapılıyor.

Ben Seloş ( :p ) için de akü suyu kullanıyorum; ama dediğim gibi aslında komşusu için bu lükse giriyorum. Kendisi sadece tesadüfen orda konuşlanmış olduğu için saf su içinde duruyor.
Gereksinimleri nedir bilmiyorum, yanlış yönlendirmeyeyim. Bu benim tesadüf eseri keşfettiğim birşey; fotodan da göreceğiniz gibi benim koşullarımda işe yarıyor.
Aldığımda şu andaki halinin nerdeyse yarısı minicik birşeydi.

Bir de asıl favorim olan açık yeşil bir tane vardı ama pencerenin pervazından çaldılar onu :(

Not: Arkaplandaki büyük seloşu (nerteranın yanındaki) yeni aldım, o nasıl gelişme gösterecek bilmiyorum.

querelle 29-03-2010 09:40

Bir de "...Güneş görmeyen bir noktada" demişim ama bu tam doğru değil; günde 1 saat kadar görüyor.

umıt79 03-04-2010 22:12

Bu bitkinin büyüme hızı çokmu fazla acaba bilen var mı?
Bende ki bitki bir hafta da çok gelişti. Spreyi çok seviyor.
Bir boy geniş saksıya su doldurdum (deliksiz saksı) İçine selaginellanın saksını oturttum.Kökten sürekli su alıyor.Umarım çürümez...

gokturkseyhan 18-04-2010 12:13

Yosun benzeri bir bitki. Sprey ve yapraktan gübrelemeye bayılıyor. Daha alalı 3 gün olan bitkime günde 4-5 kez yapraktan mikro element + azot gübreli (konsantrasyonlar çok düşük) su uyguluyorum şimdiden bitki genişlemeye başladı bile :)

harunresitz 19-04-2010 12:50

Merhabalar, aranıza az önce katıldım :) son derece güzel paylaşımlar var bu forumda emeği geçen herkesi tebrik etmek istiyorum. Selaginella ile ilgili sizlere bir soru da ben sormak istiyorum. Seraginella bitkili akvaryum ortamında yaşayabilir mi acaba? Bazı bitkiler hem karasal hem sucul olabiliyorlar çünkü.
Java moss örneğimiz
http://www.jassarbrush.com/images/aq.../java_moss.jpg


Başka bir örnek
http://aqmagic.com/store/images/PL-FE05-01.jpg

Bu resimlerde de gördüğünüz gibi akvaryum ortamlarında bol miktarda bitki çeşitleri yetiştirilebiliyor. Benim de böyle bitkili bir akvaryumum var ve dün Bauhaus'da selaginella gördüm ve çok beğendim. Olabilir derseniz hemen denemeye koyulacağım.

*** Selaginella tamamen su içerisinde kalacak
*** Akvaryum bitkileri için kullandığım farklı dalga boylarındaki ışık kaynakları ile günlük 8 saat gibi ışıktan yararlanacak
*** pH 7 civarında
*** Sıcaklık 25 C civarında.

Ne dersiniz olabilir mi?

loresima13 19-04-2010 18:00

ben de dün bauhause gördüm aldım selaginellayı, şu anda çok küçük bir saksıda saksısını değiştireyim mi bide günde ne kadar sulamak gerek tabağını boş gördükçe mi su koymalıyım

umıt79 17-05-2010 23:33

Seleginella suyu çok seven bir bitki.Kurumasına müsade etmemelisiniz. İşyerimin kapalı kaldığı iki günde susuz kalmış toparlayamadı.Ben yaşatamadım ne yazık ki :(

zulu 04-07-2010 13:01

Seleginella
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bu çiçek aslında komşumun, tatile gittiği için bana bıraktı.O Arapsaçı dedi ama saksısında Seleginella yazıyor. Aldığında görmüştüm çok güzeldi. Ama şu anki durumuna üzüldük.

