agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Drasena (Dracaena marginata) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2038.htm)

antmen 22-02-2009 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Crocus Şen (Mesaj 365215)
Sayın antmen,boyu yaklaşık 75 cm civarında,o zaman hemen bir poşet bulup bu işlemi gerçekleştirmeliyim?Dışarda durduğu için toprağı çok kötü bu arada toprağını da değiştirebilir miyim?

Toprağını şimdi değiştirmeyin. Bol güneş alan, ılık bir yerde durmasını sağlayın mümkünse. İlerleyen aylarda, yeni filizler güçlenince değiştirebilirsiniz toprağını. Şu an sadece mevcut kök yapısı ile yaşama tutunacak, saksı değiştirme işlemi zarar verebilir bu duruma.

Crocus Şen 22-02-2009 13:39

Sayin antmen hersey icin cok tesekkur ederimm..

yurdayılmaz 29-03-2009 14:34

merhaba yönetici arkadaşlar benimde drecana Marginata çiçeğim var 1 ay önce almıştım çiçeği koçtaştan aldım ben zemin katta yani bahçe katında oturuyorum.Hiç güneş görmüyor pencerem kuzeye bakıor ama ışık alıyor çiçek ve kalorifer peteğinin yanında ve pencerenin önünde çiçeğim.Sonra çiçeğin yaprakları uçlarından kurumaya başladı bir süre sonra o yapraklar tamamen kurudu,çiçeğin topragı çok hafif çiçek topragıydı marketlerde satılanlardandı bende bahçemden toprak aldım ve çiçeğin topragıyla karıştırdım büyük oranda bahçe topragı mevcut.şimdi 2 günde bir akşam suluyorum çiçek çosturanda kullanıyorum ama şimdi çiçeğin yaprakları aşağı doğru eğildi ve uçlarından başlayarak kuruyor bazı yapraklar.ne yapmalıyım?

yurdayılmaz 31-03-2009 21:26

merhaba yönetici arkadaşlar benimde drecana Marginata çiçeğim var 1 ay önce almıştım çiçeği koçtaştan aldım ben zemin katta yani bahçe katında oturuyorum.Hiç güneş görmüyor pencerem kuzeye bakıor ama ışık alıyor çiçek ve kalorifer peteğinin yanında ve pencerenin önünde çiçeğim.

Sonra çiçeğin yaprakları uçlarından kurumaya başladı bir süre sonra o yapraklar tamamen kurudu,çiçeğin topragı çok hafif çiçek topragıydı marketlerde satılanlardandı bende bahçemden toprak aldım ve çiçeğin topragıyla karıştırdım büyük oranda bahçe topragı mevcut.

şimdi 2 günde bir akşam suluyorum çiçek çosturanda kullanıyorum ama şimdi çiçeğin yaprakları aşağı doğru eğildi ve uçlarından başlayarak kuruyor bazı yapraklar.ne yapmalıyım?

yurdayılmaz 02-04-2009 19:52

drecana Marginatam her geçen gün kuruyor
 
merhaba yönetici arkadaşlar benimde drecana Marginata çiçeğim var 1 ay önce almıştım çiçeği koçtaştan aldım ben zemin katta yani bahçe katında oturuyorum.Hiç güneş görmüyor pencerem kuzeye bakıor ama ışık alıyor çiçek ve kalorifer peteğinin yanında ve pencerenin önünde çiçeğim.
Sonra çiçeğin yaprakları uçlarından kurumaya başladı bir süre sonra o yapraklar tamamen kurudu,çiçeğin topragı çok hafif çiçek topragıydı marketlerde satılanlardandı bende bahçemden toprak aldım ve çiçeğin topragıyla karıştırdım büyük oranda bahçe topragı mevcut.
Çiçeği 5 günde bir suluyorum,suyu kestim ama çiçeğin yaprakları aşağı doğru eğildi ve uçlarından başlayarak kuruyor yapraklar ve her geçen gün kuruyan yaprak sayısı artıyor korkuyorum çiçek kuruyacak diye epeyde para verdim ne yapmalıyım lütfen acil yardım???

deryas 08-04-2009 16:02

sayın Yurdakul Yılmaz
Aynı sorunu ben de yaşadım. Çiçeğim yapraklarının yarısından çoğunu kaybetti.Bitkiyi saksıdan çıkardığımda gözlerime inanamadım, kök kurtları kökü tamamen sarmış ve çürütmüşlerdi.
Ben şu yolu izledim
Kökü hiç toprak kalmayacak şekilde iyice temizledim.
Arapsabunlu karışımla kökü yıkadım.
Saksısını dezenfekte ettim
Toprağını değiştirdim
ve bitkiyi saksıya diktikten sonra ilk sulama suyuna aspirin koydum
10 günde bir suladım.
Bitki bir süre daha yaprak döktü ama 3 aydır yaşıyor.Sanırım kurtardım.
Umarım sizin ki de kurtulur.

ces1234 09-04-2009 11:33

Merhabalar,
yaklasik 1 senedir evimde olan dracena marginata bitkimde basta 3 kök vardi. Ancak 1'ini kaybettim!!! Once yapraklari sarardi daha sonra yapraklarinin ciktigi yerdeki gövde parcasinin resmen ici bosaldi, sadece kabuk olarak kaldi ve bu kok öldü. Simdi geriye 2 kok kaldi. Birisi 1 metre civarinda boya sahip digeri ise onun golgesinde kalan kucuk bir govde. Bu kucuk govde de kaybetmis oldugumla ayni akibete dogru ilerlemekte gibi. Bunu budayip suda koklendirme yontemiyle baska saysiya alip asil bitkiyi tek kok olarak birakmali miyim, yoksa sizlerin baska bir onerisi olabilir mi...Bunu sebebi ne olabilir, ne yapmaliyim? Lutfen yardim edin.

Saygilar.:(

ces1234 13-04-2009 13:40

Bir üstte yazdigim mesaja ek olarak belirtmek isterim ki, bahsettigim kök de öldü. Görünürde birsey yoktu ama meger koca dal iceriden curumus, disi kabuk gibi elimde kaldi tutunca. Ben de tepesini kesip topraga koydum, insallah onlar tutar.

hacisalihoglu 18-04-2009 21:36

acil yardıma ihtiyaç var galiba.çarşamba günü ankara dan 2 li bir dracena aldım araba ile 2 saat gibi eve gitmek için arabada kaldı biraz hırpalanmış olabilir ama yaprakları kırılmamıştı. saksısı da ağır olduğu için eve çıkarmadım akşam arabada kalsın işyerine getiririm dedim. sabah yaprakları koyu kahverengi olmaya başlamıştı uçları ve yanlarından bozulmaya başladı. şimdi büroya koydum toprağını yeniledim besin verdim, yapraklar nem istiyormuş ıslattım falan ama bir değişim yok acaba ne yapabilirim... bu küçük çiçekli bitkiler susuz kalınca çiçekler düşüyor ya su verince bir iki saat içinde hemen kendini topluyorlar. drecanam hemen bir düzelme göstermeyince canım sıkıldı. acaba yaprakların rengi artık düzelmez mi sanki kuruyacak gibi duruyor. ya çok güzeldi aldığımda 3 günde çiçeği kaybedersem çok üzüleceğim. bilgisi olan varsa paylaşşsın lütfen

ces1234 20-04-2009 11:04

Su kaybından dolayi yanan ve kahverengiye donen yapraklar icin zannedersem geri donus olmayacak. Ama buyuk bir ihtimalle, kok ve govde saglam oldugu icin bekleyerek yeni surgun yapraklarin sizi mutlu etmesini saglayabilirsiniz.