Bana verdiğinde tabağında su vardı, hergün sula dedi ve mutfak camının önüne aydınlık yere koy dedi.

Fotoğraflarını da ekliyorum. Yarısı kurumuş durumda. Ve kuruyan köklerde sanki küf gibi beyaz oluşumlar var. Buradan okuduklarımdan gölge yer sevdiğini anladım.

1 - Kuruyan kısımları temizlemek gerekir mi?
2 - Camın önünden daha gölge bir yere mi alayım? (Sabahtan öğlene mutfağa güneş vuruyor!)
3 - Hergün dibinden su vermeye devam edeyim mi?

Teşekkürler şimdiden.

Hhatice 29-12-2010 14:33

Bende candostumun sayfasında ilk görmüştüm seleginella 'yı .Bu gün alışverişe çıktığımda görünce şaşırdım .Nereden bulsam diye düşünürken karşıma çıktı .Burada yazılanları okudum .Umarım sağlıklı bir şekilde büyür.

yener.T 24-01-2011 17:34

4 Eklenti(ler)
Bende geçen gün Bahaus'tan seleginella aldın.Cam fanus içersine saksısı ile yerleştirip icersine saf su koydum.Üstünü kapatarak cam önüne koydum.Gelişmesini bekliyorum.Selamlar.

tamaşa 03-02-2011 11:46

2 Eklenti(ler)
20 gün önce aldığım Selaginella bozulmaya başladı..saf su ile suluyorum mutfakya nemli bir ortamda bulunduruyorum sorun nedir anlayamadım..Yardımcı olursanız sevinirim..

barba1981 14-03-2011 00:57

Ben banyoda lavabonun üzerine koydum 2 adet ve hallerinden çok memnunlar.Her sabah yüzümü yıkarken güne onlarla başlamak çok keyifli:)

mOnfray 23-05-2011 17:46

Herkese merhaba...

Bir iki şey paylaşmak istedim:

Öncelikle sporlu bitkiler alt dalından iletim demetleri bulunan bir türdür.
Ancak yaprak sayılamayacak organları sadece bir - iki hücre kalınlığında olduğu için hızlı su kaybı gerçekleştirir. Özellikle iletim demeti olduğu için bu sorun değilmiş gibi dursa da iletim demetleri daha yüksek derecede özelleşmiş değildir. Bu nedenle nemin yüksek olduğu (dolayısıyla buharlaşmanın az olduğu) zamanlar daha rahat eder.

Bitki sürekli su alacak şekilde tutuluyorsa düşük nem sorun olmaz.

Fıskıye ile sulamaya gelince, bu da doğrudan yüzeydeki su tabakasının buharlaşmayı engellemesinden dolayı bitkinin hoşuna gidecektir ancak daha önemlisi şu: bu bitkiler heterosporiktir, yani sperm ve yumurta mahiyetindeki sporların her ikisini de oluşturur... Ancak spermin bir yumurta mahiyetindeki sporu dölleyebilme için bir ince su tabakasına ihtiyacı vardır, bu nedenle bitki üzerinde böyle bir su tabakası oluşturmak bu bitkileri üretmek için elzemdir.

İrem T. 07-08-2012 13:13

Selamlar ben kendi selaginellamı cam fanusa koydum altındada biraz damacana suyu var sizce büyümesi için işe yarar mı?

jokerkan 17-01-2013 08:43

Merhaba bende edindim bu bitkiden aynı durumları bende yasadım, hemen seffaf kapaklı plastik saklama kabına koydum kapagını kapattım.zeminine de su ekledim.İnsallah nem oranını yukseltirimde bitki toparlanır.

germakochi 09-02-2013 15:57

selaginella jori
 
Arkadaşlar Türkçesi; bu bitki bir yosundur. Yosun altında ve üstünde bol nem ister. Loş ve hafif süzme ışığa bayılır. Kum ve çürürmüş toprak olmuş bitki kalıntıları arasında coşar. Hopa'da doğal ortamda gördüm.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024