Yılmaz Yalçın 22-05-2009 23:56

Sayın Uzman Arkadaşlarım,
Drecanam 2 kökten oluşuyordu bir kökü çatal şeklide 2 daldan oluşuyordu yaklaşık 10 günde bir suluyordum ve bitkim pencerenin önünde ve sadece akşam 6 gibi güneş batarken güneş ışınlarını alıyordu yaklaşık bir saat..
Diğer zamanlarda güneş görmüyordu.Sorunum şu;dün baktımki yapraklar sararmış üstelik dalın içi yumuşamış ve çürümüş gibi..sanırım o kökü kaybedeceğim.neden böyle olmuş olabilir,çözüm önerilerinizi beklıyorum?
Saygılar...

ces1234 15-06-2009 12:13

çürümüş dallar
 
Dracanea marginata benim yetistirdigim kadariyla bilgim dogrutusunda suya cok hassas bir bitki. Kökleri asagida oldugu icin, suladiktan sonra saksi altliginda kalan suyu dokun, kokler suyun icinde kalirsa sizin karsilastiginiz problem ortaya cikiyor. O koku kaybedeceksiniz maalesef, geri donusu yok. ben de ayni sekilde 2 kok kaybettim, ama baktim ki koctasta satilan dracanea fidanlarinda bile ayni problem olmus. dedigim gibi suladiktan sonra altta kalan fazla suyu dokun. Ben, bitkiyi balkona cikardiktan sonra yarim litre su dokuyorum, yarim saat gectikten sonra fazla suyu dokup iceri aliyorum. boyle yapmaya basladigimdan beri bitkim cok saglikli. insallah sizin ki de (yani kalan kismi) saglikli olur.

İremsıla 16-06-2009 11:09

Merhabalar, benim de bir sorum olacak. Aynı saksıda 2 yıldır, boyu 25c cm yi geçmeyen drasenam var, neden gelişmiyor boyunu uzaması için, ne yapabilirim, yandan sürgün vermesi için ne yapabilirim?

Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.

optimus 05-07-2009 19:15

1 Eklenti(ler)
1 ay kadar önce internetten bu bitkiyi satın almıştım, yakın zamana kadar bir sorunu yoktu. ancak son 1-2 haftadır sararmalar başladı. bu başlık altında yazılanları aldığım zaman okumuştum. bu doğrultuda fazla sulamamaya dikkat ediyorum ve yapraklarına hergün su fısfıslıyorum. güneş ışığı görmüyor fakat aydınlık bir yerde. yapraklarındaki bu sararmaların sebebi nedir? yardımcı olur muusnuz lütfen?

toprak12 07-07-2009 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi optimus (Mesaj 456719)
1 ay kadar önce internetten bu bitkiyi satın almıştım, yakın zamana kadar bir sorunu yoktu. ancak son 1-2 haftadır sararmalar başladı. bu başlık altında yazılanları aldığım zaman okumuştum. bu doğrultuda fazla sulamamaya dikkat ediyorum ve yapraklarına hergün su fısfıslıyorum. güneş ışığı görmüyor fakat aydınlık bir yerde. yapraklarındaki bu sararmaların sebebi nedir? yardımcı olur muusnuz lütfen?

sadece aydınlık yetmiyor sabah güneşi ve akşam güneşi alması gerekiyor.Eğer sabah güneşi ve akşam güneşi alırsa hergün su fısfıslarsan 2 hafta içinde büyümee gösteriyor.ben denedim.bir de http://www.tarimtedarik.com/store/Pr...roductid=85949 anadolu yaprak sararmalarını önleyici kullan yaz sıcaklarında haftada, tabi havaya bağlı ,besinli su ver ama sakın şebeke suyu kullanma ne su fısfıslarken ne de toprağına su verirken.şebeke suyu temiz olabilir dağ suyu olabilir o zaman kullan.günde 2 kere yapraklarına su fısfısla sabah ve akşam.biraz yorucu iş ama :D ben kaçtane böyle çiçeğe bakıyorum hepside sağlıklı

optimus 07-07-2009 19:32

teşekkürler sayın toprak12. ben de hergün su fısfıslıyordum. ancak güneş ışığı almamasına ve hava akımında durmamasına özen gösteriyordum. şimdi sabah güneşini biraz alan bir yerde. ne yazıkki evimin hiçbir köşesi hem akşam hem de sabah güneşini gören bir yere sahip değil. bunlardan anck birini görüyorlar. yapraklarına damacana su fısfıslıyorum ancak, toprağına normal şebeke suyu veriyorum. iyi olmadığını biliyorum ama evde saksı sayım çok fazlalaştı, hepsine damacana yetiştirmem pek mümkün değil. kaynataılmış sonra da dinlendirilmiş su kullansam işe yarar mı?
zahmetinden hiç şikayetçi değilim. yeterki sağlıklı ve güzel olsunalr... birde NPK oranı 18-18-18 olan sıvı gübre kullanıyorum. arada da yeşil yapraklı olan 8-4-4 müydü hatırlamıyorum, onu kullanıyorum.

Süleyman Koçak 08-07-2009 12:20

Marginatada Form Değişikliği
 
3 Eklenti(ler)
Aldığımda kasik tek gövde üzerinde üç dal şeklinde olan marginatamın(1.Fotoğraf) iki dalını keserek suda köklendirdim. Köklenen dallardan birini yine aynı saksıya diktim.(2.Fotoğraf) Anadal üzerinden kesmiş olduğum yerden yeni bir sürgün daha çıkmaya başladı. (3. Fotoğraf)
Marginatamın yeni formu çok ilginç olacak gibi..

erbek_ 24-07-2009 13:07

Ben de iki yerinden budayıp köklendirmiştim ama malesef hiç yeni sürgün yok :( Sizinki pek güzel olacak Maşallah...

Süleyman Koçak 24-07-2009 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erbek_ (Mesaj 467935)
Ben de iki yerinden budayıp köklendirmiştim ama malesef hiç yeni sürgün yok :( Sizinki pek güzel olacak Maşallah...

Teşekkürler Sayın Erberk. Allah nazardan saklasın, size de daha güzellerini nasip etsin inşallah;)

ggulday 30-07-2009 15:37

saksı boyu
 
1 Eklenti(ler)
merhaba saksının boyunu büyültmek istiyoruma ama biraz fazlaca büyük almışım saksıyı acaba çiçeğime bi zarar verir mi?

fizikçi 30-07-2009 20:22

Saksı değişimi olacaksa bir numara büyüğü ile değiştirmelisiniz tavsiye edilen bu.Çünkü daha büyük saksılarda bitki saksının dinbine kadar kök salmak için uğraşıyor ve büyümesi yavaşlıyormuş.
Ayrıca saksı değişimi ilkbaharda yapılmalı. Saksınızın boyutu tam görünmesede bitkiniz için yeterli benimki sizinkinden çok daha büyük olmasına rağmen sizinki kadar bir saksıda nisan ayında saksısını değiştirmiştim.

ggulday 31-07-2009 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fizikçi (Mesaj 471607)
Saksı değişimi olacaksa bir numara büyüğü ile değiştirmelisiniz tavsiye edilen bu.Çünkü daha büyük saksılarda bitki saksının dinbine kadar kök salmak için uğraşıyor ve büyümesi yavaşlıyormuş.
Ayrıca saksı değişimi ilkbaharda yapılmalı. Saksınızın boyutu tam görünmesede bitkiniz için yeterli benimki sizinkinden çok daha büyük olmasına rağmen sizinki kadar bir saksıda nisan ayında saksısını değiştirmiştim.

teşekkür ederim yorumunuz için bende saksı büyük olursa rahatlarmı diye düşünmüştüm. tamam o zaman baharı beklemekte fayda var. görüşmek üzere

celebity 13-09-2009 15:37

http://img34.imageshack.us/img34/8361/s7301088.jpg http://img193.imageshack.us/img193/9356/s7301087.jpg

İyi günler arkadaşlar çok acil yardıma ihtiyacım var ilk fotoda olan çiçeğim çok kötü durumda bana yardım edin ne yapmalıyım ve bu çiçek hangi cinsten ve ismi ne bakımı nasıl olur bu bilgileri rica edicem sizden ikinci fotoda ki çiçeklerim kaç senedir aynılar çok fazla gelişim göstermediler ne yapmalıyım şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

celebity 13-09-2009 15:44

İlk fotodaki çiçeğim hediye geldi bu zmana kadar çok fazla ilgilenemedim işten güçten çok üzüldüm bu haline kaybedersem çok üzüleceğim şimdi artık daha çok ilgileneceğim sizleri keşfettim daha bir heveslendim...ikinci fotodaki çiçeğim soldaki yani drasena ama hangi cin olduğunu anlamadım ilk fotodaki çiçekte aynı cinsten gibi tam anlıyamadım ama ban bu konuda ayrıntılı anlatırsanız yeni bir çiçek bakımı üslenen olarak çok mutlu olacağım

celebity 14-09-2009 01:06

Arkadaşlar ben bu gün carfourdan yaprak gübresi ve süsü bitkileri için kullanılan haşereler için ilaç aldım nilfia markalı sizce bun ilaçlar benim sorunlarıma çözüm olurmu acaba?

zeynep18 15-09-2009 12:52

merhaba arkadaşlar aranızda drasena nın saksı değiştirme zamanını bilen var mı? yardımcı olursanız sevinirim:)

ilksenozturk 15-09-2009 13:32

dresenaya özel bir saksı değiştirme takvimi yok bildiğim kadarı ile...
nisanda değiştirebilirsiniz. (ben nisanı beklemeyip martta değiştiririm hep)

Pat(i)ilker 15-09-2009 19:34

arkadaşlar bu bitkiyi nasıl çağaltabiliriz bir bilginiz varmı acaba ?:)

Süleyman Koçak 16-09-2009 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Pat(i)ilker (Mesaj 497553)
arkadaşlar bu bitkiyi nasıl çağaltabiliriz bir bilginiz varmı acaba ?:)

Sayın Pat(i)ilker, Oldukça kolay çoğaltılabileceğini düşündüğüm bir bitkidir marginata. İlk denememde başarılı olmuştum. Bu başlıktaki 107 nolu mesajı okursanız kafanızda bazı şeyler şekillenebilir kanaatimce.
*Ana gövdeden ayrılan dallardan (genelde üç tane olur) birini veya ikisini keskin bir makasla gövdede 2-3 cmlik bir çıkıntı kalacak şekilde kesin. Kestiğiniz yerin ana gövdede kalan uç kısmına hava ile temasını kesici bir madde uygulayın. (Ben aydınlatmada kullanılan bir mumdan eritip sürmüştüm)
*Elinizdeki bu dalları suda köklendirin (1-2 hafta).
* Daha sonra, kölendirdiğiniz dalları ister kendi saksısına, ana gövdenin yanına, ister farklı bir saksıya dikin. Ben her ikisini de yaptım sonuç olumlu oldu.
*Ayrıca ana gövdeden kestiğiniz yerde enfeksiyon olmazsa oradan da bir müddet sonra yeni sürgün çıkıyor. O da ayrı bir mutluluk veriyor.
Kolay gelsin..

Pat(i)ilker 16-09-2009 15:31

Teşekkür ederim süleyman bey , dediğinizi anladım 107 nolu mesajdada resimden anladm bende bir denemek isytiyorum ama benim kesmeyi düşündüğüm bitkinin o kadar uzun dalları yok yani 3-4 cm bırakırsam çok küçük olur :Dama sonuçta öğrenmiş oldum başka bir bitkide kullanırım tekrar teşekkürler saygılarmla


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024